Ženski in Moški čvek

Na kaj moram paziti pri najemu stanovanja

Default avatar
Čao,
v kratkem nameravam iti na svoje, pa me zanima na kaj moram biti pozorna pri najemu stanovanja oziroma najemni pogodbi. Recimo kako preveriti, da je najemodajalec pravi lastnik stanovanja in ne vmesni najemnik? Pa še to kako se izračunajo stroški in kaj vse vsebujejo? Kako je s ključi stanovanja? Ali lahko potem zamenjam ključavnico, da si zagotovim svojo zasebnost (da ne bo lastnik štefnal po mojih rečeh ko me ni)?
Mimi
Default avatar
Preveriš lahko z vpogledom v zemljiško knjigo, tam vidiš, če je on res lastnik. Če je napisan kdo drug, se pozanimaj kako je s tem - ali še ni vpisan kot lastnik, ali stanovanje res ni njegovo. Kot najemnik podrobno preglej sedanje stanje in najemodajaca že na začetku opozori na napake, da te ne bo slučajno okrog prinesel, da si jih povzročila ti. To napišeš tudi v poseben člen pogodbe.

Poleg tega mora biti v pogodbi določen čas najema (od-do), odpovedni rok oziroma čas, ki ga imaš za odselitev, znesek najemnine in do kdaj se plača (... v mesecu), naj bo še člen glede opreme (kaj ostane v stanovanju, ko ga ti prevzameš)...

Če te karkoli skrbi se lahko dogovoriš z najemodajalcem, da dodata še ta člen, ker je najemna pogodba vseeno dost fleksibilna, pač v dogovoru z najemodajalcem.
Default avatar
Zamenjava ključavnice je stvar dogovora med lastnikom in teboj. Ne verjamem pa, da ti bo lastnik dovolil zamenjavo, saj s tem praktično izgubi dostop do svoje lastnine.
Default avatar
Midva nisva zamenjala ključavnice, čeprav sva imela na začetku občutek, da se on sprehaja notr. Potem sem mu pa enkrat rekla, da naj pride elektriko popisat, ko bova midva doma, da ne maram da hodi notr, ko naju ni. Od takrat imava mir, pride samo do praga, če že mora. Sva dosti razmišljala o tem in glede na to, da imamo zelo dober odnos in glede na to, da je najin pes vsak dan sam v stanovanju, se mi zdi pametno, da ima nekdo, ki živi v neposredni bližini, ključe. Nikoli ne veš, če se kaj zgodi. Sicer pa ga moraš obvestiti, da si jo zamenjala.

Upoštevaj nasvete Blondy. Zelo pazljivo preglej v kakšnem stanju je stanovanje in to tudi zapišite v pogodbo.
Default avatar
po zakonu ti lahko zamenjas kljucavnico ker ti placujes najemnino in v tem casu si ti lastnik...nima ti kj tezit ti lepo zamenjaj in tako bos vedela da ga ni bilo notri....drgac se lahk kr sprehaja ko te ni...aja pa ko bos placevala poloznice jih sama placuj in shranjuj odrezke in malo spremljaj porabo..npr jst sem bila v enosobnem stanovanju in sem imela 7000 elektrike zdj sm pa v isti kvadraturi pa imam 2-3000 elektrike..pazi na to pa tudi za kaksna popravila v stanovanju...predlagam pa ti da ne najemas stanovanj od upokojencev ker znajo bit zelo zatezeni in hodit na obhode vsak mesec...
pa velik srece:)
Default avatar
Tnx. Pa še tole. ali se bolj splača iti preko agencij ali pa direktno. Res je da agencije poberejo eno najemnino, ampak so pa tudi nekako soudeležene pri pogodbah in pogojih najema - mogoče majhna garancija za bolj objektivne pogoje najema. Če pa se pogovarjam direktno pa res lahko naletim na čudne tiče ki bi najraje pogodbo zastavili tako kot njim najbolj ustreza.
Default avatar
preko agencije!!! ker ce pride do kakrsnih koli P****** ti oni lahko pomagajo saj jst imam take izkusnje
Default avatar
No, to bi me pa res zanimalo, lahko poveš te izkušnje?
Default avatar
Ne bi bil tako prepričana v to. Ko boš ti sklenila pogodbo bosta samo še ti in lastnik - agencija je bila samo posrednik. Če nisi ziher, daj kakšnemu odvetniku za prebrat pogodbo.