Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

EA zastonj????

Default avatar
Punce, ne vem, al sem jaz za luno al kaj. Na forumu Starši staršem piišejo, da je EA v nekaterih porodnišnicah zastonj (na Jesenicah, v Kranju, Ljubljani in še kje). Da ti EA dobesedno ponujajo, ko greš rodit.
Prvič slišim in se mi čudno zdi. Zakaj je pol v Postojni 40.000 sit. A katera kaj ve več o tem?
Default avatar
V LJubljani je sigurno zastonj, ni pa sigurno, da jo dobiš. Dajo ti jo, če je anesteziolog na voljo (ponoči ni menda nikoli). V Postojni pa plačaš 40 tisoč in jo sigurno dobiš (čeprav jo je moja kolegica dobila 50 minut pred porodom samim, pred tem je imela 7 ur popadke brez epiduralne. Ni bila preveč zadovoljna.

Lp Naja 35 t
Default avatar
v kranju epiduralne ni! saj ne še, če sploh kdaj bo. no saj jest ne vem zanjo, bi bla pa zelo vesela če bi bla, ker je ta porodnišnica oddaljena od mojega domovanja 5 min peš :) na jesenicah pa je zastonj ja, vsaj še zaenkrat, in taja se nameravam tudi odpraviti, ko bo čas za to. že prej pa lahko dobiš res celo brošuro o tem kako fina je EA in tudi vedno jo lahko dobiš, le prej se moraš it dogovorit.

lp, lara 19t 3/7
Default avatar
Na Jesenicah bo do nadaljnega zastonj! Za ostale porodnišnice pa ne vem!
Default avatar
juhu! me veseli :) hvala za to info!
Default avatar
S plačilom EA je tako: ponavadi je tam, kjer je v zgradbi samo porodnišnica in je anestezist na razpolago samo porodnicam, kot v Postojni, jo moraš plačati, saj jo zagotovo dobiš.
Tam pa, kjer znotraj zgradbe deluje še npr. bolnica, urgenca, ... torej vse ostale porodnišnice, ne morejo kar tako računati, saj ti ne morejo zagotoviti anestezista ravno takrat, ko boš rodila. On je namreč bolj potreben npr. na urgenci kot pa v porodni sobi.
Default avatar
Da še jaz potrdim. Na Jesenicah je EA res zastonj. Preverjeno. Sem bila ravno pred mesecem tam na razgovoru pri anestezistu. EA je na voljo skoraj non-stop, ker imajo več anestezistov, razen ponoči, popoldan in čez vikend je samo eden, ampak anestezist pravi, da se skoraj nikoli ne naredi, da bi EA potrebovalo več ljudi naenkrat, tako da ti EA težko uide. Sem se pa pozanimala tudi za KR pri svoji ginekologinji in je rekla, da EA sicer izvajajo, ker pa anestezist ni vedno na voljo, mi je svetovala, naj pokličem v porodno, ko se bo vse skupaj začelo in naj vprašam, če je anestezist tam, če pa ga ni, pa pač grem na Jesenice. Bom šla pa tudi v KR na pogovor z anestezistom, da se dogovorim, če bom slučajno imela srečo in bo takrat v porodnišnici.
Default avatar
uuu kepica še lepše informacije :)) hvala hvala! :)
Default avatar
Tudi v Izoli je zastonj.
Default avatar
Tudi v porodnišnici Slovenj Gradec je zastonj, pa menda tudi dosegljiva bolj ali manj non-stop. Lp, LanaL
Default avatar
Sem ravno na tem, da se za EA poskušam dogovoriti v Kranju, zato me zanima, kako se pride do pogovora z anastezistom. Po mojih informacijah sta tam dva. Se motim? Daj, sporoči, kako se zmeniš za sestanek (tel. št., kontaktna oseba), saj moram to narediti v tem ali naslednjem tednu.

Hvala!
Default avatar
Samo razložim, da ti EA ne dajo dokler nisi dovolj odprta 3-4 cm (preberi post od Deje.) in je verjetno kolegica ni dobila takoj ravno zaradi tega.
EA ni porod čisto brez bolečin, so ti pa vsaj tiste najhujše prihranjene...

Lp, Mateja
Default avatar
ja pa koliko prej se je to treba it zmenit?
Default avatar
Vem, da jo dobiš pri 3-4 cm, ona jo je dobila pri 7 cm. Je vmes ni nihče pregledal, ona pa tud ni hotla preveč težit. Ji je pa zdaj žal, pravi, da bo durgič kr sama rekla.

Lp Naja
Default avatar
Hojla Živa-1!

Najbolje, da se za informacije obrneš na tvojega ginekologa. Jaz na razgovoru še nisem bila, mi je pa ginekologinja obljubila, da mi bo na naslednji posvetovalnici, ko bom v 35. tednu, vse razložila in mi tudi povedala kako pridem v stik z anestezistom. Zato ti predlagam, da svojo željo zaupaš ginekologu, ki ti bo verjetno oz. ti mora pomagat.

lp
Kepica
Default avatar
A si ti rodila v Izoli z EA? Prosim če mi sporočiš vse o tvojih izkušnjah...
LP
Default avatar
Imaš prav. Ne glede na to ali plačaš ali ne se moraš za svoje pravice boriti!
Bom pazila, da se tudi meni ne zgodi kaj podobnega.

Lp, Mateja
Default avatar
ehhh, ne pretiravajte s to EA! Danes praktično nobena ne umre več na porodu, še zlasti pa ne zaradi bolečin. Punce no, saj najbrž niste tukaj vse prvesnice! Ne boste rekle, da se ne da zdržat!!! Walda boli, ampak meni npr. je hujše pri zobarju. To niso bolečine, ki se jih ne bi dalo zdržat. Če sodeluješ s svojo babico, je vse ok. Resnično pomaga, če slediš navodilom. In nagrada na koncu je tako velika, da se nobenega popadka ne spomniš več. Ne ga tolk srat z EA!! Veselite se poroda, saj to pomeni, da boste že zelo kmalu videle svojega otročka!!!
LP
Default avatar
Torej drga eehh, zelo si me potolažila.
sama se namreč neznosno bojim k zobozdravniku. Sicer pa sama nisem razmišljala o EA. Upam, da mi ne bo žal. Prijateljica je imela namreč grozne glavobole; ko so ženske, ki so rodile brez EA že veselo pohajkovale okrog je njo šele dobro začelo spodaj vse boleti....
To je vzrok, da sem EA izključila.
vsaka pa seveda izbira po svoji volji.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar