Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Sladkarije

Default avatar

Sanja

Z možem sva se že sedaj odločila, sine je star 3 mesece, da se bomo čimdlje izogibali sladkarijam.
Prosim za izkušnje mamic: kdaj so jih vaši otroci začeli jesti?
Kako dopovedati babicam in dedkom naj jim jih ne dajejo?
Default avatar

Katarina Prva

Odvisno, kaj šteješ pod "sladkarije". Moj je star 20 mesecev in še ni poskusil čokolade, napolitank, pudingov, bonbonov itd. Dokler bom le lahko to preprečevala, jih tudi ne bo. Nič pa nimam proti, če občasno poje kakšen košček jabolčnega zavitka pri varuški ali pri babici, pa kakšno pecivo s sadjem, poleti je včasih po kosilu dobil malo sladoleda ipd.

Ni mi namreč, da bi furala neke principe in se šla špartansko vzgojo, želim si le, da se mi otrok ne baše s sladkarijami nonstop, predvsem pa da ne bo imel gnilih zob. Kar pa se tiče babic in dedkov: pri nas težav ni, saj vedo, da mu sladkarij ne smejo dati. Pika. Če bi se slučajno zgodilo, da bi ravnali proti mojih izrecnim prošnjam, jih pač ne bi več puščala samih z otrokom.

Aja, sladkarijo je prvič poskusil za 1. rojstni dan - svojo rojstnodnevno torto.

LP,
Katarina
Default avatar

katarinica

Pri nas žal ni zlaufalo. Je hrana pri starih starših, ki živijo pod nami na zelo visoko, cenjenem nivoju in važno je, da otrok je (oz. da se baše, po domače povedano). Pa tudi jaz in očka sva bolj sladkosneda in tamala dobi kakšen košček čokolade ali piškot, obožuje pa smoki. Seveda si potem umijemo zobe. Sem pa proti bonbonom in lizikam, ki se valjajo po ustih bistveno preveč časa.

V glavnem, tudi jaz sem trdila, da naša pa ne bo jedla sladkarij in da bo zdrava prehrana in da bo.... Sedaj, ko je realna scena, bi se pa lhako na glavo postavla, bi ji taščica še vedno kupila smoki. Moja mami je na srečo bolj daleč stran in se bolj redko vidimo,sem jo pa prepričala, da hčerki raje kupuje sadje ali knjigice.
Default avatar

sonček je

Jaz ločim "zdrave" sladkarije in "nezdrave"; pod prve uvrščam predvsem sladoled, kakšne sadne kupe, sadna peciva,....tudi pudinge.Med druge pa vse ostalo od bonbonov, lizik,smokijev,čipsov,.....Prve je v glavnem poskusil že pred prvim rojstnim dnem (poleti je sladoled nadomestil en mlečni obrok,ampak takrat smo bili že 1 leto),drugih se pa še izogibamo. Aja, star je 16 mesecev.
Default avatar

AN-JA

Pri nas je takole.Obe sta sladkarije okusile pred svojim prvim rojstnim, devom.V kuhinji imata svojo omaro,katero imata na dosegu rok.V omari ni da ni sladkarij, vsake dva meseca imamo čistko, pri kateri sodelujemo vsi štirje in pomečemo stran skoraj pol koša sladkarij.Dovolim jima sladkarije vedno,ampak samo takrat, ko vprašata in verjemite, če v enem mesecu pojemo dva bonbona,liziko in košček čokolada je res veliko, vse ostalo stoji in se stara, dokler ne leti stran.
Ravno pred tedno dni,sem pazila sosedovo punčko,ki je stara 4 leta in ji starši,babica...,ne dovolijo nobenih sladkarij.Naeenkrat je izginila iz dnevne sobe, našla pa sem jo v kopalnici, sedela je na tleh v roki je imela vrečko bonbonov, katero je vzela iz omare in se dobesedno basala z njimi.Ko me je zagledala je začela jokati, naj nikar ne povem mamici, ker bo le ta zelo, zelo huda.
Prepovedane stvari so pač najslajše!

Lp Andreja
Default avatar

timoteja

Tako nekako je bilo tudi pri nas.
Sladoled pri 10 mesecih, ki ga zelo obužuje, in to skoraj vsaki dan poleti. Pa tu pa tam kakšno sadno kupo. Potem dolgo časa nič drugega. Sedaj pa ji damo, ponavadi v nedeljo, kakšen košček kakšnega zavitka ali pa kakšen rogljiček in to je bolj ali manj vse. Sicer pa tudi sama jem sladkarije samo v nedeljo (vroče čololade, ki jo sedaj v bolj mrzlih dneh spijem zjutraj v službi ne štejem med to :)). Če je kdaj kakšen praznik, pa se seveda tudi mi vsi malo posladkamo. Ali pa če gremo v hribe, pade tudi kakšen piškot. Sedaj ima 15 mesecev.

Čuva se pri babici, ki zelo rada in zelo dobro peče, ampak jaz sem že takoj na začetku rekla, da skladkarije so NE in tega se držijo. Enkrat ji je hotel dedek dati eno sladkarijo, pa se mu jo vzela iz rok; iz dveh razlogov: starši smo tisti, ki postavljamo pravila in ne more on meni zbijat avtoritete pred otrokom in ker so sladkarije pač prepovedane. Me ni čisto nič brigalo, kaj si misli o meni, ker sem jaz odgovorna za svojega otroka.

Jaz mislim, da se je bolje vzdržati sladkarij čim dalj, čisto jim pa seveda ne gre prepovedati, tako da tu pa tam kakšna "zdrava" sladkarija ne more škoditi.

Pozdravčič!
Default avatar

bnt

Mi smo probali kakšen puding že pred prvim rojstnim dnevom. Torto in čokolado pa je začela jesti nekje s prvim rojstnim dnevom. Sedaj ko je stara tri leta pa ima najraje čokolado, piškote (leibnitz ZOO in leibnitz oblite s čokolado). To je edino kar dobi od sladkarij doma, pa ne pretiravamo s tem. Drugače sem pa jaz zelo proti bonbonom, lizikam in podobnim cukrom, ki jih doma ne dobi, prav tako ne od bližnjih. Baje pa jih je že dobila v vrtcu.
LP Nataša
Default avatar

anka3

se strinjam z an-jo, nima smisla prepovedovat sladkarije, ker lahko dosežemo ravno nasproten učinek.

Našega prvega pikeca smo zelo pazili, dolgo ni poznal sladkarij in smokija, pri drugem otroku je bilo drugače.
Ponavadi jima damo kinder jajco, pojesta samo kašen košček čokoladice, drugače pa na to pozabita in se zamotita z igračko. Preostanek čokolade pojeva midva z možem in se žrtvujejva v dobro otrok :-)
Default avatar

J anja

Pri nas sladkarije niso prepovedane. Če se vsi sladkamo, se sladkarija ponudi tudi malemu.Mali se sam odloči, ali jo bo jedel ali ne.

Ugotavljamo pa, da je navdušen le nad čokolado. To pa dobi, ko zanjo prosi. Z dvema koščkoma čokolade je njegova potreba po sladkem že izpolnjena. Drugih sladkarij noče jesti (kdaj pa kdaj kakšno napolitanko ali piškot), še pri čokoladi je zelo izbirčen:v slast mu gre le navadna Milkina čokolada.

Tudi mi imamo predal s sladkarijami, mali ve, kje je, vendar mu ni posebno zanimiv.

Prva sladkarija pa je bila njegova torta za 1. rojstni dan (joj, kako je bilo dobro s prsti pacati po njej), sedaj pa je star 20 mesecev.

Janja
Default avatar

Leny

Mislim, da je pri sladkarijah predvsem pomembno to, da iz tega ne delamo prevelike panike in znanosti. Moj najstarejši tja do teh let ni maral bonbonov in čokolade, bil pa je nor na čips, tamala pa ima rada vse po vrsti - vpliv starejših bratov.

Pri znancih so otroci lahko dobili le košček čokolade v nedeljo po kosilu. Rezultat: Otroci so se kar tresli, če so kje videli čokolado, kasneje pa so vsi povrsti imeli tažave s prekomerno težo, kar so se v puberteti prenajedali vseh mogočih sladkarij, ki so si jih sami kupili.

Seveda ne trdim, da je otroke potrebno filati z bonboni itd, ampak po pameti.

Pogovorite s starimi starši in jim povejte svoje stališče - ne pa izgubljati živcev, če bodo kdaj dobili bonbon ali čokolado in predvsem ne pred otroki.

p.s. pri nas brez sladkarij ne bi šlo, ker sem jaz preveč čokosnedna
Default avatar

Meli*

Hmm, mene pa zanima, ce se to vprasanje nanasa samo na sladkarije kot take, ali tudi na vsa druga sladka zivila (recimo razni soki so najhujsi) zaradi zdravja zob?

Pri nas je tako - hcerka je stara 15 mesecev. Sladkarijam se cimbolj izogibamo, vendar ne kategoricno. Pazimo na zdravo prehrano, torej se sedaj ne dodajamo nic sladkorja (ali soli) pri kuhi (pri nas imamo 1 kg sladkorja tudi pol leta, ce ne pecem peciva). Pazimo tudi, da hcerka ne pije sokov ves cas, ker so ti zelo hud povzrocitelj kariesa. Cisti naraven sok ji redcimo z vodo, in ga pije samo z obrokom hrane, med obroki pa vodo.

Glede sladkarij pa takole. Tam nekje pri enajstih mesecih je dobila prvo sladkarijo - sladoled, ampak vedno le navaden vanilijev ali kaksen sadni (ne recimo razne karamele ipd.). Poleti sva jedli na sprehodih sladoled skoraj vsaki dan, sedaj pa bolj redko. Potem kaksen piskot, ki ji ga je spekla babica, in potem TORTO za svoj prvi rojstni dan. Kadar jemo pecimo ali sadne kupe ali razne zavitke, je tudi ona to z nami za desert pri kosilu. Vendar mi v druzini ne jemo pogosto slascic, recimo mogoce enkrat na teden ali dva. Taksne so pac nase prehrambene navade, ker vso hrano pripraviva sama z mozem, zelo redko pa imava cas peci slascice, in takrat jih z veseljem pojemo. Kupujemo sladkarij pa mi skorajda nikoli (se sladoled dela raje moz sam). Jemo pa veliko sadja in ga imamo vedno na razpolago - tukaj nasa hcerka dobi cisto dovolj sladkorja.

Glede sorodnikov: vsi vejo, da cokolade hcerka se ne je, ostalih kupljenih sladkarij tudi ne, raznih slanih prigrizkov pa se manj. Ce pa kaj specejo, pa vsi zelo radi pojemo. Ko bo situacija nanesla, bo pa tudi ona poskusila cokolado, ampak ker je doma nimamo nikoli, situacija pac se ni nanesla tako in upam, da ne bo vsaj se nekaj casa.

Hmm, sorry, sem ze zelo predolga....

LP,
Meli
Default avatar

TinkaraC

Kako babice in dedke navaditi? S pogovorom. Morda s predlogom, da bo otrok tako kot vrečke bonbonov vesel tudi skodelice borovnic! Pri nas je vsaj delno zaleglo.

T.
Default avatar

Ayanna

Eno vprašanje: zakaj pa uvrščate čipse in smokije med sladkarije?
Ayanna
Default avatar

ta-maxi

Pri nas je po 5.-ih žele bombonih dobila hudo koprivnico, tako da bombonov ne je in to vsi vedo. Po kosilu dobi morda kak piškot za desert.
Občasno dobi kako kinder čokoladico, kinder jajček, je domače pecivo, zavitek, rojstnodnevno torto - a v res majhnih količinah. Tudi smokije in čips ima rada, a jih je le občasno - če jih ni doma, jih pač ne more dobiti. Je pa zadnji teden čisto obsedena z žvečilci, in to ne z otroškimi, z pekočimi Airwaves! Pravi, da je nič ne peče, a ima kar malo sozne oči.
Zobke redno umivamo, zaenkrat so OK.
Stara je 26 mesecev.
LP, T.

****************************************************************
The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)
Default avatar

Lidija

Dedkom in babicam boste kar težko kaj dopovedali. to vem iz lastne izkušnje, sem namreč babica. Moj sin mi je prepovedal dajati mojemu prvemu vnučku vse sladko. Pa sem se malo uprla. Kupila sem najmanjšo čokolado in najmanjši bonbonček in se z njim zmenila, da mu po eno od tega pa le lahko dam ob vsakem obisku. Sem mu rekla naj mu drugi ne dajejo, jaz pa da le imam pravico imeti malo veselja s tem, ko pa je vse prepovedano tako dobro in me mali tako srečno gleda, ko mu to dam. Kajti to sladkanje je tudi zame tako zelo sladko.
Default avatar

nekdosladek

mi imamo pa težave!
otrok je pri 8.mesecih prvič poskusil sladkarije(napolitanko in čokolado)
zdaj je star 17 mesecev in kar naprej je sladkarije in ima že kar precej kil kar 22 kg nevemo kaj naj naredimo
prosim za pomoč
Default avatar

brezdelje

nekdosladek je napisal/a:
mi imamo pa težave!
otrok je pri 8.mesecih prvič poskusil sladkarije(napolitanko in čokolado)
zdaj je star 17 mesecev in kar naprej je sladkarije in ima že kar precej kil kar 22 kg nevemo kaj naj naredimo
prosim za pomoč
Brezdelje je huda reč. Najdi si kaj bolj pamatnega za počet, kot folk nategvat. Otroc ti pa hit rasejo, it 2 let na 10 - v parih minutah. Bravo!
Default avatar

medosladk

jaz imam otroka starega 16 mesecev in še ni poskusil sladkarij in to hočemo čim dlje obdržat
noče pa nič druga jest kot samo sadje in zelenjavo.od mesa je le govedino pa še to približno enkrat na mesec

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic