Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Porkaduš pa ti hormoni

Default avatar

MatejaH

Resno sicer razmišljam, če nisem slučajno žrtev potegavščine, ampak vsi mi kar naprej omanjajo te nesrečne hormone.

Naš prvošolec je v času po pouku v podaljšanem bivanju skupaj z otroki, ki delijo usodo iste šole tja do 4. razreda. V tem mesecu, odkar ima cel kup novih prijateljev (proti temu sicer nimam prav nič), ima tudi cel kup novih navad, izjav, domislic ... – jasno, vse strašno pametne. In ko moj velecenjeni prvošolec ne sliši nič, ne vidi nič in predvsem ne drži obljub, ki jih daje v stilu, saj ne bom več, mi pritisk tam pod frizuro počasi narašča, včasih imam občutek, da para sproti ne more uhajati skozi moje nekoliko majhne uhlje in mi potem prej ali slej nekoliko odnese pokrov. Potem pa (tako kot v petek) včasih prileti ena taka »vzpodbudna« še z moževe strani, ki se glasi približno tako: »Ej, umiri malo hormone, saj je še majhen, odkriva svet in poskuša, kje so meje ...« Meje že meje, ampak zakaj porkaduš to preizkuša na mojem potrpljenju in zakaj vsi menijo, da to opazim samo zato, da mi potem lahko postrežejo s hormoni?

Da o trenutno najmanjšem lumpu sploh ne govorim. V zadnjem tednu ga je pičila neka lingvistična posebnost. Nič ne rečem o tem, da govori kot »strgan dohtar«, ampak v zadnjem tednu na konec vsake izjave postavi še »pi, pi, pi«. Predstavljajte si, da ti mulo izjavi: »Mami, pil bi, pi, pi, pi«. Ali pa »mami, zebe me, pi, pi, pi«. No, potem, ko to vse skupaj spet moti samo mene in me (spet v petek) pripravi do tega, da se skašljam možu (ki tega sicer sploh ni opazil), le-ta pristane na to, da bo vendarle bolj pozorno poslušal svojega mlajšega sina. Da je mera polna, ta presneti »pi, pi, pi« dejansko sliši takrat, ko mu mali pri športu ob dnevniku (jasno, kdaj pa) razloži, da je »na televiziji formula, pi, pi, pi«. No, pa smo spet tam – pri hormonih. »Pa kaj spet noriš? Formula je avto in avto dela pibiiiiip ... Umiri se malo ...«. Moji hormoni so spet »čudežno« povišali pritisk tam pod mojo frizuro ... Pa naj mi dajo mir – hormoni, pa pi, pi, pi.

Potem (oziroma že pred tem) sem se spravila v kletne prostore naše hiše, kjer me čaka še nekaj že enoletnih grehov od selitve sem. Še vedno je ostalo nekaj škatel in zabojev neodprtih in nepospravljenih. Polovico popoldneva sem preživela tam doli in brskala. Med drugim sem odkrila lepo zapakirane voščilnice, ki sem jih prejela ob rojstvu mojih dveh sinov. Male zavojčke sem si prinesla v dnevno sobo in ko sem imela mojih fantov (in hormonov) poln kufer, sem se zabubila v moje zavojčke in začela obujati spomine. Pa sem odvila zavoj čestitk za prvega sina, se ob nekaterih (predvesem tistih kronoloških iz gostilne, ko so ga zapili) do solz nasmejala, potem pa našla čestitko žal danes že pokojnega starega ata ... Pa sem spet jokala. Tokrat neustavljivo, kot dež. Pa se od nekod spet pojavi vprašanje, ki namiguje na to, da mi hormoni ne dajo miru ... A sploh lahko še diham, ne da bi za to lovorike pobrali hormoni?

No, pa je prišla sobota, pa nedelja in kot totalni antikristi smo našli skupen čas za delovno akcijo, ki jo je sprožila s hormoni nabita ženščina (jaz, seveda). Na pomoč zaradi mojih okrnjenih sposobnosti (zgolj na vrtenje jezika) je priromal še moj brat. Urejanje kletnih prostorov, pa barvanje ograje, proč metanje stvari, ki jih resnično ne rabimo, postavljanje omare, ki že dobro leto čaka na svoje boljše čase, poleg vsega pa še moj jezik. V »čudežni zakladnici« v kletnih prostorih jasno moje budno oko odkrije grehe moje boljše polovice, ki so se nabirali leto in dan. Odkrijem stvari, ki bi jih moj najdražji že zdavnaj moral odpeljati sem ali tja, med drugim tudi ta isti najdražji odkrije »davno izgubljeni« službeni blok, ki ga je iz avta »pospravil« nekam v garažo, da o malem morju ostalih grehov sploh ne govorim. Potem mi spet nekoliko dviguje frizuro, ker opazim, da »se ograja navzema beltopa« v popolnoma novi trenirki, delovni pajac pa počiva nekje v kotu kleti ... Spet od nekod prileti neka izjava o hormonih. Brat se nesramno muza in tudi on izjavi nekaj v stilu: »Saj bo kmalu bolje.« A? Bolje? Pa kaj še, potem bom imela še en razlog več, da bom opazila vse tiste »malenkosti«, ki zame niti niso malenkosti, ostali pa jih sploh ne opazijo.

No, pa smo preživeli vikend, začel se je nov delovni teden in ker v službi »ne morejo« brez mene, sem dobre pol ure prečepela na telefonu s sodelavko. Po rahlem razburjanju in negodovanju ob službenih tematikah mi še ona spusti: »Veš kaj, hormoni so svinjarija! Kar spomni se, še sama si mi to govorila, pa presneto prav si imela ...«

Ej, dragi moji. K vragu pa hormoni. A ima morda kdo še kak drug izgovor? Luna mogoče?

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

MajdaP

Ne morem kaj, da ti ne bi povedala, da si me prav fino nasmejala, čeprav verjamem, da to ni bil tvoj namen. Predvsem s tistim pi,pi,pi. Sem si kar predstavljala mojega fantolina s takšnimi navihanimi izrazi.

Predvsem pa: vsem se nam včasih preveč vsega nabere na kup in smo mogoče bolj dovzetne za takšne stvari (opazimo vse malenkosti), pa naj bodo hormoni ali luna, nekaj pač mora biti vzrok.

Verjamem pa tudi, da ne rabiš kakšnega močnega nasveta, da ti je bolje že ob tem, da se lahko izkašljaš tukaj, kjer nas je kar nekaj sotrpink.

Lep pozdrav

PS: Tisti pi,pi je pa vseeno prav simpatičen.
Default avatar

darja&m

Verjetno vse mame moti grdo obnašanje naših otrok, ki jih skušamo vzgajati brez kletvic, grdega obnasanja itd. Vsega pa žal ne moremo preprečiti. Kolikokrat mene spreleti, ko smo na igrišču: joj, da ne bo praskal tako kot ta deklica, joj da ne bo slučajno opazil, kako tisti fant nagnusno in neprestano pljuva po tleh itd...Trudimo se in jim povemo, kaj je grdo, kaj je lepo, vendar dejansko nas neprestano preizkusajo in mi jim moramo neprestano stati ob strani in jim postavljati meje(uf je naporno)...Kaj bi ti solila pamet, ker veš bolje od mene? Jaz imam sele 2 letnega pobalinčka, pa je zadnjič prisel domov iz vrtca in rekel:"poka dus" in kje naj bi se tega naucil???Sedaj nima pomena kje se je naučil, morali bomo vse skupaj malo ignorirati pa bo minilo.
No to sem ti napisala, zato ker me je tvoja kletvica spomnila na svojega sina, čeprav sem primorka(bolj italj.-slov.kletvica) se je očitno te kletvice naučil od ljubljancanov.
LP
Darja
Default avatar

TinkaraC

Pi, pi, pi... no, potem pa bo tvoj podmorničar ( a ne veš, da tako delajo podmornice?) prav dobro vozil po razburkanem morju tvojih hormonov... a ni fino - ko si noseč in tečen so hormoni, ko nisi noseč in si tečen - te pa vprašajo, če so že tisti dnevi, ko so hormoni v brcanju...

Aja - ena podobna z moje strani:

Kot veste, zidava hišo. Okej, hiša je šele v risarski fazi in da bi se s faze osnutek prestavila v fazo idejni načrt, je treba arhitektki podati najine pripombe, pomisleke, kaj bo po tleh in kaj po stenah itd. In meni se pač ni dalo razglabljati o hidroizolaciji - baš me to rajca! - sem pač bila tiho in čakala da bomo v neki fazi prišli do talnih oblog - evo, tukaj se že da debatirati... in moj mož je bil - ker nisem pokazala nobenega veselja nad opeko te ali one debeline - užaljen, češ, a ti sploh hočeš novo bajto..
Pa sem začela - kje bodo radiatorji, kaj bo po tleh, za njim sem hodila in ga spraševala, kaj meni o tem ali onem predlogu, najdenem na netu... pa mi po dobro uri razgovarjanja in mojega vse bolj vročičnega razmišljanja, kam bomo kaj dali, zabrusi, da sem pa zdaj že tečna... a je njemu sploh kaj prav? Sem šla lepo užaljeno z novim ikeinim katalogom v banjo, in sanjala dalje.. na koncu pa sem ga seznanila s tem, da od zdaj naprej je bajta do 3 gradbene faze njegova, naprej pa moja, pa bo še najmanj težav... potem pa me je pogledal - ti, a si že blizu menstre?

Ah!
T.
Default avatar

BUM

Ravno včeraj so bili pri nas hormoni na vrhuncu. In res je, da me dajejo in to zelo močno, sploh zdaj ko sem na začetku nosečnosti. Pa se vsi veselimo novega člana, pa smo navdušeni, ko pa ven udarijo nosečniški hormoni, sem pa samo jaz tista, ki jih nosim in prenašam, takrat, pa naša mami ni več zanimiva in je tečna. Vse isto v stilu " pa daj sej so samo hormoni, ker si noseča". Pa kaj res ni mogoče nobeno razumevanje, pa tudi če so ti hormoni prisotni. Človek bi kar ponorel. Pa se umaknem v sobo, grem brat revijo o dojenčkih pa se malo pomirim. Ampak včeraj mi je že moj 5 letnik rekel nekaj v stilu mojih ponorelih hormonov. Za pop.....

Toliko o "mojih" hormonih. Se tolažim, da bo čez nekaj mesecev bolje.

lp Maja
Lep pozdrav !
Default avatar

MatejaH

> Ne morem kaj, da ti ne bi povedala, da si me prav fino
> nasmejala, čeprav verjamem, da to ni bil tvoj namen.

:)))))

He, he, kar verjemi - bil. Nisem tako "obupana".

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

MatejaH

> se je očitno te kletvice naučil od ljubljancanov.

Že mogoče, pa vseeno ne od mene. Po izvoru Nord-Gorenjka, trenutno samo Gorenjka.

Sicer pa pričakuj še kaj dodatnega. Naš pi, pi, pi je 2 svečki upihnil maja ...

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

Medeja

No, jaz sem pa Matejino in Tinkarino "izkašljevanje" (seveda) vzela kot luštni humoreski - uživajta še naprej, prva v svojih hormonih in druga v gradnji, saj, kot sem prepričana in se je praktično vedno potrdilo, tisto, kar ti takole dviguje pokrov, postane z malo distance snov za humoreske - no, vama je pa to uspelo že zdaj. In če se le da, gledanje s humorjem na svet pomaga (kot je dejala že Debela Zofa). Mimogrede, Tinkara, ko sva midva delala štalco (že z eno kravco, pravzaprav je bila frčafelca še bolj teliček), je najin prijatelj gradbenik izjavil, da sem jaz vodja projekta, moj mož pa vodja gradbišča :) Lep torek vsem, Medeja
Default avatar

MatejaH

Oj!

Ko tvoj "the most expensive" ne bo imel blage veze o barvnih odtenkih, ki resnično pašejo skupaj in se bo umaknil v svoj kujavnik, mu pa še ti postrezi s kakšno podobno. Kaj jaz vem, kriza staranja?

He, he ... Joke! Pa saj veš.

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

MatejaH

Ojla sotrpinka! Meni (tisti, ki smejo in upajo) prepevajo: "saj po novem, saj po novem, saj po novem letu boljše bo ..."

Ja, bomo počakali, tako kot še vedno do sedaj! :)))

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

MatejaH

Ja, imaš popolnoma prav. Če bi pokrov čist odneslo, tudi slučajno ne bi bila primerna za čvek tukaj gor. Take "male stvari" pa ...

Tudi tebi lep dan! M
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.
Default avatar

MartinaK

OK, tudi luna je bla. Huda! Ma to je že tako oguljeno....
Hormoni so, ti rečem.

LPM
Default avatar

koklja

Nekaj je v zraku...
Default avatar

TinkaraC

Bom jaz vskočila - tisti na hotmailu dela - če ga nimaš piši meni v službo, pa ti ga forvardiram :-)
T.