Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

hemeroidi po porodu

Default avatar

Tjasa

pozdravljene. Jaz sem ze rodila pred 1 mesecem. Ze kaksna dva tedna nazaj pa sem opazila, ko sem sla na blato, da malo krvavim. Babica mi je dejala, ce me ne boli, da mi je mogoce samo kaksna zilica pocila, da to niso hemeroidi. Ampak, se mi zdi, da si otipam nekaksne bunkice v zadnjicni odprtini. Mene sicer ne boli, ko grem na blato, me pa nekako skeli. Pa me zanima, ce je imela katera hemeroide po porodu in kako to izgine. Oziroma, ce sploh izgine.
Default avatar

timea

vprašaj ginekologinjo, ko boš šla na pregled.
jaz jih imam od poroda naprej, sicer mi je dala g. nekakšne svečke in kremo, pa ni prav dosti pomagalo, žal. od prvega poroda pa je že dve leti.
Default avatar

Titi

Jaz jih po prvem porodu nisem dobila, po drugem pa. Po približno treh mesecih, ko sem začela jesti malo bolj raznoliko hrano s surovim sadjem in zelenjavo in se mi je uredila prebava, so sami od sebe izginili tudi hemeroidi.
Sicer si pa bolečine, če so hude, lahko lajšaš s svečkami Modolex, ki pospešijo tudi zdravljenje hemeroidov. Vendar, če si ne urediš prebave, se jih ne znebiš dokončno.
Tisti, ki imajo z njimi več "izkušenj" pravijo da pomagajo mrzli obkladki direktno na hemeroide ali namakanje v mrzli vodi, nikakor pa ne v topli, ker širi žile in s tem še poslabša stanje.
Zelo pomembna pri hemeroidih je tudi dosledna higiena.
Default avatar

pipica

To ni nič posebnega pravijo zdravniki. Meni so se hemeroidi in žilica pokazale že dva meseca nazaj, pa sem trenutno skoraj v 37 tednu. Bili sem v bolnici, pa so mi rekli, da naj vsak dan spijem donat vsaj 2 dl, pa bo. Minilo je teden dni in ne boste verjele, lažje odvajam blato, nič več me ne boli, ter žilica, ki prej nikakor ni hotela nikamor stran, se sedaj že manjša in je že za pol manjša, kot je bila, ter počasi odhaja v notranjost od koder je prišla. Vse samo zaradi donata. Poskusi, mogoče bo pa tebi tudi pomagalo, jaz sem probala vse sorte torte, kar obstaja pa mi nič pomagalo.

Srečno, pa čim manj bolečin.
Default avatar

lisa

Dobila sem jih v prvi nosečnosti in kar nekaj let se jih nisem mogla znebiti.
V drugo so se vrnili že ob koncu prvega tromesečja, ker sem morala zaradi krvavitev svojo hiperaktivnost zmanjšat na minimum, zato mi tudi zelenjava in sadje nista preveč pomagala.

G. mi ni hotel nič dati češ, to je normalno, pazi kaj ješ.
Sem pa dobila pri splošnemu zdravniku beli recept ( plačaš cca 1.000 SIT ) za FAKTU mazilo in sem zelo zadovoljna. Hladna voda iz bideja je kot balzam nato pa še kremica in garantirano ti pomaga.
Default avatar

bilka1

Jaz pa jih imam že sedaj, pred porodom in me je živa groza, kako mi bodo delali klistir. Sicer me čudi, ker nisem zaprta, nasprotno, na blato grem vsaj ene 3x na dan in to čisto brez napenjanja. Kupila sem si robčke za analno nego, pa namakam se v ledeno mrzli vodi v bideju.
Sicer me ne boli, bolj peče, sploh ko bunkica poči in se pojavi kri. Mislite, da gre za hemeroide. Porod pa naj bi bil 21/3. Bilka

Sestra mi je kupila zgoraj omenjene svečke, pa si jih sedaj ne upam vstavljati.
Default avatar

septembrka

Živjo!

Pri prvem jih tudi nisem imela.
Pri drugem porodu, pa sem zaradi naglice tudi narobe pristisnila na porodu in rezultat o bili hemeroidi, ki so me zelo boleli.
Recept: hladni oblkadki (5 minut masiranja z letenimi kockami - bzzzzz, morda kakšna mastna kremo po obkladkih (Faktu), potem pa na posteljo in naredit 100 Keglovih vaj (s celo ritjo:-)))
Meni so v enem tednu čisto iginili. Pa sem imela ogromne!!!

LP - Ana
Default avatar

Nea

Jaz sem imela probleme s hemeroidi že pred nosečnostjo. Imamo to v družini. Stari oče je umrl zaradi raka na črevesju.

In nosečnost je moje probleme samo povečala. Poskusila sem vse kar ste navedle in še več, od šentjanževega mazila, medu,.....

Po porodu sem se opugumila in šla na pregled in dobila napotnico za specialista. Diagnoza: notranji in zunanji hemeroidi. Potrebno je bilo zdravljenje. Najprej sem imela tisti zoprn pregled čerevesja, ko moraš biti tešč oz. ne smeš nič jesti cel prejšnji dan, že to me je skoraj pokopalo. Pa mi niso pregledali celega črevesja to delajo po 40. letu. No, potem sem šla parkrat na zdravljene. Zdravnica mi je na hemeroide dajala gumice, to pomeni da ustavi dotok krvi v hemeroid in le ta odpade. To ni boleče, je pa neprijetno. Jaz sem imela srečo, ker mi je moja splošna zdravnica predlagala eno fajn specilastko, ta pa je rekla, da sem lahko na vseh štirih (kar je sila neprijetno, tako sem bila na prvem pregledu) ali na boku. In če si na boku ni tako hudo. Imela pa sem tudi smolo, ker je zdravnico stregel medicinski bratec,...........

Sedaj imam občasno probleme in od vsega kar ste napisala in še več, meni najbolj pomaga, poleg seveda neprestane higiene, krema HADENSA, ki se jo kupi samo v lekarni v Avstriji. Pa še zelo poceni je: cca 5 EUR.

Sedaj sem spet noseča,... Mogoče me čaka ista pot, saj imam že sedaj občasno probleme s hemeroidi - 21t.
Default avatar

Tjasa

Hvala vsem za odgovore. Nekatere ste pisale, da ste si masirale hemeroide. Kako? Jaz cutim male bunkice, ce si grem s prstom v luknjo. Potem si to tako masirate? Pa je imela katera spolne odnose - analne? Ali to se bolj pomaga - kot masaza, ali to vse poslabsa?
Default avatar

Nea

Zadnjič je Pušenjak pisal, da analni spolni odnosi škodijo, povečajo verjetnost hemeroidov.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar