Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

NS pri dr.Blejec

Default avatar

adelaida

mene pa zanima ali je katera opravljala NS pri dr.Blejčevi v Ljubljanski porodnišnici? meni je namreč sama od sebe svetovala da mi ona opravi zastonj NS pod pogojem da grem potem v 16 tednu nosečnosti opraviti še trojni presejalni test katerega bom morala plačati. to vse je bilo sprejemljivo. težava je v tem da sem v petek šla na to NS in nisem čisto nič zadovoljna saj nisem doživela nič od tega kar mnoge nosečke opisujejo - da smo skupaj šteli prstke, da je pokazala možgančke, mehur, želodec in podobno.. pokazala mi je na koncu pregleda samo kako utripa srček in mi dala slikico na kateri otroček ravno maha z rokico in me odpravila z besedami da je vse vredu - kar se zdaj da videti je vse vredu... nič izvida nič izračunenega tveganje... vglavnem razočaranje! sedaj pa ne vem ali je sploh to opravila tako kot je treba ali ni. namreč jaz sem bila pripravljena plačati NS in sicer v domžalah ampak mi je ona to ponudila in mislila sem da bo isto opravljeno..
Default avatar

tana*

Jest sem tud imela nuhalno pri Blejčevi, ki je tudi moja osebna ginekologinja. Povedala je da je vse ok, pri THT pa itak dobiš izvid domov in tudi rezultat tveganja. jest sem z njo zadovoljne, ker je se res spozna na zadeve in če bi bilo kaj narobe bi sigurno povedala. me je pa tudi opozorila, da tudi če je THT pozitiven, ni rečeno da je kej narobe in da se potem takoj vidiva. Na srečo je bil rezultat neg oz tveganje 1/9500, tako da zdaj komaj čakam še te 4 tedne, da vidim svojega Marka.
Lp in srečno
Default avatar

adelaida

pa je tebi kaj bolje opravila ta pregled? namreč meni je samo na koncu pokazala srčka in rekla da je vse vredu in mi dala slikico. bojim se da ni pogledala vsega kar se na nuhalni mora pogledati, pa tudi nobenega izvida mi ni dala. a je tebi tudi rekla da potem greš na ta presejalni test in da je njega potrebno plačati? koliko si ga plačala? skrbi me tudi ti ker najbolj zanesljive rezultate tveganja da rezultat NS in tega presejalnega testa , jaz pa izvidov NS nimam. pa žal mi je ker nismo gledali vsega tega da štejemo prstke.. saj je mož drugače na terenu in je v petek bil tukaj zato da bi vse to videl.. pa nič.
Default avatar

adelaida

aja pa že veš da je fantek? jaz sem na NS vprašala če se že kaj vidi pa je rekla da še ne, da se vidi v 20.tednu!
Default avatar

Špela1

Da se malo vklopim v debato. Jaz sem bila pri njej na AC in kar se tiče njene prijaznosti je res adijo. Je pa menda zelo velik strokovnjak na svojem področju. Ko sem se po AC svoji gin. potožila kakšna je mi je razložila, da je ena izmed najbolj cenjenih med svojimi kolegi. Tako, da te malo potolažim. Če bi bilo kaj narobe bi te gotovo opozorila. Če bi morala jaz izbirati med prijaznosjo in strokvnosjo veš za kaj se bi odločila.
Default avatar

tana*

Hoj!Meni ni rekla da moram nujno na THT , ker je bilo že pri nuhalni vse ok, sem se pa vseeno odločila, ker sem stara 34 in je tveganje vedno večje. THT stane 13.700. Tud jest nisem dobila izvida, samo v materinsko napiše, vidna nosna kost, kar je zelo pomembno. Meri pa vratno gubo pri nuhalni. To je bistveno za Dawnov sindrom, zaradi česar se sploh dela nuhalna.
Sej tud ko ti dela THT je to nekako kot običajen ultrazvok in potem ti vzamejo še kri. Rezultate dobiš po pošti. Glede spola sem jo pa na nuhalni vprašal, pa je rekla, da se verjetno še ne bo vidlo, potem je pa moji Niki rekla, da se je tale njen bratec tako lepo nastavil,....!
Verjemi, da če bi bilo kaj narobe bi ti sigurno povedala, tudi glede prstkov... Je pa res da je včasih tako obrnjen , da ne more videt vsega. Pri Niki je šele v 34 tednu vidla da bo punčka.
Jest mislim, da je pametno da greš na THt,vsaj zaradi tebe boš bolj pomirjena in lažje dočakala tvojo pikico.
Lp
Default avatar

adelaida

ja hvala za tolažbo ker že kar razmišljam da bi šla nuhalno še kam drugam opravit in tudi če plačam. meni tudi ni zdaj na pregledu nič več omenjala da grem na ta odvzem krvi to mi je rekla takrat ko sve se o nuhalni samo pogovarjale. tudi meni je v materinsko vpisala vidna nosna kost in to sem tudi slišala ko je rekla sestri pa kar je komentirala je bilo še to da je rekla nuhalna 1. ali kaj veš kaj naj bi to pomenilo? je pri tebi bil kakšen podoben komentar? pa kaj ti praviš naj verjamem da je to bilo dobro opravljeno ali...? ker v materinski sploh ni izpolnjeno tam pri presejalnih testih za NS tako da izpade kot da jo sploh nisem opravila
Default avatar

D.Kričej

Dr.Blejec,je pač Dr.Blejec.Jo moraš sprejeti,takšna kot je.Toda jaz jo ne zamenjam za nobenega drugega.Strokovnjak je na svojem področju in jaz mislim,da se lahko redko kdo kosa z njo.
lp D.
Default avatar

cicamica

Dr kričej, se popolnoma strinjam s tabo! In prim. dr. Blejec ne bi zamenjala za nobeno še tako prijazno "skupaj štejemo prstke" ginekologinjo!
Je včasih tečna, večino časa malo neprijazna, hladna ko snežna kraljica, hkrati je pa huda strokovnjakinja, zaradi nje me v celi nosečnosti ni bilo nikoli strah.

Aja, pa v porodnišnici me je po 5 urah mučenja rešila - je pršla mimo, je zabrundala "ja, ta je pa moja... kaj pa delate!? a ste gledal to, pa to pa to?! in kaj zdej čakate!? da vam bo skup padla al bomo na krizo pr otročku čakal?! carski rez! zdej!"
in čez 15 minut se je rodila najina deklica, s popokovnico ovito enkrat okoli vratu. Na intenzivni je poleg mene ležala še ena mamica, njej je ista zdravnica dve uri kasneje rešila sinčka.

Blejčeva je specialistka za patološke nosečnosti in prstkov ne šteje. Ampak če reče da je ok, potem je res vse ok, ker svoje delo dela zelo zelo resno. Njen hladen odnos pa je verjetno povezan tudi s tem, da je morala marsikateri veseli bodoči mamici sporočiti slabo novico.

Aja, po 28 tednu moje nosečnosti se je začela smehljat ko nas (me) je vidla...
Default avatar

tana*

Hoj!
Jest sem imela nuhalno v 12t 5/7 in je bila 1.8. V bistvu nevem kaj te številke točno pomenijo, mislim pa da je to debelina vratne gube. Sem prepričana da je vse ok, sicer bi ti povedala kaj je narobe. Tudi jest imam v materinski vpisano samo pri ultrazvoku, kolk je NS in vidna nosna kost. Ne sekiraj se preveč. Jest bi na tvojem mestu šla še na THT, predvsem zato, da boš ti pomirjena, pa tam tudi dobiš izvid, kjer točno piše možno tveganje, pri meni je bilo 1/9500! Seveda pa se je to test samo za možnost Downovega sindroma, drugih stvari pa ne odkrije. Pa še Dawnov sindrom je 100% zanesljiva samo amniocenteza, ki pa je lahko tudi nevarna oz. je v nekaj procentih možnost splava.
V glavnem ne sekiraj se , pojdi še na THT, pa boš potem bolj pomirjena. Misli na najlepše...
Lp
Default avatar

Sanja

JAz sem bila pri prim. Blejčevi na morfologiji (pravzaprav je nadomeščala) in moram rečt da me je odpravila v dveh minutah pa še zelo neprijazna je bila. Nato sem se pritožila svojemu ginekologu, ki mi je dal novo napotnico za isti pregled. Vse lepo in prav če je strokovnjakinja ampak nejprej moraš biti človek, mar ne?

LP, Sanja
Default avatar

cicamica

Sanja, prav imaš.
In ker plačujemo prispevek za zdravstveno zavarovanje ter ne dobimo nič zastonj imamo pravico pritožiti se kadar nismo zadovoljni. Pozdravljam to kar si storila in odločitev tvojega zdravnika. Pač nismo vsi enaki in ne ustreza vsem enako, tvoj zdravnik pa je storil vse kar je v njegovi moči za to, da si ti ok.
Ampak zame je ona še vedno super zdravnica :)
Default avatar

rennee

z dr. blejec imam popolnoma isto izkušnjo kot vse predhodnice. pri njej sem imela namreč morfologijo okoli 20. tedna. pregled je opravila v 2 minutah, vse je bilo ok, otroka nama ni niti pokazala. iz zanesljivih virov že dolgo vem to, kar so napisale vse, da je vrhunska strokovnjakinja, ampak sem si takrat vseeno uredila še en pregled, s katerim sem bila zadovoljna. zdravnica mi je ob njem tudi razložila, kaj vse je pogledala in mislim, da bi bilo to v dveh minutah popolnoma nemogoče izvesti.

adelaida, na tvojem mestu bi naredila isto, pa ne zaradi prstkov, ampak zato, ker rezultat merjenja NS mora biti izražen v tveganju 1 proti nekemu številu, kar vedno znova razlaga tudi dr. pušenjak. ob povečanem tveganju imaš dostop do AC. Dr. blejčevi ne bi rada delala krivice, a morda ti je NS in nato THT ponudila tudi zaradi kakšne raziskave, ki jo opravlja. Vsekakor poskrbi zase in za svojega otroka, da NS opraviš tako kot je treba-z izračunanim tveganjem.
Default avatar

cicamica

Renne - v zvezi z NS - nehajte učit krivo vero!
Meritev nuhalne svetline se izrazi v milimetrih! Tveganje za pojav Dawnovega sindroma pa se izraža z verjetnostjo (1 proti nekemu številu). Tako tveganje se izračuna s pomočjo treh parametrov: gestacijske starosti ploda, velikosti nuhalne svetline in starosti nosečnice.

Natančnejšo oceno tveganja za pojav DS se dobi s pomočjo dvohormonskega ali trihormonskega testa, saj se upošteva še dodatni parameter - prisotnost treh hormonov: alfa-fetoprotein (AFP), humani horionski gonadotropin (hCG) in nekonjugirani estriol (uE3).

In ni res da sta hormonska testa brez veze ker nista dovolj natančna! Treba si je srednješolsko statistiko ponovno mal pogledat - potem rata jasno da se verjetnosti množijo - z vsakim opravljenim presajalnim testom postaja ocena verjetnosti DS natančnejša!

Res pa je, da je dokončen odgovor na vprašanje DS da ali ne možno dobit samo s pomočjo invazivnih testov (AC, biopsiah horionskih resic).
Default avatar

adelaida

no evo končno sem pomirjena. sem v sredo šla na NS v Domžale in lepo plačala.imam pa zato lep in natančen pregled v spominu in na papirju A4 format. bilo je vse vredu in tveganje je 1:5800 se pravi zeloooooooooooo majhno hvala bogu. doživela pa sem tudi vse tisto o čemer pišejo časopisi, revije, in vse zadovoljne nosečke. vse smo si skupaj pogledali in iz ordinacije odšli zadovoljni in srečni. lp vsem

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar