Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

presredek!

Default avatar
Pozdravljene nosečke!

Zanima me, če si je katera mazala presredek. Tiste, k iste že rodile in tiste, ki na to še čakate? Kdaj ste začele s tem?? Kaj priporočate? Kremo, olje?
Namreč ne vem kdaj in kako bi to prakticirala.
Hvala in en lep sonček vam pošiljam v vse sobice ali stanovanje, kjer se trenutno nahajate.
Default avatar
In zakaj bi si masirala presredek?
Če misliš,da ti bo kaj pomaglo se motiš.
To je odvisno od tvoje kože(elastičnosti) in pa tudi kar veliko od babice,ki jo boš imela pri porodu
Default avatar
No, jaz si bom vseeno začela mazati sedaj (PDP konec januarja). V lekarni se dobi tako mazivo - ne vem še točno kakšno. Poizkusiti ni greh.
Default avatar
Nekatere pravijo, da pomaga, če si masiraš oz. mažeš vsaj ene tri mesece pred porodom. Pride do večje elastičnosti. In do manjše verjetnosti, da te prerežejo ali se raztrgaš. Jaz ne vem, sprašujem? A mislite, da je to lari fari......
Default avatar
Jaz sem kupila posebno olje za masažo presredka od Welede - na navodilih piše, da naj bi z masažo zažel v 34. tednu, tako da bom počakala še 14 dni. Ne vem ali pomaga ali ne, škodit pa ne more...
Default avatar
mogoče mazila kaj pomagajo. Jaz sem pri prvi telovadila. Največkrat sem sedela po turško (podplate skupi, pa čim bolj k sebi, potem pa še kolena potiskaš čim bolj proti tlom). Pri prvi sem imala 2 notranja šiva.
Default avatar
To je najbolj odvisno od elastičnosti tvoje kože in ne od kremic ali intenzivnosti mazanja in nenazadnje tudi od babice. Nekatere moje kolegice so si mazale celo nosečnost, pa so bile vseeno rezane, nekatere brez mazanja spet ne tako, da ni pravega recepta, ki bi ti zagotovil rezultat, ki si ga želiš. Isto je s strijami. Škodit seveda ne more, sam namatraš pa se priti tja spodaj na koncu nosečnosti;)
Default avatar
Jaz si nisem nič mazala, in mi ga niso rezali... če to kaj pove ... (razen tega, da sem srečka bla tem oziru:)
Default avatar
Presredek lahko masiraš od 34. tedna dalje,vsaj tako je nam v materinski šoli rekel porodničar, ki nam je tudi opisal kako naj bi se presredek masiralo.
Nekateri pravijo, da to sicer nič ne pomaga. Vendar če nobena masaža ne bi pomagala, potem se nihče ne bi nikoli masiral.
Jaz sem kupila olje od Welede v DM in upam, da bo kaj pomagalo.
Default avatar
Si malo prehitra. Počakaj do 34. tedna!
Default avatar
Jaz tudi mislim, da je odvisno od elastičnosti. Enako je kot pri strijah. Prvič sem si mazala presresdek, vse po navodilih in sem bila fajn raztrgana. Pa še hčerka je imela bolj veliko glavico. Tudi za strije sem se mazala z precej drago kremo, pa jih je bilo vseeno vse polno. Poznam pa kar nekaj znank in kolegic, ki imajo že po tri ali štiri otroke, pa si niso nič mazale ne presredka ne trebuha proti strijam, pa so take kot da nikoli ne bi rodile.
V tej nosečnosti se s temi stvarmi sploh nisem ukvarjala.

LP, MJ
Default avatar
Jaz se nisem mazala niti v prvi niti v drugi nosečnosti, pa nisem bila nič prerezana ali šivana.
Lp
Default avatar
Ema1, kako pa bi se naj masiralo presredek?


Dum spiro, spero.
Default avatar
Mislim na mazanje presredka, ne na masažo. Pa zdaj vidim, da res nima veze krema, olje... Važno je kako je koža elastična in prožna. Gre pa vseeno za zadoščenje. A ne?
Default avatar
Jaz sem pa imela krasno elastičen presredek (tako so mi povedali G) in zelo malega otroka, pa sem se raztrgala zaradi rigidnega presredka (ki je tak postal zaradi vaginalet, ki sem jih uporabljala pri zdravljenju glivic med nosečnostjo). No ko sem se začela trgat so me prerezali, imela sem 15 zunanjih in notranjih šivov, pa ni bilo nič hudega, sem že tretji dan lepo sedela, zdaj pa se zdi, kot da nikoli nisem bila zašita. Ne vem zakaj se toliko sekirate glede tega?
Default avatar
Nisem in niti tokrat ne bom. Presredek je ostal cel, premer glavice 34,5 cm (36t), porod je napredoval dokaj enakomerno, babica pa je pospešeno masirala.
Šivanje pa verjamem, da je mnogim zoprno - boli in nadležno je ob samem šivanju, pa tudi ni rečeno, da je delo prav opravljeno, enim šivi razpadejo, se vnamejo - prava mora.
Default avatar
Masaža ne pomaga. Meni tudi redne keglove vaje niso, žal. Premer glavice 34 cm in hitri porod...
Default avatar
Lep pozdrav!

Jaz sem si začela mazati presredek v 32. tednu (v prvi nosečnosti), tako bo tudi sedaj.... in lahko povem, da nisem bila rezana, niti se nisem raztrgala. Verjetno je nekaj odvisno od tvoje kože, lahko pa tudi sama kaj narediš in si vseeno poskusiš mazati presredek z mandljevim oljem. Navsezadnje saj nimaš kaj izgubiti.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar