Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

athyrazol + euthyrox

Default avatar

andrej

lepo pozdravljeni!
približno leto dni se zdravim zaradi povecanega delovanja ščitnice. jemljem po 1 tableto athyrazol (10 mg) dnevno, sedaj mi je pa zdravnik poleg athyrazola ki ostane, predpisal se euthyrox (50 ng) 1 tableto dnevno. pojasnil mi je samo da je to standarden proces zravljenja. vendar pa mi ni noben znal pojasnit, kdaj naj zauzijem tableti ( obe naenkrat, na tešče, pesebej itd.?????). zdravnik bo dosegljiv sele septembra, jaz pa sem ze zacel jemat tablete. sedaj jemljem euthyrox zjutraj "na tešče", athyrazol pa zvecer v 12 urnem zamiku. proisim ce mi lahko vi svetujete pravilno doziranje zrdavil. hvala lepa
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Kombinacijo Athyrazola in Euthyroxa včasih uporabljamo za zdravljenje avtoimunske hipertiroze. Z dodajanjem tiroksina (Euthyrox) želimo preprečiti prekomerno znižanje ravni ščitničnih hormonov ob jemanju Athyrazola. Način jemanja zdravil, ki ste ga opisali je ustrezen.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

josy85

Spoštovani!

Aprila letos so mi ugotovili bazedovko. Stara sem 32 let. Tako so nihali moji hormoni:

18.4.2017
TSH: 0,008 mE/L (0,55-4,78)
FT4: 35,5 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 20,2 pmol/L (3,5-6,5)
antiTG: 49 kE/L (<60)
antiTPO: 1300 kE/L (<60)
antiTSH-R: 8,8 E/L (<1,8)

Zdravilo Athyrazol 40 mg dnevno (2 tedna).

6.6.2017
TSH: 0,01
FT4: 10,9
FT3: 4,3

Zdravilo Athyrazol 10 mg dnevno, počutje obupno.

In zadnji 21.8.2017:
TSH: 2,07 mE/L (0,55-4,78)
FT4: 12,3 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 4,4 pmol/L (3,5-6,5)
antiTSH-R:1,3 E/L (<1,8)

Zdravilo Athyrazol 10 mg dnevno ostaja. T3 in T4 sta se zvišala, počutje je NORMALNO. Težava je, da se je zdravnica odločila za block in replace terapijo in bi dodala še Euthyrox 25. Res, da je majhna doza, vendar bi sama raje nadaljevala tako, da bi zniževala Athyrazol. Na Athyrazol reagiram lepo, nimam nobenih stranskih učinkov, strah pa me je dodajana Euthyroxa in morebitnega poslabšanja. Kaj govori v prid "block and replace" terapiji proti titraciji? Lahko še malo počakam z Euthyroxom in čez mesec dni ponovim preiskave ščitničnih hormonov (v primeru, da bi TSH še rasel, bi začela z jemanjem še Euthyroxa).
Veliko sem delala na dobrem počutju, izločila gluten iz prehrane in dodajala vitamin D3 in selen (v obliki oreščkov). Moje počutje je končno BAJNo in ne bi rada zamajala tega :D

Hvala za odgovor.
Default avatar

Trisha10

Pozdravljeni,

tudi jaz bi vas rada prosila za nasvet oz. vaše mnenje.

Avtoimuno vnetje ščitnice so mi ugotovili pred 16 leti. takrat sem imela enkrat na merjenju krvi hipotirozo, nato pri naslednjem pregledu je bilo vse ok, brez zdravil.

sedaj po vseh teh letih sem aprila tega leta zacutila pospešeno bitje srca, ki je bilo 136. Pregled ščitničnih hormonov je pokazal da je TSH 0, Ft3 in Ft4 sta bila iz mej, vendar ne mocno. dobila sem 2 tableti athyrazola na da, in tablete za srce (za en teden). čez en mesec sem šla na kontrolo in TSH je bil ok. zdravnik mi je dozo athyrazola povečal na tri tablete dnevno. kontrola čez tri mesece. v roku dveh tednov več nisem mogla funkcionirati (grozna utrujenost), pulz mi je padel na 60. Sklepi so me boleli. roke,noge, vse me je bolelo, prsti. zdravnik osebni in tirolog sta rekla, da imam revmo in da ni povezano s ščitnovo. sla sem na pregled krvi samoplačnisko, kjer sem ugotovila, da imam TSH 19. tirolog mi je nato popoldan še enkrat preveril kri. TSH je bil že 39. Ukinil mi je zdravila. pred mesecem dni sem spet imela visok pulz, tokrat 118. napotena sem bila k tirologu (tokrat drugemu, ker je bil moj na dopustu). TSH je bil 0,17. ft3 in 4 cisto malo iz mej. dobila sem pol athyrazola na dan. sedaj po enem mesecu spet kontrola. izvidov krvi še sicer nimam, se pa obupno utrujeno počutim. tireologinja, tokrat spet druga, mi je predpisala eno tableto athyrazola na dan in cez par dni, ko bo imela izvide dobim še tablete euthroxa eno na dan. imam bezedovko, TSI 8. če ne bo cez leto dni boljse je rekla, da moram na radiojod.

Zanima me ali je tak potek zdravljenja pravilen oz. kakšno je vaše mnenje.

Hvala za vaše mnenje.

Lep dan, Katja
Default avatar

Edi P

Spoštovani "josy85"!

Namen "block and replace" terapije, je da se z dodajanjem Euthyroxa prepreči hipotirozo. Način zdravljenja je varen in učinkovit, tako, da ga priporočam. Glede drugih možnosti se posvetujte s tirologom, ki Vas zdarvi.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

pri vas gre za bazedovko.Glede na izrazito nihanje ravni TSH in hromonov bo verjetno potrebna aplikacija radiojoda.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Trisha10

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za vaš odgovor.

Dodatno bi še vas vprašala za jemanje euth. in athyr. skupaj. Zanima me ali bi naj ta terapija imela večji učinek kot, da bi naprej jemala npr. četrt tablete athyrazola. zdravnica je omenila, da me lahko ozdravi le kombinacija athyr. in euthr. skupaj.

Omenili ste veliko nihanje tsh-ja. Mi lahko to malo podrobneje pojasnite? Močno se mi je dvignil tsh zaradi prevelike doze athyrazola. Verjetno, če bi jemala ustrezen odmerek, potem takega nihanja ne bi bilo.

Po kolikšnem času jemanja athrazola svetujete jod?

Glede na to, da imam avtoimuno vnetje ščitnice - ali ni mogoče, da mi bo ščitnica naenkrat sama začela delati premalo?

Hvala za vaše strokovno mnenje.

Lp, Katja
Default avatar

Trisha10

Pozdravljeni še enkrat. Zanima še me ali lahko pride pri koji bolezni do težav z očmi, če je TSH ok.

Hvala še enkrat. Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

bazedovko (avtoimunsko hipertirozo začnemo zdraviti s tirostatiki (zdravila, ki blokirajo sintezo hormonov (Athyrazol, PTU). Zdravljenje ob rednih kontrolah pri tirologu navadno traja približno leto in pol. Za zdravljenje z radiojodom se odločimo v primeru ponovitve bolezni. Ta se navadno ponovi pri več kot 70% bolnikov. Če z zdravili ne dosežemo umiritve bolezni, oziroma pri težko vodljivi bolezni, težav z očmi, alergijo, oziroma neželenimi učinki tirostatikov pa se zazdravljenj z radiojodom odločimo prej.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

težave z očmi (ščitnična orbitopatija) pogosto spremljajo bazedovko. Pojavijo se pri približno 50% bolnikov. Lahko se pojavijo že pred boleznijo ščitnice, med zdravljenjem ali kasneje. Vrednost TSH na pojav ŠO ne vpliva.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

josy85

Spoštovani,

zahvaljujem se Vam za odgovor. Začela sem jemati zjutraj na tešče Euthyrox (25 mcg) in zvečer Athyrazol (10 mg). Na tej terapiji sem približno 4 tedne. Moj TSH je precej padel (prej 2,07). To so moji izvidi iz dne 26.9.2017:

TSH 0,46
T3 3,75
T4 12,85

Ščitnična hormona se nista veliko spremenila od zadnje preiskave dober mesec nazaj, T3 je celo še rahlo padel. Začeli so se kazati simptomi (bolečine v sklepih in mišicah in palpitacije ter iritabilnost). Ni mi pa tokrat jasno ali so to simptomi hiper ali hipo. Kaj lahko glede na ta odmerek zdravil pričakujem? Po TSH-ju sodeč, grem spet proti hiper? Tirologinjo imam šele čez mesec in pol. V tem času ne bi rada padla v eno skrajnost (hiper ali hipo), ker imam zahtevno službo, katere nadomeščanja so težavna (profesor) in dve majhni hčeri doma, ki me tudi 100% potrebujeta. Vem, da ni mogoče biti vnaprej pripravljen, pa vendar me zanima Vaše cenjeno mnenje kako naprej.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Trisha10

Pozdravljeni, v četrtek sem začela jemati euth. In ath. Skupaj. Par ur po eut. Sem se začela zelo slabo počutiti. Zadihanost, pupz 95. V petek sem otekla v obraz in roke. V soboto nisem več vzela euth. Danes imam pulz 82, otekanja več ni. Zanima me ali je tak potek normalen in moram vztrajati, ali to ni normalen potek
Hvala
Default avatar

Edi P

Spoštovani "josy85"!

Glede na navedeno je pri vas terapije učinkovita. Prosta hormona sta v mejah normale in tudi TSH je ustrezen. Blago nihanje TSH je vsekakor skoraj vedno prisotno. Upati je, da je prišlo do umirjenja bazedovke in bo v prihodnjih mesecih stanje stabilno.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Menim, da Euthyrox ni vzrok za slabo počutje. Priporočam nadaljevati s predpisno terapijo.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P