Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kaj vam pomeni ta forum?

Default avatar
Mene pa zanima, kaj vam pomeni ta forum, kdaj ste ga odkrili, kdaj ga obiskujete, ali vam je kaj spremenil (malo prehuda beseda) življenje in podobno? A obiskujete tudi druge forume? Koliko časa približno preživite na tem forumu?

Moram narediti eno seminarsko in bi vas prosila za vaše dragocene izkušnje. Stvar ne bo nikjer objavljena. Seminarska je tudi dokaj splošna, o vplivu interneta na ljudi. Primož, če bi morala za dovoljenje prej vprašati tebe, te ponižno prosim odpuščanja in dovoljenje za to sedaj.

Pa da sama odgovorim na vprašanje:
Meni pomeni ta forum zelo veliko. Se mi zdi, da mi je postal kar nekak način življenja. Na njem sem zvedela toooliko zanimivih in dragocenih stvari, na primer: za srečanja LLL in sploh ogromno o dojenju (ko še ni bilo samostojnega foruma), za masažo dojenčkov, ogromno o nosečnosti in porodu, o porodnišnicah, kateri voziček je dober, o pralnih plenicah ne bi vedela čisto nič, če ne bi bilo tega foruma, ker jih nihče v moji okolici ne pozna, pa kje se dobi kakšna stvar ceneje, kje se dobi blago za šivanje za malčke, katere knjige so dobre za vzgojo. pa še nekaj čudovitih mamic sem spoznala prek njega in še in še stvari. Pa včasih paše malo čvekat tudi o čisto X stvareh. Tako, da lahko rečem, da mi je v nekem pogledu spremenil življenje.
Odkrila sem ga čisto slučajno pred dvema letoma. V bistvu sem najprej odkrila forum "Ginekologija in porodništvo", ko sem iskala nekaj o folni kislini, v času, ko sva z možem načrtovala nosečnost. In potem je postal forum Starši-staršem moj najbolj priljubljen. Druge forume obiskujem zelo malo, na Dojenje pogledam, potem sem v nosečnosti brala že omenjeni Ginekologija, pa sedaj sem še dodala Knjižni molji. Ostalih pa ne berem, ker nimam volje, niti časa za vse.
Glede časa, ki ga preživim na tem forumu pa je zelo različno. V nosečnosti sem prebrala skoraj vse poste, ker pač še nisem vedela vseh stvari. Brala sem vsak dan v službi. Potem, na porodniški sem bila vse manj in manj, bolj je bila punčka velika (in lepše vreme od zunaj :)), manj sem zahajala sem gor. Sedaj, ko sem spet v službi, pa pokukam sem gor velikokrat, kadarkoli imam pač čas. Doma ga skorajda ne berem, ker "zadostim" vsem svojim potrebam v službi in je treba še kaj drugega postorit. Ampak sedaj več ne berem vseh postov, ker nimam toliko časa.
Od začetka sem še nihala med različnimi nicki in uporabila zdaj enega, zdaj drugega, sedaj pa že dolgo časa uporabljam samo tega, čeprav to ni moje pravo ime.
Jaz lahko rečem samo HVALA za ta forum!!!!

Resnično mi boste pomagali z odgovori. Sicer me pa te tvari zanimajo tudi tako iz firbca, da vidim, če imate drugi podobne izkušnje s tem forumom kot jaz.

Pozdravčič!
Default avatar
Zdravo,

tale forum sem nasel, ko je zena zanosila in sem od takrat (zdaj imava ze stiri mesece staro hci) ga dnevno spremljam, uporabljam, (vcasih) komentiram, se vcasih tudi zabavam... Skratka je izredno uporabna stvar za izmenjavo izkusenj, mnenj... Ob kaksnem "problemcku" nama je to prvi informator. Vsec mi je tudi, da se tukaj lahko posvetujes tudi z ljudmi, ki so strokovno podkovani. Je tudi kar lepo administriran, ceprav vcasih uide malo iz rok (zaradi nestrpnih udelezenk), ampak se vedno zelo dober.

Pred "reorganizacijo" sem uporabljal dva ali tri nicke, ker mi ga je vedno kdo vzel. Zdaj pa sem Ocka-M.

Sicer redno obiskujem se en ali dva foruma, ki sta tematsko zelo razlicna od tegale.
Default avatar
Dobila sem zelo veliko informacij, berem pa forume: Starši staršem, Ah, to življenje in včasih Neplodnost, ker se odločam še za enega otroka, p an evem, če bo uspelo...
Nekateri forumi ne delujejo tako kot bi morali, nenavadno je na primer, da se za popravilo gospodinjskih aparatom sprašuje na Starši staršem. Mislim tudi, da je ta forum prenatrpan z vprašanji, ki se nenehno ponavljajo in z vprašanji kar tako.. Najbrž je to na vseh forumih, kjer se ni treba prijaviti, pa imaš zato ravno tri minutke časa, da "naklofaš" kar nekaj v tri krasne.

Forum mi pomeni neizčrpen vir informacij, da, tudi nek način življenja, ko moram v rednih presledkih čekirat, kaj je novega. Problem je samo, da ga ljudje največ uporabljajo v delovnem času, nekateri "zasvojenci" si že težko odtrgajo čas za delo. Imam srečo, da imam zelo fleksibilen urnik dela in internet tudi doma, tako da delo ne trpi. Se pa ne bi čudila, če bodo v nekaterih delovnih okoljih uvedli preverjanje, koliko je kdo na netu ali pa internet kar ukinili.
Default avatar
Ta forum sem odkrila pred dobrimi šestimi meseci in moram priznat, da ga od takrat spremljam skoraj vsakodnevno. Ker pričakujemo drugega otroka mi veliko pomenijo izkušnje drugih, saj sem prvo nosečnost preživljala pred dobrimi petimi leti leti in od takrat že veliko pozabila, ali pa se je spremenilo.
Poleg tega foruma obiskujem še enega ali dva sicer tematsko ne tako povezana z otroki, njihovo vzgojo ampak tudi zelo solidna, skratka vsi trije za mojo dušo.

Lepo je imeti "znance" pa čeprav samo preko neta , tudi tako se da polepšati dan, počvekati itd.
Vsem še naprej lep in uspešen dan.
Lep pozdrav !
Default avatar
jaz gor visim že dve leti, pa se kar ne morem sneti dol.
Pomeni pa mi veliko - vir informacij za življenje in delo, vir zabave, našla sem nekaj prav posebnih prijateljev tukaj gor ter se velikokrat od srca nasmejala in zjokala...

Je pa tale forum (ah, to pišem že tako dolgo, da bo treba kmalu nekaj začet delat na tem!) tematika moje diplome, ker se mi zdi, da je to prav posebna podporna mreža sodobnih mamic in očkov, ki nekako ne pristajajo na dejstvo, da usoda prinaša svoje, pač pa želijo usodi s svojim znanjem in vedenjem pomagati k čimbolj ravni in čimmanj težavni poti...

Lepo vas je brati, všeč mi je, da izvem, kaj menite o tej ali oni stvari, pa naj bodo to najcenejši škornji ali majice ali pa težave v zakonu, vzgoji in službi...
vsekakor mi daje tale forum nenehno občutek, da na tem svetu moji problemi nikakor niso osamljeni...
No, sončki so pa itak krasna stvar, a ne?
T.
Default avatar
Ta forum sem odkrila pred letom dni in mi je sicer fajn, mi pa ni ne vem kako spremenil življenja! Je pa fajn prebirat in včasih podebatirat kakšno aktualno temo!
Default avatar
Meni tudi ta forum pomeni veliko. Ogromno sem se ob njem naučila, krasna se mi zdi možnost, da anonimno vprašaš, kar te teži, ne da bi te kdo obsojal (no, kdaj pa kdaj se tudi to zgodi). Nasveti o dojenju, negi otroka, vzgoji, mnenja in nasveti drugih staršev... to je neprecenljivo za nekoga, ki nima v bližini nikogar, ki bi ga lahko kaj vprašal, ali pa ima le taščo, ki ti deli zastarele nasvete. Tudi pomiri marsikatero preplašeno mamico. Ali pa ti razsvetli godrnjavo in zaspano jutro s kakšnimi verzi ali pesmimi, ki jih gor vrže Medvedek Pu.

Obiskujem samo ta forum, včasih v službi, včasih doma. Se mi pa v nasprotju z nekaterimi zdi v redu, da se na njem pojavljajo tudi drugačna vprašanja, ne samo starševska, saj to po moje forum "začini" in mu da neko širino. Navsezadnje smo starši tudi čistilke, investitorji, ljudje, ki ne vedo, kam s starimi oblekami, nakupovalci itd.

Lep pozdrav

L.
Default avatar
Živjo, forum sem odkrila pred par meseci, ko sem začela delat (po porodniški), zanj pa mi je povedala ena mamica, ki je rekla, da jo mora zvečer mož zvleči proč od računalnika, ker bi drugače visela tam celo noč.
Všeč mi je, ker se teme prepletajo, ker na drugih forumih včasih na svoje vprašanje zelo zelo počasi dobiš odgovor, na starši-staršem je pa zmerom živahno.

Drugače pa obiskujem še ah, to življenje in pa knjižne molje .

Lep dan vsem forumovcem. Lepo vas je brat.
Default avatar
Forum je čisto slučajno in tko btw. omenila prijateljica in mene je potem full firber matral ker v tistem času nisem imela dostopa do interneta. Ko sem ga končno dobila sem potem zelo veliko visela gor (bila se na bolniški in noseča). Izvedela sem ogromo novih stvari (ki jih drugače nikoli ne bi) in to na vseh področjih: vzgoja, prehrana, bolezni, sex, fleki, .....

Sedaj, ko sem se preselila doma nimam (še) računalnika in forum lahko obiskujem samo v službi ( še dobro da imam tako službo ki mi dopušča kar nekaj časa za forum).

Če sem na dopustu ali na bolniški (vrtec terja svoj davek) ga kar pogrešam in vem da zamudim en kup zanimivih tem, debat, ....

Občasno obiščem tudi druge forume: Prehrana, Knjižni molji, Kam na počitnice.

LP, Tinča
Default avatar
nAŠLA SEM GA ČISTO SLUČAJNO IN ZDAJ GA VSAK DAN PREGLEDUJEM, KER ZVEM VELIKO NOVIH, UPORABNIH STVARI.
Default avatar
Na ta forum sem na žalost naletela šele nekaj mesecev po koncu porodniške. Na žalost pravim zato, ker smo v kraju kjer živimo priseljenci. V času, ko sem bila na porodniški,nisem imela veliko stikov z mamicami z malimi otroki, pa tudi babice so bile daleč. Jaz pa sem imela toliko vprašanj in strahov. Je otrok polival, pa ni hotel jest, težave z dojenjem, pa dolgotrajna vročina 37,4... Čisto sem bila preč od skrbi in sem še moža zamorila. Še sreča, da je bolj racionalen tip, če ne bi stala vsak dan pri zdravniku. Zdaj vidim, da se večina mamic obremenjuje s podobnimi skrbmi, da to v bistvu na nek način paše k otroku.
Skratka veliko koristnih informacij, heca, pa tudi nekaj resnih in hudih zadev.

Pozdrav,

Janca
Default avatar
Na kratko:
V nosečnosti sem spremljala forum Ginekologija... Po vrnitvi v službo s porodniške pa tega, občasno tudi gin..., starejši so modrejši, starši šolarjev,prehrana.
Pomeni mi vir informacij, katerih v nobeni knjigi ne dobiš, in predvsem razvedrilo, velikokrat se od srca nasmejim.
Default avatar
Našla sem ga po naključju, pred približno dvema letoma, ko se mi je rodil sin, zdaj grem gor vsek dan, tudi po večkrat.
Tu gor sem našla precej nasvetov, predvsem pa našla tolažbo v trenutni stiski, ko sem prebirala sporočila ljudi s podobnimi težavami, mimogrede pa našla še rešitev.
Po naravi se strahopeten človek, zato mi je postavljanje vprašanj in odgovorov predstavljalo težavo, kasneje sem ugotovila, da te še za tako neumno vprašanje tu gor ne linčajo, čeprav se je v tem času kar forum obiskujem to obrnilo za 180°.
Default avatar
Našla sem ga slučajno, ko sem imela težave z dojenjem,pred tremi leti. Pomeni mi sprostitev, zabavo, prostor za tolažbo, nove informacije , lepe misli mi polepšajo dan, je pa na žalost :)) tudi moja največja razvada .

Lp, Tanja
Default avatar
Na med.over.net-ove forume grem vsak delovni dan, za vikend se poskušam držati mojega pravila (če se le da), da ne grem za računalnik, ker ga imam že v službi cca 8-9 ur dovolj.
Najdem zelo veliko informacij, velikokrat zastavi nekdo drug podobno vprašanje kot zanima mene in mi tako ni treba zastavljati vseh vprašanj, ki me zanimajo.
Rada pristavim svoj piskerček v kolikor lahko pomagam, na "vroče" debate ponavadi ne odgovarjam, ker se mi velikokrat zgodi, da ji sploh ne morem slediti, ko se v eni uri nabere že ful odzivov, jaz pa nimam ravno časa, prebrati vsak stavek in tako ne vem točno za kaj se gre (oz. ne morem postaviti proti agrumentov, če ne vem, kakšnja so mnenja drugih).
Ponavadi potem vse preberem kdaj kasneje, če imam čas, tema pa ni več aktualna.
Med delom v službi moram zaradi bolečin križa večkrat malo pomigati in ko se "razgibam" grem na hiter pregled foruma, tako da odgovorim na kakšno vprašanje , potem pa spet na knjiženje.

Verejtno bom redna obiskovalka, razen v primeru, da "izgubimo" računalnik.
Lep pozdrav

**********************************************

Če želite, da bi bili vaši otroci bistri
jim pripovedujte pravljice.

Če želite, da bi bili še bistrejši,
jim pripovedujte še več pravljic.

Albert Einstein
Default avatar
kaj mi pomeni ta forum? VELIKO;)
Na njega sem naletela kakšno dobro leto nazaj, ko sem iskala linke o dojenju in po naključju zavila sem. Me je takoj zasvojil;)) Ker sem se preselila v nov kraj, kjer nisem nikogar poznala, še posebno nobene mamice, da bi si delile izkušnje,mi je veliko pomagal. Našla sem ogromno nasvetov, ogromno prijaznih punc (tiste slabe so že pozabljene;)), nekaj deklet sem spoznala v živo - punce super ste, našla Začetnico, LLLI, plavanje...skratka ogromno koristnih stvari. Poleg tega obiskujem še par drugih forumov, včasih zavijem na Klepet, skratka skozi dogaja. Sicer nimam veliko časa, ampak za par minut pa moram skočiti gor;)
Default avatar
Za forum sem izvedela od prijateljice. Veliko preberem, včasih kaj napišem.
Sicer pa poleg tega foruma redno pregledam Knjižne molje, včasih pa Glasba in film, računalništvo... Na Prehrani pa zadnje čase pobiram recepte za naša nedeljska kosila, da jemo malo bolj pestro in vse je bilo super okusno. Tam so res enkratne kuharice, predvsem pa Babi....

Lp B
Default avatar
Forum obiskujem kako leto in pol in se štejem kar med odvisnice. Lahko rečem, da na njem najdem vse, ampak res čisto vse, kar me zanima v zvezi z nego in vzgojo otroka. Postranske debate pa so itak najzanimivejša stvar na njem. Edino, kar mi je šlo doslej res na živce, so bile Sparove točke in 3MD.

Poleg tega foruma sem stalna gostja tudi na Knjižnih moljih, Življenju in Zdravstvu pri nas. Tu in tam preberem poste na Ko starši žalujejo, Kam in kako na počitnice, Starejši so modrejši ipd. Pred porodom sem veliko visela na Ginekologiji, zdaj pa me tja praktično ni več.
Default avatar
Tukaj je tudi en "zasvojen" medved, ki se sladka z lončkom postov foruma Starši staršem. Pokukam tudi v sosednje panje v Dojenje, Prehrano, Skrinjico idej, Osnovnošolce, ampak med Starši staršem mi gre najbolj v slast.

Na marsikatero stvar gledam z drugimi očmi ravno zaradi foruma. Dostikrat si tudi kar oddahnem, da se nekatere stvari dogajajo tudi drugim družinam in ne samo naši ... Ideje, nasvete, sporočila, ki so mi pisana na kožuh vzamem za svoja in črpam in dajem pozitivno energijo ...

Medvedek Pu
Default avatar
Tukaj sem že dobro leto.Včasih se pojavim še z drugim nikom (registriranim), ki se je v tem letu dvakrat spremenil (ga je imel še nekdo drug). Našla sem ga po naključju, ko sem iskala internet stran od Mojega malčka. Na začetku, ko sem z velikim trebuhom (noseča) živela še pri starših, sem bila redko "gor", ko pa smo se preselili in dobili kabelski net, se je pa stanje spremenilo.Tekom dopoldneva (včasih tudi zvečer, ali pa celo popoldan, odvisno od okoliščin) imam prižgan računalnik (ah ta diploma:))) in sem praktično ves čas na forumu.Kadar je sinček zbujen sicer nisem preveč aktivna , ko pa gre spat se pa spravim sem in sprašujem, odgovarjam, berem,...skratka vse, samo diplome ne pišem :) Moram priznat, da sem kar malo "fouš" Tinkari, ker piše diplomo s forumom v zvezi.Zdi se mi zelo zanimiv za raziskovanje (kakšni ljudje so "gor", koliko jim pomaga,.....).

Glede vsebin; moram priznat, da se prav prileže še kaj drugega prebrat, ne samo "starševskih" tem.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic