Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Osebni zdravnik mi ne verjame!

Default avatar

Alja

Pozdravljeni!

Kar se da na kratko vam bom opisala težave,ker me moj osebni zdravnik ne jemlje resno!
Stara sem 32 let,169 cm,56 kg,poročena,mamica tri leta starega sina.
Za sabo imam 4 leta zdravljenja za neplodnostjo,3 postopke IUI.
Zaposlena v državni firmi,opravljam precej težko fizično delo,troizmenski turnus,6 delavnih dni v tednu!
In kje je težava?Že cele 4 mesece se izredno slabo počutim(zaspanost,utrujenost,brez energije),menstruacija neredna včasuh z razmakom po 20 dni,pred im med menstruacijo me obliva vročina (zdravnikov odgovor-hahahaha ste pa očitno v meni).
Osnovna krvna slika normalan,razen nizkega krvnega tlaka-kar pomnim imam nizek pritisk,ter padec železa vse ostalo ok.
V tem letu prebolela najmanj 3x hud prehlad,2x imela unetje srednjega ušesa!
Ob vsem tem slabe počutju se mi zdi kot da sem hipohonder-vsaj nekako tako mi je dal vedeti.Vem da je vzrok nočno delo,toda moje počutje je za nikamor.Brez energije,apetita(v parih mesecih izgubila 5 kg),prebavne motnej,najbolj obupni pa so navali oblivanja.
Ker sva se v lanskem letu odločila za še emega otroka mi je bil predpisan Klomifen,vendar sem to terapijo prestavila ravno zaradi mojega neznosnega počutja.
Trenutno uživam Endovital in železove šumeče tablete,pa se stanje še ni izboljšalo!"

Lepo vas prosim povejte mi kaj še lahko naredim zase?
Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Imate nerazumevajočega dohtarja in depresijo, ki bi vam jo moral že davno zdraviti.

Zamenjajte zdravnika, ali pa pojdite k psihiatru (v primeru, če vam zdravnik noče izdati napotnice, greste lahko k psihiatru v nujnih primerih, kot je vaš tudi brez napotnice), da se pogovorita in rešita vprašanje, ali gre res za depresijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Svoj prejšnji odgovor sem na ogorčeno pripombo gospoda, ki se je sicer podpisal s polnim imenom, da se žaljivo izražam o zdravnikih, popravil. Nekorektno sem se vznejevoljil ob besedah, da zdravnik ženski kljub tolikim težavam ne verjame, kar se mi je zdelo resnično "bedasto". Diagnozo depresije se sicer da postaviti na podlagi znakov, ki trajajo 4 mesece: zmanjšanje teže, utrujenost..., a bi bili lahko tudi znaki kake druge bolezni, česar ne vem, če ne poznam drugih ev. težav. Predvsem pa je diagnoza dokončno potrjena ob uspehu zdravljenja. Če sevaš osebni zdrvnik ne ukvarja z zdravljenjem depresije, naj vas napoti k psihiatru, če pa tega ne bi storil, greste lahko tudi brez napotnice (tako je dopuščeno v predpisih).

Opravičujem se za grdo izražanje o zdravnikih in za skop odgovor vam. Želel sem predvsem, da čim prej ukrepate, ker ste že predolgo bolni brez prave pomoči.

Spodaj je dopis omenjenega gospoda v vednost. Del ogorčenja je tudi na račun tega, ker nisem objavil njegovega predloga za vaš obisk pri alternativnem zdravilcu, ker sem menil, da potrebujete najprej ustrezno zdravljenje s strani našega zdravstva. Če pa boste poleg tega našli še drugo dopolnilno pomoč, pa je to stvar časa, ko boste že ustrezno zdravljeni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani g. Janko Kersnik!

V "svojem" forumu ste nadavno tega zapisali dobeedno tole:
Spoštovani!
Imate bedastega dohtarja in depresijo, ki bi vam jo moral že davno zdraviti.
Zamenjajte zdravnika, ali pa pojdite k psihiatru, da se pgovorita in rešita vprašanje, ali gre res za depresijo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik

In prav zato, ker ste obupani pacientki napisali tak bedast odgovor, sem se odzval.
Če bi bil jaz to, za kar se vi predstavljate, ne bi nikoli zapisal takega odgovora, kajti na Medicinski fakulteti v Ljubljani tega ne učijo. (Upam!!!). Če pa bi že napisal tak odgovor, se pa podpisati ne bi upal, bilo bi me sram. Takšen odgovor namreč ni primeren nikomur, ki se ponaša s fakultetno izobrazbo (katerekoli stroke) in bi naj torej bil nekakšen intelektualec. Oprostite, vaš besednjak v tem vašem odgovoru in še v nekaterih) je na ravni pobalinov z ulice.
Podpisujete se pa z doc. in dr. med.!!!
Mnogi bodo rekli, da je to vaš problem, pa žal ni samo vaš. Če sebe tako zelo malo cenite, je vaš problem, če pa tako prostaško zaničujete in žalite svoje stanovske kolege (ki jih morda poznate ali pa tudi ne), pa to ni več samo vaš problem.
In v tašnem primeru bi morala takoj ukrepati Zdravniška zbornica Slovenije, ne glede na to, ali ste res Janko Kersnik, ali ste res zdravnik, doktor medicine ali karkoli že!

Če ste zdravnik in vse to, kar "lepite" k svojemu imenu, potem je to resen problem ustanove, kjer delate in ste obenem še docent in hkrati resen problem slovenskega zdravstva. Če torej resnično ste vse to, za kar se predstavljate tukaj, potem bi vas morali stanovski kolegi in zbornica resno obravnavati, če kaj dajo na svoj ugled, kajti s svojim pristopom jim ga močno krnite.
Če pa niste to, za kar se predstavljate tukaj, bi morali ti isti ljudje tudi že zdavnaj ukrepati - zaradi sebe in vseh slovenskih pacientov!
Obstaja pa še tretja pot, a vanjo ne verjamem: VI BI SE MORALI SPREMENITI! SPREMENITI BI MORALI SVOJ ODNOS DO STROKE IN DO PACIENTOV HKRATI!

Ker domnevam in obenem upam, da ne gre za lažno predstavljanje, mi postja vse bolj jasno, zakaj toliko Slovencev v trumah beži k raznim zdravilcem, kvazi zdravilcem in šarlatanom. Najbrž vam to niti slučajno ni jasno, zato vam bom povedal: večinoma se zatekajo po pomoč tja, kjer imajo vsaj upanje, da bodo pomoč tudi dobili. zatekajo se k tem ljudem zato, ker je v t- im. "uradni medicni" vse preveč ljudi vašega kova, ki pacienta obravnavajo kot še eno številko več. In jih štejejo, ne pa zdravijo. In vsi ti "zdravilci" in zdravilci znajo v večini primerov prav to, kar vi ne znate: prisluhniti pacientu in mu dati ustrezen odgovor. Če ga veste!
Vsi ti, ki vam po vašem mnenju konkurirajo, vam bodo še dolgo, če ne bo nič od tega, kar sem zapisal v drugem odstavku, storjenega TAKOJ!
Vsi ti zdravilci, tudi in predvsem šarlatani in zaslužkarji, uspevajo samo zato, ker so se od vas naučili in se sproti učijo - na vaših napakah in pomanjkljivostih. Namesto, da bi se vi česa naučili iz lastnih napak (osebnih in napak stroke), vam oni "pobirajo" paciente samo zato, ker jim prisluhnejo in jim dajo upanje - pa čeprav neredko le lažno upanje. Vi jim še tega niste sposobni dati. Prav vaš odgovor omenjeni pacientki je lep dokaz, kako prav imam.
Ne morem in ne želim soditi o vaši (ne)strokovnosti, ampak saj ste vsakemu povprečno inteligentnemu bitju vse povedali že kar sami. Pacientki ste kar na daljavo diagnosticirali depresijo, ki bi jo moral njen "bedasti dohtar" že zdavnaj zdraviti, obenem pa ste jo napotili k psihiatru. Niste prepričani v lastno diagnozo, ki ste jo tako vehemntno postavili?

Jaz sem na vaš "bedast" odgovor odzval z enim samim namenom - pomagati obupani pacientki do tega, da bi si pridobila drugačno - drugo mnenje in po vsej verjetnosti tudi rešila svoje težave. HOTEL SEM SAMO POMAGATI ŽENSKI, KI JE SPLOH NE POZNAM! Pomagati sem ji pa hotel zato, ker ji vi niste hoteli, ampak ste se raje osredotočili na žaljivo obrekovanje svojega stanovskega kolega!

Moj odgovor ste najprej sicer res objavili (le "reklamo" za svojo nadvse resno konkurenco ste izbrisali), a ste ga danes že izbrisali.
Zdaj sva pa pri bistvu mojega današnjega pisanja: s tem, ko ste izbrisali moj odgovor, ste zagrešili še dve napaki, ki si jih ne bi smel privoščiti noben pošten zdravik, ki je, kolikor vem, ob diplomi še nekaj prisegel.
Ne le, da tej pacientki, ki vam je zaupala, niste pomagali, odvzeli ste ji možnost in njeno pravico do tega, da bi ji morda pomagal kdo drug, ki ve več od vas.
Razumem vas, da se bojite konkrence zdravnika, specilaista, ki ve več od vas in ki ima za razliko od vas do pacientov spoštljiv odnos in mu je edini cilj POMAGATI! In zakaj zdravnik, kot je ... (k sreči ni edini, je pa, žal, eden redkih) lahko ve več od vas? Samo zato, ker mu je medicina poklic in hobi obenem in se je zaradi tega veliko dodatno izobraževal in to še vedno dela, predvsem pa ni zaslepljen z dogmo, da je edino zveličavno le tisto znanje, ki ga dobiš na Medicinski fakulteti, vse drugo pa je "larifari" (tudi to je vaš izraz v enem od odgovorov).

Razumem (vsaj na osebni ravni), da ste zato takoj izbrisali podatek o tem, kje ga je moč najti. Nikakor pa ne razumem in še manj odobravam, da ste danes izrbisali še moj odgovor, ki je golj ponujal podatek o tem, kako pomagati pacientki. Pri tem pa ni nič osebnega! Ste pa s tem brsanem drugačnih mnenj le še bolj pokazali svoj odnos do tega foruma, ki ga vodite, pa do pacientov in hkrati do stroke, ki ji baje pripadate (po kakšnem kriteriju?).

Samo zaradi takega odnosa predstavnikov "uradne medicine" do pacientov imajo in bodo imeli vsi šarlatani in zaslužkarji (ki se jih vi tako bojite in jim zavidate) ogromno dela in "uspeha", saj jim paciente "zdravniki" vašega kova dobesedno pošiljate pred vrata - in to celo brez napotnice!

Pri tem razmišljanju se mi je utrnila pronicljiva in še kako resnična trditev dr. Borisova, ki je dejal, da vsi šarlatani pravzaprav povzročijo manj škode kot pa tisti in takšni zdravniki, ki imajo do pacientov in svojega poklica tak odnos, kot ga imate vi! Trdi pe še ekaj: takim zdravnikom bi bilo najprej treba odvzeti licenco! Ne toliko zaradi morebitnega pomnanjkljivega znanja, ampak zaradi odnosa!!! da bo bolj jasno: če imate znanje, pa ga ne uporabljate v korist pacientov, je to kriminal. Če ga zlorabljate, je še hujši kriminal. Odovornost je v obeheh primerih najprej na osebni ravni.
Če pa znanja ni ali je pomanjkljivo, je to pristojnost in odgovornost neke institucije v tej državi!
In sam mislim, da je narobe celo to, da ta institucija in noben vaš stanovski kolega še ni izrazil podobnega mnenja nad vašimi odgovori oz. že samo dejstvo, da se sploh ni nihče odzval. To zaskrbljuje! Še nekrat pa poudarjam, da sam niti najmanj ne ocenjujem strokovnosti ali korektnosti vaših odgovorov!

Tole sem prav tako zapisal v dobri veri, da ne boste vzeli osebno in prav zato tudi nisem zapisal v FORUM.

Veliko uspeha in lep ter pirjazen dan vam želim...
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Never-say-never

Spoštovani gospod!

Ko človek bere to vaše klobasanje, se sprašuje, kaj niste uspeli postati. Ali niste uspeli postati zdravilec ali niste uspeli postati zdravnik. Takšno blatenje zaradi ene "napačne" besede vsekakor ni na mestu, posebej ne zato, ker je doktor Kersnik tisti človek, na katerega se obračamo potem, ko zapremo za seboj vrata ordinacije svojega zdravnika in vemo, da to, kar smo dobili, ni to, kar smo pričakovali in da so ostala odprta vprašanja, na katera nam naš zdravnik ni znal, mogel ali hotel odgovoriti. Torej gremo na nek način po "second opinion" preko računalnika. Na svetu je nasploh kar nekaj bedastih ljudi, žal tudi med zdravniki, osebno poznam enega, ki je študiral in končal študij samo zato, da vidi, če je to res tako težko. O kakšni strasti in predanosti potem seveda ne moremo govoriti.

Potem, ko sem se končno prebila skozi vso klobasanje, bi rada dodala samo še to, da če že ne za nič drugega, si Dr. Kersnik zasluži zahvalo za čas in trud, ki ga nameni ljudem in da vi vsekakor niste "ustrezni format", da bi lahko udrihali po njem. Pa upam, da ste zadevo vzeli osebno!

P.s. še bi lahko pisala, a se bojim, da bi potem moje pisanje postalo kot pisanje omenjenega gospoda: dolgo, prazno in bedasto

Pa prijeten vikend vsem!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Res lepa hvala za podporo, čeprav se v omenjenm primeru le čutim krivega, da sem preveč na hitro in iz rokava stresel sodbo, proti katerim si tudi sam prizadevam. Gospe tudi nisem dovolj prodrobno odgovoril, ker sem preveč čustveno reagiral na njene besede in predvsem na težave, ki zaslužijo pozornost, a predvsem zdravnika, ki lahko z njo pride osebno v stik.

Pismo, ki ga je gospod sicer poslal neposredno na poštni naslov, sem objavil tudi zaradi zgoraj omenjenega in zato, da se vidi, da ga znam tudi sam polomiti, za kar mi je seveda tudi žal. V mnenjih glede možnosti pomoči alternativne medicine se z gospodom razhajam v tem, da seveda dopuščam možnost, da si ljudje izberejo tudi dodatno pomoč tistih oblik, ki jim lahko na različne načine pomagajo, ne pa kot zamenjavo za pomoč tam, kjer jo lahko dobijo po "uradni" poti in je načeloma učinkovita.

Še enkrat hvala. Do vašega sporočila sem bil kar malce poklapan. Res je tudi, da sem na omenjeno sporočilo gospe odgovoril utrujen po 1200 km vožnje v manj kot enem dnevu zaradi družinskih težav - a sem v naslovu čutil klic po hitri pomoči in sem jo želel čim hitreje usmeriti. Hitrost ni vedno prava stvar, potreben je resen razmislek.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovani dr. Kersnik,

vi si res zaslužite naše spoštovanje !

Hvala za vse ! In ostanite, kakršnega vas poznamo !


LP .
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

ed50

Spoštovani dr. Kersnik!
Veseli me, da ste pravilno razumeli moje pisanje in se temu prmerno tudi odzvali. Zares vam gredo vse čestitke za vaše tokratno ravnanje in pokončno držo. Tega je pa zares sposobno daleč premalo ljudi (ne le v zdravstvu). Moj namen res ni bil povzročati hudo kri ali sprožati nerazumevanje in nepotrebne polemike v FORUMU. Zato sem pisal vam osebno. Vi pa ste poleg opravičila zmogli še veliko več. Vse priznanje za tako držo!
Hkrati se vam sedaj tudi sam javno opravičujem za ogorčenje, ki je velo iz mojega psianja. Naj bo tole v pojasnilo in ne v opravičilo: zares me moti vsak površen, še bolj pa nesramen ali aroganten pristop, v zdravstvu še prav posebej. Za to imam vrsto osebnih razlogov, ko sem bil sam ali pa moji najdražji, deležen neresne, neodgovorne ali arogantne obravnave s strani zdravnikov, za katere vem, da imajo znanje. Manjka jim pa vse drugo! A s tem res nisem želel "utrujati" ne vam, ne udeležencem foruma, čeprav gre za primere, ki bi nekje morali doživeti tudi javno obravnavo in poleg tega tudi sankcije.
Moje ohorčenje pa omenjenim zdravnikom, ki ga uvrščate v "alternativo" ni povezano. Morda samo posredno, pa še to le zaradi njegovega odnosa do medicine kot stroke in poklica ter predvsem odnosa do pacientov. Tu je bil naveden le kot primer.
Rad pa bi vam podvedal tudi to, da vsaj kar zadeva omenjenga zdravnika, ne gre za "alternativca". Vaš stanovski kolega je, legalno in uradno, saj ima diplomo zdravnika-nevrologa, pridobljeno sicer drugje, nostrificirano pa na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Vsaj enakovreden vam je, čeprav primerjave ali celo vzporednice tu iz več razlogov niso najbolj primerne. Lahko bi bile celo žaljive za enega ali drugega.
Menim, da tudi zato vseh zdravnikov z diplomo Medicinske fakultete, ki v svoj način zdravljenja vnesejo novosti in/ali dopolnilna znanja in spoznanja (neredko spoznanja tradicionalnih medicin, ki so jih drugod po svetu že priznali), ne gre metati v isti koš, medtem ko hkrati dopuščamo in omogočamo vsakemu šaralatanu, da se igra z zdravjem ljudi, kolikor ga je volja.
Stališče vaše stanovske organizacije, Zdravniške bornice Slovenije, do tega vprašanja je znano. Nič je ne moti, če se lahko z zdravjem prebivalstva igra vsak zaslužkar, tudi tisti brez najbolj osonvnega medicinskega znanja, medtem ko zdravnik, ki nadgrajuje in dopolnjuje svoje znanje in se redno izobražuje, tega ne sme početi. Ali mora vrniti licenco, se ji zavestno odpovedati - ali pa mu jo odvzamejo!
Mislim, da smo vsi dolžni storiti, kar je v naši moči, da bi se to vsaj začelo spreminjati. Za zdravje prebivalstva gre! Tako stališče že ves čas zagovarja tudi omenjeni zdravnik, vse več jih je pa tudi med slovenskimi zdravniki.
S tem stališčem pa je povezan moj gnev, tudi ta, izražen v mojem pismu.
Recimo bobu bob, pa bo moč hitro kaj spremeniti na bolje - v dobrobit vseh nas!
Z vsem spoštovanjem do vašega tokratnega ravnanja in z željo, da bi še naprej uspešno opravljali svoje poslanstvo,
se vam še enkrat iskreno opravičujem
in vas lepo pozdravljam
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Hvala za opozorilo in za opravičilo. Upam, le da se omenjena gospa oglasi pri zdravniku in da bo uredila svoje probleme in da prvi odogovor zanjo ne bo še eno "zdravniško" razočaranje - posmehovanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Alja

Spoštovani g.dr. J.Kersnik!

Kakršenkoli odgovor ste mi napisala,naj se z njim strinjam ali ne sem vam iz srca hvaležna.
Zadeve se premikajo v pozitivno smer,ker sem se obrnila tudi k svojemu ginekologu(kateri mi je v času zdravljenja neplodnosti pomagal kar se je dalo),in po njegovoem so to spet hormonske motnje in se bo dalo vse urediti,tako da sem na poti za pregled ščitnice itd...

Poleg vsega imam toplo družino in najlepšega otroka,tako da mi stojijo ob strani in danes se počutim naravnost fenomenalno.
Strinjam se,da je zaradi tempa verjetno prisotna tudi občasna depresija!
Pa še besedo dve o alternativcih.
Za njih nimam niti časa ,niti denarja in niti volje.

Pa lep dan še naprej
Alja
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Srečno!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj
cron