Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

nepravilno delovanje ščitnice

Default avatar

pika

Prosim vas, da mi v kratkem opišete kako se kažejo znaki, da ti ščitnica nepravilno deluje. Sama imam namreč pskihične težave in mi vsi pravijo, da je to lahko povezano tudi s ščitnico.

Hvala vam za odgovore.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Prekomerno delovanje ščitnice pospeši metabolne procese v telesu. Pri izraženi bolezni so prizadeti vsi organski sistemi, predvsem pa centralno živčevje in srčnožilni sistem. Pojavijo se nemir, napetost, razdražljivost, živčnost, nespečnost, hujšanje ob normalnem ali celo povečanem apetitu, pospešena prebava, pospešen srčni utrip tudi v mirovanju, motnje srčnega ritma (aritmije), pri starejših srčno popuščanje, občutek vročine, potenje, tresenje itd.
Pri premajhnem delovanju so simptomi in znaki navadno ravno obratni.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Bojana

Tudi sama slutim, da je vzrok mojemu razbijanju srca, ko se umirim, ščitnica.
Vendar sem se na to že navadila in me ne moti preveč. Kaj je lahko posledica, če ne grem na zdravljenje?

Lep dan
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Če se razbijanje srca pojavi samo občasno, najverjetneje ne gre za moteno delovanje ščitnice. V primeru, da vas prične razbijanje motiti, priporočam obisk pri izbranem zdravniku splošne medicine in določitev TSH.

Lep pozdrav!
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

heligo

Sama imam hipotirozo-zmanšano delovanje ščitnice. Simptomi: razdražlivost, otrujenost, slaba koncentracija, morebitno izpadanje las, tresene rok., naraščajoča teža., zasoplost pri hoji navkreber...
Vzrok: dedno ali pa stres...
Terapija: redno ,doživljensko jemanje tablet(hipotiroza), ki uravnavajo ščitnični hormon in redne kontrole , ki jih predpiše tirolog.
Ko se ti uravna vrenost hormona je vse O.K..Pozor! Previdnost je potrebna pred načrtovanjem nosečnosti, saj mora biti takrat hormon uravnotežen ,drugače se lahko zgodi da do nosečnosti ne pride ali pa rodiš otroka z napakami.Jaz imam zdravega sina., tako da le pogumno če se ti postavi diagnoza hipo/hiper tiroza.Lp,Helena.
Default avatar

matejav

Jaz sem imela virusno vnetje ščitnice, ki se je po intenzivni terapijii, ki je trajala kak mesec in pol, popolnoma pozdravilo. TSH sem imela skoraj na nuli. Sem pa po zdravilih, dokler nisem znižala doze, imela še hujše simptome, kot pred zdravljenjem. (prej...rahlo povišana tel. temperatura, nespečnost, potem...v roku pol ure po zaužitju zdravila sem se tresla in nisem bila sposobna nič delati). Sem pa bila v tistem obdobju pod hudimi pritiski zaradi študija. Tako, da je mogoče bila bolezen psihosomatskega izvora.
LP. Mateja
Default avatar

nina geder

Lepo bi prosila za izčrpne informacije o hipotirozi sama jo namreč imam in jemljem tablete euthyrox vsak dan eno že skoraj eno leto.Z možem premišljava še o enem otroku in zanima me koliko časa naj še počakam z nosečnostjo, ker so mi to ugotovili komaj lansko leto in ali je to sploh pametno da razmišljam v tej smeri?
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Kadar je hipotiroza ustrezno substituirana (odmerek Euthyroxa ustrezen - normalen TSH, T4 in T3), ni nikakršnih zadržkov za nosečnost. Po enenm letu se stanje hipotiroze ob ustreznem odmerku Euhyroxa povsem normalizira. Vsekakor je potrebno, ko bo nosečnost potrjena, določiti TSH in glede na vrednost prilagoditi odmerek Euthyroxa.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

zalah

Lep pozdrav,

noseča sem 5 tednov. V preteklosti (10 let nazaj) sem imela povečano delovanje ščitnice(eno leto sem jemala sem Vobenol in beta blokator) nato pa mi je cca 5 let nazaj ščitnica začela delati premalo. Diagnoza je hashimotov sindrom. Zdravil ne jemljem, saj so hormoni v mejah normale. Bili so tudi pred enim mesecem, ko sem si (kot vsako leto enkrat) dala preverit ščitnične hormone. Natančnih vrednosti ne vem, so pa bili v mejah normale.
Zanima me, kako redno naj spremljam delovanje ščitnice oz. kdaj naj spet grem izmerit nivo ščitničnih hormonov.

hvala, jana
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na to, da ste noseči priporočam ponovno določiti TSH, in glede na izvid prilagoditi odmerek zdravila. Kasneje v nosečnosti je morda kontrolirati TSH še koncem drugega tromesečja, ni pa nujno potrebno. Vsekakor je potrebno preveriti TSH približno dva meseca po porodu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

jasna.spela

spoštovani,
sama čutim tiščanje v prsih in na hrbtu.nevem če je to povezano z živci ali stresom ali je to mogoče ščitnica.pred časom mi je aparat Amsat pokazal nepravilno delovanje ščitnice pa ne vem če je za verjet.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Tiščanje v prsih je nespecifičen simptom in je lahko polsedica stresa. Za opredelitev delovanja ščitnice je potrebno določiti raven TSH v serumu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

dmail.com

Imam vprašanje za dr PIRNATA.

Leta 2007-september, sem prejela diagnozo kronično imugeno vnetje-Bazedovka. Poleg vsih standardnih znakov bolezni sem jaz imela tudi visoko vročino (tudi do 39),vrtoglavice, grozne bolečine v kosteh, bolečine v grlu, nezmožnost 10min stati na nogah ali sploh karkoli početi.Ponoči zaradi potenja sem se 4-5x preoblekla. Okvarjen spomin, koncentracija in reakcije. Ko pa nisem imela vročine-zjutraj, če sem se pazila in počivala, me je tresel nenormalen mraz. Izvidi= tsh-0.005 (0.27-4.2), T4-36.14 (12-22), T3-14.29 (2.8-7.1) Naj povem, da tresenje rok,dvojni vid in razstresenost in nespečnost, čutila že dve leti prej.

Zdravljenje sem začela sem z Atyrazolom, Propranololom, kasneje, tudi z Eutiroksom. Letos, v sredi februarja, ker so bili izvidi v redu, so bila zdravila ukinjena. Ta čas, se mi je zdravlje poslabšalo. Driske, meglen vid, izpadanje las, nočno potenje, nespečnost, hujšanje in velik apetit,tresenje, vrtoglavice,šibkost,bolečine v grlu, vročina,zelo močno razbijanje srca, skupaj s skorajšnimi omedlevicami in mrzlimi mravljinci. Bila sem tako slaba, da nisem več mogla čakat do četrtka, ko dela ambulanta za ščitnico, zato sem vzela kot zadnjo rešilno bilko Atyrazol.
(10.4.2009)
Po dveh tednih sem prišla k sebi, da sem šla lahko ven iz hiše. Po nesrečnih okoliščinah, sem prišla na vrsto v ambulanto šele po skoraj mesecu dni. Izvidi so bili zaradi zdravil v redu. Ob pregledu mi ugotovi ščitnico povečano druge stopnje, in ker nisem imela dokazov-lab izvida o mojem poslabšanju, kljub izjavi o mojih težavah, Zahteva takojšnjo prektnitev zdravil. Ker pa je bilo moje telo še šibko in s težavami, tega nisem ZMOGLA narediti.
Ob ponovnem obisku, 4.6. ko sem prišla malo k moči in se celo malo zredila, ponovno dobim ukaz, za prekinitev zdravil. Brez zdravil tako moram zdržati do 16.7, ter nato še prib 7 tednov do radio joda. Glede na prejšno situacijo sama ne vem kako bom to zdržala. Od 4.6 se že zdaj pojavljajo težave. Nespečnost, počasne reakcije, nemoč, bolečine v grlu, vrtoglavice, driska, bolečine v kosteh, nenormalen mraz,(v senci imam čez dan 3 rokave), čustvena občutlivost, zvečer dobim vročino, izpadanje las...
Naj povem, da imam vseskozi težave z bolečinami v grlu, vrtoglavice-specialist je podal mnenje, brez posebnosti. Vseskozi zelo šibko menstruacijo z groznimi bolečinami-ginekologinja ni dobila nobenega vzroka.Težave s koncentracijo.Težave s šibkostjo, da še gospodninska dela opravljam z naporom. Ob "naporu" ali prepihu ali kar tako dobim vročino. Ter boleče kosti, včasih že na dotik.
Prosim za odgovor, ali res ni mogoče dobiti druge rešitve, da moram biti toliko dolgo časa brez tablet, da se ugotovi moje dejansko stanje? Spet bom do konca izmučila in okvarila svoje telo, in prestajat grozne muke. Sicer stiskam zobe že dobra 4 leta. Ali obstaja kakšen način, za moje težave vsaj omiliti? Vesela bom kakršnega koli nasveta ali predloga, da se rešim tega dolgega nečloveškega stanja.
lep pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za bazedovko. Po zdravljenju s tirostatiki (Athyrazol) je prišlo do remisije (umiritve) bolezni. Februarja letos so bila zdravila ukinjena. Potem je prišlo do poslabšanja stanja (morda recidiv bolezni), ki pa ni bil laboratorijsko potrjen. Ponovno ste pričeli jemati Athyrazol. Athyrazol je sicer učinkovito zdravilo za zdravljenje bazedovke, ima pa lahko številne stranske učinke. Najhujši med njimi je okvara kostnega mozga, kar povzroči, da se ne tvori podskupina belih krvničk (agranulocitoza). Posledica tega so hude okužbe, zastrupitev krvi (sepsa) in lahko tudi smrt. Tveganje za morebitne stranske učinke se poveča s časom jemanja in količino zaužitega zdravila. Priporočam, da poskusite zdržati brez Athyrazola do kontrole 16.7., v primeru težav pa namesto Athyrazola poskusite z nizkim odmerkom sedativov (Lexaurin 1,5 mg, Helex 0,25 mg). Sicer je verjetno najprimernejši način zdravljenja aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

kaji

Pozdravljeni,

tudi jaz opažam simtome kot so: razdražlivost, otrujenost, slaba koncentracija, morebitno izpadanje las, zasoplost pri hoji navkreber, naraščajoča teža.

Nikoli nisem imela težav z zdravjem in lahko rečem, da zdravnika zelo poredko obiščem. Verjetno ravno zato oklevam z obiskom pri njem.

V družini ima hipotirozo moja sestra, pa me zanima, če je mogoče to kaj dedno.

Mi svetujete obisk pri izbranem zdravniku?

že vnaprej se vam zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

najpogostejši vzrok hipotiroze je avtoimunska bolezen ščitnice, ta pa je v 80 % genetsko pogojena. Približno 50 % sorodnikov bolnika (v prvem kolenu) ima avtoimunsko ščitnično bolezen. Za izključitev ščitnične bolezni pri vaših težavah zadostuje določitev TSH (ki jo opravi izbrani zdravni), kar bi bilo glede na težave smiselno. Za izključitev avtoimunske bolezni ščitnice pa bi bil potreben pregled pri tirologu.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

sonce3333

Pozdravljeni !
Tudi pri meni ugotavljajo da sem bolana na ščitnici in me je strah. Berem to temo pa ni nič podobno mojim bolezenskim znakom.Zabuhlost obraza najhuje okoli oči ,zatekanje rok in nog,hudi glavoboli ampak skoraj vedno v desnem očesu kot bi mi ga negdo z topim predmetom tiščal ven,otrujenost,zaspanost,brezvoljnost ,razdraženost,zraven imam še ogromno bakterij v urino,občasne bolečine v spodnjem delu trebuha. Zdej sicer čakam na izvide kaj bo pokazala ščitnica. Do zdej nisem bila nikoli kej resno bolana razen da imam kronična vnetja ledvic in mehurja.Stara sem 34 let.

Hvala za odgovor !

Lep pozdrav
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

težave, ki jih opisujete (z izjemo bakterij v urinu in bolečin v spodnjem delu trebuha, ki so najverjetneje povezane z vnetjem sečil) bi lahko bile povezane s pomanjkanjem ščitničnega hormona. Če bodo to potrdili izvidi, bo potrebno zdravljenje, ob katerem bodo težave izzvenele.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

lidjal

Pozdravljen,

prosim če komentirate moj izvid:
Ultrazvok:
V desnem režnju je videti 4x3.5 cm velik izoehogen cistično degeneriran gomolj, levo hipoehogen 7x3mm. Takrat je opravila aspiracijsko biopsijo, izvid nesuspekten. Gomolj desno scintigrafsko gladen ter tiroglobulin blago povišan, v ostalem izvid normalen. palpatorno je desni reženj nekoliko zadebeljen, pomičen, gladek, vratne bezgavke niso tipično povečane, srčna akcija ritmična, normokardna. Uz je v desnem režnju videti 3,39 x 2,1 x 3,8 cm velik delno cistično degeneriran nodus mešane strukture. V leven režnju lezij ni videti.

Izvid krvi:
TSH: 1,70 mlU/l (0,46-4,68)
tg: 222 ng/ml (do 1,6-60) rec. 101 % (70 do 1,30)
Bazalna vrednost tsh v območju normale, tireoglobulin povišan ob primernem recovery testu.
Mnenje : glede na velikost scintigrafsko hladnega gomolja v desnem ščitničnem režnju obstaja indikacija za OP.


Hvala za odgovor
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za dokaj velik (3,39 x 2,1 x 3,8 cm) gomolj v desnem režnju ščitnice, ki je citološko nesusupekten (benigne narave). Na scintigramu hladen (ne kopiči izotopa), zvišane so tudi vrednosti tiroglobulina. Glede na vse navedeno, predvsem glede na velikost gomolja in scintigrafski izvid, je vsekakor najprimernejši način zdravljenja kirurška odstranitev desnega režnja ščitnice.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P