Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Ugodne cene

Default avatar
Pred nekaj dnevi sem se potepala po intersparu in naletela na zelo ugodne cene kozmetike - otroške, sanosan. 500 ml hladilno mazilo pride cca 800 sit, 500 ml olja, šampona 700 sit...(Drugje pride krema 1500 - 1900, olje 1200...)
Ugodno imajo tudi plenice!
Zanima me, če katera ve, kje bi dobila Aventove bombažne podloge za prsi...Povsod, kjer sicer držijo Avent, jih je nekako zmanjkalo...
Kot je videti, me je že pri 26t močno prijel gnezditveni refleks, tako da sem že večino stvari privlekla domov...Sploh ne grem v mesto, ne da bi privlekla s sabo par vrečk robe; nabavila sem že voziček, posteljico, posteljnino...Malo prehitevam, pa vseeno...
Default avatar
Še bolje da sedaj tekaš okoli po trgovinah ko še ni vročine! Upam, da letos sploh bo! Jaz še samo dokupujem stvari, ki mi manjkajo od prvič. Hladilno mazilo pa najraje uporabljam tisto, ki ga kupim v lekarni. Ne pozabi si nabaviti Bepanthen mazilo, ki pride prav pri razpokanih bradavicah in tudi pri vneti ritki!
Glede blazinic pa ti priporočam tiste za enkratno uporabo od Fixies, ki so po ceni in kvaliteti zame preverjeno najboljše. Jaz sem od začetka za te blazinice od drugih firm zdevala skoraj toliko denarja kot za plenice. Imajo jih v Babycentru!
Default avatar
Meni krema Bepanthen ni pomagala, zato sem zdaj v drugo nabavila Aventovo kremo za bradavice. Baje te ni treba predhodno pred dojenjem odstranit tako kot sem morala to počet z Bepanthenom.
Aventove pralne blazinice - 6 kom(ca 2100,00 sit) sem sama kupila v Arielu zraven Cityparka,LJ, res pa da že kakšen mesec nazaj. Poleg tega sem kupila tudi enkratne Fixies. Ker res zmečeš za blazince goro denarja, sem se v drugo odločila, da bom kombinirala te pralne + enkratne. Mislim, da bom na ta način največ prihranila. Da bi imela kakšne koščke tetra plenic notri mi ni povšeči, samo pred dojenjem si bom tako kot v prvo pripravila eno veliko plenico, ker takrat vse šprica okrog - vsaj pri meni je. Mali je potegnil in se potem umaknil, ker je bil šus tako silovit. Ko je prvi val mleka minil, se je priklopil nazaj. Seveda mi je istočasno teklo tudi iz druge in sem imela enkratne blazinice v hipu premočene, dokler nisem začela prakticirat s tetra plenico.

mt: glede tega da prehitevaš se ne bi strinjala s teboj. Prav je tako, boš videla na koncu enostavno ne bo šlo, pa te bo bolelo, pa utrujena boš, pa trebuh bo na poti. Tvoj čas je zdaj najprimernejši za nakupe, pa še uživaš zraven in sprostiš se.Sama furam 37 teden, zmanjkuje mi sape, dete je že nizko, zato me po 10 minutah boli, ko hudič - pa se še vedno kaj spomnim, da mi manjka in sem potem slabe volje, ker je spet treba v šoping.
Zdaj v drugo bi rada bila maximalno pripravljena, saj sem po 1. porodu moža še 14 dni pošiljala okoli po to in ono, zdaj pa pravi, naj si naredim veliko zalogo podlog, pa vložkov, da ne bo treba njemu hodit. Pa še včasih so ga lekarnarke tako zmedle z vprašanji da se sploh ni mogel odločit kaj naj kupi.
Default avatar
Meni so pa v porodnišnici rekle, da tudi bepanthena ni potrebno odstranjevati, samo da obrišeč z vlažno cotko. Res pa je da sem uporabljala nastavke, ki jih bom sedaj že kar nesla s sabo, za vsak slučaj. Doma sem imela jaz striktno še eno zloženo rjuho pod sabo, ker je kar teklo od mene, ko si je tamala premislila, ko je mleko navalilo, drugače bi bil še jogi moker.
Dobra stvar pri zgodnjih nakupih je, da je sedaj še dovolj energije za obisk večih trgovin in primerjanje. Mož vedno kupi stvar, ki mu najprej pride pod roke, kar pa je itak logično.
Default avatar
Koliko časa si uporabljala nastavke? Kakšna je tvoja izkušnja? Jaz sem dobila v porodnišnici silikonske ampak za ogromne bradavice in je mali še kar nekaj zraka zraven "požrl", potem pa smo nabavili chicco kavčuk za majhne bradavice, ki so res micene in so sedle gor in je lepše pil. Jaz sem jih imela do 3 tedna, ko sem fasala mastitis (40 vročine,antibiotiki), mali je jedel na 3-4 ure, in je rekla ginnekologinja naj jih dam dol in si po vsakem dojenju namažem bradavico s svojim mlekom, ki je bilo takrat že pravo mastno mleko in res je pomagalo.Sicer me je bilo strah koliko bo zdaj bolelo pa je bilo vse ok. Tako da se imam kar mastitisu zahvalit, da sem potem dojila brez, ker bi jih drugače uporabljala do konca, ker ne bi vedela, da gre tudi brez tega.Tudi zdaj jih bom nesla s sabo te majhne čarobne nastavke, kot jim jaz pravim, ker če tega ne bi bilo, jaz ne bi dojila.Stiskala sem zobe in jokala, dokler nisem sestri rekla, da ne zmorem več.
Default avatar
Danes sem v lekarni dobila aventove bombažne blazinice za 1800 sit (evo, spet sem bila v nakupovalnem elementu...). Imajo pa neke nove zadeve za vnete oz. razdražene bradavice - kot podloge za enkratno uporabo, ampak že prepojene z lanolinom, cena za 6 kom okrog 2000 sit. Tudi tega ni potrebno pred dojenjem odstranjevati; dobi se tudi kremica (lanolin).

Iz lastne izkušnje prisegam na bombažne podloge za bradavice; ko sem imela ragade, sem na bradavico dala vazelinsko gazo in čez to podlogo - najhitreje so se pocelile in niso se prijemale, kot se mi je dogajalo pri unih za enkratno uporabo... Potem pa je bilo dete lačno in si se hitel v kopalnico umit, na brzino potegnil vse skupaj s hrasto vred stran...in od blizu štel zvezde!

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar