Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Athyrazol

Default avatar

MAteja

Lepo pozdravljeni!

22.4. sem bila pregledana v endokrinoloski amb. zaradi povišane TT ;malo nad 38°C; zežkega požiranja, bolečin v vratu in otekline vzdolz vratnih mišic. Dobila sem aspirin (3krat 200mg) in propanolol( 2krat 2). Vrednosti šćitn. h. TSH = 0,024, fT3= 15,82, fT4= 48,66. Ščitnična protitelesa so bila negativna, TSI ni bil določen.sum na subakutni tiroiditis

Nato sem bila 5.5. pri tirologu, ki mi je postavlil dg hipertiroza z difuzno golšo. TSH :0,009, fT3= 13,28, fT4= 77,71 .Ščit. protiteles še ni bilo določenih
Na UZ sta bila oba režnja normalne velikosti, homogene, bolj hipoehogene strukture, brez jasnih nodusov.
Ščitnica palpatorno ni bila povečana, elastične konsistence, neboleča.
Bolela me je med UZ.
Predpisal mi je athyrazol 2 krat dve tableti. Do kontrole v juniju. ( 15.6.)
V navodilih piše o začetni in vzdrževalni dozi. Zakaj ne pri meni? So lahko težave s ščitnico posledica jemanja Tamifluja v februarju, ko sem zbolela za gripo? Je možna žariščna infekcija, zaradi granuloma ob zobu, zaradi neustrezne polnitve korenine, ki so mi jo odstranili pred 1 tednom(bolečina, oteklina)? Se lahko v tem stanju izvede post?
Oprostite mojemu hipretirotičnemu pisanju, a koga naj vprašam o tem? Tirolog mi je samo obljubil dozo radioaktivnega joda. :)
Hvala za odgovore.
M.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Vzrok za bolezen je v pretežni meri genetska nagnjenost k avtoimunskim boleznim. Tamiflu, ki ste ga jemali februarja verjetno ni povezan z nastankom bolezni, žariščna infekcija v obliki granuloma lahko morda pripomore k začetku avtoimunskega vnetja, navadno pa je več sprožilnih dejavnikov.
Zdravljenje se navadno začne z zdravili, ki zmanjšajo sintezo ščitničnih hormonov (Athyrazol; PTU). Začetni odmerek Athyrazola je navadno 2 x 20mg (2x2 tbl.), po par tednih pa navadno odmerek znižamo na 10 do 20 mg dnevno. Kasneje v poteku zdravljena se pogosto odločimo za aplikacijo radiojoda. Izguba telesne teže je pogosto simptom hipertiroze, tako da posta, dokler se hipertiroza ne umiri, ne priporočam.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MAteja

Pozdravljeni!
Hvala za vaš odgovor.
Po 6 tedenski th z Athyrazolom so vrednosti fT3 24,85 ; fT4 6,50 ; TSH pa je manj od 0,005 . Zanima me kako to da je TSH tako nizek?
Protitelesa (5.5.2005) pa so aTg = 0 ; aTPO= 65 in TSI= 16. Je to lahko Mb. Basedov?
Sedaj še bom 1 mesec jemala athyrazol,
lep dan
M.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!


Glede na zvišane vrednosti TSI in hormonsko konstelacijo gre za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Priporočam nadaljevati terapijo z Athyrazolom. TSH se bo normaliziral čez čas.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mateja

Hvala za odgovor!

Po tej th z athyrazolom 2X 2 tbl imam vrednosti TSH 0,097, FT4= 8,70 in Ft3 =2,79. zato moram zmanjšati dozo na 2X 1 tbl in po 2 tednih na 1tbl na dan.
Zanima me če lahko hipertiroza po th z athyrazolom izzveni? Ali je to sploh možno predvideti :) ?
lep poletni pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Po zdravljenju bazedovke (avtoimunske hipertiroze) z Athyrazolom se hipertiroza pri veliki večini bolnikov umiri - dsosežemo normalno delovanje ščitnice. Žal pa se pri približno 70% bolnikov, po prekinitvi zdravljenja, čez čas ponovno pojavi hipertiroza. V tem primeru se navadno odločimo za zdravljenje z radiojodom, redkeje za operacijo ščitnice. Kdaj in pri katerih bolnikih bo prišlo do ponovitve bolezni, pa zaenkrat ne moremo predvideti.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mateja

Pozdravljeni!

Hvala za Vaš odgovor in mnenje. Res se je nivo hormonov še znižal. V sredi avgusta so bile vrednosti S T3 3,14; S T4 12,03 in TSH 0,89. Konec julija je bil TSI 21.
Sedaj jemljem samo še pol tablete athyrazola dnevno.

Danes sem opravila nosečnostni test, ki je bil pozitiven (zadnja menstruacija je bila 30.7.) Seveda imam najprej iti namen k ginekologu, da se nosečnost potrdi še z drugimi metodami.
Zanima me pa kako je sedaj z jemanjem athyrazola in vplivom na plod- v navodilih piše da je možen razvoj fetalne golše? Katera je še varna koncentracija? Naslednjo kontrolo pri tireologu imam šele 17.10.. A se je smiselno pri tireologu prenaroćiti, ker mi je lečeči tireolog dejal, da nosečnice spremljajo pogosteje.

lep dan,
mateja
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice) v nosečnosti je vsekakor potrebno zdraviti. Nezdravljena hipertiroza je za izhod nosečnosti in razvoj ploda bistveno bolj škodljiva, kakor je jemanje tirostatikov (Athyrazol). Glede na to, da jemljete le pol tablete Athyrazola ni pričakovati negativnih vplivov na plod. Vsekakor pa je potreben predhoden obisk pri tirologu in ponovna določitev ravni ščitničnih hormonov.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mateja

Lepo pozdravljeni!
Najprej vam voščim eno lepo in uspešno novo leto.

Na septembrski (28.9.) kontroli mi je lečeči tireolog predlagal prenehanje jemanja athyrazola, ker sem bila v 8. tednu nosečnosti ( TSH 3,25, T4 11,33 in T3 3,2 Pred tem sem začela v avgustu zmanjševati dozo athyrazola na pol tbl dnevno.
Ob mesečnih kontrolah so bile vrednosti

v oktobru TSH 0,793 ; T4 15,54 in T3 4,20
v novembru TSH1,06 T4 14,23 in T3 3,89

Nosečnost poteka brez zapletov. Z izvidi je bil zadovoljen tudi tireolog
Na naslednjo kontrolo sem naročena konec januarja. Osebna zdravnica me je kljub temu napotila na odvzem krvi konec decembra.
Sedaj sem v 22. tednu nosečnosti in so vrednosti hormonov TSH 0,83 ; T3 3,34 in T4 11,88.
Zanima me ali so to še vrednosti v mejah normale ali bi se morala predčasno oglasiti pri lečečem tireologu?
Ima lahko ta hormonska motnja vpliv na razvoj ploda in otroka; ima lahko težave s ščitnico ?
Najlepše hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Tudi vam srečno v noven letu! Glede na navedene izvide je pri vas bazedovka v remisiji (ščitnica deluje normalno). Zdravljenje ni potrebno. Pričakovati je normalen razvoj otroka. Tudi ni pričkovati težav s ščitnico pri otroku. Pri vas pa priporočam kontrolo ščitničnih hormonov dva do tri mesece po porodu.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

faksi

zdravilo athyrazol ima stanske ucinke je med temi tudi to da se lahko zredis ali shujsas?
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Athyrazol (tiamazol) je zdravilo, ki blokira sintezo ščitničnih hormonov v celicah ščitnice in se uporablja za zdravljenje različnih oblik hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice). Kot vsako zdravilo lahko tudi tiamazol povzroča neželjene učinke (alergije, hepatopatijo, agranulocitozo...). Hujšanje ali pridobivanje telesne teže ni neželjeni učinek tiamazola,ampak je sprememba telesne teže posledica sprememb delovanja ščitnice, oziroma ravni ščitničnih hormonov v krvi,med zdravljenjem hipertiroze.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Anjo

Pozdravjeni dr.Pirnat!

Pred slabim mesecom sem pri zdravniku izvedela da imam povečano ščitnico.Odšla sem na tirološko kliniko kjer so potrdili moje izvide.Diagnoza je Bazedovka .
THS:0,007 FT4 22,1 FT3 8,24 anti Tg 106,4 anti TPO 152,8 TSI 4

Predpisali so mi Athyrazol 1 tableto dnevno.Tablet se nisem začela jesti kajti počutim se dobro.Zanima me ali se lahko hipertiroza pozdravi ob jemanju teh tablet.Kajti slišala sem da povzročajo depresijo.Ali se počutje spremeni ob jemanju hormonskih tablet?Ali se stanje lahko umiri brez tablet?
Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za bazedovko (avtoimunkso hipertirozo). Pripoorčma, da pričnete z jemanjem Athyrazola. Brez zdravil je majhna verjetnost, da se bo stanje umirilo.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P