Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

SCITnICA

Default avatar

EEV

Pozdravljeni!!
Stara sem 25 let in imam ze 10 let tezave s scitnico.
Pred letom dni sem rodila in med nosecnostjo sem imela TSH normalno.Ta cas sem tudi prekinila z jemanjem Eltroxina,katerega danes nadaljujem z jemanjem.
No med nosecnostjo,kljub ne jemanju tablet sem imela vse ok, 3 mesece po porodu se mi je pa scit.hormon povecal za 4*,tako da sem zopet na Eltroxinu. Kaj se mi dogaja: Sem zelo razlicne volje enkrat vesela, prjazno drugic p[a kot strela z jasnega tecna brez razloga,sama sabo nezadovoljna, mucijo me skrbi glede faxa,ki ga imam v planu nadaljevati letos ampak me je kar groza, ce bom zmogla vse( OTROKDELA) ne vem, moz imam taksno sluzbo,da je dosti na terenu in je bolj malo doma,tako da ostanem dobesedno za vse sama. Zdej bi pa jsrt vprasala,kdaj se odlocijo zdravniki za operacijo ,ker mi gre pocasi ze vse na zivce,ker kljub jemanjem tablet ni boljsce.LP
Default avatar

TinkaS

Uh, no ja, morda bi bilo za zacetek dobro, da sploh poves, kaksno imas diagnozo..predno se odlocis znebit svoje scitnice...kar tudi ni cisto brez posledic...bodi vesela, da imas samo nihanja v razpolozenju, tezave utegnejo biti precej bolj resne kot to....mislim, da imas ob odtranitvi lahko kot posledico operacije za vedno hripav glas, pa tudi potem si zivljenjsko odvisna od zdravil...mogoce tudi ni tako enostavno, ce si zelis se kaksnega otroka etc...tako da, jaz bi scitnico pustila tam kjer je, dokler je se bolj al manj uporabna...lp T
Default avatar

Edi P

Spoštovani!
Pri vas gre očitno za premajhno delovanje ščitnice - hipotirozo. Bolezen se po porodu pogosto poslabša, zato bo potrebno trajno zdravljenje s ščitničnimi hormoni. Glede na vaše težave pravilnega odmerka zdravila še nimate določenega, zato priporočam kontrolo TSH. Operacija ščitnice v primeru hipotireoze ne pride v poštev, saj ščitnica že sedaj premalo deluje.
Lep pozdrav!
Edi Pirnat, dr.med., spec. za bolezni ščitnice
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Milan R.

Spoštovani dr.Pirnat,

Imam nodozno golšo (degenerativni koloidni nodus). S scintigr. ščitnice (l.2005) je bilo ugotovljeno, da je desni lobus pravilne oblike, levi pa večji in v sp. ter srednjem delu zadebeljen ter nenenakomerno aktiven.Dobil sem Euthyrox 50 (1 tab/dan).Imunologija: s-tsh:0,9048, s-ft3:3,73, s-ft4:13,74, s-tg-Recovery:89, s-tg:290, s-anti-tg: <20,0. Punkcija negat.

Stanje v okt.2006 je sledeče: s-tsh:0,6970, s-tg-recovery test:91, s-tg(tiroglobulin) 440. Euthyrox jemati dalje.

Stanje v maju 2007 je sledeče: ščitnica je povečana do II. stopnje.
UZ ščitnice: desni reženj normalne velikosti in strukture, v zg. polu je latentno manjša hipoehogena lisa 4mm. Levi reženj močno povečan zaradi izoehogenega cistično degeneriranega gomolja(5x4,5x3,6). Traheja je odrinjena v desno.
Imunologija: s-tsh:0,7394 mlU/L (0,35-4,94), s-tg-recovery:94%(70-130), s-tg(tiroglobulin):740 ng/ml(1,7-56).
RTG sapnika: sapnik je nad sternoklavikularnima sklepoma potisnjen v desno in zožen skoraj za polovico.Kalcinacij v mehkih delih vratu ni videti.
Punktat negativen.
Glede na zadnje izvide je potrebna tiroidektomija. Euthyrox naj preneha jemati.
Zgornje podatke sem prepisal iz dosedanjih izvidov. Imam 47 let,visok sem 173cm in imam 83kg. Povem naj še, da ne čutim nikakrnih težav tudi ne težav z dihanjem. Sam ne čutim sprememb glede rasti gomolja.
Sedaj pa vprašanji:
Ali je operacija nujna in če že je, ali bi mi odstranili celo ali samo levi del ščitnice?
Ali bi (če bi mi ostala) polovica ščitnice proizvedla dovolj hormonov... brez dodatnih zdravil?
Ali naj kljub vsemu jemljem Euthirox kot do sedaj?

Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Operacija je pri vas potrebna zaradi večjega gomolja levega režnja ščitnice, ki odriva in zožuje sapnik. Trenutno težav z dihanjem nimate, lahko pa se pojavijo zelo hitro ob vnetju dihal. Z operacijo ni odlašati! Predvidoma vam bodo odstranili levi reženj ščitnice. Po operaciji bo potrebno jemanje tiroksina (Euthyrox), ker polovica ščitnice ne zadostuje za normalno delovanje, Euthyrox pa tudi zmanjša, oziroma prepreči, razvoj gomoljev na preostali polovici ščitnice. Do operacije jemanje Euthyroxa ni potrebno.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

GozdnaVila

Priporočam vam, da z operacijo ne odlašate. Ne bom rekla, da je operacija ščitnice prijetna, saj katera operacija pa je, ampak le tako boste lahko normalno živeli, kajti vaš trend je rast gomoljev, ki že ovirajo sapnik.
Tudi sama sem dala čez dve operaciji ščitnice (sicer zaradi drugačnih razlogov, pa vseeno) tako da ne govorim kar nekaj v tri dni.

Vse dobro vam želim!
Karmen
Default avatar

suzana j

POZDRAVLJENI

Stara sem 29 let in imam tezave z scitnico ze 8 let. Zacelo se je tako,da so mi noge tako natekle,da so mi kapilare popokale in takrat so me poslali v bolnisnico. Toda niso odkrili nic. Tezave pa so sele zacele in ker sem bila sportnica in se hodila na faks je to ratal zelo velik problem. Zacela sem hujsati,srce mi je nagajalo,se vedno sem otekala,lasje so mi zaceli odpadati,desna stran telesa mi je velikokrat bila mravljincasta,nisem nic spala,imela sem obcutek kod da me nekdo davi,koncentracija mi je nagajala, raspolozenje tudi...


Po 6 letih mi je mami predlagala naj omenim zdravnikom,da je ona imela tezave z scitnico. In ko so mi jo pregledali KONCNO so ugotovili,da imam tudi jaz. Toda imela sem tudi gomolj in ter mi je rastel so mi odstranili desnji rezenj scitnice. Dobila sem tablete Eltrox 50.

To se je zgodilo pred 2 leti in sedaj mi je slabse. Vsak mesec se stopnuje. Po krvi mi nic ne pokaze,toda tudi prvic mi ni in me je dr.Pirnat (ki je edini,ki se zavzame za svoje pacijente in mu ni vseeno), poslal se na ultrazvok in so tako ugotovili. Sedaj sem nenehno zaspana,lahko spim cel dan, utrujena,koncentracija mi je se slabsa, zebe me,10 do 14 dni pred menstruacijo se mi vse se poslabsa. Imam strahove, ponoci se potim (da se moram preobleci po 3 trat na noc), stiska me v grlu, depresivna sem,nenehno me glava boli in velikokrat oci in zjutraj mi je slabo...

Ze parkrat sem probala priti do Vas dr.Pirnat, toda bili ste odsotni in drugi zdravnik me ni hotel pregledati. Se pa ze 6 mesecev nahajam v tujini, tako da ne morem kr iti v ljubljano, neenehno.

Zelo vesela bi bila,ce bi mi svetovali,kako najlazje pridem do vas in kaj naj naredim.

Zelo lepo bi prosila,ce mi odgovorite Vi dr. Pirnat.

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na to, da so vam odstranili desni reženj ščitnice in težave, ki jih navajate je možno, da je odmerek tiroksina premajhen. Priporočam določiti TSH in glede na izvid morda korigirati odmerek tiroksina. Sicer je možno tudi, da se pri vas razvija depresija in bo morda potrebno zdravljenje z antidepresivi.
Najdete me lahko na Polikliniki v Ambulanti za bolezni ščitnice v ponedeljek dopoldan tel. 01 2301 971, ali v Zdravstvenem zavodu Revita Peričeva 31 Lj. tel.01 2340 222.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

KOREN

Pozdravljeni?

Stara sem 24 let in že kar nekaj let se zdravim zaradi premalo delovanja ščitnice. Ker pa so pred leti izvidi pokazali za verjetnost raka so mi odstranili celo ščitnico. Tako, da trenutno jemljem tablete Eltroxin 50 in to 2x na dan. Imam pa trenutno povečan TSH 4.96 in sem že naročena pri svojem endokrinologu.
Zadnje čase se z mojim telesom nekaj dogaja in bi rada razumela ali je to kaj povezano s povečanim TSH ali pa je morda kaj drugega. Problemi ki so prisotni zadnje čase so:
- razpoloženje mi neprestano niha
- živčnost
- depresija
- neprestano sem zaspana
- zelo povišan krvni tlak imam trenutno sem si ga izmerila je bil 145/96/63, kaj je skoraj vsakodnevno
- hiperaktivna
- pa že dva tedna imam kar izbruhe joka brez razloga,
- roke se mi tresejo,
- strah
- tesnoba
- težko diham, občutek kot da mi zmankuje kisika, tako da moram vsake toliko globoko vdihnit
- že kakšen mesec imam probleme z govorom, lahko bo slišati čudno ampak zelo težko povem kakšen stavek ne da bi se zmotila kot da bi črke jedla, kot da mi možgani ne delajo sploh ne morem razmišljat ko govorim, pa ko govorim mi v ustih nastane zelo veliko sline kar tega prej ni bilo.
- Zelo me zebe, neprestano imam mrzle roke in noge, čeprav je v prostoru zelo toplo, pa s športom se veliko ukvarjam

Zanima me kako lahko ugotoviš in prepoznaš, da je doza zdravil, ki jo uporabljam premajhna ali prevelika? Ali ti problemi, ki sem jih navedila so zaradi povišanega TSH ali je to kaj drugega in kaj mi priporočate?

LP NATAŠA
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

ustrezno odmerjajnje zdravila najbolj zanesljivo preverimo z določitvijo TSH, saj blaga odstopanja praviloma ne povzročajo nikakršnih težav. V vašem primeru je vrednost TSH mejno višja, zato je malo verjetno, da so vaše težave ščitnično pogojene. Svetovala pa bi, da celoten odmerek Eltroxina vzamete zjutraj na tešče z vodo (in ne 2x dnevno), saj gre tako zdravilo najbolje v telo. Če se ob tem vrednost TSH ne bo normalizirala, bo potrebno nekoliko dvigniti odmerek zdravila.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

hipotka

KOREN je napisal/a:
-
- že kakšen mesec imam probleme z govorom, lahko bo slišati čudno ampak zelo težko povem kakšen stavek ne da bi se zmotila kot da bi črke jedla, kot da mi možgani ne delajo sploh ne morem razmišljat ko govorim, pa ko govorim mi v ustih nastane zelo veliko sline kar tega prej ni bilo.
Jaz imam okrog TSH 4, hashimoto.. imam tocno tako tezavo z govorm kot ti, sama ne bi mogla bolje opisat.. V glavi vem, kaj hocem rect, potem pa ko odprem usta, sploh ne znam logicno sestavit stavka, vcasih trikrat obrnem stavek, čase, koncnice besed.. To me zelo mori, pocasi me bodo zaceli met za neumno, no pa saj se tudi sama tako pocutim vcasih (to se mi dogaja kaksno leto,prej sem bila glede tega zelo samozavestna).

Hvalaza odgovore, dr.!
Default avatar

PD

Tudi meni se pojavljajo podobne težave kot tebi KOREN:

- razpoloženje mi neprestano niha
- živčnost
- depresija
- sem utrujena in me bolijo mišice
- skozi mi bije srce
- imam kar izbruhe joka brez razloga,
- roke se mi tresejo,
- strah
- tesnoba
- težko diham, občutek kot da mi zmankuje kisika, tako da moram vsake toliko globoko vdihnit
- občasno probleme z govorom
- Zelo me zebe, neprestano imam mrzle roke in noge, čeprav je v prostoru zelo toplo
- kakšen teden pred menstruacijo in do menstruacije zjutraj bruham in sem res depresivna

Stara sem 26, pred dobrima dvema letoma pa operirana na ščitnici in so mi vzeli 1 reženj. Jemljem Euthyrox 50 mg. Zadnji izvid TSH dva meseca nazaj je bil v mejah normale (mislim da ok. 1,6).

Ali kdo ve kaj bi lahko bil vzrok opisanih težav in kako jih rešiti?

Hvala že vnaprej.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na to, da je bil pri vas TSH pred dvema mesecema v mejah normale (1,6 mE/l) je odmerek Euthyroxa ustrezen. Vzrok za težave ni ščitnica. Najverjetneje gre za anksioznost in depresijo. Morda bi vam koristilo zdravlejenje z antidepresivi.Priporočam obisk pri izbranem zdravniku.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Darja 1

Pozdravljeni
Tudi meni že eno leto in še malo nagaja ščitnica. Stara sem 46 let. Nisem niti eno leto jemala tablete Eutirox, pa je bilo moje počutje že slabše. Sedaj jemljem povišan odmerek, pa po enem mesecu še ni bistvens spremembe. Mogoče dan ali dva. Pojavljajo se mi znaki kot so npr. jokam brez potrebe, nimam nobene volje do česarkoli, v službi nisem zbrana in ponoči ni pravega spanja, pa tudi mesečno perilo mi zaostaja. Je tudi to vzrok ščitnica?
Ker moram biti v sluzbi zbrana glede na moje delo, mi to ni prav nič všeč, da se to dogaja.
Kri moram dati v začetku oktobra. Upam, da se bo kaj izboljšalo stanje.
Rada pa bi samo odgovor koliko časa traja, da se stanje izboljša po jemanju povišanega odmerka tablet.
Default avatar

Darka

Pozdravljeni
Tudi meni že eno leto in še malo nagaja ščitnica. Stara sem 46 let. Nisem niti eno leto jemala tablete Eutirox, pa je bilo moje počutje že slabše. Sedaj jemljem povišan odmerek, pa po enem mesecu še ni bistvens spremembe. Mogoče dan ali dva. Pojavljajo se mi znaki kot so npr. jokam brez potrebe, nimam nobene volje do česarkoli, v službi nisem zbrana in ponoči ni pravega spanja, pa tudi mesečno perilo mi zaostaja. Je tudi to vzrok ščitnica?
Ker moram biti v sluzbi zbrana glede na moje delo, mi to ni prav nič všeč, da se to dogaja.
Kri moram dati v začetku oktobra. Upam, da se bo kaj izboljšalo stanje.
Rada pa bi samo odgovor koliko časa traja, da se stanje izboljša po jemanju povišanega odmerka tablet.
Default avatar

Darka

Pozdravljeni
Tudi meni že eno leto in še malo nagaja ščitnica. Stara sem 46 let. Nisem niti eno leto jemala tablete Eutirox, pa je bilo moje počutje že slabše. Sedaj jemljem povišan odmerek, pa po enem mesecu še ni bistvens spremembe. Mogoče dan ali dva. Pojavljajo se mi znaki kot so npr. jokam brez potrebe, nimam nobene volje do česarkoli, v službi nisem zbrana in ponoči ni pravega spanja, pa tudi mesečno perilo mi zaostaja. Je tudi to vzrok ščitnica?
Ker moram biti v sluzbi zbrana glede na moje delo, mi to ni prav nič všeč, da se to dogaja.
Kri moram dati v začetku oktobra. Upam, da se bo kaj izboljšalo stanje.
Rada pa bi samo odgovor koliko časa traja, da se stanje izboljša po jemanju povišanega odmerka tablet.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice) se po zvišanju odmerka tiroksina (Euthyrox) počutje in hormonsko stanje navadno izboljša po dveh do treh mesecih. Glede na navedene težave, moteno razpoloženje, nereden menstrualni ciklus, je možno, da vam dodatne težave povzroča tudi perimenopavzalno obdobje.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Herc

Pozdravljeni!
Pred 18 leti so mi ugotovili latentno hipertirozo in gomolj v desnem režmju ščitnice. Gomolj je bil v začetku velik 1 cm, kasneje je zrastel na 3,8x2,8 cm in tako ostal že 9 let. Vsa ta leta je bil TSH znižan ( od 0,05 do 0,46 ) t3 in t4 pa vedno v mejah normale. Marca 2009 je bil TG 104. Maja letos je bil TSH 0,231 T3 5,33 T411,5. Zaradi tiščanja v grlu , težav pri požiranju in občasnega slabega počutja, sem pomislila na operacijo in odstranitev gomolja. Zadnji izvid 9.11.1010 pa me je zmedel, saj je precej drugačen od običajnih (TSH 1,59 T35,44 T410,6 TG 188 %recTG 62 Naj omenim, da sem 4 mesece na brezglutenski dieti, zaradi težav s črevesjem.
Zanima me, če je mogoče, da je dieta vplivala na delovanje ščitnice. Je mogoče, da mi gomolj ne dela več avtonomno.. Skrbi me visok TG. Prosim za vaše mnenje.
Lep pozdrav
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

dieta ni razlog za spremembo delovanja ščitnice, gre za enega od možnih potekov bolezni. Tiroglobulin je le blago zvišan, take vrednosti so pogoste pri gomoljih v ščitnici. Predvidevam, da so vam opravili scintigrafijo ščitnice ter glede na slike in rast gomolja morda tudi punkcijo ščitnice. Če so bili izvidi v redu, potrebujete spremljanje - kontrole TSH 1 x letno, ponoven obisk pri specialisu pa v primeru patološkega izvida ali rasti gomolja.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

hiper123

Pozdravljeni!
2 tedna nazaj so mi postavili diagnozo bazedovka, blaga hipertieroza. Dobila sem Propanololol, katerega sem jedla tri dni in nehala. Sedaj jemljem Athyrazol in sicer 2 na dan.
Zanima me, ce res ni priporočljivo sedaj še zanosit ali nima nobenega vpliva.
Stara sem 33 let in se nimam otrok.
Hvala za odgovor.
LP