Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Boleča desna noga

Default avatar

Lija

Pozdravljeni!

Kakšnih 14 dni nazaj me je malo začela boleti desna noge - v predelu kolena in niže. Bolečina ni bila prehuda in konstantna, mislila sem, da me malo daje revma ali sprememba vremena. Zdaj pa me vedno bolj boli kar cela noga - od stopala, narta do stegna. Ne znam prav opisati bolečine, še vedno lahko hodim, a zelo neprijeten občutek, morda tako, kot da mi mrtvi, težka je, dobro mi dene, če si jo masiram, predvsem od spodaj navzgor po zunanji strani. Nisem bila poškodovana, nisem padla ali kaj podobnega. Kar začelo se je. Občutek neprijetnosti ostaja ob sedenju ali ob stanju. Kaj bi to bilo lahko?
Morda še tole - pred kakšnim mesecem in pol sem imela na nogi majhno gnojno bulico (izgledalo je, kot da se je zagnojila dlaka) in še sedaj je ostal okoli rdeč kolobar, premera ca. 1,5 cm. Ali je lahko povezano kaj s tem?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Lahko gre za površinsko vnetje ven, kar boste ugotovili po blagi oteklini, toplješi koži, ev rdečini in bolčini na pritisk v poteku žil. Če pa grte za trombozo, bo noga bolj otečena, bolj bo bolelo, če boste hoteli dvigniti prste stopala ali se boste prijeli za meča. Kljub pdorobnemu opisu, bo najbrž najbolje to pokazati še zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."