Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

folna kislina

Default avatar

*korosica*

Pozdravljene!
Zanima me kdaj ste ve zacele jemati fol.kislino sicer jaz sem v 5 tednu pa je se nisem zacela jemati. Jo lahko zacnem jemati zdaj, je prepozno?
Hvala Vam!
LP
Default avatar

teichi

...jaz sem zvedela, da sem noseca sele v sestem tednu...in potem v sedmem pricela s folno kislino...uf ce se spomnim mi je bilo po njej hudo slabo in sem po pogovoru z ginekologinjo tudi prekinila z njo...nisem dobila nobene druge stvari, mali pikec pa je od zacetka do danes zdrav in poskocen :))


lp, teja 32t
Default avatar

Ayluna

5. teden je še dovolj zgodaj.
Tako ali tako je folna kislina pomembna najbolj med 5. in 6. tednom, ko se zarašča hrbtenični kanal. Prej/pozneje se priporoča zato, ker včasih ženska ne ve, da je že noseča.
Jaz sem jo jemala samo ta dva tedna.
Default avatar

še 1x mami

V prvo je sploh nisem jemala. Mi ni nihče povedal zanjo. Sedaj v drugo, je tudi še nisem pričela jemati, zdaj sem pa sploh v dvomih, če ti je po njej še dodatno slabo??!!
Je res tako pomembna? Naši starši niso nikoli slišali zanjo, pa je z nami vse Okay.
Default avatar

jasna

Folna kislina je pomembna predvsem za tiste, ki jedo zelo malo zelenjave. To velja bolj za kake severne drzave. Vsekakor bi jo bilo treba jemati 3 mesece pred zanositvijo, zdaj je ze bolj blazev zegen. Tako je povedala meni G. Meni pa po folni kislini ni bilo slabo in prvic slisim, da je komu od tega slabo. No, seveda je vse mozno, saj so te nosecniske slabosti prava nadloga.
Lp!
Default avatar

še 1x mami

Hvala jasna. Se pravi vsak dan velikooo zelenjave in sem na konju. Prejšnjo celo nosečnost sem jedla antibiotike in verjetno me isto čaka zdaj. Pa sem kar elergična na vse kemikalije....
Default avatar

Ayluna

To pa ne bo držalo. Folna kislina je vitamin, ki se ne skladišči v telesu, ampak se izloči, kar ga je odveč. Res je, da predpisujejo folno kislino na veliko 3 mesece pred zanostivjo, ampak to nima kake prave veze, pa še to tistim, katere prenehajo z kontracepcijskimi tabletami. Pa tudi zaradi tega, ker ženska ne ve zmeraj točno, kdaj je zanosila in gre se za to, da ne zamudi ravno 5. in 6. tedna, ko ima folna kislina vpliv.
Folna kislina ima dokazan vpliv na zaraščanje hrbtenice in možnost, da se rodi otrok s spino bifido od 1:1000 z jemanjem folne kisline pade na 1:4000. To so dejstva.

Še vedno stojim za svojo trditvijo, ki jo lahko preveriš v katerikoli strokovni literaturi, da se hrbtenični kanal zarašča med 5. in 6. tednom in v tem času je najbolj pomembna ta folna kislina. Kasneje seveda ne škodi, je pa to bolj za polnjenje žepov farmacevtov.

Torej, korošica, brž v lekarno. Drugače pa je tega vitamina tudi veliko v pomarančem soku, pa še kje. In če imaš razvnovrstno prehrano, je možnosti, da bi ti ga zmanjkalo, malo.
Default avatar

jasna

No, jaz sem napisala le to, kar mi je osebno rekla G. Da je smiselno jemati prej, potem pa je v bistvu ze pozno (glede na to, da vecina pac ugotovi, da je noseca tam ok. 5. tedna).
Lp!
Default avatar

tejasn

Do 4. tedna se nevralna cev otroka zapira, tako da je bistveno, da ješ folno kislino od zanositve do konca 4. tedna - folna kislina je namreč najbolj pomembna prav za ta del otrokovega razvoja (razvoj hrbtenjače). zato ginekologi priporočajo tistim, ki želijo zanositi, da jo jemljejo že prej (ker ko ugotoviš, da si noseča, že mine kak teden). priporočljivo pa je folno kislino jesti vse do konca 3. meseca ali še dlje.

sicer pa poznam tudi veliko takih, ki so pozno ugotovile, da so noseče, pa so vse rodile zdrave otroke. gre za to, da ti folna kislina zmanjša določena tveganja, če pa je ne ješ, pa tudi ni konec sveta. v času naših mamic folne kisline sploh niso poznali, pa smo večinoma vsi ok.
Default avatar

AndrejaP

nikoli ni prepozno :))
Default avatar

stina

eh, kaj pa vem no. js sm jo zacela jest sele po 8. tednu- preden sem bila prepricana, da sem res noseca, pa se moja ginekologinja je bila na dopustu ... pa sem jo jedla 1 mesec, je rekla, da se po 3. mesecu ne je vec, pa sem prisla 2. na pregled, pa mi je rekla, da bi jo se lahko ipd.

sem pa jedla dosti sadja (preberi si, katero vsebuje najvec te snovi), ker ga imam pac rada. mogoce je pa tako se boljse. kdo ve, kaj bodo cez leta spet pogruntali ;)
Default avatar

Anika

Nič se sekirat. Jaz sem imela težave, ker dolgo nisem zanosila in sem jedla tifol več kot leto dni - pa sem imela od tega le "prazno" denarnico. Ni pa to nič narobe, ker se folna kislina izloča iz telesa - torej ne pride o predoziranja. Pomembna je zares šele v začetku (5. , 6. teden), poleg tega pa dobimo folno kislino tudi s prehrano in če ta ni osiromašena jo je že tu dovolj (brstično ohrovt, pomaranče, banane, brokoli, šparglji, špinača, nekaj jo je tudi v jogurtu). Meni je enkrat en zdravnik dejal, da so delal neke raziskave in da je pač res manjša verjetnost, za to prirojeno napako (spina bifida), da pa so to raziskavo delal v enem predelu Walesa, ker je njihova hrana zelo osiromašena s folno kislino. Rezultati so logično pokazali, da je bilo pri ženskah, ki so jemale f.k. manj teh prirojenih napak s spino bifido.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar