Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice

Srbenje-suha koža

Default avatar
Imam sedem mesečno hčerko, ki ima atopični dermatitis. Njena koža je izredno suha predvsem po nogicah in prsnem košu. Problem je v tem, da jo to izredno srbi in če je le mogoče si jo razpraska. Prosim, če kdo ve za kakšno zelišče ki bi ji ublažilo srbenje in suhost kože.

Hvala, Bo
Default avatar
Omenjeni znaki bi lahko bili znamenje kakšne alergije ki jih imajo pogosto dojenčki (alergija na mleko, jajca, itd...) zato, če še nisi, preveri v tej smeri. Za mazila pa se pozanimaj pri zdravniku, pri tako majhnih je koža zelo občutljiva in je treba pazljivo ravnati, verjetno pa ne bi škodilo kakšno ognjičevo mazilo ali morda nežno utiranje otroškega olja.
Nikakor pa ne uporabljati preveč mila (tudi otroškega) in pazljivo z vlažilnimi krpicami). Umivanje z vodo ali morda blagim kamiličnim čajem, mila pa le redko.
Default avatar
Pozdravljena sotrpinka,

tudi moja hčerka ima atopični dermatitis, le da je stara 18 let, odkrili pa so ji pred 2 letoma. Prvo kaj je pomembno je to, da nikoli ne sme se spotiti - najbolje je, da jo skopaš vsak dan, v kamiličkah ali v vodi v kateri skuhaš hrastovo skorjo (pri slednjem se ti bodo oblačila obarvala na rjavo).
- Nadalje ne vem ali še dojiš ali punčka že je hrano? Odsvetujem bilokakšno jajce vsaj tja do 1 leta starosti, mleko čim manj (boš rekla ja kaj naj pol je - moja starejša hčerka je imela 3 mesece ,ko mi je zdravnik rekel, da iz mleka čimprej ven - imela je alergijo na mleko, atopični dermatitis pa ima ta mlajša hčerka).
- za jesti ji daj čim več sadja bogatega z vitaminom B - namreč s hčerko sva ugotovile, da je najboljša kombinacija B - komplex tabletk in pa kapsule lanenega olja. Me smo experimentirale - na dan je pojedla 2 tabletki B komplexa in 2 kapsuli lanenega olja. Pri majhnih otrocih je ptrebna previdnost s tem - namreč doze morejo biti primerne njihovi starosti - previdno!
- naj pije veliko tekočine, vendar ne sokov, temveč če se le da navadno vodo, kateri lahko dodaš limonin ali pomarančni sok in malo sladkorja.
- čim manj hrane s konzervansi (čim manj konzerv, že pripravljenih jedi..)
- bodi pozorna tudi na oblačila. Uporabljaj izključno čisti bombaž - je sicer nekaj dražji, a vseeno
- ko oblekice opereš, jih dobro splahni in ne uporabljaj mehčalcev
- poleti pa bodite z njo čim več časa na morju (za atopični dermatitis lahko njen dermatolog predlaga zdravljenje v zdravilišču ob morju)

pa veliko sreče!

Tajna