Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

kako je sedaj s kopanjem v bazenih?

Default avatar
Sicer sem vse to že enkrat vedela in seveda pozabila, zato še enkrat: kdaj in zakaj točno ni priporočljivo, da se nosečnice kopajo v bazenih? Gibanje v vodi je namreč zelo priporočljivo, vem tudi da je vse odvisno od čistoče vode,...
Se v nosečnosti ves čas držite stran od bazenov ali ne?
Default avatar
Jaz sem ravno včeraj o tem spraševala mojo G., ker so nas prijatelji povabili v Moravske toplice in se nismo mogli odločiti ali gremo ali ne.

Meni je svetovala, naj se v sladkovodnih bazenih raje ne kopam, ker je voda v njih zelo topla, sploh v toplicah in imajo tam bakterije in glivice zelo dobre pogoje za razmnoževanje, to pa za nas nosečke ni prav dobro. Zdravljenje je bolj dolgotrajno in tudi pretirana uporaba zdravil ni preveč priporočljiva.

Mi je pa priporočila kopanje v morski vodi, katero tudi v hotelih ne ogrevajo pretirano in tudi sicer je sestava manj ugodna za razvoj bakterij in gljivic.

Midva sva se odločila, da v toplice ne bomo šli, bomo pa poskusili en vikend skočiti na obalo.

LP od Janke, 21t 4d
Default avatar
Jaz ti ne bi priporocala. Se vedno mislim, da je bil vzrok mojega 1. spontanega splava, ravno namakanje v topli bazenski morski vodi.
Default avatar
Sploh kakršnekoli terme ti odsvetujem, priporočam ti pa kopanje v morski vodi,ampak tam kjer je najmanj klorirana voda(npr. Strunjan-zdravilišče Krka).
Default avatar
A da je morski bazen OK?!!! Hvala za idejo! A morda katera ve, kaj pravi stroka o tem?
Default avatar
Pa še to: Plavanje (žabica, prsno) ni najbolj priporočljivo, ker je obremenjujoče za hrbet. Bolje je da plavate hrbtno, sploh če je buši že večji.
LP; Mya
Default avatar
Pozdravljene;

jaz moram priznat, da v petem mesecu (sem imela kar nekaj trebuha) nisem mogla plavat ne prsnega in ne hrbtnega. Trebuh meje kar vlekel gor in mi je bilo neprijetno. Sem drugače bivša plavalka. Na koncu sem si ustvarila en prilagojen stil. Jaz temu rečem "penzionerski".

Sem plavala na hrbtu, noge sem imela en meter pod vodno gladino in sem rahlo brcala, roke so sočano delali hrbtni zavesljaj - ta stil mi je najbolj odgovarjal in še hrbet sem si malo razgibala.

Glede čistoče vode, bi vam osvetovala kopanje v toplicah v sladki vodi. Sem delal kot reševlaka na bazenih (5 let) in ne bi nikoli tvegala sploh ne ze začetka nosečnosti. Na bazenih se dogaja glede čistoče "svašta"!!! Procento okužbe je seveda majhno, ampak...

LP Dara

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar