Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

odškodnina za tel. poškodbe

Default avatar

aljana

Moja hči je v prometni nesreči utrpela hude telesne poškodbe, sedaj pa dobila ponudbo odškodnine, ki se nam zdi občutno premajhna.
Rada bi vas vprašala, kolikšno odškodnino ste dobili za telesne poškodbe v prometni nesreči.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

uz

318.215,30 SIT
Default avatar

pikica-pokica

Koliko denarja dobiš, je čisto odvisno od tega, kakšno poškodbo imaš. Znateg vratnih mišic se cena giblje okoli 500 tisoč, lahko pa dobiš precej več, če imaš dobrega odvetnika. Največ je po mojem odvisno od tega, kakšnega odvetnika imaš. Če obvlada zadevo in se pritoži, lahko dobite precej več (vem iz izkušenj oz. izkušenj prijateljice).
Default avatar

sončica

Mene pa zanima, ko že govorite o tem, koliko časa čakaš, da dobiš denar?
Default avatar

ena

eni so tako spretni,da za hlinjenje poškodb dobijo 800 000!!
Default avatar

sadna

jaz sem čakala na denar 6 mesecev, mogoče nekaj dni manj. dobila sem 500.000, vendar se je odvetnik še pritožil, ker je prepričan, da lahko dobim več. res je zelo pomembno, katerega odvetnika imaš. moj je baje prej delal za zavarovalnico, potem pa presedlal v sedanji posel in dobro pozna "mentaliteto" zavarovalnic :))
Default avatar

Tamara

Na odskodnino cakam ze 4 mesece!!!!! Sedaj gremo z odvetnikom v tozbo, ker ni od njih nobenega efekta. Prijateljica je za nateg vratu dobila 900k. Vse je odvisno od odvetnika, upam da ga imate.
Default avatar

nina1

jaz sem cakala 9 mesecev (od poskodbe), od vlozitve zahtevka pa prb pol leta. dobila sem nekaj vec kot 0,5 mio sit.

se splaca malo pocakati, ponudbo nekajkrat zavrniti...
Default avatar

tina

Žal brez odvetnika pri zavarovalnici ne boste doslegli nič. Imela sem poškodbo kolena in bila letos januarja operirana. Seveda ti zavarovalnica ponudi najmanjšo možno varianto če jo sprejmeš je ok če ne greš v tožbo. Odvetniška pisarna LIPEJ v Medvodah se v večini ukvarja s tovrstnimi tožbami in meni je uspelo dobiti v sorazmernem kratkem času še kar lep kupček denarja.
Zakaj pa ne. Leta in leta jim plačujemo ko pa se ti kaj zgodi ti ponudijo drobiž.
Ne pustite se jim in pojdite v tožbo.
Default avatar

pravnica

ga. Aljana, se strinjam s tino in ostalimi - pojdite k odvetniku in iztožite, kar vam pripada!
Default avatar

urša36

čakam od februarja, zahtevek je bil za 2 000 000, samo toliko verjetno ne bom dobila :). računam tam nekje 1 500 000.
Default avatar

aljana

Zahtevek je vložen pri odvetniku in sedaj pravi, da gre v tožbo, ker se mu zdi odškodnina smešna. Nekako smo sedaj dobili nek okvir, v katerem naj se gibamo, da ne bi bila pričakovanja neosnovana.
Hči je bila noseča, imela je operacijo rame in je delni invalid, imela je zlomljeno nogo, poškodovano medenico, počeno rebro, pa seveda tudi pretres možganov, da vseh udarcev ne omenjam, izpustim grdo brazgotino na roki, pozabimo na delno okrnjene živce na roki. Če k temu prištejem še skrb za otroka ves preostank nosečnosti, kako je nanj vplival rentgen, bolečine, ki jih je prenašala, ker ji niso smeli dati močnejših zadev proti bolečinam.
Z otrokom je sedaj k sreči vse v redu.
Hvala vam za odgovore in podporo.
lp
Default avatar

Mojca*

Pozdravljena

Rekla si, da si imela poškodbo kolena, zanima me kakšno? Namreč mož si je pred 14 dnevi poškodoval koleno (raztrgane križne vezi) in čaka ga operacija in dolga rehabilitacija. Za kakšno odškodnino se naj pogaja, kje je neka normalna cifra?

Če poznate odgovore, vam bom zelo hvaležna

Mojca
Default avatar

aljana

Ne poznam odgovora, hči pa je imela zlom kosti pod kolenom.
lp
Default avatar

//zzz//

Koliko pa so ji ponudili??
Kolegica je bila pred leti 15 dni v komi in pol leta v bolnici, pa full posledic od uničenih glasilk, glava nikoli več ne bo enaka itd. pa je dobila 40 tisoč takratnih mark kar se je meni zdelo full premalo. Jaz recimo sem dobila 550 tisoč sit samo za blefiranje vrata.
Default avatar

Smeško

Za odškodnino je pomembno sledeče:
- Za kakšne poškodbe je šlo (glede na tvoj opis, je šlo za precej resne, saj so okrnjeni živci, noga je bila poškodovana oz. zlomljena blizu sklepa, kar pomeni daljšo rehabilitacijo in ponavadi ni nikoli popolna, ...).
- Psihične posledice zaradi nesreče (ponavadi tu odvetniki malo natvezijo, da je odškodnina večja, vendar so v tem primeru realne, saj je bila noseča in je skrb za otroka povsem običajna)
- Koliko časa si bil na bolniškem staležu (tega nisi napisala, vendar je pomembno zaradi razlike v dohodku, odsotnos lahko pomeni, da začasno zgubiš stik z novostmi na delu oz. glede dela, itd. )
- Kdo je kriv za nesrečo (če si odgovoren sam, je znesek precej nižji, približno 50%)
- Na koncu pa je pomembno kakšnega odvetnika imaš (osebno ne priporočam teh "hitrih ponudnikov" ala Odškodnina, hitra poravnava ipd., ker se oni pogajajo samo za poravanavo, če pa ne pride do nje, pa tako ali tako oddajo zadevo nekemu odvetniku, s katerim imajo sklenjeno pogodbo, ta pa nato od začetka obravnava zadevo, kar pomeni, daljše čakanje na denar. Poleg tega pa niso najbolj uspešni, čeprav se radi hvalijo in reklamirajo, kako so uspešni.


Po izkušnjah sodeč, ti lahko zagotavljam, da so ponudili veliko premalo, glede na poškodbe in psihične posledice. Na približno bi ocenil, da bi morali dobiti približno 1,5 miljona tolarjev, če ni hčerka sama odgovorna oz. polovico manj, če je sama zakrivila nesrečo.
Default avatar

xtrm

Čim bolj mroaš jamrat pa stokat, pa dobiš več. Vsekakor z dobrim odvetnikom veliko več.
Default avatar

aljana

Hm, smeško, si ti to mislil resno, saj se meni zdi 1,5 miljona odločno premalo. Hči je bila dobesedno sneta iz prehoda za pešče, saj je voznik vozil vsaj 80 km na uro, če ne več, in ko je pričela prečketi cesto, je bil toliko oddaljen, da je mislila, da je absolutno varna. Naj k vsem zgornjim posledicam dodam še luknje v spominu, ki resda niso katastrofalne, vendar se veliko posameznih dogodkov iz preteklosti ne spomni. Tudi roka ne bo nikoli več dobra, bolečine v kolku in kolenu, bolečine v vratu in roki, pogosti glavoboli. Posledično tudi strah pred izgubo službe, saj je zaposlena za določen čas, čeprav so ji ves ta čas pogodbo podaljševali.
lp
Default avatar

pravnica

... poleg navedenega se upošteva še strah - primarni (ki ga je utrpela ob sami nesreči) in sekundarni (za izid zdravljenja, nerojenega otroka glede na nesrečo in rentgenska sevanja), pa kot je napisal že Smeško psihične posledice zaradi nesreče (iznakaženost oz. kozmetični defekt zaradi brazgotine na roki - še posebej, če je na vidnem mestu, delno okrnjeni živci tudi najbrž vpilivajo na izgled in še bolj na funkcionalnost). jaz mislim, da bo dobila več kot 1,5 mio, zlasti ker je delni invalid.

lp

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec