Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

vrtec - malica

Default avatar

meti

Hojla, forumovke - ci.

Zanima me naslednje: kolikokrat pri vas otroci jedo v vrtcu? Pri nas imajo zjutraj ob 8h zajtrk, ob pol dvanajstih kosilo. Potem pa nič več. Naj bi bila malica, vendar ko poberem pikico okrog pol štirih, še ni nič. Vrtec je odprt do štirih, tako da je takrat samo še nekaj otrok.

Ne vem, ali je prav, da "šparajo" pri tem, konec koncev je polna cena starejše skupine 3-7 let 60 000 SIT.

Kako je z malico pri vas? Ali mislite, da bi sprožila to na sestanku, ali pa naj se sprijaznim z lačnim otrokom, ha, ha...

Čim krajši delovni petek in prijeten ter doooolg vikend, pa hvala za mnenja. metka
Default avatar

TinkaraC

v vrtcu morajo otroci imeti 3 obroke (le da nekateri imajo zajtrkzelo zgoaj, potem dop, malico in kosilo, 4 obrok pop. pa je treba plačati), ampak kolikor vem, je v vrtcu predpisano - 3 obroki.

Kopiram predpise (od - ker grem spet na šiht):
morda boš tukaj kaj našla

Zakon o vrtcih (Ur. l. RS,12/96, 44/2000, 78/2003)
Pravilnik o plačilih staršev za programe v vrtcih (Ur. l. RS, 44/96, 1/98, 44/2000, 102/2000, 92/2002)
Pravilnik o publikaciji vrtca (Ur. l. RS, 64/96)
Pravilnik o vzgojno varstvenih družinah (64/96)
Pravilnik o pogojih za občasno varovanje otrok na domu (41/97)
Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca (73/2000)

Odredba o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (57/97, 40/99, 3/2000, 32/2000, 29/2002) -
TU PIŠE O ŠTEVILU ZAPOSLENIH, O STRUKTURI ZAPOSLENIH, NORMATIVIH ZA OBIKOVANJE ODDELKOV VRTCA TER SPREMSTVO OTROK

Odredba o pogojih za ustanavljanje javnih vrtcev (11/99)
Uredba o merilih za oblikovanje javne mreže vrtcev (63/99)
Default avatar

Alma

Pri nas so z letošnjim šolskim letom vzgojiteljice uvedle, da otroci pojedo popoldansko malico v vrtcu tam okrog dveh oz. malo kasneje. In se mi zdi zelo vredu.
Lansko leto pa je bilo tako, da so otroci (tudi tisti ki so bili v vrtcu do konca) malico dobili s seboj za domov. Pri nas se je to končalo tako, da je tisto malico vedno začel jesti v avtu (hotel jo je pa že kar v garderobi)....
Letos nisem bila na roditeljskem sestanku, tako da ne vem ali so se to spomnile vzgojiteljice same ali je prišla pobuda od staršev. Na vsak način se mi zdi, da je dobro da tam pojedo še pop. malico. Malo čudno se mi pa zdi, da je kosilo zadnji obrok.

Živjo.
Default avatar

G.

naši imajo enako ob 8h zajtrk, ob pol 12h kosilo, potem grejo počivati ali se igrati (odvisno od otroka), popoldan okoli pol treh pa imajo malico (sadje, jogurt, štručko).
Res čuden vrtec, mogoče bi bilo dobro malo povprašati vzgojiteljice o tem. Otroci so ja lačni !!!!
LP
Default avatar

TITA

Pri nas imajo zjutraj (6.30)-jutranji prigrizek(čaj,keksi,..),ob 8.00 zajtrk,dopolde največkrat sadje,ob11.30 kosilo in ob14.30 malico,ki jo je bilo potrebno do sedaj plačevati,vendar naj bi s prihodnjim mesecem naredili manjšo korekcijo jedilnika in naj bi bila tudi pop.malica v ceni.
Vrtec pa je odprt od 5.30-16.15
Default avatar

lepček

ej pri nas pa samo jejo, ob 8.15 zajtrk, ob 10.00 sadna malica (velika sadja dobijo raznovrstnega), potem ob dvanajstih pa malo čez kosilo, potem spanje, ob treh spet malica, kar takrat ne poje dobi v vrečkico in si odnese.....če ne poje v avtu, pa poje zvečer mami ali pa mami drugi dan v službi......
Default avatar

meti

hvala za enkrat.

samo še to: kolikšna je pa cena vrtca v vaših primerih. kot mi je znano, so se v naši občini že pred časom kregali, da je cena prenizka - 60.000 SIT ter da bodo začeli pri otrocih šparat.

poleg tega še to: kako imate urejeno s pitjem? pri nas so imeli prej postavlje avtomat z vodo, zdaj so pa to ukinili - predrago (!)
Default avatar

lepček

pri nas je polna cena vrtca 74.000,
kar se tiče pitja pa ima vsaka igralnica svoj kovinski sodček s čajem, vedno poln, večji otroci si sami hodijo s plastičnimi kozarčki iskat, mlajšim še vzgojiteljice točijo, pa tudi to je strašno zanimivo in so nam večkrat povedale, da prosijo za še, samo zato da lahko potem malo polivajo.....

v glavnem velik pijejo, velik lulajo, velik jih preoblačijo, umivajo, nosovi so čisti...skartka midva sva zelo zadovljna.....sicer pa za tako ceno....
Default avatar

TinkaraC

Pri nas je polna cena okoli 55 (malo več, nimam s sabo) jurčkov, za skupino od 3 naprej, za jasli pa 77 jurčkov

T.
Default avatar

G.

pri nasih imajo majhen avtomat za vodo (Zalo) kar na hodniku, pijejo tako lahko vedno, in že najmanjši si znajo vodo sami natočit v lonček. Poleg imajo lonec čaja, ki jim ga po želji toči vzgojiteljica.
cena, hm... polna nekje okoli 65 jurjev, mislim.
LP
Default avatar

natka

Pri nas imajo otroci v skupini do treh let 4 obroke (polna cena 83.500), ostali od treh let dalje pa 3 obroke (polna cena 65.500). Ta starejši imajo dop. malico oz. zajtrk ob 8.00, kosilo ob 11.30 in pop. malico po drugi uri, ko se večina že zbudi.

lp n.
Default avatar

anka 22

pri nas imajo ob 8.00 zajtrk, potem pred kosilom okoli 10. dobijo sadje, ob 11.15 je kosilo in potem še popoldansko malico.
Default avatar

ZALA

Pri nas v Viških vrtcih prav tako - dopoldanska malica sadje, popoldanska pa jogurt in kruh ali sadni sok in kruh ipd.
Default avatar

suzyy

Jah tkole je, sigurno ni fajn ne za otroka ne za nikogar drugega, da tolko časa nič ne je.V našem vrtcu je takole:
zajtrk-8.00
vmes čajčki, voda, sok
kosilo-12.00
vmes čajčki, voda, sok
malica-15.00
pijejo kakor želijo.
lp

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic