Slušni aparati in zaščita sluha

slušni aparat?

Default avatar

Lijana50

Lepo pozdravljeni!

V imenu moža vas prosim za nasvet. Star je 50 let in že dobrih 20 let opaža, da precej slabše sliši, izrazitejše pa je to zadnjih 5 let, še posebej pa na eno uho. Od 18. leta starosti je cca 15 let delal v močnem hrupu. Na sistematskih pregledih je bilo večkrat ugotovljeno, da ne sliši, ali pa zelo slabo, določene frkevence - on opisuje to slabo slišanje kot nekakšen "čebelnjak". Sedaj si delno pomaga tako, da z roko potisne ušesno školjko slabše slišečega ušesa v smer od kjer prihaja zvok, ki ga želi slišati. Pomaga mu pa tudi to, da človeka gleda v ustnice, ko govori.

Pri delu s strankami in na sestankih je to zelo moteče in kar že neprijetna ovira, saj velikokrat česa ne sliši, sliši slabo ali pa napačno.

Ali za tako hendikepiran sluh obstajajo slušni aparati? Če ja, ali se dobijo čimmanj opazni? Ali se takšnega aparata težko navadiš?

V moževem in svojem imenu se zahvaljujem za kakršnokoli informacijo ali pomoč.
Default avatar

petra

Spoštovani!

Težava vašega moža je ena od pogostih, zlasti med ljudmi, ki so bili dlje časa izpostavljeni hrupom. V tem primeru potrebujete napotnico splošnega zdravnika za ORL specialista, ki bo opravil pregled in naredil avdiogram. Na osnovi tega bo predpisal ustrezni slušni aparat. Pri izbiri slušnega aparata pa imate več možnosti, ali želite boljšega, digitalnega z doplačilom ali navadnega, ki ga v celoti krije zavarovalnica. To pa je odvisno od okvare sluha. Po drugi strani pa to šumenje lahko pomeni tinitus. Tretja možnost je, da je lahko prišlo do okvare v organu samem; lahko je odprta kakšna cevka ali se je kakšen delec premaknil, kar je tudi zelo verjetno glede na izpostavljenost hrupa. Mojemu nekdanjemu učitelju, ki je bil vedno izpostavljen hrupov iz slušal, ki sem jih imela, se je sluh zelo poslabšal, da ni več slišal. Najprej je bilo mišljeno, da gre za tinitus, a so potem ugotovili, da je bila neka cevka poškodvana in so ga operirali. Sluh se mu je takoj popravil.

Samo merjenje avdiograma je neboleč preiskus sluha in je hitro opravljeno. Morda vam tega ne bodo povedali, vendar je za navajanje na slušni aparat potreben čas, saj bo največkrat tudi ojačal vse neprijetne zvoke in hrupe; zato pa je treba biti previden pri izbiri aparata. Navajanje je včasih neprijetno, saj aparat tudi lahko žuli po dolgih urah nošenja. Če bo sreča, in da izguba sluha ni velika, bo aparat majhen, komaj opazen in bo samo v ušesni votilni. Če pa je večja izguba, pa bo najverjetneje zaušesni aparat. Po zavarovanju pa imate potem pravico do novega aparata vsakih pet let, zato bodite pozorni pri izbiri kvalitetnega aparata. V Sloveniji je to največkrat firma Widex, Oticon, Siemens, Vienatone. Skratka, kvalitete so različne in podobne. Izberite zato tistega, ki najbolj ustreza. Nekateri dopuščajo nekadnevno uporabo preden izberete aparat, tako lahko preizkusite različne aparate. Z aparatom pa boste lahko tudi nemoteno telefonirali, če preklopite stikalo.

Srečno!

in če ne boste česa vedeli, se oglasite!