Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

oploditev samske zenske

Default avatar

janja

Pozdravljeni,
zanima me ce je v Sloveniji mozna oploditev samske zenske z darovanimi semencicami. Ce je mozno, mi prosim nekoliko opisite postopek in cakalne dobe, ce pa ni mozno, pa me mogoce lahko usmerite na kaksen ustrezni naslov.
Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

bpinter

Spoštovani!

Postopki OBMP z darovanimi spolnimi celicami so skrajni ukrep zdravljenja in odpravljanja neplodnosti para (skupnosti ženske in moškega!) - postopek je strokovno-medicinsko utemeljen v nekaterih izjemnih primerih neplodnosti para. Pri ženski brez partnerja (samski ženski) pa ne gre za neplodnost, zato taki postopki v nobenem primeru niso sprejemljivi in pri nas niso uzakonjeni. Ker gre za strokovno-medicinsko in medicinsko-etično nesprejemljiv postopek, vam ob upoštevanju medicinske etike in odgovornosti ne priporočamo nobenega drugega naslova.

Lep pozdrav,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

alijana

Ali to pomeni, da v nobenem primeru ne morem biti oplojena z darovano moško celico, čeprav sem (od nedavnega spet) samska, ampak imam težave s plodnostjo (danes prolaktin 48)?
Torej, je neplodna samska ženska v postopku zdravljenja neplodnosti upravičena do oploditve z darovano moško celico? Lahko še upam, da bo kdaj imela otroka?
Default avatar

Marija

Kaj pa oploditev samske Neplodne ženske?
Default avatar

Annn

Tudi samska ženska je lahko neplodna.

je pa odvisno od družbe ali pravico do OBMP da tudi samski ženski ali ne. Nekater ureditve to omogočajo, nekater pa ne.

Janja - pot pod noge, pa v Ameriko.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

neplodna samska ženska ni upravičena do darovanega semena.

Lep pozdrav,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

mmiikkii

Janja

Mislim, da si se obrnila za pomoč na napačni naslov.
Vprašaj na forumu Neplodnost. Sama sem tam postavila vprašanje kako oz. kje se lahko kot samska ženska oplodim z darovano moško celico, pa so mi povedali kar nekaj možnosti. Baje Slovenke največ hodijo v London ali Barcelono. Sama se bom verjetno odločila za London.
Slovenija je na žalost z zakonom o pomoči pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo, stopila nazaj v srednji vek:(

Lp
miki
Default avatar

ivonaa

Kot vem ima ženska na voljo 4 plačane postopke IVFja.
Kako določa zakon v primeru, da je v postopku neploden moški, par pokuri 4 postopke, nato pa se razide.
Če prav razumem ima moški z drugo žensko ponovno pravico do 4 postopkov, ženska pa je zaključila pri zavarovalnici.In to Kljub temu, da je bila neplodnost na moški strani?
In če ženska dobi zopet neplodnega moškega, ali sama postane neplodna je ponovno upravičena do postopkov preko zavarovalnice?
Zakaj se postopki vedno štejejo ženski?
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

pri nas je nosilec pravice do 4 postopkov IVF na račun ZZZS ženska. O kakšnih drugačnih možnostih nosilcev pravic zaenkrat ni informacij.


Lep pozdrav,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

jurijbavdaz

Pa še moj komentar o zakonih. Ne vidim, razlike med samohranilko in med umetno oplojeno samohranilko...

Kater variante obstajajo :

1. zaverne papež te postopke vse prepoveduje,
2. za poštene, etične in moralne ljudi, ki spoštujejo zakon, ni možnosti, da bi imeli otroke,
3. za poštene, etične in moralne, ki ne spoštujejo zakonov, pa je kar nekaj variant :
- prijatelj, ki se izdaja za izvenzakonskega partnerja,
- navidezna poroka,
- amerika, London,...
4.... ostale variante

Vsekakor je treba misliti na priznanje in odpoved očetovstvu predvsem pa, optimizem velja. !!!!!!!!!!Na svetu je gotovo pravi prijatelj za vsakogar izmed nas!!!!!!!!!!
Default avatar

NNN N

Meni se pa to zdi grozno :(. Tudi jaz ne morem zanosit že leta in leta, in če se razidem s trenutnim partnerjem, in glede na to, da imam že 34 let, nimam niti najmanjše možnosti za OBMP :((?
Default avatar

NNN N

Katastrofa - kako lahko nekdo posega v odločitev o tem ali bom jaz imela otroka ali ne :((? Če imam dokazano probleme z zanositvijo in če partnerja pač ni več ob meni, bi mi pa vseeno lahko pomagali z OBMP. Seveda samoplačniško. Bi bilo vseeno prijetneje zadevo v Sloveniji kot tujini opraviti.
Default avatar

NNN N

Ok, izberem prijatelja, ki se bo izdajal za zunajzakonskega partnerja in jaz bom končno srečna mamica :).
Default avatar

danak

Ti pa mu ze apriori odklanjas pravico, da bi bil sploh rojen, ceprav je zazeljen vsaj s strani matere. Ali mislis, da so tisti otroci, ki so jih zenske rodile proti volji njihovih partnerjev res toliko bolj srecni (pa ceprav imajo ocete na papirju)? Ali res mislis, da bi vecina otrok, ki so jih ocetje zapustili ob rojstvu, v odraslih letih menila, da bi bilo bolje, da ne bi bili rojeni, kot da niso imeli oceta? Stvari pac niso tako preproste kot se zdijo na prvi pogled in nihce ne more nobenemu otroku zagotoviti ne da bo zrasel z obema starsema, ne da bo imel dobre starse, ne da bo v zivljenju srecen .... Tisti trenutek, ko zacnemo postavljati pogoje pod katerimi naj bi bil kaksen otrok zazeljen in pod katerimi ne, se znajdemo na zelo tanki crti, ki loci pravicno od krivicnega. Silno sreco ima vsak otrok, ki ima dva ljubeca in skrbna starsa. Vsi se strinjamo, da je to ideal. Sama bi si zelela vsaj enega, ki bi me zares imel rad in bi mi to bilo dovolj (seveda, ce bi bila dva pa toliko bolje).
Default avatar

škratek 2

To zame ni egoizem, ampak preprosta in človeška želja po otroku.Pa bodi samska ali ne, ta želja se porodi skoraj pri vseh, tudi pri gay-skupnostih.Tako je življenje in tako smo narejeni.
Punce, ne se obsojat poprek in počez.Če pa zakonodaja v SLO tega ne dopušča, pa kam drugam, tja, kjer to zakon dopušča.
Srečno vsem, samskim in nesamskim in vsem skupaj čimprej uresničitev želja!

škratek
Default avatar

Napoleon_

Zanimivo branje, ce ne drugega. Malce sem pozen z odgovorom, a vseeno se mi zdi vredno stvari postaviti na svoje mesto! Ko govorimo o neplodnosti gre za nesposobnost spocetja in je s stalisca zdravljenja to predvsem problem para. Samske zenske pa zgubljate energijo brez potrebe, ker vam zal sicer dobrovoljni "dohtar" ne more pomagati tam, kjer nima kompetenc. Kljub mogoce konzervativni zakonodaji pa vam nihce ne preprecuje zanositve oz. spocetja. Ce so zahteve povsem prakticne, bodimo tudi v odgovorih povsem prakticni! Variante:
1) Najdete si mozakarja in zivite z njim, otrok tudi ima oceta, dokler se ga seveda ne navelicate ;) Tu navodila skorajda niso potrebna?
2) Ce variante 1) nocete oz. ne gre, si najdete donorja, zelo malo znanja je potrebnega za samo umetno oploditev, ce se pac ne posluzite naravne poti.
3) Ce ste neplodni in nimate mozakarja, si prav tako najdete donorja in greste na prvo bolnico na IVF npr., samo skupaj pridite tja in recete, da ste par.
Npr. nekaj podobnega npr. v tujini:
http://www.free-sperm-donations.com/

Srecno, Napoleon
Default avatar

Pompei

Kot da je druzina, kjer zivita otrok in en stars kaj manjvredna od druzine z obema strasema (ne glede na spol starsev!!).

V Londonu obstaja ena taka fajna klinika, pa na Svedskem pa ... Jaz se ziher ne bom zajebala s tem slovenskim sistemom. Ce si zelim otroka, ga bom imela, samska ali v paru. Ne vem, zakaj je samska zenska takoj oznacena za egoistko, medtem ko zenska v paru ne.

U bistvu je za vas samskost nekaj slabega in nesprejemljivega v druzbi. Tudi prav, ostanite v srednjem veku!