Forum.Over.Net

Ženski in Moški čvek

arabski/islamski način življenja

Default avatar

chantal

Mene pa zanima, koliko iz kakšnih lastnih izkušenj (potovanje,...) ali pa od kakšnih dobrih kolegov poznate arabski način življenja. Meni so znane take "šolske " stvari bolj (glede zgodovine, vere, podnebja, ...), ostalo pa je popačen vpliv medijev.

Konkretno pa imam v mislih Egipt (Kairo)!

Vesela bom praktično vsake realne informacije, drugače me pa zanima kakšen je tam vsakdan, odnos so študija, s kakšnim namenom gre en študent v Evropo - čeprav je to verjetno posploševanje - ker je dober in želi še boljšo izobrazbo, ali ker imajo veliko denarja, je fancy? Potem glede vere, mislim, v Turčiji so tudi muslimani, pa tamkajšnjih "domorodk" mojih let nisem videvala množično zakritih in to, mladi so se mi nasplošno zdeli podobnega mišljenja kot v Evropi. Jim tako fanatično starši poiščejo življenjsko partijo ali je to bolj moja predstava. Saj me v bistvu ful stvari zanima o njihovem dejanskem življenju, tako da, če mi želi kdo malo osvetliti vse to, bom zelo hvaležna.

Lp
Default avatar

Rakica

Mene tudi take teme zanimajo. Morda pa katera ve za kakšne knjige, ki bi si jih lahko sposodila v knjižnici? LP
Default avatar

Ghalia

Knjiga Karmen bin Laden je njena avtobiografija, torej opisan njen način življenja. Sama živim arabski način življenja, v Sloveniji, ki sem si ga sama prikrojila. In v kar me ni nihče prisilil. Karmen Bin Laden pa žal ni imela te možnosti, kar je čista diskriminacija ženske kot živega bitja.

Sem pa ogromno potovala in spoznavala ljudi. Kaj konkretno te zanima?
Default avatar

B.a.r.b.y

Kaksen pa je tvoj nacin zivljenja,ki kot pravis,si si ga sama prikrojila?
Default avatar

chantal

V bistvi me zanima njihov način razmišljanja. Vem, da so ljudje različni, odvisno najbrž od okolja (mestno, vaško), izobrazbe, marsičesa,...

Za začetek me zanima, koliko v resnici vpliva vera (oz. na kakšen način), tako na mestne ljudi, ki imajo službo ves dan in podobno - recimo molitev 5x dnevno in druge stvari.
Dalje imam občutek, da jim je družina najpomembnejša - je res?
Kakšen je pri recimo eni izobraženi mestni družini odnos do žensk? Kakšno možnost ima ženska za izobraževanje? So recimo v velikih mestih mlade punce samske in živijo normalno življenje ali to nekako ne pride v poštev?
Veliko je arabskih študentov v Evropi - so to tisti tapridni ali tabogati? Veliko jih ima tukaj (Nemčij, Italija, Avstrija) dekleta - kakšne možnosti ima to dekle? So taki študentje pripravljeni živeti v Evropi, jih imajo začasno ali kako? (vem, da ne moreš govoriti v njihovem imenu, kakšna tvoja opažanja me zanimajo)
Si mladi nasplošno želijo živeti v Evropi, Ameriki in zato tako pogosto študirajo tam ali se v večini vrnejo, poročijo, tradicionalno skrbijo za družino,...
Kakšne so možnosti izobraževanja? A se izobražujejo samo premožni? JIm je to vrednota?
Kako so kaj mladi tam? Razpuščeni kot pri nas - žur, ples, sex, tv, računalniki,... ? So bolj resni? Opiši malo, prosim.

Ne zameri, če sem pisala neumnost (iz tvoje perspektive), ampak res nimam pojma, kako te stvari v resnici zgledajo. A imaš partnerja iz kakšne od arabskih držav? (ni treba odgovoriti, če ne želiš)

lp
Default avatar

sour_cream

Ne da bi kaj vedela o tem, a mislim, da dosti preveč stereotipno gledaš in posplošuješ.

Sama poznam le enega Alžirca, ki je prišel na izmenjavo študentov še v prejšnji domovini. Danes ima slovensko državljanstvo, govori perfektno Slovenščino, ima 2 otroka s Slovenko s katero je videti, da se odlično razumeta in je čisto nasprotje tipičnega Arabca....topel nekonflikten družinski oče, ki rad poprime tudi za gospodinjska opravila, edino svinjine ne je ;) Drugače ni vidno religiozen, do žensk je tak, kot bi vsak človek moral bit...

Na svojo primarno družino je tudi zelo navezan, ga obiskujejo, vem le, da mu je bilo zelo hudo, ker ni upal nazaj, saj se je izmaknil služenju vojaškega roka, kako je sedaj s tem ne vem.
Default avatar

chantal

Zato pa sprašujem. Ne želim posploševati, kako je v resnici, pa nimam pojma.

Vsekakor verjamem, da so fajn ljudje. Sem pred kratkim spoznala 2 zelo zelo prijetna Egipčana (študirata tukaj) in sem pač razmišljala o tem, kako in če se spremenijo v primarnem okolju.
Default avatar

črna ovca

Bojim se, da se boš za veliko teh odgovorov morala sama podati v kako tako deželo in spoznavati ljudi in se z njimi pogovarjati.
Veliko sem potovala po islamskih deželah, in to sama (in blond) in v takih primerih se nekateri stereotipi res potrdijo, a daleč od tega, da bi metala vse v isti koš.

Kako pa bi ti odgovorila muslimanu, ki bi tako spraševal o npr. katolikih? Se ne da, kajne?

Za osnovne informacije so kot že rečeno knjige, sicer pa pot pod noge in avanturam naproti.
Default avatar

Žan

Svetujem,da preberete knjigo:Živa zažgana.Dobite jo še v malo večjih trafikah.
Default avatar

iz prve roke

Vse te, katere predlagate razne knjige v stilu reality show, vas prosim, da ne pretiravate in ustrahujete chantal z nekimi "resničnostnimi" zgodbicami, ki nimajo z njenim vprašanjem nobene veze! Niso vsi arabci/muslimani oz. nekrščani - tujci če hočeš - taki, kot jih prikazujejo mediji. Če ne veste, kako delujejo mediji, si priberite kakšno strokovno knjigo na to temo.
Moj fant je musliman, tujec, v Sloveniji živi že 7 let, skupaj sva skoraj leto dni. Poznam njegovo družino, prijatelje in iz prve roke lahko povem, da me niso zaprli v harem niti živo zažgali. In na vprašanje mnogih prijateljic, ponavadi s posmehom odgovorim: ne, niso mi še kupili **, ampak komaj čakam.

Nepoznavanje stvari ne sme voditi v negativno obsojanje, predsodke! Če nimate stikov s "tujci" ne govorite klamf!
Default avatar

Uroš

Da ni v Al kaidi ta tvoj vsemogočni šeik?
Default avatar

ena taka

Chantal, nekaj časa sem živela v Arabiji, bila sem poročena z Arabcem. Tja sem šla blazno suvereno in polna entuziazma, zaključek zgodbe je popolnoma drugačen.
Samo življenje je bilo zanimivo v nekaterih segmentih. Ampak odnos ženska-moški je pri njih zakoreninjen do srede zemeljske oble v globino in nikoli se ne bodo rešili te tradicije. Moj mož je bil poslovnež in ko so me predstavljali ostalim arabskim poslovnežem, so le-ti praviloma ob rokovanju gledali vstran, pri pogovorih nisem mogla nikdar enakopravno sodelovati, nisem mogla sama niti v hotel z bazenom, če sem si zaželela plavanja, v vrsti za kruh se mnogokrat nisem spomnila, da se moram postavit v žensko vrsto, enako sem ga biksala pri frizerju. Nekoč sem komaj ušla taksistu, ki je bil prepričan, da sem Libanonka - te so bile ustvarjalke nočnega življenja. Skratka, v vsakdanjem življenju lahko ženska funkcionira samo v tandemu z moškim, tudi na tržnico in po nakupih gre največkrat moški - pa ne zaradi humanosti do ženske, pač pa je bolj varno, če je ženska doma.
Medsebojna komunikacija med sosedi, prijatelji ali poslovnmi partnerji je praviloma silno brezosebna. Tudi med partnerji ni zaželena tema o čustvih in občutkih in se je načeloma izogibajo. Močno je prisoten občutek moškega ega. NIkoli ne bom pozabila megalomanske poroke sina in hčere dveh bogatašev v hotelu Sheraton - v treh urah svetlikanja kamer in škljocanja fotoaparatov ni ženinu niti enkrat prišlo na misel, da bi nevesti vsaj z gesto pokazal naklonjenost.
Vera igra v življenju najpomembnejšo vlogo. Prisotna je na vsakem koraku, osnovne življenjske vsakodnevne verbalne fraze so sestavljene iz verskih motivov. Tudi opravičila za nemoralna ali za splošna slaba dejanja iščejo v verskih vzgibih. "Alah je tako hotel".
Študirani ljudje imajo v arabskem svetu nedvomno odprta vrata v vse sfere življenja. Moja osebna zdravnica je doštudirala v Ameriki in je zato bila bolj cenjena od njenih kolegov, ki so se izobraževali doma. Enako je bilo z zobarjem; pa z juristi, gospodarstveniki.... Mene so klicali "gospa inženir ta in ta", ker je bil moj mož pač inženir, ki je doštudiral v tujini. Skratka, tendenca mnogih staršev je, da bi njihov otrok doštudiral v tujini. Ob vsem tem je njihov šolski, sploh pa univerzitetni sistem organiziran zelo dobro.
Zaposleni ljudje imajo poleg redne državne službe, ki je zelo slabo plačana, praviloma še svojo trgovinico z različnimi vsebinami, ki jim nekako zagotavlja finančno eksistenco

Ne vem, kaj bi ti še nanizala - lahko vprašaš kaj bolj konkretnega, če te zanima.
Default avatar

Žan

IZ PRVE ROKE si si prebrala kakšni so "napredni "muslimani?
Default avatar

iz prve roke

Sori, ampak jaz imam drugačne izkušnje ... kaj naj rečem drugega?
Default avatar

Žan

Pa od kod jim tak primitivizem in ničvrednost do žensk?Kdo jih je tako učil?A sexajo pa radi ženske?Povsod v vseh verah je kakšen način skrajno iz začetkov življenja na zemlji,ampak tam v Arabiji pa res živijo nekaj deset tisočletij za razvitim svetom.
Default avatar

Žan

Ti živiš tu in se tvoj musliman obnaša "normalno"Če bi pa živela tam dol bi pa zapela drugačna pesem.
Default avatar

iz prve roke

Žan, v tem ti dam pa mogoče prav in vem, da ne bom nikoli živela "tam". Južneje od Slovenije z njim ne! Tukaj je pa dečko več kot v redu!
Default avatar

Žan

Verjamem.Vse lepo ti želim.
Default avatar

chantal

Ful hvala. Take reči so me zanimale, ja. Pa zanimivo, da ima že na tem forumu par žensk osebne izkušnje. Vsekakor imam v planu kakšno pošteno potovanje v te kraje. Z enim od "mojih" Egipčanov (zgoraj sem napisala, da sem pred kratkim dva spoznala) pa upam, da bova ostala v prijateljskih stikih. Lp