Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zebe me-cena?

Default avatar

Kmetica

Ker me tako zebe, sem ob misli, da se zima še ni začela, zelo slabe volje. V stanovanje cel dan ne posveti sonce (razen poleti zjutraj in se tako še dodatno segreje), sva v mansardi z visokim stropom. Kolikšna bi bila cena ogrevanja čez cel dan 45k/m stanovanja? Lastniki stanovanja spodaj še nič ne kurijo. Razmišljam, da bi jim rekla, da naj prižgejo peč, da bo pri nama toplo, če se pa njim zdi škoda nafte, si naj pa vse svoje radiatorje zaprejo. Spodaj imajo senzor za toploto, tako da imajo pozimi oni toplo, midva pa mlačno.
Default avatar

TinkaraC

Zakaj si ne omislite etažne centralne? Tako ne boste odvisni od spodnjih.

Ker imate tako majhno stanovanje, je čisto smotrno (če je dovolj izolirano) tudi ogrevanje z električno CK.

Mi imamo hiško velikosti 40 kv.m, ogrevamo na elektriko, toplo vodo nam ogreva bojler, celo leto za vso porabljeno elektriko (Ck+bojler+ vsi ostali aparati) plačujemo okoli12. 000. Peč je 12 kilovatna, s tem, da imamo mi naštimanih le 4 KW, ostalo je odklopljeno. Peč je Pavlič, Celje. Napeljava celotne CK (vključno s pečjo, z 2 radiatorjema 60 cm, 1krat radiator 140 cm, 1krat radiator lojtra za kopalnico + cevi) nas je stala natanko 360 tisoč.
Če te zanima, ti sporočim mojstra.
Če ne in bi rabila ogrevanje le za prehodno obdobje (čeprav praviš, da te zebe tudi pozimi) - morda peč na petrolej ali termoakumulacijska pečka. Ampak - še vedno boste morali dajati zraven k nafti, ki pa vas ne ogreva.
T.
Default avatar

Kmetica

Situacija je takšna, da se "šele" poleti 2004 seliva v lastno stanovanje v bloku. Do sedaj nisva imela otrok, pa sva se malo bolj oblekla. Sedaj pa imava 9 mesečnika, ki se plazi... pa mamico zebe in glede na vso situacijo, ki sva jo dala skoz s taspodnjimi (so ožja moževa žlahta), se mi zdi fer, da nam je toplo. Pečka pa stane, pa še paziti je treba, da se je dete ne dotakne, ker se lahko speče. Zato sem pripravljena več plačevati za ogrevanje. Preden bi naredila ofenzivo, bi se rada prej pripravila.
Default avatar

AsjaB

Naredi tako, kot si rekla. Naj prižgejo pečko, sami pa naj zaprejo radiatorje. Upam, da imaš v redu "ožjo žlahto" :) in da vam bo kmalu toplo.

Asja


Default avatar

TinkaraC

Se strinjam z AsjoB - že zaradi otročka malo poropotajte - V bistvu imamo pa mi pri naših v MS drugačno težavo, so namreč preveč in nenehno kurili, tako da je bilo vsakič, ko smo bili na obisku, tako vroče kot v savni, pa smo mi radiatorje zapirali.
Za otroka se zbori, če se ne bo dalo, pa si omislite pečko na petrolej, le da potem povejte jasno, da nafte za CK ne mislite plačevati.
T.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic