Med.Over.Net

Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

Vabilo na predavanje o masaži dojenčkov

Default avatar

Storkljice LJ

VABILO
na predavanje z naslovom
MASAŽA DOJENČKOV OD ROJSTVA NAPREJ
Zavod za gluhe in naglušne, Vojkova 74, Ljubljana

23.april 2004 ob 16.30 uri
v ritmični sobi Zavoda.
VSTOP PROST

Z masažo takoj po rojstvu posredujemo otroku predvsem bližino. Med nosečnostjo sta mati in otrok stalno v kontaktu, to stanje lahko mati nadaljuje, če masira otrokovo telo. Intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in daje dojenčku občutek, da je ljubljen. Otrok z masažo sprejema vtise občutkov in ker se ga mati dotika z ljubeznijo, mu z govorico svojih rok omogoči pozitivno izkušnjo dotikov. Med masažo se vzpostavlja in poglablja njuna zveza. Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok, njegovo celotno presnovo, podpira zdrav razvoj kože, muskulature in sklepov. Materini mirni gibi sproščajo novorojenčka. Njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči.
Masaža pomaga, da lažje navežemo stik z otrokom in da v njem spodbudimo komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se lahko z njim pogovarjamo, vsak del telesa, ki ga masiramo, spodbujamo k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošiljamo ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka in z njim naveže intuitivni stik.
Z masažo pa ne pridobi samo otrok, mamica navadno ugotovi, da masaža prija tudi njej. Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa materinim rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavi zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje. S takšnimi pozitivnimi sporočili bo otrok lažje izžareval notranjo in zunanjo lepoto, to pa je bržkone ena izmed najlepših popotnic, ki jo otroku lahko damo starši na začetku njegove življenjske poti.
Za očete, ki se odločijo, da bodo masirali svoje sinove ali hčere predstavlja masaža zbližanje z malim bitjem. Pomaga jim, da lažje sprejmejo vlogo očeta in v času, ki ga posvetijo otroku, začutijo vdanost in sproščenost .

Vabljeni!
Štorkljice LJ