Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

je katera mislila, da ne bo preživela poroda

Default avatar

todja

zaradi bolečin?
Default avatar

Bouha

Med porodom sem prišla do te faze, da mi je blo že skorej useeno oziroma, da bi najraje vidla, da se vse skupaj zaključi...Je pa zares trajalo predolgo.
Upam, da bo tokrat (čez par dni) boljše...
Lep dan,

Bouha
Default avatar

AMB*

Meni se je tako vleklo tistih 11 ur, pa še bolelo me je, ko hudič. Po 8-ih urah sem možu rekla, da se več ne grem tega. Pa je takoj skočil in začel z mano predihavat popadke in mi govorit lepe stvari :)). Sem mu še danes hvaležna.
Default avatar

KatjušaP.

Nenehno sem mislila samo to, da bom končno videla mojo punčko, vmes sem dihala pa dihala in preklinjala moža (mi še kdaj omeni).
Se da preživet, punce ki so vzele e.a. se pa sploh ne pritožujejo.
Default avatar

AMB*

Jaz se lahko pritožim glede EA :)). Ni prijela :((.
Default avatar

maartica

kako to, da enim EA prime, enim pa nikakor? zakaj tako? se je potrebno kaj prej pripravit ali je kaj posebej pomebnega glede tega? kaj ce jo dajo prepozno? ali katera ve, koliko casa potem se traja EA in koliko casa za tem se nic ne cutis?
Default avatar

niki5

Ja meni so dali umetne popadke in mi je babica rekla, da bom najkasneje v dveh urah rodila in da kaže da bo kmalu. Vsako uro je rekla sedaj bo pa kmalu in po 8 urah umetnih popadkov na minuto še vedno nič. In v tistem sem rekla, da zdej imam pa dovolj in da grem kar domov, da to pa ni nič :)))
Samo imela sem to nesrečo da se mali ni premikal po porodnem kanalu in temenska vstava, drugače bi res že zadvnaj rodila.
Default avatar

Jagodaa°

Jest, ampak ne med porodom temveč po CR, uro po njem so bile takooo hude bolečine v trebuhu, kot da me živo koljejo, popadki (čeprav umetni in moji,ki so trajali 15ur skupaj) so bili nula proti tem.
Default avatar

AMB*

Na predavanju v PO porodnišnici nam je bilo rečeno, da 10% porodnic EA ne prime. Po porodu sem povedala mojemu ginekologu, ki je tudi porodničar, da ni prijela, pa je rekel, da že ni bila pravilno vstavljena. Tako, da zdaj res ne vem kaj naj si mislim oz. komu naj verjamem. Anestezisti govorijo, da delajo prav in da smo ljudje "krivi", porodničar pa drugače.

Pripravit se ni treba. Kateter ti vstavi na porodni mizi, ko si nekaj cm odprta, analgetik pa kasneje spusti po cevki. Lahko jo dajo tudi prepozno, če se zelo hitro odpiraš.
Default avatar

Monstro

Sem se šla ravno pozanimat za EA in sem dobila neke papirje, kjer piše da prime v 9/10 primerov.

Lp, Monstro
Default avatar

VIHRA

Hello !

Mene pa zanima ali so ti vseeno računali EA, pa čeprav ti ni prijela.

Koliko stane ta postopek.


lep pozdrav,
VIHRA
Default avatar

Monstro

Ne vem še, ker sem šele 34. teden. Postopek stane v Brežiški porodnišnici 40.000 SIT. Sem se odločila, da bom izpolnila vse papirje in se pred porodom samim odločila, ali EA ali ne. Samo mi je pa bilo rečeno, da se glede na to, da je bil prvi porod kratek, EA ne splača, ker bo drugi tudi. Za zadnje pol ure pa res nima smisla dajat toliko denarja. Pol ure bolečin mislim da zdrži vsaka ženska. Je bilo rečeno, da je to bolj za tiste, ki rodijo prvič in pri katerih se porod vleče.

Lp, Monstro
Default avatar

AMB*

Ja, vseeno sem plačala 40.000 sit v Postojni. Pa se nisem nič pritoževala, ker sta bili obe anestezistki super oz. sta se trudili in mi v žilo dajali anestetik, ki pa žal ni prijel.
Default avatar

mami29

Huh, so pa oderuški. Sploh nisem vedela, da jo moraš plačat. Na posvet še nisem šla.
Ma sploh ne morem verjet, pol ti pa še prime ne.
Default avatar

smeja

kdaj ste pa šle na pogovor za ea oz. kdaj naj bi se šlo?
Default avatar

MOYCA222

ja jaz tudi sem mislila vmes da mi bije zadnja ura. Upam da bo tokrat bolje (rok konec novembra)
Default avatar

cebelca

V celju je zaenkrat še zastonj.
Default avatar

MOjca

Da! Ponavadi je drugič lažje in hitrejše; pri meni je bilo obratno. Sem mislila, da bom znorela na tisti porodni postli...
Default avatar

tadeja

Prvič sem rodila z umetnimi popadki, dve uri pa je bilo vsega konec. Drugič so me pustili,da sem rodila s svojimi popadki- aleluja - 14 ur. Moram povedati, da je veliko odvisno od zdravnika, ki te sprejme...Tretjič bom, ko bom, z EA, je pa takole:v večini porodnišnic se moraš za EA dogovoriti vnaprej (2-3 mesece), anestezistov je namreč premalo na razpolago; kar se priprav tiče, anestezist želi vedeti osnovne vitalne parametre (tlak,...), vzame anamnezo ( EA ni primerna za tiste, ki imajo težave s strjevanjem krvi, nizki krvni tlak, kardiološke težave, težave s hrbtenico, itd, seznani vas pa tudi s celotnim potekom in možnimi posledicami EA...
Kar se cen tiče je cena okoli 40.000 tolarjev, je pa res, da jo nekje naredijo zastonj, če le imajo dovolj anestezistov ( Slovenj Gradec, Celje,...)
Pomembno je, da anestezist vstavi epiduralni kateter na pravo mesto v hrbteničnem kanalu, sicer EA ne prime.
Kar se pa strahu tiče, pred prvim porodom sem imela fikcijo, da bom umrla, ker mi je ravno takrat umrla sestrična. Ko se je začel porod nisem imela časa misliti na smrt, ampak sem lepo ubogala babico in vse sile usmerila k enemu samemu cilju - čimprej držati svojo Pikico v svojem naročju.
Zato punce, brez strahu. Uživajte še zadnje "samske" dneve, posvetite se svojim partnerjem in predvsem sebi.
Pa srečno!

Tadeja

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar