Med.Over.Net

Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

priprave na porod

Default avatar

Tisa

Živio punce,

zanima me, če se kaj pripravljate na porod- jaz drugič pričakujem in bi se rada bolj pripravila kot prvič- saj sem na porodu vse pozabila kako dihat, pa kdaj pritiskat. Na priprave mislim dihanje, meditacija, branje primernih knjig in katerih in sploh ali si želite kaj drugače kot je bilo prvič. Npr jaz si ne želim, da bi mi dajali vse mogoče v žilo, ker mi je bilo slabo in se mi je vrtelo in nisem nič več nič vedela kaj se dogaja. Pa tudi dihanje skozi masko.
Pa kako kaj verjamete v to, da manj kot dobiš umetnih popadkov in infuzij proti bolečinam manj je možnosti, da bo vaš otrok kasneje zasvojen ali hiperaktiven- to sem prebrala v članku ene slovenske babice, ki je delala prakso v tujini, pa da bi se ženske bolj sprostile, če bi rodile doma, pa da ne bi smeli tako hitro prerezati popkovino- sploh če še utripa.
Želim si čim lepši porod in seveda tudi vam- saj si že zdaj želim naslednjega otroka.
Default avatar

megica

jaz se pripravljam na porod tako mentalno,si predstavljam,da je to vse naravno,da je to en lep del življenja,in me ni strah.sem pa šele v 26 tednu,nisem še nikdar rodila,to je moj prvi otrok,in se res veselim vsega.upam,da bom rodila naravno,delam vaje iz joge,za lažji porod,poleg tega pomaga laneno seme,ki ga lahko dodaš jogurtu,juham,solati,to baje širi kosti,poleg tega baje pomaga tudi pitje čaja iz malinovih listov po 35 al 36 tednu.to je moj način,če bo delovalo ne vem,poskusila pa bom.
kar se tiče zasvojenosti,se mi pa zdi ,da so to vzorci od doma,in posledica vzgoje,bolj kot katerikoli zunanji vplivi.
lp
Default avatar

jasna

ja, jaz si tudi zelim ene boljse priprave na porod, prvic sem tudi jaz dihala kot lokomotiva, potem se mi je vrtelo ... ma, si mislim, da bi lahko bilo bolje. Hiperaktivnost se mi zdi, da bi bila verjetno bolj posledica tezavnega poroda, kot pa samih umetnih popadkov ... tudi naravni popadki niso sala, tole pretiravanje o umetnih (seveda ob primernem doziranju) se mi zdi bolj tako - popadek, ce je efektiven, pac ni od muh. Se pa priporocam za kaksno informacijo o dobri pripravi na porod kje na Primorskem! Sicer pa imam cas tja do novga leta;)
Default avatar

NINAK

Rodila sem brez posebnih priprav prvič, s svojimi popadki v eni uri - zelo odprta pa sem bila že večer prej, zjutraj mi je odtekla voda in dobila sem hude popadke. Poroda se spominjam v celoti, masko bi lahko vrgli kar v koš, saj je bila kar nekaj oz. blažev žegen.

Med priprave bi lahko štela kakšno knjigo, obiskovanje dekompresije v babiški šoli v Ljubljani (po 32. tednu), pitje čaja iz malinovih listov in na koncu tudi bebe čaja. Rezultat je od rojstva hiperaktiven, s krči obdarjen, nikoli pri miru, zelo temperamenten sinko, zato lahko zase povem, da je sinko tak brez infuzij in umetnih popadkov. Temu dejstvu se je bilo najtežje prilagoditi, saj iam vsaka mamica naslikanega v mislih dojenčka, ki malo joka, je vesel. No, naš se je razen spanja jokal ves čas.

Bi bila pa zelo pozorna, kar se tiče športa v nosečnosti. Potrebno je najti pravo sredino in ravnovesje pri izvajanju vaj. Ženska ne sme pretiravtai v nobeno skrajnost. Poznam kar nekaj prijateljic, športnic, pri katerih so zdravniki po porodu rekli, da je težje roditi športnicam, ki imajo neprožne mišice. Še zdaj mi ni jasno, saj se mi je vedno zdelo, da bi za njih moral porod izgledati zelo enostevn. Poleg tega fizična aktivnost mamice pripomore k boljšemu umskemu razvoju otroka. Megica, ne pretiravaj z joga vajami - upam, da si izbrala najbolj primerne.

Vsem želim lepe porode pa naj bo to v prvo ali drugo :)
Default avatar

lorika

No tudi jaz čakam na srečni dogodek, ki bi se moral zgoditi v naslednjih dneh. Tudi jaz bom rodila drugič in ko razmišljam o porodu se pač spomnim bolečine a si ves čas govorim, da bo tokrat lažje. Če si kaj brala knjige potem si zagotovo prebrala tudi to, da popadki bolijo bolj če se jim telo upira oz. če se ob popadku krčič namesto sproščaš. Sicer je to zeloooo težko pa vendar probati ni greh. Mislim,da je pomembno, da se ne bojiš, da si govoriš, da boš zmogla tokrat bolje in hitreje saj veš kaj te čaka.... Bolečina pač bo le pripravljen moraš biti nanjo.....
Vsem prvorodkam pa na srce polagam: ne filozofirajte o porodu brez umetnih popadkov, brez mask ali če bi vam ponudili celo brez protibolečinskim dodatkom.....kaj šele o nekakšnih porodnih načrtih... raje usmerjajte energijo v to, da boste popadek pravilno in sproščujoče predihale! Popadki namreč bolijo! In ko boste dobile zadnje popadke boste želele le to da bo hitro konec!
Pa Srečno vsem!!!!!!
Default avatar

petra b.

Nisem se pripravljala na porod v nobenem smislu,Strah me ni bilo,nisem niti razmišljala kakšen bo bil porod.
rodila sem naravno,brez vsega oz. brez kakšnih protibolečinskih inekcij in ne vem še kaj.
v materinsko šolo nisem hodila,niti mi ni pomagalo dihanje oz. mi dihanje ni ustrezalo tako ki mi ga je pokazala babica.dihala sem po svoje in tako tudi mislim da je prav.
rodila sem v malce več kot v 2 urah.
popadke sem imela že od 32 tedna naprej,prav tako sem bila že takrat odprta skoraj 4 cm.
rodila sem v 37 tednu zaradi pregleda,ki mi ga je naredil porodničar ( mi ga ne bi smel),saj sem krvavela zaradi njega in sem bila prisiljena roditi 8 babica spustila vodo )
vse se je srečno končalo.
ja,popadki bolijo,ampak imaš vmes saj nekaj časa da se spočiješ in si pripravljena na drugega.
sicer pa ko pridejo tisti zadnji popadki,boste že same vedele kdaj je treba pritisnit otroka ven.
ko gre proti koncu nič ne boli,še celo nasprotno,no vsaj pri meni.Mi je pasalo,ko je otrok začel prihajati ven in ko sem čutila da je to to.zadnja faza nič ne boli,je samo olajšanje
Default avatar

varja2

Umirjene so, ker mi G priporoča počitek ter morda tudi mirovanje.
Dihaje je zagotovo pomembno, to da bodo bolečine, sodi, vsaj pri meni, zraven. KAr se tiče med. postopkov ponavadi sledim babicam, vem, da bom za protibolečinske ukrepe prosila. v BISTVU UPAM, DA BOM ZDRŽALA DO 38 tedna, saj sta se obe prejšnji nosečnosti končali prej.