Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

červar

Default avatar
Živjo! Pripravljamo se na prve počitnice z našo malo. Ponudila se nam je priložnost v Červarju, pa okolice ne poznamo prav dobro. Zato vas prosim - tiste ki ste tam že bile - kattere plaže z vsaj malo sence priporočate in kam ste vozičkali na sprehode? Lep predpočitniški pozdrav!
Default avatar
Ja, mi smo šli letos samo pogledat tja, ker se je pač na daleč tako lepo videl. Doživeli smo popolno razočaranje: tam so bili sami Slovenci in Hrvatje, iz vode se je razlegala četniška pesem, da ne govorim o umazaniji in vonju po fekalijah, ki jih žal tam vsi delajo kar za najbližjim grmovjem

Do sedaj je bilo to za nas nekaj najslabšega kar smo do sedaj videli - ali pa smo preveč razvajeni z čistočo in normalnostjo drugje v Istri.

No, mogoče je prav, da to vidiš, mogoče tudi nisi tako "natančna". Ja, nas definitivno tja ne bo nikdar več - tudi ne na ogled tako kot letos.

Pa veliko sreče.
Default avatar
Mi gremo tudi v Červar, saj imajo starši tam garsonjero in je to pač edina zastonj varianta. Pa glede na to, da je mali star šele 6 tednov tudi najbolj udobna.
Res pa Červar ni ravno rajski kraj za dopustovanje: betonsko naselje in kamnita plaža.
Vendar - če se sprehodiš malo dlje po obali (kar sicer v vročini z malim otrokom res ni prijetno) se da odkriti kar luštne kotičke; kar se sence tiče - te je pa na pretek; lahko pa se odpeljete na kopanje v v zaliv med Červarjem in Uliko, v Materado, Lanterno ali naprej v Zeleno laguno.
Sprehodi z vozičkom pa - ja, lahko delaš kroge po naselju ali pa se odpeljete v Poreč, Novigrad...

Srečno!
Default avatar
Pozdrav!
Oglašam se prvič. Bi ti rada odgovorila na vprašanje, ker sem še prej, tudi sama kot otrok, v Červarju s starši letovala vsako drugo leto (preko mamine firme), prvič z otroci pa predlani v začetku septembra (z enim 7 mesečnim otročkom) in lani v sredini septembra z dvema otrokoma (takrat je bil tavečji star 1,5 leta, tamlajši pa 7 mesecev). Je delno res, da je sedaj sam Červar nekako zanemarjen, ker so tam ne vem točno do kdaj živeli begunci, se je za njih turizem malo ustavil. Pred dvemi leti je bila npr. na razpolago samo ena trgovina odprta samo ob določeni uri v septembru. Za letos pa ne vem, je čisto možno, da je tako kot je napisala MŠpela. Mi smo bili konec junija na Pagu-urejene plaže za plačat in brez sence, za majhne otročke in mene, ki vročino slabo prenašam, katastrofa-smo šli 3 dni prej domov, ker ni bilo več za dihat.
Kar se Červarja tiče: Na razpolago so 2 al 3 trgovine, slaščičarna, nekaj bifejev, v mestu je majhna marina za ladje. Ampak mojima tamalima so ble glih ladjice in čolni ful zanimivi, tako da smo bili dostkrat v mestu na sprehodu, pa vedno v trgovino po kakšne malenkosti, pa sprehod do plaže in nazaj (je pa res, da nekih ful dolgih tur z vozičkom ne morš delat, ker je samo naselje bolj majhno).
Mi smo bili sicer zadovoljni, tudi smo se vedno fajn meli, ker smo bili v veliki hiši (apartmaju), ki nam je nudil zadovoljivo ugodje (tudi velika terasa na katero smo postavili bazen, če se nam ni dalo na plažo). Plaža sicer res ni velika, ampak razvejana, najde se tud kak bolj samski kotiček (vendar je dostop do vode ponekod vprašljiv-odvisno ali mislite vašo malčico kopat v morju ali bazenu, imate lahko zraven tud kak majhen bazenček v katerem se bo igrala-odvisno od tega koliko je stara, nisem zasledila starosti). Je ogromno sence, ker je ob plaži gozdiček, kar je za majhne otročke fajn. Ampak mislim, da sedaj ne bo problem glede plaže ali kopanja, ker ni gužve in tudi septembra so tam večina družine z malimi otročki ali pa upokojenci.
Moram povedat, da vsaj lani, v naselju hišic okolica ni bila zanemarjena, medtem ko je bila okolica hotela in blokov ob marini resda malo manj čista (ampak tud na Pagu, kjer smo letos letovali ni blo tak čisto).
Imaš pa še ogromno drugih možnosti, ki pa so tud zanimive:
- je zlo blizu Poreč (par minut pa si tam), kamor se lahko greš tud kopat al pa sprehejat (mi smo se tja vozli zjutraj ali pa zvečer po nakupih in na sprehod v mesto ali v Zeleno laguno);
- pa ni tako daleč Umag, mi smo se tja vozili na kopanje ali izlet v mesto (mislim, da kakih 45 min., če ni prometa še prej si tam),
- pa tud pred Umagom je ogromno krajev, npr. Novigrad...
Izleti so pač tudi od vremena odvisni. Ko smo bili mi z otroci predlani v Červarju (začetek septembra) nas je zeblo, da smo si mogli pečko kurit, tak je blo mrzlo; lani pa je blo glih fajn: ne prevroče in ne mrzlo (razen ob večerih, ko se je ful shladilo).Kak slab ali manj vroč dan smo izkoristli za izlete, ko pa smo se šli kopat drugam smo šli pač bolj zgodaj (se fačka itak zgodaj zbujata).
No, to so moje izkušnje in mnenje, upam, da se bo še katera oglasila, da se boš lažje odločila.

Default avatar
Mi smo bili lani septembra. Kraj je precej zanemarjen, trgovine za nujne stvari so. Na plaži je še kar sence in je za majhne otroke, ki še niso prišli do faze, ko hočejo vse narediti sami in vse pretipati in pregledati, kar v redu. Kasneje, ko pa sami hodijo naokoli, pa ni najbolj primerna.
Skratka se da preživeti, a je dosti lepših, čistejših in bolj urejenih krajev. Mi smo velikokrat šli do Poreča (plaža pri Galjotu, na sprehod, z ladjico do Sv. Štefana ..).
Default avatar
Naša malčica je stara šele 7 tednov in ne bo sama raziskovala umazanih kotičkov, me veseli da ste omenile senčni gozdiček - bomo tam poskusili najti prostor zase, upam da bo voda čista za naju z očkom- verjetno pa bomo res kam odšli kar z avtom če nam tu ne bo fajn! Hvala za odgovore! Pozdravček!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic