Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

prezgodnja menopavza

Default avatar
Pozdravljeni!
Stara sem 30 let. Prejšnji teden mi je bila postavljena diagnoza prezgodnja menopavza- fsh 119. Moj ginekolog, dr. Vogler me je napotil še na genetiko, predpisal mi ni nobene terapije, dokler ne dobim izvidov z genetike. Kako to, da se čaka 3 do 4 mesece za izvide? Zanima me, kako bo z darovano jajčno celico, ali bom tudi sama morala čakati toliko časa, ali mi bo glede na diagnozo pripadala krajša čakalna doba? Ne vem, kako je s tem!? Na kakšen način lahko izvidi z genetike vplivajo na darovano jajčno celico, ali je možno, da tudi ta alternativa odpade?
Zahvaljujem se vam za vaš čas in seveda odgovor.
Lep pozdrav s primorske!
Default avatar
Spoštovani,

Čakalna doba za izvide je odvisna od vrste genetskih preiskav. Na nekatere se čaka tudi dalja časa.
Čakalna doba na darovano celico ni odvisna od diagnoze ali starosti. Večina žensk, ki potrebujejo darovano jajčece ima sicer diagnozo prezgodnje menopavze.


Lep pozdrav,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar
POZDRAVLJENA!

Stara sen 31 let in moj fsh=140- tudi prezgodnja menopavza.Trenutno sem še vedno brez terapije zato te bi prosila če mi boš lahko napisala, kaj ti bodo dr.svetovali.
Lep pozdrav TIJA
Default avatar
POZDRAVLJENA!

Tudi sama imam enako diagnozo. Za darovano jajčno celico se nisem odločila, me pa zanima, kakšno zdravljenje ti je predpisano in če so te tudi tako prestrašili kot mene, če ne bom jemala zdravil. Sem v veliki stiski, saj jemati ali ne jemati pušča svoje posledice, zdravniki pa so glede odločitve zelo togi in te puščajo v nevednosti. Naj bi nas bilo 1%. Bravo! Se sprašujem, koliko izkušenj zares imajo z nami podobnimi. Prosim, naj se nekdo z izkušnjami javi, saj ne vem, ali naj začnem jesti tablete.

Lep pozdrav Andreja
Default avatar
POZDRAVLJENA!
Mene pa zanima Drejči zakaj se nisi odločila za darovano celico?
Jaz trenutno premlevam vsako minuto ali se naj odločim ali ne za celico,si pa zares želim otroka.Jaz sem že 5let v prezgodnji meno. in brez hormonske terapije in mi je gin.rekla,če nimam nobenih težav mi ni treba nič.Kakšne tablete pa je tebi predpisal gin.? Ali imaš ti že kaj otrok in kaj je posledica prezgodnje meno. ali mogoče kakšna bolezen kot pri meni?
LEP POZDRAV TIJA
Default avatar
POZDRAVLJENA!

Glede darovanega jajčeca: nisem se odločila, ker bi nekoč otrok želel vedeti, kdo njegova mama je in ker mu na to vprašanje ne bi znala odgovoriti. Ker menim, da naj bi bilo spočetje otroka nekaj naravnega, če ti je tako dano...Nikakor pa s tem ne želim vplivati nate ali te raniti, saj vem, kako ranljive smo ženske, ki si želimo nekaj tako preprostega: biti mame, za kar naj bi bilo naše telo tudi pripravljeno. In res ne vem, zakaj bi ga morale mučiti, da bi do otroka prišle. Ali ni naše telo že dovolj označeno? menim, da včasih vidimo le cilj in ne poti in ne življenja tu in sedaj. Poznam ženske, ki so vse moči usmerile v to, tudi sama sem bila med njimi. Življenje pa je kar teklo in jaz sem kar dovolila, da drugi opravljajo z mojim telesom. Sama sploh nisem pomembna, pomembno je le, da dobim otroka. Za vsako ceno! Ne, hvala! Zelo sem ti hvaležna, ker si mi postavila vprašanje in s tem dala možnost, da napisano še enkrat preberem in da res sprejmem vse, za kar sem se odločila. Toda to je moja pot, moje življenje in najina odločitev (moja in moževa). Ti se moraš odločiti sama in vsak trenutek vedeti, da se niso odločili zdravniki, ampak ti in tvoj partner. In da si s to odločitvijo pomirjena.

Niso našli nobenega vzroka za mojo diagnozo. Predpisali pa so mi Trisequence, ki ga uporabljajo ženske v meni. Vesela sem, če tebi niso nič predpisali, saj sama trenutno ugotavljam, da najbrž zdravniki niti še nimajo raziskav za takšne bolnice in da ne morejo zagotoviti, da ne bodo slabše posledice, če bom ta zdravila jemala. Drugače pravijo, da bo izbruhnila osteoporoza, težave z ožilljem, rak na materničnem vratu...Če to človeka ne prestraši, da zdravila kar začne goltati...Pa vendar zdravila povzročajo še veliko več...Ampak vse je le: mogoče...In kdo mi lahko zagotavlja kar koli? Moja odločitev je! Moje telo je!

Verjemi, da bi dala vse, da bi lahko v sebi čutila bitje, ga rodila in bila to, kar sem si vedno želela. Verjemi, da nikdar ne bom nehala upati. Verjemi, da sem zelo žalostna in jezna, predvsem pa nemočna.

Zelo bi želela, da bi imele ponujeno kakšno pomoč ali vsaj podporno skupino. Mogoče pa jo celo ustvarimo: vse povemo svoja stališča, zato da ostajamo močne, ne glede na odločitev, ki jo sprejmemo. Zato ker edino me vemo, kaj je potrebno prečutiti in koliko neizrečenega in neodgovorjenega ostaja. In da se v vsem tem čutimo zelo same.
Default avatar
OJLA DREJČI!
HVALA TI ZA LEP ODGOVOR IN SE ČISTO STRINJAM Z TEBOJ.MENE PA ŠE ZANIMA KOLIKO JE TVOJ FSH IN ČE BOŠ POIZKUSILA KAJ Z ALTERNATIVO? JAZ BOM POIZKUSILA TUDI V TO SMER SAJ UPANJE UMRE ZADNJE.SEM ŽE SLIŠALA ZA MNOGE PRIMERE ,KI SO ZANOSILE PA SO BILE RAVNO TAKO V MENI.
GLEDE POSLEDIC ČE NE JEMLJEŠ HORMONSKE TERAPIJE PA NISEM ŠE SLIŠALA ,DA SO TAKO HUDE - RAK NA MATERIČNEM VRATU.... TOLE SE BOM PA ŠE POZANIMALA.
LEP POZDRAV
TIJA
Default avatar
Halo!

FSH se mi je zelo spreminjal. Bil je čez 100 in nato okrog 50 in nato 70 in okrog 30 in spet gor. Pregledali so me ultrazvočno in rekli, da so jajčniki čisto majhni in popolnoma prazni.
Alternativno sem že večkrat poskusila. Sedaj sem na zdravljenje pri Veseljku Tomiču. Veš ti za katerega terapevta, ki je dosegel rezultate pri naši diagnozi?
Default avatar
DREJČI živjo!

Tudi jaz se odločam za g.Tomiča,pa me zanima koliko časa že hodiš k njemu,ali ti je dal še kaj upanja,ali je stanje kaj boljše...Prosim če mi napišeš čim več ker bi rada dobila čim več informacij.
Ali ti lahko pišem na zasebni email?
hvala in lep pozdrav.
Tija
Default avatar
Halo!

Zdaj je bil Tomić na dopustu. Pri njemu sem bila dvakrat. Rekel je, da naj bi bila terapija vsaj 4x zaporedoma in da imam blokado. To je za enkrat vse.
Lahko mi pišeš na zasebni email.
Default avatar
zdravo!!tudi mene pesti prezgodnja menopavza.stara sem 30let....trenutno imam predpisana zdravila trisequens.v kratkem grem tudi na reprodukcijo v lj....
Default avatar
Pozdravljene!

Tudi jaz imam postavljeno diagnozo - prezgodnja menopavza. Stara sem 35 let. Za darovano jajčno celico se nisem odločila. Me pa še bolj kot to, da po vsej verjetnosti ne bom mogla imeti več otrok, skrbijo posledice, ki jih prinaša postavljena diagnoza. Prav tako ne vem, ali se zdravit s hormonsko nadomestno terapijo ali ne. Po vsem, kar sem prebrala, se močno priporoča, vsaj do tistega leta, ko ženske v povprečju pridejo v meno. To meni, da bi se morala hormonsko zdraviti 15 let. Medtem ko po drugi strani pišejo, da že eno leto HNT lahko poveča možnosti raka na dojki. Potem - kako je z mamografijo? Ali se nas, ki imamo to diagnozo, obravnava enako kot ženske v menopavzi? Kakorkoli, vse to in še več (tudi kar se tiče same psihe in počutja) bi želela, da predebatiramo, si svetujemo, tolažimo, ker dejstvo je - stanje v kateremo smo se znašle ni prijetno hkrati pa je tudi neozdravljivo in pušča velike posledice. Dajmo si pomagat! Prav tako bi prosila dr. Pintar, če mi lahko odgovori na postavljena vprašanja ter se ji na tem mestu za odgovre že vnaprej zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani,

hormonsko nadomestno zdravljenje pri prezgodnji menopavzi do približno 50. leta starosti je povsem utemeljeno, saj tako ohranja prožnost tkiv, predvsem žil. Ob zgodnjem pomanjkanju ženskih spolnih hormonov zaradi odpovedi delovanja jajčnikov se pospeši razvoj ateroskleroze in se hitreje pojavijo posedice te bolezni, kot so visok pritisk, možganska kap, obolenja ledvic, obolenja živčevja motnje v delovanju hormonskih žlez,... in tudi staranje je hitrejše.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar
oj...stara sem 21 let in že eno leto sem v menopavzi :( žalostno...in nekoč bi rada imela otroke...in nič mi ne vejo povedat kako bo kej s tem..pravijo da bolj teško...
Default avatar
Spoštovani,

Takole na daleč je težko kaj reči. Če ste imeli narejene osnovne hormonske preiskave, bi bilo dobro, da pridete še na pregled na Ginekološko kliniko.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar
Živjo! Tudi jaz sem stara 35 let in sem vsaj že tri leta v meni. Bila sem na ultrazvoku . Tudi meni je gin. rekel, da je jajčece zmanjšano za 40%. Bila sem na endokrinologiji v Ljubljani in izvidi so pokazali, da je vse res. Tudi mene je gin. zelo prestrašil z raznimo boleznimi, kot so pljučna embolija, tromboza, možganska kap itd. Predpisal mi je tablete CLIMEN in na zadnjem pregledu je rekel, da sem zdrava, vendar seveda s tabletami. Kako sem zdrava, če sem na tabletah?!Tolažim se samo s tem, da imam dve punčki.
Default avatar
Pozdravljeni!

Nedavno nazaj sem izvedela, da je moja mama kmalu po mojem rojstvu dobila menopavzo. Stara sem 23 let. Tudi ona je bila stara 23, ko me je rodila. Zanima me, če je to dedno in kakšen je postopek zgodnjega odkrivanja.

Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

prezgodnja odpoved jajčnikov se lahko tudi deduje. V vašem primeru bi bilo dobro narediti osnovne homronske preiskave in pa posvet pri genetiku ter genetske preiskave. Najbolje je, da se obrnete na vašega ginekologa, ki vas bo poslal naprej.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar
Pozdravljeni
za seboj imam že nekaj neuspešnih ivf postopkov; na zadnjem nisem imela niti ene jajčne celice. Zaradi tega me je ginekolog priporočil naj si dam kontrolirati antimullerjev hormon; rezultat je <0,16. Zanima me kaj to pomeni in kakšne so še moje možnosti za zanositev? Stara sem 36 let.
Hvala za vaš odgovor
Lep pozdrav, Taja
Default avatar
Spoštovani,

vrednost AMH kaže na zmanjšano rezervo jajčnikov. Ocena, koliko je ta rezerva zmanjšana, je odvisna od vrednosti oz. standarda v laboratoriju, ki je naredil to preiskavo, tako da vam bo izvid najbolj natančno pojasnil ginekolog, ki vas je poslal na preiskavo.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Moderatorji

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved
bpinter