Ženski in Moški čvek

anonimna prijava za kaznivo dejanje

Default avatar

nn

Kdo ve, na koga oz. kam naj se obrnem, ker bi dala anonimno prijavo zoper nekoga, ki dela kazniva dejanja. prijavila ga ne bi iz škodoželja, ampak ker mi je dejansko povzročil škodo, ne bi pa se rada javno izpostavljala.
Default avatar

suzy26

če si ti oškodovanka boš težko ostala anonimna...
Default avatar

-štajerka

Vsako povzročanje škode še ni kaznivo dejanje, lahko gre samo za škodo, ki jo boš lahko dokazovala v civilno pravnem postopku, lahko gre hkrati za prekršek ali pa res za kaznivo dejanje - določeno kot tako v Kazenskem zakoniku RS: .

Če je škoda storjena samo tebi, se boš na žalost morala izpostaviti, saj mu dejanja drugače ne bo možno dokazati.
________________________________________________

Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.
Default avatar

Clementine

tudi jaz sem že enkrat skoraj naredila to - anonimna prijava... šlo je za to, da so eni fantje iz naše okolice na veliko kradli kolesa po mestu in jih dalje prodajali. mene je motilo samo zato, ker si mislim, kako hudo mora biti, če si s težavo našparaš keš za dobro kolo, pol pa ti ga en prizadet primitivec, ki mu ni za delat, ukrade. ampak potem nisem naredila tega, ne vem zakaj, nisem bila takrat dovolj pogumna, ampak mi je žal malo, ker takšni to počenjo samo zato, ker tisti, ki zraven gledamo, nič ne ukrenemo...

nn, jaz te podpiram, podaj prijavo, pokliči ali pošlji mail na policijo, vendar pazi!!! če nimaš nobenih dokazov ali vsaj informacij, kako do teh priti.... potem nima smisla, žal. policija se že tako ne trudi preveč, kaj šele, če nimajo pravega motiva.
Default avatar

kr enaa

Po moje gre za drugačne vrste kaznivo dejanje (to kar opisuješ ti po moje bolj spada v kategorijo prekrškov), saj nn pravi, da ima škodo ona - zato anonimna prijava ne bo mogoča.
Default avatar

orkaaan

Policijo pusti pri miru. Nakopala si boš le težave.
Default avatar

svetilniknovi

res pazi da boš aninimna ker v naši nepravni državi bolj lovijo poštenjake kot pa lopove , sploh sedaj ko je janša na oblasti, če mene prašaš.policija se praska po riti, take k si ti bodo pa zasliševali po cele dneve.
Default avatar

Clementine

Tole si pa prav povedala ja... žal je res tako dans :-/
Default avatar

suzy26

ne, to spada pod kazniva dejanja in sicer tatvino...
Default avatar

Martinščica

Zanima me kako je s prijavo, da je sum na proizvodnjo ali laboratorij v stanovanjski hiši?
Default avatar

Robi...

Martinščica je napisal/a:
Kakšno prijavo ?
Da nekdo prijavi tebe ali ti njega ?
Default avatar

Paco Moralles

Robi... je napisal/a:
Za pismene : ...... ker bi dala anonimno prijavo zoper nekoga, ki dela kazniva dejanja. prijavila ga ne bi iz škodoželja, ampak ker mi je dejansko povzročil škodo, ne bi pa se rada javno izpostavljala.
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

Martinščica

Jaz bi prijavila soseda,da goji konopljo v svoji stanovanjski hiši.
Default avatar

TenAiBudo

Spoštovana nn,


Kaznivo dejanje je zelo širok pravni pojem, s katerim opredeljujemo zelo raznolika protizakonita dejanja, katerim je načeloma skupno zgolj to, da se preganjajo po uradni dolžnosti. A glede na to, da ste navedli, da ste oškodovanka boste zelo težko ostali anonimni tekom celotnega postopka pregona po uradni dolžnosti storilca kaznivega dejanja. Kajti v kolikor ni poznanega oškodovanca sodni pregon storilca kaznivega dejanja pri nas skoraj da ni možen. Izjema so zgolj primeri, v katerih poteka pregon storilca kaznivega dejanja z elementi nasilnih dejanj in v kolikor oškodovanec, na osnovi utemeljenega suma, da je njegovo življenje ogroženo, potrebuje sodno zaščito.

Anonimno prijavo kaznivega dejanja lahko podate na telefonski številki anonimnega telefona policije: 080 1200. V kolikor se boste odločili podati anonimno prijavo kaznivega dejanja se morate zavedati, da se bo v tem primeru storilca kaznivega dejanja preganjalo izključno po uradni dolžnosti in bo celotni postopek vodila policija ter kasneje tožilstvo; a v tem primeru ne boste prejeli nobene odškodnine za škodo, ki vam jo je povzročil storilec kaznivega dejanja. Saj bo v tem primeru storilca kaznivega dejanja obravnavalo zgolj kazensko sodišče, medtem ko odškodninske zahtevke obravnava civilno sodišče. Kar za vas pomeni, da boste morali sprožiti ločen pravni postopek na enem izmed civilnih sodišč, v kolikor boste želeli uveljavljati vaš odškodninski zahtevek.

Bi pa vas želel opozoriti na dvoje, in sicer kot prvo, da je prijava kaznivega dejanja obča državljanska dolžnost slehernega državljana Republike Slovenije. Kot drugo pa da izkažite določeno mero zaupanja v delo pripadnic in pripadnikov slovenske policije, kateri navkljub vsesplošno sprejeti negativni podobi o slovenski policiji, še vedno zelo kvalitetno opravljajo njihovo delo, zaradi česar se naša policija tudi uvršča med ene izmed najbolj učinkovitih policij v Evropi, po številu razrešenih primerov pregona prekrškov in kaznivih dejanj. Seveda pa sleherna policija za uspešno opravljanje svojih nalog potrebuje tudi določeno mero zaupanja in podpore državljank in državljanov določene države, česar pa se v naši državi žal premalo zavedamo.Lep pozdrav,
TenAiBudo
Default avatar

antilopa

TenAiBudo je napisal/a:
Samo manjši popravek, če dovoliš. Kazensko sodišče lahko obravnava tudi civilni (odškodninski) zahtevek in o njem odloči v kazenski sodbi, če ima za višino odškodnine zadosti podatkov. Temu se reče "adhezijski postopek". Če pa kazensko sodišče nima zadosti podatkov za odločitev o odškodnini v kazenski zadevi, pa oškodovanca napoti na pravdo. Torej, takrat se o odškodnini odloča v pravdnem postopku (civilno sodišče).
Default avatar

TenAiBudo

Spoštovana antilopa,


Najlepša hvala za vaš manjši popravek.

A v kolikor bi malo pozorneje prebrali mojo objavo bi lahko videli, da v primeru, o katerem govorim preprosto ne more priti do t.i.: adhezijskega postopka, saj identiteta oškodovanca ni znana. Namreč pri adhezijskem postopku se mora tekom sodnega procesa razkriti identiteta oškodovanca. Gospa nn pa se zanima za postopek anonimne prijave kaznivega dejanja, pri čemer moramo na tem mestu tudi upoštevati, da niti ne vemo za kakšno kaznivo dejanje dejansko gre, v kolikor dejansko sploh gre za kaznivo dejanje in ne zgolj za prekršek.

Zaradi zelo skopih informacij iz strani gospe nn se tudi nisem želel spuščati v kakršne koli podrobnosti, temveč sem se zgolj omejil na njeno vprašanje ter kaj lahko pričakuje od anonimne prijave kaznivega dejanja. Predvsem pa sem želel izpostaviti, da na osnovi anonimne prijave kaznivega dejanja ni možno uveljavljati odškodninskega zahteva za utrpelo škodo iz naslova storjenega kaznivega dejanja. V tovrstnem primeru bo sodišče kvečjemu odredilo določeno globo storilcu kaznivega dejanja, katere pa ne bo prejel dejanski oškodovanec, temveč bo slednjo prejela naša država, saj identiteta dejanskega oškodovanca ni poznana.

A kot sem že omenil je kaznivo dejanje zelo širok pojem, s katerimi označujemo zelo različna protizakonita dejanja fizičnih ali pravnih oseb in osebno priznam, da sem še najbolje seznanjen s kaznivimi dejanji z elementi nasilnih dejanj in organiziranega kriminala, katerih preučevanje tudi sodi znotraj okvirov mojega profesionalnega področja delovanja. Iz česar je razvidno, da nisem ravno najbolje seznanjen z vsemi podrobnostmi iz tega zelo širokega in kompleksnega področja.

Bi pa na tem mestu tudi želel izpostaviti, da je gospa nn izpostavila precej jasno vprašanje, četudi bi za natančnejši odgovor potrebovali še marsikatero dodatno informacijo. A osebno sem pri svojem delu vajen operirati z informacijami, ki so mi na voljo ter se tudi omejiti zgolj na to, kar slednje tudi obravnavajo. Pri čemer pa se izogibam najrazličnejšim oblikam ugibanj, saj na osnovi lastnih izkušenj vem, da nas pri tovrstnem delu naša ugibanja vedno zgolj oddaljujejo od stvarnih dejstev. Se pa vsekakor strinjam, da sleherno dokazno gradivo nikoli samo po sebi ne nakazuje na naravo stvarnih dejstev ter o moramo o slednji vedno ugibati oziroma moramo interpretirati stvarno naravo dejstev na osnovi zbranega dokaznega gradiva. Interpretacija stvarnih dejstev na osnovi zbranega dokaznega gradiva pa sodi pod pristojnosti razsodbe sodišča in ne splošne družbe ali celo najrazličnejših medijev; vsaj dokler želimo obdržati pravno urejeno državo, ki temelji na demokratičnih načelih in ne na legalizmu oziroma diktaturi prava.

A s tovrstno debato se zgolj umikamo od vprašanja gospe nn, zaradi česar bi na tem mestu tudi želel zaključiti z njo. Kajti osebno menim, da bi se morali v tej temi striktno omejiti zgolj na to kako lahko nekdo poda anonimno prijavo kaznivega dejanja in kaj lahko pričakuje od sodnega postopka, ki bo temeljil na slednji; kakršne koli drugačne debate pa sodijo v kakšno drugo temo.Lep pozdrav,
TenAiBudo
Default avatar

Pis

Pozdravljen TenAiBudo!

Ker ste iz stroke, naj povem da jaz z policijo nimam dobrih izkusenj.

Tocno eno leto se ze dogaja, da v moje stanovanje v moji odsotnosti prihaja bivsi prijatelj,
s katerim sva se pred enim letom razsla. Povzroca mi manjso materialno skodo, s katero
mi daje vedeti, da je bil v stanovanju (praske na pohistvu, parketu, vratih, ploscicah...). Veckrat
sem ze klicala policijo, jo seznanila s svojim opazanjem, jih opozorila na prstne odtise, policija
pa nic. Zamenjala sem ze tri kvalitetne kljucavnice, pa vedno najde nacin, da oviro premaga
in sem zopet na zacetku. Policija me vedno sprasuje, ce sem ga videla. Kako ga bom videla,
ce to pocne na skrivaj in takrat, ko nisem doma? Kontradikcija! Imam ga na sumu, da zadnje
leto zivi v nasi stolpnici, ker ga veckrat vidim v moji okolici. Mi lahko kaj svetujete, zadeva je
zelo moteca in mi nacenja zdravje.

Lep pozdrav!