Forum: Otroci s posebnimi potrebami

Vprašanja ter dileme o vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami.

je to jecljanje?

Odgovori Nova tema
Default avatar janette 12 Mar 2005 10:25

MOj sin ima dve leti in devet mesecev. Okrog 20 januarja smo opazili, da tezko izgovarja dolocene stvari (pa ne vedno iste besede) Ne gre toliko za jecljanje ampak bolj za to da pove prvi zlog, potem pa ga ponavlja, in kot da bi mu zmanjkovalo sape. Za slisti grozno. Po 14 dneh se je stvar skoraj cisto polegla. Zadnje tri dni pa se je spet pojavilo. Zdi se mi, da celo v hujsi obliki. Se veckrat se mu zatkne in se tezje izgovarja . Zanima me, kaj je morebitni vzrok za to? Ali naj poiscemo strokovno pomoc? Moram pa povedati, da je sin zacel govoriti zelo kmalu, da ima zelo bogat besedni zaklad za svoja leta.

hvala

jana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Francka 15 Mar 2005 18:38

janette,

prepričana sem, da se bo na vaše pismo kmalu odzvala Petra T., logopedinja. Zadnje mesece je precej ovirana pri odgovarjanju na forumu zaradi bolezni sina.

Zdi se mi, kot da bi vaš sin imel občasno težave z dihanjem pri govorenju.
Zakaj se pojavijo ne vem. Posvetujte se z otrokovim zdravnikom, lahko pa obiščete tudi logopeda v bližini vašega doma.

Lep pozdrav
Francka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar petraT 20 Mar 2005 17:16

Janette,

pri nekaterih otrocih se med 2. in 4. letom pojavi jecljanje, ki ga logopedi imenujemo fiziološko (razvojno )jecljanje. To jecljanje še ni jecljanje v pravem pomenu besede in je posledica nezrelosti motorike govoril.

Po domače: otrokovi možgani razmišljajo hitreje kot je otrok to motorično sposoben povedati. Ta oblika jecljanja je običajno prehodne narave in po določenem času izgine. Vendar pa v tem času moramo držati nekaterih pravil. Otroka ne smemo popravljati ali namesto njega dokončati misel oziroma stavek. Poskrbimo, da ima otrok ustaljen, po možnosti miren življenjski ritem. S stavki kot »Ne razumem te«, »Ponovi« »Govori bolj razločno« in podobno otroku damo vedeti, da z njegovim govorom nekaj ni v redu in lahko jecljanje le še bolj potenciramo.

Zelo redko pa fiziološko jecljanje preide v »pravo jecljanje«, kjer se otrok začne izogibati določenih besed ali celo razvije strah pred govorom in se začne izogibati komunikacije.

V kolikor je jecljanje pri vašem otroku še vedno prisotno in opažate, da se mu pogosteje zatekne ali celo težko diha ali se pri zatikanju pojavljajo grimase ali tiki, vam svetujem da poiščete pomoč logopeda.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra

_______________________________________
Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa,
tvoja mami

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar janette 24 Mar 2005 14:31

Hvala za odgovore!
Aljaz je zaenkart povsem prenehal z "jecljanjem", tako, da bo najberz res pri njemu to prehodne narave.

lep pozdrav

janette

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh