Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

članek v ONI

Default avatar
zaradi službene poti mi je torkova Ona šele danes prišla v roke. V hipu sem prebrala članek o mamah (mislim da "prezrte stročnice"), pa potem še enkrat in še enkrat. in šla takoj na net brskat za vašimi odzivi, pa nič. sem kaj spregledala ali ste ve spregledale članek? meni se zdi naravnost genialen. me res zanimajo vaši komentarji!
Default avatar
Nisem še prebrala (ker doma nimamo Dela, v službi pa je pisarna daleč). Lahko na kratko povzameš?
Default avatar
Se strinjam, Nejco Novak poznam še iz OŠ in je bila vedno malce frikovska. Tudi v tem, da je - ko je njena generacija delala veliko kariero - ona rojevala otroke :-)

T.
Default avatar
V stilu "kaj pa imajo samske ženske, kar mame nimajo. Nič! Mame imamo veliko več, otroke ki nam parajo živce in može h katerim se stisnemo zvečer." Vse skupaj pa nekako tako, da se imajo samske tridesetletnice za preveč IN, pa to sploh niso, mam pa nihče ne opazi, pohvali...

MOj komentar? nekako ne morem komentirat, ker poznam premalo samskih tridesetletnic, da bi vedela ali je trend točno tak kot je opisan. Tisto o mamah je pa res osvežujoče napisano.

LP
J.

ps. ah spet zabušavam, jutri bo pa hudooo
Default avatar
A mi mogoče katera lahko to poskanira in pošlje po email-u? Sporočim naslov, če ima katera to možnost in že v naprej hvala.

Lep pozdrav!

Vladka
Default avatar
Se pridruzujem Vladkini prosnji.

Hvala,
Meli
Default avatar
Članka nisem brala, ampak v tujem časopisju, kjer omenjeni "trend" cveti že tako dolgo, da že počasi vene, se prebere dosti na to temo.
V glavnem previdnost ni odveč, kajti samski tridesetletnici (z nepojenljivo žurersko energijo in, jasno, kariero!) se kaj hitro zgodi, da se na vsem lepem, ne da bi sama dobro opazila kdaj, spremeni v zagrenjeno štiridesetletno jalovko!

Ura teče - nič ne reče!
Default avatar
Skeniram.Ce kdo hoce, posljem.
Default avatar
Sonček je prosila bi te, če mi lahko skeniraš in pošlješ prosimmmmmm!
Moj mail: [email protected]
100x hvala ti.

Lep večer
Doroteja
Dobro se z dobrim vrača:-)))
Default avatar
Res je tako, pa niso "IN" samo samske tridesetletnice ampak tudi samske maj kot tridesetletnice.
Ravno danes je na obisk prišla znanka in moj 2 letni sin spleza meni v naročje, hoče čips, seveda mu ga dam, on ga ne poje ampak samo zdrobi in hoče drugega, kar mu seveda ne dovolim. Jok. In najmanj kar sem si želela je bil tisti pomiljujoč izraz na njenem izrazu, češ kako sem boga ker imam otroka, poleg tega se je name zgrnilo še kupček vzgojnih nasvetov, med drugim tudi takšen da naj ga po riti, ter še pripomba kako je razcrkljan.
Rahlo mi je prekipelo in ji jasno povedala, da ko bo imala svoje otroke naj svoje nasvete in vzgojne ideje uporabi doma. In kot visoko izobražena in razgledana ženska, ki je videla že pol sveta in je njeno spolno življenje na višku ravno zdaj ko se jaz že ubadam s svojim otrokom in ne preizkušam miljon moških, ki hodijo po svetu, mi je podala enega izmed najbolj primitivnih vzgojnih metod - tepež. Prav besna sem bila
Default avatar
Sonček je, še meni prosim.
Hvala
LP
EvaK
Default avatar
No, jaz pa poznam veliko trideset in malo manj letnic, ki so še zaprisrženo in zagriženo samske. Pa to ni to - da se pravi ni še pojavil, sploh ne, da ne bi katera menila, da mi gredo tisti, ki nimajo partnerja na živce. Te ženske o katerih govorim sama so naštimane natanko tako kot piše Nejca - ala Carrie v Seksu ali pa Ally McBeal... v stilu, joj, zdaj bom dobila po buči - Vesne Milek, v stilu tega, da če ni drama vsak dan in na veliko, potem to ni življenje, ki bi ga bilo vredno živeti. POtem je dolgčas, je rutina... Ne gre zato, da te ženske nimajo možnosti, da bi se posvečale drugim in živele z drugimi, pač pa gre za to, da imajo preveč dela same s sabo, ker morajo skrbeti za to stalno dnevno dramo...

Ko se je rodil moj sine, sem bila stara skoraj 25, okej, denimo, da sem bila mlada. In da sem se mlada lotila starševskih obveznosti. MOja odločitev. in tiste, ki želijo živeti na način junakinje v Kalypso, naj... njihova odločitev. Mi gre pa ta trend tega - hja, če ste pa mame, se vam je pa življenje končalo, ubožice - taaaaako na živce, da boli glava. Pomilujem te, kar si mati? Ubožica! Haaalo?
Pa kaj, če ne menjavam partnerjev ko spodnje gate? Pa kaj, če me kdaj na bluzi že ob 7. zjutraj spremlja krasen flek od flomastrov. A če se ubadam, katere plenice kupiti, sem pa pomilovanja vredna?... mislim...
Da, matere smo sicer številčne, a s pokloni in občudovanjem premalo obsipane stročnice. Napol pozabljene, bi rekla.

Moram priznati, da vse bolj občudujem ženske, ki živijo svoje življenje, ne pa drame v visokih petah in na robu živčnega zloma.. Za tiste je oder. Življenje pa je vse prej kot predstava... Predvsem je ljubezen. Do samega sebe in drugih. V takšnih petah, kot nam pašejo, ne pa takšnih, kot nam jih predpisuje svet.
T.
Default avatar
Tudi jaz sem začela kar ploskat, ko sem prebrala ta članek!
Ko sem v drugo zanosila je ena taka "kao karieristka" rekla: "A spet?"
Kot da bi bila že desetič ali pa stotič! Mah brez veze.

Lep dan vsem nam mamam in ostalim!

P.S. V nedeljo praznujemo drugi rojstni dan naše pikice!
polona
Default avatar
Tudi jaz poznam precej samskih tridesetletnic - med njimi je tudi moja najboljša prijateljica. Pa se nobena od njih ne počuti prav nič IN. A so zato za plotom? Enostavno dejansko še niso srečale pravega, oziroma so bile v letih, ko se mladi "igračkajo" in iščejo morda preveč izbirčne? Ena med njimi je še dve leti nazaj prisegala, da ona moškega sploh ne rabi, da ne rabi otrok, da ni gospodinjski tip... Vendar danes odkrito prizna, da bi se tudi ona rada zvečer spotikala ob igračke in se zvalila z možem na kavč pred TV. Torej, menim, da večina teh samskih IN tridesteletnic zgolj igra. Pod kožo smo vse krvave. In tudi ni prav, da jih pomilujemo, ali pa se počutimo večvredne. Je pa res, da znajo biti hudo tečne s svojimi vzgojnimi nasveti, pripomabami o razvajenosti, o tem, da je treba koga po ritki itd.
Default avatar
Draga nemirna,

saj ni štos v tem, da bi jih pomilovale ali bile večvredne. Članek je napisan s predpostavko, da vse samske tridesetletnice menijo, da so mame OUT! Imeti otroke je nekaj kar bodo (ali celo ne bodo) počele v 40ih, 50ih letih. Da je imeti otroke zapečkarstvo. In so (očitno, jih ne poznam) take kot jih opisuje Tinkara.

Verjetno pa so kot praviš sama "krvave pod kožo". In se gredo taktiko "napda je najboljša obramba".
Default avatar
Tudi moje mnenje je podobno kot je zapisala "ena nemirna". Sama sem bila do 24 leta brez resnega fanta in sem tudi na razne opazke kaj čakam na veliko razlagala kolk je fajn ker sem brez obveznosti itd.... ma to je samo obramba pred tem, da te začnejo pomilovat: revica je noben ne mara, si ne zna poiskat frajerja...Ampak sama sem pa točno vedela, da imam že poln kufer žuranja pa tega kam se bom dala v petek in soboto zvečer, kariera me ni zanimala....no in ko sem najmanj pričakovala je prišel on, za katerega sem takoj vedela "to je to" in še danes po 12 letih šše vedno tako mislim.
In mislim, da te ženske (razen izjem, ki pa jim tak način odgovarja) pač nimajo te sreče, da bi spoznale "tapravega". Ne mislim da so izbirčne (to so tudi meni "očitali") enostavno v neko zvezo se ne moreš silit samo zato, da boš imel fanta, moža in družino.
Vendar pa NIKOLI NI PREPOZNO.
Lp Zala


Upam, da nisem kaj falila, ker članka nisem prebrala, sem samo to kar ste ve napisale.
Čao

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic