Med.Over.Net

Slušni aparati in zaščita sluha

Odgovarjajo: Franci Urankar

Kdaj in kako preveriti sluh, kateri slušni aparat izbrati, kako do njega in zakaj, vzdrževanje slušnih aparatov in ušesnih vložkov (oliv), rešitve za tinitus, tehnični pripomočki za naglušne, kako zaščititi ušesa pred vodo in hrupom in še več o ušesih, sluhu in njegovem varovanju.

Franci Urankar

FranciUrankar

Na področju oskrbe s slušnimi pripomočki je pričel delati leta 1991 in nato opravil tečaj iz avdiometrije, ki ga je zelo zanimala. Podrobno spremlja razvoj slušnih aparatov in tudi drugih rešitev, ki obstajajo za izboljšanje življenja in komunikacije naglušnih in gluhih, kot so telefoni za naglušne, slušne zanke, različne alarmne naprave …. Poleg tega ga je ves čas zanimalo tudi področje zaščite in varovanja sluha, zato svojim strankam lahko ponudi tudi raznovrstne čepke za zaščito sluha pred vodo ali hrupom in medicinske merilne opreme za ORL (avdiometri, timpanometri, otoakustična emisija …). Je direktor podjetja AUDIO BM d.o.o., v katerem zagotavljajo kakovostne in dostopne rešitve za boljši sluh in boljše življenje, ki so namenjeni vsem generacijam.

ORL forum

Default avatar

Petra Rezar

http://med.over.net/phorum/list.php?f=158

Kot ste verjetno že opazili, je bil pred kratkim dodan nov forum s področja ORL, kjer lahko postavljate vprašanja glede zdravja in podobnih vprašanj. Medtem bo ta forum še naprej odgovarjal tudi na vsa vprašanja glede gluhih in naglušnih ter slovenskega znakovnega jezika. PRav tako lahko bodoči tolmači postavijo tudi kakšno vprašanje.
Default avatar

petra

Citiram pismo nekega uporabnika slušnih aparatov, ki se upravičeno sprašuje, kakšna pravica je do slušnih aparatov. In strinjam se, da ti slab aparat ne more kaj dosti koristiti, če ga ne slišiš enako kvalitetno kot če bi imel boljši aparat. In potem spet pride do primerjave s slišečim - ja, oni pa lahko vse slišijo, jaz pa ne smem oziroma smem toliko, kot misli zdravstvo, da bomo hvaležni za vsak zvok, četudi je to samo ppppppisk ?

"Sam imam v jeseni, ko zamenjam petletni star aparat oziroma izkoristim pravico do novega, čeprav socialna pokriva do 80 tisočakov, ostalo moraš nekako pokriti stroške, zelo dober aparat stane približno kar 130 tisočakov. Veš, tisti, ki smo od rojstva naglušni oziroma oglušeli, namreč je to prirojena napaka, bi morali imeti več pravic za dober aparat pa tudi priznavanje do večje invalidske okvare v oceni, kot zdaj priznavajo 70%. Slišal sem od nekoga, da so zdaj podaljšali na šestletni, da imaš pravico do novega aparat, kot je bilo prej na pet let."


Pravica do slušnega aparata pripada vsem (beri tudi totalno gluhim), vsakih 5 let. Vendar pa je treba nadstandard doplačati in to se precej pozna, vsekakor pa se strinjam, da bi morali uporabniki brezplačno dobiti vse najboljše, tudi slušne aparate.
Default avatar

alex

Še dobro, da se nadstandard samo doplača. Nekoč bo prišel dan, ko bo zdravstvena zavarovalnica zavrnila sofinanciranje nadstandardnega slušnega aparata samo zato, ker je nadstandarden!
Default avatar

robi

Alex, s tabo se ne strinjam, da bi mi morali, ki imamo prirojeno napako oglušelosti oziroma naglušnosti, vse doplačati, če nismo sami krivi!?Zakaj?
Kaj pa polžev vsadek?Kdo plača?Kot sam vem in slišal sem, da vsakim določenim otrokom ali ljudem, ki so izgubili sluh, za tekoče leto plača celo vsoto operacije, ki je zelo draga kot če bi kupil svoj novi en aparat za 20 let. Sem proti polževim vsadkom!!! Nosim že od rojstva aparat na obe ušesi, plačujem kot norec na vsakih pet let, kaj boljšega bi dobil, da res zastopniki proizvajalcev na naš račun zaslužijo.
Default avatar

Jojo

Da za tako drag denar vsajajo polžkov vsadek, ki ga krije zavarovalnica, je milo rečeno "vivisekcija".
Default avatar

alex

Najprej bi vas rad vprašal, kaj imate proti polžkovim vsadkom? Razpišite se!

Zdravstvena zavarovalnica krije vse stroške operacije (stroške preoperativnih preiskav, notranjega in zunanjega dela polževega vsadka, stroške dela zdravnikov in kirurgov, ko opravljajo predoperativne preiskave in operacijo, stroške hospitalizacije, druge stroške materiala, povezanega z operacijo (gaze, anestetiki, ipd.), ipd.). Prav tako zdravstvena zavarovalnica krije stroške nastavitve govornih procesorjev (to je ta zunanji aparat od polžkovega vsadka, ki ga lahko vidimo in ga uporabnik polžkovega vsadka lahko sname. Prav tako zdravstvena zavarovalnica krije vse stroške organizirane rehabilitacije, t.j. slušnih in jezikovno-govornih vaj, ki jih pri nas izvajajo surdopedagogi na šolah za gluhe ali v okviru mobilne službe.

Uporabniki polževih vsadkov so vsakih pet let upravičeni do novega zunanjega dela polževega vsadka, ki ga poleg govornega procesorja (v ožjem pomenu besede) sestavljajo še mikrofon, oddajna tuljava in magnet. Govorni procesor in oddajno tuljavo, v kateri je magnet povezuje vrvica, do katere pa je uporabnik polževega vsadka upravičen na vsakih 6 mesecev.

Po drugi strani pa moramo uporabniki polževih vsadkov sami plačevati baterije za polžev vsadek. Strošek baterij je pri polževem vsadku precej večji kot pri slušnem aparatu. V govornem procesorju so tri baterije velikosti A675P (torej takšne, ki so narejene za največje slušne aparate). Baterije se iztrošijo po treh dneh delovanja. Ena baterija na slovenskem trgu stane 200 SIT. Iz tega sledi, da letni stroški z baterijami znašajo okoli 73000 SIT. Poraba baterij je močno odvisna od nastavitve govornega procesorja. Nekateri imajo nastavitve, pri katerih je potrebna menjava baterij vsak dan! V tem primeru lahko stroški porastejo do vrtoglavih 219000 SIT letno (take nastavitve v Sloveniji verjetno ne bodo naredili, ker moramo baterije plačevati sami, v državah, kjer baterije plača zdravstvena zavarovalnica, pa so take nastavitve mogoče). Pri nekaterih pa baterije zdržijo tudi do 10 dni. Pri njih letni stroški z baterijami znašajo 21900 SIT. Avdiologi, ki nastavljajo govorni procesor, pri nastavitvah upoštevajo, kako dobro uporabnik polževega vsadka sliši z vsadkom, udobnost poslušanja in porabo baterij.

Zato mislim, da uporabniki polževih vsadkov glede stroškov nismo prav nič na boljšem kot uporabniki navadnih slušnih aparatov. Uporabniki navadnih slušnih aparatov morajo več doplačati za boljši slušni aparat, uporabniki polževih vsadkov pa imamo višje stroške z baterijami.
Default avatar

Petra Rezar

Alex, zdaj pa ti bom jaz nekaj naštela. Po operaciji si me marsikaj spraševal, zdaj pa celo zagovarjaš PV, čeprav ti je jasno, kako daleč si prišel z njim. Tu primerjava med PV in slušnim aparatom nima vrednosti. Vsak ima svoje potrebe in vsakega je potrebno spoštovati. Če meniš, da čutiš razliko, pa se obrni na zdravstveno zavarovanje, ki ti je plačalo. In ne pozabi na preostale gluhe, ki si nič ne privoščijo, ne slušnega aparata, ne PV, in tako tudi zdravstveno zavarovanje na njihov račun marsikaj prihrani in čeprav bi nujno potrebovali druge pripomočke za kakovostno življenje, si jih morajo nabaviti sami iz svojega žepa. In nazadnje, zakaj ne narediš kakšne akcije v javnosti? Tukaj na forumu je bolj tako tako ...
Default avatar

robi

Popolnoma se strinjam s Petro in Jojo!!! Zakaj bi morali vsiliti boljše PV, ki prav niso nič boljši kot slušni aparati, namesto teh PV naj namenijo več denarja slušnim aparatom in drugim pripomočkom, ki bodo prinesli gluhim ljudem boljši jutri. PV pomeni poseg v človeško telo oziroma v živec uhlja,, da te strese glava. Alexu sem pred leti, ko je dobil PV, v društvu zavpil njegovo ime in prav me ni nič slišal in logično, da je PV nepotreben!!! Več denarja dobrim slušnim aparatom!!!
Default avatar

alex

Nikjer nisem napisal, da zagovarjam polžev vsadek. Samo vprašal sem vas, kaj imate VI proti njemu? Zakaj ste proti njemu? Povejte vaše stališče do polževega vsadka, da ne bom samo jaz svojega!

Robi, ali se midva poznava? Daj se mi prosim predstavi, da bom vedel, kdo si? Lahko mi tudi pišeš na moj email: [email protected]
Default avatar

alex

Zakaj pa slušnih aparatov nihče ne zavrača? Tudi slušni aparati so "junk" roba. Če slušni aparat nosi gluha oseba, bo slušni aparat cvilil, pa gluha oseba ne bo slišala cviljenja, drugi ljudje okoli nje pa bodo to osebo čudno gledali, ne bodo pa ji povedali, kaj je narobe. Tudi meni se je že to zgodilo.

Enkrat sem hotel zavrniti nov slušni aparat (ker mi itak ni nič pomagal), pa so rekli, da naj ga vzamem, da bo mel moj slušni živec kaj "dela", da bom potem imel več možnosti s polževim vsadkom,...
Default avatar

Petra Rezar

Alex, marsikaj si dejal, zato se le spomni svojih besed, ki si jih ali ustno rekel ali zapisal.
Default avatar

robi

Alex, če si proti polževem vsadku, zakaj potem si šel na opercijo???Slušni aparati so zagotovo boljši če nekaterim ni všeč nositi slušnih aparatov, lahko snamejo s ušes in naredijo sami sebi boljše počutje brez SA, nekateri so navajeni kot sem jaz, kakor ta mučna operacija in trpljenje do smrti, ko imaš v notranjiem ušesu neki čip. Ni potrebe, da te ljudje čudno gledajo, če imaš SA, aha, kaj pa očala?! A čudni ljudje gledajo na očala, če si grd? Očala so boljša kakor nositi leče, ki sigurno so boleče. No, alex, malo primerjave, če gledam na splošno zdravje.
Default avatar

alex

No, da pojasnim, zakaj sem se odločil za polžev vsadek:

Ko sem se odločal za pv, so mi zdravniki na veliko zatrjevali, da je pri meni velika verjetnost, da bom lahko telefoniral. Prav tako sem dobil naslove nekaterih oseb, ki imajo PV in vse so lahko telefonirale. Imam celo pričo. To je moja mama, ki se je OSEBNO večkrat po telefonu pogovarjala z enim moškim, ki je le dve leti poprej dobil polžev vsadek, pri tem pa ni imel nikakršnih težav. Ta moški, ki je imel polžev vsadek, je brez problemov razumel vse, kar mu je moja mama preko telefona povedala oz. ga vprašala.

Ker je bila to, da bi lahko zopet telefoniral in da bi lahko po telefonu poklical moje prijatelje in prijateljice, da bi se lahko po telefonu dogovoril s punco za zmenek, da bi se lahko sam naročil k zdravniku (po telefonu, se razume), moja največja želja, za uresničitev katere bi dal vse svoje premoženje in zastavil še vse premoženje staršev in sorodnikov, sem se okrepljen z informacijami o mojih možnostih odločil za polžev vsadek.

Močno sem si želel tudi, da mi ne bi bilo več treba odgledovati. To pa zato, ker nekaterim mojim sošolkam v srednji šoli ni bilo všeč, da jih moram gledati v oči, ko se z njimi pogovarjam in se posledično niso hotele pogovarjati in družiti z menoj. Bal sem se, da se bodo take stvari še kdaj v življenju ponovile, a se na srečo po koncu srednje šole niso več ponovile.

Nadalje sem hkrati s tem, ko sem popolnoma izgubil sluh, začel izgubljati tudi govor. Starši so me vse večkrat opozarjali, da ne govorim razločno, prav tako so tudi moji prijatelji opažali, da je moj govor slab. Zgodilo se mi je tudi, da me v restavraciji, kjer sem jedel na študentske bone, niso razumeli. Tudi to je bil en izmed vzrokov, da sem se odločil za polžev vsadek.

Nadalje se mi je zdel svet potem, ko sem izgubil ves sluh, tako strašansko tih in brez zvokov, da mi je bilo v njem strašno grozno. V skrajno hrupnem okolju je bilo zame tiho kot v grobu. Večkrat sem čutil vibracije, ko pa sem komu rekel, da mislim, da je potres, so bili vsi jezni name, ker oni niso čutili nobenih vibracij. Ob tem pa nisem bil deležen nikakršne pomoči niti s strani strokovnjakov, niti s strani prijateljev. Strokovnjaki so mi vedno, ko sem jim zaupal težave, rekli, da naj grem na operacijo, prijatelji so me pa spraševali, če se da kaj narediti in sem jim omenil polžev vsadek, pa so rekli, da bi bilo to super zame. Naravnost svetovali so mi ga! Edina pomoč, ki sem je bil od strokovnjakov deležen, je bila oglaševanje polževega vsadka in vseh prednosti, ki jih prinaša (možnost telefoniranja, spremljanja predavanj, pogovarjanja brez odgledovanja, razumevanje oddaj na radiu, televiziji, ipd).

Iz povedanega sledi, da bi, če bi bil deležen prave pomoči s strani strokovnjakov Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, ORL klinike Ljubljana, Zveze društev gluhih in naglušnih Ljubljana in Mestnega društva gluhih Ljubljana in če bi vedel, da je vse to, kar so strokovnjaki oglaševali, navadna goljufija, zrela za tržno inšpekcijo in varuha konkurence (na trgu polževih vsadkov vlada zelo čvrsti oligopol z dvema dominantnima podjetjema), se ne bi nikdar odločil za polžev vsadek.

Po operaciji pa sem videl, kaj polžev vsadek v resnici je. Raj, ki so mi ga slikali, se je čez noč spremenil v pekel brez primere. Z implantom sem slišal komajda kaj bolje kot sem slišal s slušnim aparatom tik preden sem popolnoma oglušel, t.j. takrat, ko mi je slušni aparat še zadnjič kaj pomagal. Trikrat tedensko sem moral hoditi na slušne vaje in še doma vaditi, kar je zelo otežilo moj študij, saj sem imel večkrat slušne vaje takrat, ko sem imel predavanja, saj surdopedagoginja v drugih terminih ni imela časa. Prav tako sem moral od začetka vsak teden hoditi na ponovne nastavitve govornega procesorja.

Še dandanes, skoraj štiri leta po operaciji (14.8. bo minilo štiri leta) ne morem telefonirati, spremljati nepodnaslovljenih televizijskih oddaj, radijskih oddaj, predavanj, ne morem enakovredno sodelovati v pogovoru s slišečimi, ipd.

Moje navidezno zadovoljstvo s polževim vsadkom izhaja iz dejstva, da sem se s situacijo že sprijaznil in jo vzel v zakup. Ker mi polžev vsadek omogoča vsaj ločevanje hrupa od tišine in prepoznavanje nekaterih zvokov okolja (npr. zvok avtomobila, psa, ipd.), bi se zelo težko odločil, da bi zunanji del polževega vsadka dal dol, saj nisem navajen živeti v večni tišini. Razen tega se mi je govor v zadnjih štirih letih zelo popravil, za kar mislim, da ima polžev vsadek velike zasluge. V zadnjih štirih letih se mi še ni zgodilo, da me natakar ali prodajalka v trgovini ne bi razumela.

Tisto, kar sem pa popoldne pisal o polževem vsadku, pa sem imel v mislih le finančni vidik. Mislil sem povedati, da osebe s polževim vsadkom finančno niso na boljšem kot osebe, ki nosijo slušni aparat.
Default avatar

Jojo

Kaj se boste kregali?

Dejstvo je zame eno: gluhim pustite biti Gluhi, pa PV, SA gor ali dol.

Kdor želi imeti PV, je njegova osebna stvar, kdor ga ne mara, je konec koncev tudi njegova stvar. Propaganda in potrata davkoplačevalskih sredstev je, roko na srce, nepotrebna.

Vztrajam: več sredstev se naj nameni izobraževanju gluhih otrok, da ne bodo to, kar je sedanja generacija: polpismena, neizobražena, nesamostojna ...
Default avatar

alex

Jojo, jaz sem v eni knjigi prebral, da polžev vsadek pomaga pri povečevanju kakovosti izobraževanja gluhih otrok in da znižuje stroške njihovega izobraževanja. Otrok, ki sliši, gre namreč lahko v redno osnovno šolo, medtem, ko otrok, ki je čisto gluh in posledično tudi ne govori ali pa zelo slabo govori, ne more v redno osnovno šolo. Polžev vsadek omogoči, da gluh otrok sliši in da se lahko po naravni (t.j. slušni) poti nauči govoriti. Raziskava je pokazala, da so stroški izobraževanja v šolah za gluhe tudi trikrat večji kot v rednih šolah. Zato se s tem, da gre v primeru polževih vsadkov za potrato davkoplačevalskega denarja, ne strinjam. Otroke je treba le operirati dovolj zgodaj, da je kakšna korist od polževih vsadkov, ne pa šele, ko so stari 7-8 let, razen če takrat oglušijo.
Default avatar

Jojo

Prav! Meni ne soli pameti.

Pozabljaš, da imamo gluhi pravico biti GLUHI. Imamo pravico razvijati in negovati svoj jezik in kulturo, živeti polno življenje kljub tišini. Mene briga integracija, ker menim za gluhe otroke ta ni dobra.

Zakaj so v razvitejšem svetu gluhi, brez integracije, bolj izobraženi in razgledani???

Zato, ker si ne dajo vzeti tistega, kar je njihovo. To pa je njihov jezik in kultura. In, izobražujejo se v svojem svetu, ki ni nič manjvreden od običajne šole. Naši šolniki so za en ...., mislijo, da bodo iz gluhih otrok naredili slišeče. Nikoli! Naj se spustijo na tla, naj se naučijo jezika gluhih, naj bodo del tega sveta, če hočejo služiti kruh in gluhi otroci ne bi bili več to, kar trenutno so ...

Sebe malo poglej kje si! Izobražen, vsa čast Ti, a kje si? Nisi v svetu slišečih, niti v svetu gluhih - le ti se ti izognejo na daleč (ni pa lepo), ker ne znaš njihovega jezika.

Ko boš malo starejši, boš drugače razmišljal kot sedaj.

Zamerim Ti, da si si kot urednik OT privoščil toliko strani vse o PV. Čemu? Pusti drugim prostor za druge zanimivosti.

Pa lep pozdrav.
Default avatar

alex

1. Jojo, jaz tebi ne solim pameti. To pišem vsem.
2. Osebe s polževim vsadkom so še vedno gluhe. Vsakdo lahko ob vsakem času sname zunanji del polževega vsadka in tako živi v čisti tišini. Tudi jaz kdaj pa kdaj tako naredim.
3. Tudi gluhi s polževim vsadkom lahko negujejo svoj jezik in kulturo. Pri tem jih nihče ne ovira. Problem je le, da mnoge osebe s polževim vsadkom ne vidijo same sebe kot gluhe, to pa zaradi napačne vzgoje, saj so te osebe večinoma v integraciji in nimajo stikov z gluhimi. Toda z osveščanjem bi tudi pri osebah s polževim vsadkom lahko razvili zavest o pripadnosti skupnosti gluhih (lahko bi naredili kakšno osveščevalno akcijo preko glasila Iz sveta tišine).
4. Živeti polno življenje v popolni tišini je mogoče le, če živiš v njej že od rojstva, drugače se je muka privaditi nanj.
5. Zakaj integracija za gluhe otroke ni dobra? Razloži!
6. Ali mi znaš povedati kakšen primer večje razgledanosti in izobraženosti gluhih otrok v tujini (samo ne mi spet o Gallaudet univerzi, ker že sumim, da je to edina univerza takšne vrste na svetu).
7. Jaz živim v svetu slišečih, tam sem preživel otroštvo, odraščal sem tam, zdaj pa se trudim, da bi se znašel v svetu gluhih, ampak mi to ne uspeva dobro. Zakaj? Ne zaradi integracije, ampak zato, ker nimam nobene pomoči pri vključevanju v svet gluhih. Pozabljaš, da sem jaz nekoč slišal in da nisem od rojstva gluh, kot so nekateri drugi. Še Maja (Basketgirl) sliši slabše kot sem jaz slišal, ko sem bil majhen. Zato so me starši dali v integracijo. Ali obstaja zame kakšna pomoč, da bi se lažje integriral v svet gluhih? Razen tega imam silno nostalgijo po svetu slišečih!
8. Jojo, ali se midva poznava? Ali si ti član MDGL? Ali bi za OT (Odmev tišine) napisal repliko na mojo reportažo o polževih vsadkih? Lahko napišeš kakšen članek za glasilo OT, ki bi bil zanimiv za vse gluhe. Brez problemov ga objavim v naslednji številki. Če boste vi, gluhi več pisali, bo ostajalo manj prostora za razne reportaže, ker bodo prostor zapolnili vaši članki.
Default avatar

alex

Ali mi lahko prosim poveste, kako to lahko živite samo v svetu tišine, ko pa vas povsod obkrožajo slišeči, gluhe pa srečate samo enkrat na teden v društvu in če je prilika, tudi na kakšnem državnem prvenstvu gluhih?

Kje ste ves tisti čas, ko niste v društvu ali na državnem prvenstvu gluhih? Ali ste doma, zaprti med štiri stene in se zabavate z videoigricami?

Jojo, od kod ti ideja, da se mene gluhi izogibajo, ker "ne znam" njihovega jezika? Kje pa naj dobim več vaje? Kje naj dobim pomoč pri vključevanju v društvo? Ali se lahko kdaj srečava v društvu in se na štiri oči pogovoriva?
Default avatar

robertH

Alex!!!

Zdaj ti bom odgovoril čeprav sem malo utrujen in skoraj brez volje!!

V času otroštva sem bil vedno z gluhimi in hodil sem v MB v posebno osnovno šolo!!Po končanem šolanju sem šel po svoji poti med slišeče in čeprav sem naglušen pa se počutim kot slišeč!!Pri 25 letih sem pustil na cedilu vse gluhe in sem šel med slišeče!(popolnoma napaka!!!)!!Pri 35 letih sem na pobudo moje edine prijateljice iz MS-društva se vrnil nazaj žal po napačni smeri!!Vmes sem srečno poročen s slišečo ženo Marijo,ki mi veliko pomeni kljub naglušnosti!!Tudi hčerki sta ponosni na mene,ker tudi obe sta opazili da nekaj ni vredu z mano!!V tistih 10 letih nečlanstva sem imel ogromno slšečih prijateljev,imel 8 slišečih ljubic(moja žena je bila 9.!!!) in danes imam samo 1 slišečo prijateljico,ki pozna tudi moja žena!!Napisal sem,da sem se vrnil med gluhe pred 4 leti ne zaradi članov ampak zaradi govorice rok in hvala bogu da nisem pozabil!!Zdaj sem se odločil,da grem po svoji poti med gluhe in ne prek društva in bom čakal na boljše čase(to velja samo za mene)!!Pa še nekaj!!Igram tarok prek neta med slišečimi in sem spoznal sijajne prijatelje,ki smo 14.5.imeli srečanje tarokašev v Ljubnem ob Savinji!!Prav tako igram šah in balinanje med slišeči čeprav bi rad tekmoval med gluhimi!!

Zato ti predlagam,da večkrat obiskuj društvo in boš vsakokrat spoznal nove in nove prijatelje!!To je super doživetje in ne vem kako je danes v MS....mislim,da imajo tudi moji prijatelji to kar ostala društva imajo!!

LP
Default avatar

robi

Alex, prosim, če ne razumeš gluhega sveta, rajši pusti pri miru, oni imajo pravico do svojega sveta, kot tudi slišeči ljudje in ne mešaj med slišečo in gluho populacijo. Gluhii so srečni, da imajo priznan znakovni jezik, kar so se borili, poglej, v mojih otroških časih in še prej so bile prepovedane kretnje, kar so gluhi zelo trpeli, da bi imeli vsaj svoj jezik. Jaz svoje gluhe prijatelje razumem, da ne nosijo SA in so veseli, če tega nimajo, imajo svojo pravico do gluhote. Se strinjam s napisanim Jojo. PV je grob poseg v človeško telo, to je absurd človeškega življenja. Raje SA ali brez, namesto PV naj čimveč sredstev namenijo večji paleti poklicne izbire gluhih, ki so res prikrajšani do svojega želenega poklica. SA je tako in tako že dodobra izpopolnjen, naj usmerijo v zadeve, kot sem že prej omenil v prejšnjem stavku ter izobraževanju.V bistvu