Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

hrana in odpiralni čas v jaslih in vrtcu

Default avatar

ker grem spet na šiht

Mene pa zanima, kakšno hrano lahko pričakujemo za našega enoletnika v jaslih? Je to enaka kot za vrtec ali drugačna? Ob katerih urah je običajno zajtrk, kosilo, malica? In kako dolgo so odprti vrtci? Kdo sestavlja jedilnike in kdo odloča, kako dolgo bo vrtec odprt?

Za odgovore se vam srčno zahvaljujem. Vsa sem zmedena, ker smo včeraj ugotovili, da mora tudi naš najmlajši v jasli...
Default avatar

natalija

pozdravljena

v naših jaslih je takole:(smo iz MB):

- vrtec je odprt od 6.00 do 16.00 ure
- obroki so ob naslednjih urah: zajtrk ob 8.oo, kosilo ob 11.30, popoldanska malica,ko se otroci zbudijo iz popoldanskega spanca
- obroki so sestavljeni posebej za jaslične otroke, ker spada naš vrtec v neko skupino vrtcev (sem pozabila kako se jim reče), mora jedilnike sestaviti stokovnjak za to.moram priznato, da se to zelo pozna- otroci imajo zelo uravnotežene obroke, pozna se zdravo kombiniranje hrane,...

upam, da sem ti vsaj malo pomagala

lp
Default avatar

Kate

Vsak vrtec ima strokovnjaka za prehrano(ta tudi sestavi jedilnik), ki skrbi, da malčki dobijo hrano, ki jo potrebujejo. Mislim, da je hrana enaka kot za večje - pa, saj enoletnik je že vse, a je pripravljena drugače. Recimo ne dobijo zrezka :)) , ampak zmleto meso, tudi krompir je zmečkan - pire ali podobno, testenine so manjše ali narezane, zelenjava in sadje zmiksano ipd.

Točno kdaj imajo kosilo ti bodo najlažje povedali v vrtcu, imajo pa v jaslih še dopoldansko malico (vsaj pri nas je bilo tako). Zajtrk dobi, ko ga pripelješ, razen, če ni to ob 6h (pa tudi takrat se da dobit kaj za pojest), kosilo je za jasli okrog 11h, malica, ko se zbudijo, dopoldanska malica pa dopoldan. kot se jaz spomnim, so vedno dobili še kakšne piškote (če so bili lačni) ali pa kruh in seveda sadje, ki je tako ali tako cel dan na voljo.

Vrtci se odpirajo različno, naš je "delal" od 6h do 16.30, jasli do 16h. Vrtci imajo svoj delavni čas prirejen potrebam staršev oz. ugotovijo, kdaj otroci največ hodijo in se temu prilagajajo. Pri nas je bila vsako leto tudi anketa o tem. Moram pa priznat, da je bilo največ potreb za čas od 7.30 do 16h - žal je bilo nekaj izjem, tudi pri najmlajših. Kljub govorjenju staršev, da bi bilo fino, če bi bil dalj odprt, je bil po 16h vrtec prej izumrt kot ne.

Za vse točne informacije pokliči v vrtec, vse ti bodo povedali.
Jaz sem ti povedala, kako je bilo pri nas (čeprav se začenja drugo leto odkar nismo več v vrtcu :(, a so spomini še kako tu!). Če se bo oglasila kakšna od vzgojiteljic, ti bo pa bolj točno povedala.

Pa brez skrbi!
Default avatar

ker grem spet na šiht

No, moram povedat, zakaj to sprašujem.
Sicer sem seznanjena s tem, kako je v našem vrtcu in jaslih, mi pa situacija ni čisto všeč. Zajtrk ob 8.00, kosilo ob 11.00, malica pa enkrat ko se zbudijo, možno tudi tik preden gredo otroci domov. In otroci so seveda že hudo lačni ob 15. ali 15. 30 (do takrat je naš vrtec odprt), ker je kosilo tako zgodaj. Sadje in kruh jim nista vedno na voljo. Ne vem niti, kdo bi lahko bil tisti, ki bi pri nas sestavljal jedilnike, saj gre za enoto vrtca pri šoli, v manjšem kraju. Danes npr. so imeli vsi v vrtcu in jaslih za zajtrk hrenovke in kruh... Mlečnih jedi ala mlečni zdrob pa pravijo, da se ne splača kuhat, ker vedno ostane... Menda je običajno za zajtrk namazan kruh. Torej si predstavljam kruh z marmelado, pa kruh s pašteto, pa kruh z čokoladnim namazom... To pa za moje pojme ni najbolj primerno za še ne eno leto starega malčka. A kompliciram?
Default avatar

bb

Pri nas v jaslih sta vedno 2 vrsti zajtrka. Ena varjanta je kruh z namazom ali dodatki, druha je mlečna – močnik, gres, cornflakes…
Imajo tudi dopoldansko malico, popoldansko pa dobijo, ko se zbudijo.
Default avatar

Teja

Zakaj pa vidva ne bi zjutraj jedla, preden gresta v vrtec ?
Default avatar

ker grem spet na šiht

Hja, malega moram oddati v vrtec že pred sedmo, zajtrk imajo ob osmih in naš mali jih zihr ne bo mirno gledal, kako zajtrkujejo, tudi če bi jedel že doma.
Default avatar

Kate

Uauuuu! A to se res še tudi dogaja?????
Meni se pa ne zdi v redu - a prav? In za moje pojme ne kompliciraš. Meni je namreč popolnoma jasno, da v jaslih dobijo mlečen obrok!

Edina pametna ideja, ki i pade je, da greš v vrtec in jim poveš ... a očitno si to že storila, zato lahko samo rečem, da sem žalostna, ker obstajajo tako nefliksibilni ljudje in hkrati delajo z otroci!

LP K

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic