Ženski in Moški čvek

Darovanje kostnega mozga

Default avatar
Ste že kaj premišljevali? Bi šli?
Laz se že nekaj časa pripravljam na to, sedaj pa sem se odločila, da grem v torek 10.1.
Kaj pa vi mislite o darovanju? Kaj če bi VI zboleli, pa bi potrebovali mozeg???
Jaz osebno bom zelo vesela, če bom lahko komu rešila življenje.

Lep pozdrav!
Default avatar
Ne, ker so mi posegi v telo nevzdržno mučni, drugače bi. (Resno, še pri frizerju trpim.)

Mam pa kartico za darovalca organov, vsaj nekaj.

Lepo od tebe, da si tako altruistična.
Default avatar
Hm, kar pojdi, dokler greš lahko. Jaz sem hotela, pa me zaradi moje bolezni "ne vzamejo" ... Saj ni frka, ker boš pod anestezijo; meni so, ko sem bila še smrklja, jemali kostni likvor brez protibolečinskega sredstva. Sem skoraj konec vzela. Nimaš razlogov za dvom.
Pogumno!
Default avatar
Lahko se odločiš tudi za darovanje kostnega mozga tako, da ti odvzamejo kri. Je sicer potrebna priprava, ampak ne boli. Tukaj je opisano:


Jaz bom darovala, samo da se malček opomorem :-)
Default avatar
Sem pred kratkim pozdravljena bolnica z Ne-hodgkinovim limfomom. Pozdravljam vašo pripravljenost darovati krvotvorne amtične cleice in celo kostni mozeg. Veliko je bolnikov z levkemijo in limfomom, ki jim bo morda prav vaš kostni mozeg ali kri pomagala, da se bodo lahko pozdravili. Za nekatere oblike teh bolezni je namreč edino presaditev možnost, da se pozdravijo.

Prosim vas v imenu vseh, ki potrebujejo nesorodnega darovalca, da se javite, če se le lahko. Lahko vam rečem, da poseg ni težek. Odvzem krvi ali punktiranje kostnega mozga iz medenične kosti ne predstavlja hude bolečine. Kot vem pa je najbolj aktualno darovanje krvotvornih matičnih celic, ki pa se darujejo izključno s krvjo.

Meni so jemali vzorec k. mozga iz medenične kosti, ker so morali določiti vrsto limfoma in njegovo razširjenost. Dajo ti lokalno anastezijo v bok in potem z debelejšo iglo prebodejo špehek, mišico in kost in ven potegnejo strženček k. mozga. Zadeva traja nekaj minutk in vse je gotovo. Meni so delali na OI kar v ordinaciji, zato lahko verjamete, da ni preveč hud problem. Res pa je, da jezelo odvisno od vašega praga bolećine. Mene napr. pri zobarju 100x bolj boli. :)

Če vas zanima še več o vrstah darovanja k.m., povejte pa bom napisala. Namreč v Društvu bolnikov z limfomom sodelujemo z dr. Samom Zverom iz Kliničnega odd. za hematologijo KC, kjer delajo presaditve limfomskim in levkemičnim bolnikom.


Sicer pa mislim, da smo nekaj o tem pisali že tudi na forumu LIMFOM.

Lep pozdravček!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar
Kam točno pa se gre in kdaj imam spet možnost poleg 10.1.? Je treba prej kaj poklicat, se najavit.... kakšen je postopek?
Default avatar
Sem že šla....Takrat ko so iskali darovalce za Jana. Mimogrede, mogoče kdo kaj ve, kako je z njim?

Lp
Default avatar
Ne, ne bi šel.
_______________

So it goes.

- Kurt Vonnegut -
Default avatar
Kri za tipizacijo jemljejo na Zavodu za transfuzijo krvi v Ljubljani. Najbolje bo, da pokličeš na centralo in te bodo vezali v pravo smer.

Kot vem, naj bi Jan dobil potencialnega darovalca in se pripravlja na postopek presaditve krvotvornih matičnih celic, vendar, dragi moji, naj vas to ne ustavi! Še veliko takih je, ki potrebujejo nesorodnega darovalca!

Pozdravček!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar
Samo če bi šlo za nekoga,ki mi je zares blizu.... :)) Drugače pa jaz nisem preveč radodarna....:))
Default avatar
sem darovalka, gor neki piše v zvezi s postopkom odvzema. obstajata dva in kirurg določi postopek, kolikor je meni znano.
Default avatar
Ne bi šel, mi je preveč mučno (žal), me pa zanima kako izvedejo odvzem kostnega mozga. A ti iglo čez kost pičijo ali kako? ;)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar
No, lepo, da je nekdo v tej temi podal povezavo na moj post, ki sem ga pred časom napisala na forum kako živeti z rakom:)

Da pojasnim samo eno stvar: o načinu odvzema krvotvornih matičnih celic se v bistvu darovalec lahko sam odloči. Če ni kakšnih posebnih zadržkov. Meni je zdravnik predstavil obe možnosti in osebno se mi je zdelo lažje z odvzemom iz krvi, ker potem, ko je postopek končan, nimaš nobenih bolečin po kosteh, pa še anestezija ni potrebna.

Če razmišljate o tem, da bi postali darovalci, vam predlagam, da o tem zberete čim več informacij. Ljudje, ki potrebujejo krvotovrne celice so v resnično veliki življenjski stiski in jim boste s svojim dejanjem res rešili življenje.

Da ne pišem vsega ponovno, vas res vabim, da si preberete prispevek:


Pa še ena starejša debata o darovanju:
Default avatar
Metuljček, tudi jaz sem šla dat za Jana, pa moj mođž tudi. Trenutno je doma. Kaj več ti ne morem povedat takole na forumu. Se pa drži.
Default avatar
jaz sem prejšnji mesec dala kri in če bom ustrezala za nekoga me pokličejo. Koliko boli o tem ne razmišljam. Od prijateljev sin je prejšnji teden umrl. Lep fant, temnopolt, 27 let star. Vse bi dala če bi moj kostni mozek bil ustrezen za njega. Žal niso dobili.....
Default avatar
Sonja mi lahko pišeš na mai prosim?Ali pa ti bom jaz, če mi pustiš naslov...

[email protected]

Lp
Default avatar
Kako je pa zdaj z Ireno Grafenauer?