Med.Over.Net

Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

klistiranje

Default avatar

maja032

zanima me,če je kakšna ki je odklonila klistiranje pred porodom???
jaz bom kmalu prvič rodila in me je že tako strah poroda,klistiranja pa skoraj še bolj,nekako si ne predstavljam vsega skupaj.
sem pa brala,da v nekaterih državah sploh ne klistirajo več in da bi naj to počasi povsod opustili.kakšno je vaše mnenje???
hvala za odgovore.
Default avatar

malamisha

Rodila sem februarja in verjemi, da je klistriranje malenkost...

Rajši čiščenje na stranišču, kot na porodni mizi. Pa vem, da je vse čisto naravno.

Ne se bat!!!
Default avatar

petra

In zakaj se klistiranja bojiš?????????????????
je nekaj najboljšega kaj se ti lahko zgodi,se počutiš zelo prazno in geš brez skrbi rodit,ne pa da serješ zraven ko rojevaš,pa še takoj potem ne moreš prijet svojega otroka
Default avatar

nosečka79

Sama sem tudi prvorodka, me pa klistiranje sploh ne moti, res je boljše na stranišču, kot da potem nisi sproščen še zaradi tega, kajti med popadki ne boš še mislila na blato. Ne se bat. Vse naj naj.
Default avatar

Zoe3

V tretje ni bilo ne časa ne potrebe (telo se zadnje ure pred porodom samo čisti; tudi rahla driska je znak, da smo blizu).

Prejšnjič pa ja; klistir komaj čutiš, ne boli in meni ni bilo neprijetno. Potem pačć sediš nekaj minut v wc in je. Za mnoge, ki so zaprte je to celo pravo olajšanje. S praznim črevesom se nedvomno laže rojeva.

Brila sem se pa jaz sama, to mi je pa bolj zoprno.
Default avatar

Tea2

Jaz sem se tudi sama obrila, ker pravijom, da ni ravno prijetno. Glede klistirja pa - to ni nič hudega. Nič ne boli, le malo neprijetno. Potem si pa nekaj časa na wcju - zraven imaš tudi tuš, tako da je super in prav paše, pa še malo zamotiš se med popadki :))
Default avatar

petra

In zakaj ne bibbilo prijetno tudi britje??babica te obrije v roku minute.
Default avatar

Maja

Ma vam povem, tko kot me je obrila babca, tko se ne bi sama nikoli. Prava profesionalka za spodnje cone. V dveh potezah, šlk šlk in sem bila pleško. Sem jo pol še v hecu vprašala, če lahko še kdaj pridem ;-)))
To in klistir sta mali malici in nič ne boli niti ni kej strašno neprijetnega. Mene je bilo v bistvu sam strah da ne bom riti prinesla do strnišča, da bodo mišice popustile, ;-))))
Default avatar

laura

Hoj,

Rodila sem pred desetimi leti in po klistirju nisem smela s prenosne postelje. Vse sem morala opraviti leže v kahlo. Zelo boleče i zelo neprijetna izkušnja, bolj kot sam porod. Upam da bom sedaj v drugo imela lepši spomin na klistir pred porodom.

LP,

Laura
Default avatar

raje ne

Jaz sem babico vprašala, če mi da klistir za domov :-)
Tudi sama sem se ga bala, posebej zato, ker sem nekaj tednov pred porodom dobila hude hude ampak res HUDE hemoroide in sem se spraševala kako bo sploh vse to klapalo eno z drugim. Ti povem, da ni nič takega. Meni ni bilo nič neprijetno, pravzaprav je bilo pravo olajšanje in tudi na porodni mizi sem se počutila bolje, ker po količini tistega, kar je šlo iz mene sem vedela, da če kaj lahko iz sebe še stisnem, bo to le otročiček.

Ne jemlji vsega osebno. Porod je res ena taka intimna izkušnja, to je res, vendar dokler ne bomo šle spet rojevat v jame (kao vračanje k naravi), so tu babice in zdravniki, ki nam samo želijo pomagati. Če imaš predsodek, se poskusi pogovoriti pred porodom pa boš videla, če imaš opcijo, da ti dajo kako svečko in se izprazniš doma.
Default avatar

*tasika*

Mene je tudi begalo to klistiranje, pa britje, pa kak moški porodničar,....

Klistir mi je pomagal ker potem na porodni nisem mislila na uhajanje blata (čeprav ga nekaj ostane, ampak malenkost). Babica me je obrila z dvema potezama, bi kar skoz k njej hodila. Ko so se pa porodničarji vrteli okrog mene in me spraševali Gospa, a lahko še jaz pogledam kje smo, sem pa rekla da lahko vse, če bom potem rodila:)

Skratka, ne obremenjuj se. To so povsem normalne stvari.
Default avatar

Oranžka

Klistiranje lahko opustijo tam, kjer prakticirajo naravne porode.

Tam dajejo velik poudarek naravnemu čiščenju telesa pred porodom, kar pomeni, da se telo samo s tekočim odvajanjem dan do dva pred porodom pripravlja na veliki dogodek.

Pomembno je tudi, da nosečnica je lahko hrano, ki jo ne zapaca, da se ta proces laže odvija.

Če so popadki sproženi ali je porod umetno spodbujen, kot v Sloveniji v mnogih primerih, potem blato lahko zastane v črevesju (ni še prišlo do samočiščenja) in ovira otroka. Porodni kanal lahko zablokira, saj je blata lahko tudi 2cm in torej se mati lahko ta 2cm par ur dodatno odpira.

Za tip poroda, ki je v večini običajen pri nas, je klistir verjetno najboljša rešitev, razen če se mamica tako odloči. A tedaj najbrž ve, kaj dela in pozna tudi slabe strani poroda s polnim črevesjem. Te pa so že druge napisale.
Default avatar

mayaa

V materinski šoli so nam rekli, da so pri nas - ptujska porodnišnica klistiranje opustili in da ga ne izvajajo več, razen če katera ni šla na wc že par dni. Če pa imaš redno in normalno prebavo te ne klistirajo več.
Default avatar

Aeryn Sun

Jaz sem bila glede tega klistiranja tud čist živčna.
Ampak glej - zadeva je neboleča, sklistiraš se v miru leže, počasi vstaneš, greš na stranišče in se dostojanstveno spucaš. Greš mirno še enkrat pod tuš in si čista, mirna. Ker ni je tvoje spodnje polovice, ki si je ne bo ogledala babica, pomočnica babice, porodničar, nadzorni porodničar.... Šele na porodni mizi sem pa pogruntala kaka štala bi bila 12 ur rojevat in se ves čas obremenjevat kdaj mi bo kaj ušlo... Ker če se ne sklistiraš bo prej ali slej kaj ušlo.
Default avatar

ssstudentka

Mene so s tem tolko strašili pa dejansko to ni nič posebnega. Čutiš, ko se ti zadaj spusti tekočina in potem čakaš, da te požene, se lepo stuširaš in to je to. Vsekakor bolj prijetno, kot da potiskaš še blato ob porodu.
Default avatar

Eca

Ja, enako velja za mariborsko porodnišnico. Rodila sem pred 17meseci in nisem dobila klistirja, pa nič mi ni ušlo v porodni. Glede britja, obrili so samo tisti predel pri presredku za primer šivanja, vse ostalo pustijo. Tako delajo v MB, če nimaš seveda posebnih želja po britju in klistirju.

Lp, Eca
Default avatar

maja032

laura,ravno zaradi takšnih izjav me je strah klistiranja.ne vem kako je možno,da nobene ni bolelo tebi je bilo pa to tako grozno.
drugače pa punce hvala vam za vaše izkušnje.
Default avatar

malamisha

Mogoče je razlika v tem, da je Laura dala vse skozi 10 let nazaj?
Default avatar

jasna

Rodila sem 10 dni nazaj. Imam urejeno prebavo, poleg tega sem pila veliko magnezija in nekih ostankov po crevesju nisem pestovala. Zdriskalo me je tik preden sem skocila v avto za v porodnisnico in sem bila prepricana, da me bo se kaj zatiscalo. Ko sem nekje na 3/4 poroda pojamrala babici, da ne vem kako in kaj, mi je rekla, da so one tam zato in naj si ne delam skrbi. Ergo klistirana nisem bila, pokakala pa se tudi nisem.
Cisto odvisno od stanja porodnice, po mojem - klistir za zaprte - da, klistir po tekocem traku - ne hvala!
Default avatar

panika5

Klistir ni nič groznega, če si zaprt, prav paše.

Skozi plastično cevko, ki ti jo dajo v rit ( samo sprosti se, pa sploh ne čutiš ) v črevo spustijo toplo vodo. to poskusi čim dlje zadržati v sebi, a bodi blizu WC-ja, potem gre vse iz tebe.

Pri prvem porodu sem bila zaprta, pa mi je prav pasalo, pri drugem me je pa pognalo, ko so se začeli popadki, zato sem klistirju rekla ne, ko me je babica vprašala, če ga hočem.

Mislim, da sedaj večinoma vprašajo. Pa v kahlo tega tudi ne delaš več.