Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

Stekleničke upanja - Štajerska

Default avatar

Unikatna

Pozdravček s Štajerskega konca,

najprej naj povem, da se zadnji čas nisem oglašala, ker enostavno nimam več časa:( Žalostna sem, ker me skrinjica vedno razvedri in v meni prebudi ustvarjalnega duha.
Brala sem o stekleničkah upanja, minuli teden tudi nekaj pisala. Tole zdaj pišem v imenu Štajerk.
Najprej naj povem, da 100% podpiramo idejo o izdelovanju in podarjanju stekleničk. Spoštujemo in cenimo trud vseh, ki ste že kar koli naredile za ta krasno idejo, še posebej tiste, ki v te stekleničke in njihovo širjenje vlagati veliko svojega časa.
Veliko vaših idej nam je blizu, se pa nekoliko razhajamo v točki, ki vključujejo medije in znane osebnosti. Naše mnenje je namreč, da je potrebno javnost obveščati o tem projektu, vendar na nekoliko drugačen način. Hkrati se bojimo, da bi ob znanih osebnostih sama ideja in tisti, ki so pa čisto »navadni« smrtniki te naše deželice zbledelo in bi se v medijih res pojavljalo samo, da je predsednik države dobil stekleničko. Nekoliko parafraziram, zato ne jemati tega stavka dobesedno.
Zavedamo se, da pokriti vso Slovenijo s stekleničkami upanja, ni lahka naloga. Prav zaradi tega smo se na mariborskem koncu odločili, da pomagamo po svojih najboljših močeh.

V našem humanitarnem društvu smo zato pripravili celoten projekt stekleničk upanja za štajerski konec. Pridobili smo tudi Študentski svet Univerze v Mariboru. Omenjeni organizaciji bosta projekt tudi finančno podprli in zagotovili osnovna sredstva za izdelavo stekleničk. Hkrati sodelujemo s Splošno bolnišnico Maribor (z njenim strokovnim vodstvom). Dve firmi sta podarili tudi nekaj fimo mase oz. dali popust ob nakupu, stekleničke bomo imele nove (donator!)
V Mariboru je projekt torej zastavljen tako, da k sodelovanju pritegnemo čim več tistih, ki želijo nekomu podariti stekleničko upanja. Prvenstveno smo se usmerili na dijake in študente.

Projekt ima več namenov oz. ciljev. Najprej želimo vse osveščati o sami ideji stekleničk upanja, v katerih so združeni ljubezen in spoštovanje do sočloveka ter umetnost. Vsaka steklenička je namreč umetnina zase, predvsem zato, ker je narejena s srcem in z željo, da v življenje nekoga drugega prinaša pozitivno energijo in uresničitev želja. Osnovna ideja ostaja poglavitna: steklenička upanja se naj širi med ljudmi in vsak naj ve, da ima možnost izdelati takšno stekleničko in jo podariti nekomu, ki jo tisti hip potrebuje in jo želi sprejeti.

Drugi nivo, ki ga bomo zajeli, je osveščanje mladih in ostalih o razsežnosti rakavih obolenj (v Sloveniji zboli za rakom vsak peti Slovenec!!). Tukaj zraven smo nato vključili še moment preventive. saj so študentje potencialna populacija za razvoj rakavih obolenj. Pogosto se nezdravo prehranjujejo. V času dijaškega in študentskega življenja se tudi izoblikujejo navade, ki nas ponavadi spremljajo vse življenje, in med njimi sta tudi zasvojenost s cigaretami in alkoholom.
Dejavnik, ki povečuje možnost za razvoj rakavih obolenj, je tudi stresno življenje. Cilj je, da se dijaki in študentje zavedo, da s svojim načinom življenja lahko vplivajo na svoje zdravje in s tem pri sebi poskušajo preprečiti možnost za nastanek rakavih obolenj.
S tem, ko študentje in dijaki izdelajo to stekleničko upanja, jih želimo pritegniti k temu, da začno razmišljati o rakavih obolenjih in da se zavedo, da lahko za rakom zboli vsak, tudi mlada oseba. Nihče med nami ni že v osnovi varen pred rakom, lahko pa naredimo veliko, da pri sebi zmanjšamo možnost za njegov razvoj.

V dogovoru s Splošno bolnišnico Maribor (SBM), ki nam nudi strokovno pomoč, pripravljamo izdajo zloženke, ki bo vsebovala informacije o sami ideji stekleničk upanja, o namenu tega projekta, postopku izdelave stekleničke, vključili pa bomo še preventivno in sicer sedem korakov preprečevanja zbolevanja za rakom.

Izdelali bomo tudi letake, ki bodo služili informiranju javnosti o namenu in datumih izvedbe projekta.


Stekleničke bomo izdelovali v dveh sklopih. V prvem sklopu bomo izdelovali stekleničke, ki vam jih bomo poslali v Ljubljano in so namenjene onkološkemu oddelku Pediatrične klinike. te stekleničke vam bomo pravočasni dostavili na Zavod med.over.net ali pa kamor boste želeli.
V drugem sklopu bomo izdelovali stekleničke za hospitalizirane bolnike v SBM. Ustvarjalke bodo na naših delavnicah odigrale vlogo "inštruktoric" in tistih, ki bodo na voljo, če bo koga kakšna steklenička morda jezila:)

V skladu z željami odgovornih v Splošni bolnišnici Maribor in tudi našim prepričanjem, bolnikov ne bomo izpostavljali javnosti. Stekleničke bomo predali vodstvu bolnišnice, tam pa bodo nato poskrbeli, da bo vsaka steklenička na primeren način podarjena bolniku, ki se zdravi za rakom. Vsaka steklenička bo tudi vsebovala letak z opisom stekleničke upanja in kontaktno številko, kamor se lahko obrnejo po več informacij.
Medije bomo obvestili o naši akciji, vključili pa jih bomo, ko bomo predali stekleničke.

Če torej na kratko povzamem, želimo z aktivnostmi pritegniti pozornost in opozoriti na ta, žal, zelo razširjen problem, pa tudi spodbuditi, da bi celotna skupnost začutila svojo vlogo v preprečevanju in obravnavi tega problema. To pa lahko storimo, če smo dodobra seznanjeni z dejstvi in preventivnimi ravnanji preprečevanja.

V enem postu sem zasledila, da Mamči prosi, če ji lahko pomagamo napisati kakšen tekst, ki bi lahko šel v javnost. Glede na to, da smo tukaj pridobili kar nekaj sponzorskih oz. donatorskih sredstev, sem seveda takšen kratek opis že sestavila. Zato ga dajem tudi na skrinjico (glej naslednji post), nekaterim pa vam ga bom poslala tudi po mailu. Sestavljen je tako, da lahko samo spreminjate spodnji del glede na regijo. Gornji del pa dopolnite glede na vaš namen. čeprav se mi zdi, da bi naj namen vendarle bil po celi Sloveniji oz. po celem svetu enak!

Opravičujem se, ker sem se razpisala, ampak zdi se mi pomembno, da vse razložim.

Če kdorkoli želi dodatne informacije, lahko piše na naslednja dva maila:
[email protected]
[email protected]

Torej drage moje, upam, da vsa Slovenija začuti ta human duh stekleničk upanja, in veseli me, da skupaj delamo za en sam cilj: dati malim in velikim bolnikom priložnost, da si s svojo željo iz stekleničke upanja polepšajo dan (tole zadnje so besede naše Štajerke Polone).

Topel in miren večer vam želim in obilo ustvarjalnega duha,

Unikatna

________________________________________

http://sanjarija.moj-album.com/

http://unikatna.moj-album.com/
Default avatar

Roba

Pozdravljena Unikatna,

Zelo lepo si tole napisala in všeč mi je vaš način pristopa k ideji izdelave stekleničk. Tudi jaz bi rada sodelovala z vami - vam lahko pošljem oz. nekako dostavim nekaj svojih stekleničk?

Upam da se dobro počutiš - še vedno ti v mislih pošiljam pozitivno energijo!

Lp v Maribor!
**************************************************************
<http://robika.moj-album.com>
<http://robertam.blogspot.com>
Default avatar

marta

Vsaka čast, uselo vam bo!!!
Default avatar

marta

Ups-uspelo!!!
Default avatar

kaja

Klap,klap, Unikatna. Se vidi, da imaš prakso v humanitarnih vodah in si tole resnično profesionalno izvedla. Upam,da mi uspe narediti še kakšno stekleničko za vašo regijo.
Default avatar

Kristina DBL

Če vam lahko samo nekaj predlagam: člani vašega humanitarnega društva naj delijo stekleničke!! To ima zelo velik pomen. Večji, kot, če bodo bolniki dobili stekleničke od sester ali zdravnikov. Point je tudi v tem, da se obišče bolnike in jim s primernim dialogom vlije pogum in dobro voljo.

Moje izkušnje in izkušnje Nove Tanje, ko smo decembra obdarili hospitalizirane bolnike OI so takšne, da so nas bili zelooo veseli. Nekaterim so se kar učke svetile, ko so dobili darilce od nas, ozdravljenih bolnikov z rakom. Večini je to pomenilo kar neke vrste zagotovilo, da se s pogumom da boriti proti tej grozni bolezni.


In če pogledam s svojimi očmi.... Ne rečem, da bi bila čisto ravnodušna, če bi mi sestra prinesla stekleničko, ampak gotovo bi bila 100x bolj vesela, če bi mi jo prinesel nekdo "od zunaj", po možnosti ozdravlejni onkološki bolnik.

Evo, to je to!

Sicer pa: zelo dobro organizirana akcija! Super! Čestitam! Uf, kako bodo veseli boniki! Zato pojdite sami deliti stekleničke. Boste videli, kako boste tudi sami čustveno in razumsko zrastli ob takemu dogodku. Takšen dogodek ti seže direktno v srce in dušico in te napoji s srečo.
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.over.net/


Default avatar

petraT

Unikatna,

tole pa si lepo napisala. In zadela tisto pravo.
Se ti javim še mail.
lp, petra
Lep pozdrav in lep dan, Petra

_______________________________________
Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa,
tvoja mami
Default avatar

Unikatna

Kristina, ne poznaš me, zato tudi ne moreš vedeti, kolikokrat humanitarnega dela je za menoj. pa to imam v mislih tistega konkretnega, ko sem dejansko imela osebni stik z osebami, ki so bile kakor koli potrebne pomoči. Veliko izkušenj imam z bolniki in veliko z ostarelimi, enako veliko z otroci, precej izkušenj s tistimi, ki so v socialni stiski.
In prav zaradi teh izkusenj smo se odlocili, da steklenick ne bomo delili mi.

Veš, neštetokrat sem sedela ob postelji popolnega neznanca in mu prinesla darilce. Klepetala z njim. In kot praviš ti, videla tiste iskrice v očeh.

Ampak na žalost je teh bolnikov preveč, da bi si lahko za vsakega vzela vsaj pol urce, z njim poklepetala, poslušala njegove tegobe povezane z boleznijo. Če pa nimam časa, da naredim to, pa menim, da je veliko primerneje, da to namesto mene (in vseh naših prostovoljcev in ustvarjalk)storijo medicinske sestre, ki jim bolniki ponavadi zelo zaupajo.
Z nekom, ki mi je bil zelo blizu, sem šla skozi šestletni boj z rakom, z njim jokala, se veselila uspeha, trepetala, ko so bile spet na vrsti preiskave in mu vedno poskušala dajati občutek, da sem tam za njega. V tem času sem spoznala veliko drugih bolnikov, marsikaj videla v bolnišnicah in spoznala, da kljub nekaterim pomislekom, je večina medicinskih sester v naših bolnišnicah zelo sočutna, a hkrati realna z bolniki.

Poleg tega je kar nekaj bolnikov, ki ne želijo, da stopamo v njihov boj z boleznijo. Z moralnega in človeškega vidika se mi zdi prav, da to njihovo odločitev spoštujemo.
Hkrati pa si želim, da bi vsi dobili stekleničko in naj sami izberejo, a bodo verjeli vanjo ali ne. Zato se mi zdi primerno, da jim to podarijo sestre v bolnisnici.

Poleg vsega pa v mariboru nimamo posebnega onkološkega oddelka in so bolniki, ki se zdravijo za rakavimi obolenji, na večih oddelkih, glede na to, kje imajo raka. To poemni, da v isti sobi niso vsi bolniki z rakom. A bi naj jaz potem šla od postelje do postelje in vprašala: A imate vi raka? Ne, meni se to ne zdi dobro.
je pa res, da hkrati spoštujem vašo odločitev in poskušam sprejemati argumente, s katerimi utemeljujete osebni stik s pacienti.

Vsem, ampak res vsem, zelim, da dozivimo cimvec globokih trenutkov ob teh steklenickah, ko bomo osebnostno rasli.

Unikatna

________________________________________

http://sanjarija.moj-album.com/

http://unikatna.moj-album.com/
Default avatar

moi

Jaz sem tako ponosna na Unikatno, to vse je zorganizirala in pripravila v nekaj dneh.
Mamči (da ne bo kdo narobe razumel) tudi tebi sem hvaležna za vse, kar si naredila. Žal so se naša mnenja na koncu razhajala in vesela sem, da lahko stvar izpeljemo tako, kot smo si jo na začetku zamislile.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
<http://moimoi.moj-album.com/>
Default avatar

mamči

Moi kaj naj bi pa narobe razumela?

To, da sem tako rekoč ves potek akcije ponudila vam navpogled in vam ga narekovala...od koraka do koraka?

...ali to, da smo hotele narest vse Slovensko akcijo, ki jo pa ve sedaj izvajate v solo obliki...kaj naj bi torej narobe razumela?

Kaj ste pa naredile drugače, če so se naša mnenja tako razhajala?
...nove stekleničke (ki niso po originalni ideji)

Ali medije ob koncu akcije? Kaj tisk (letaki!) ni medij?

Al misliš na znane osebnosti? Me smo jih nehale omenjat že v petek...

Kaj konkretno je ta tako velika razlika pri "vaši" akciji?

Vključitev študentov, prostovoljcev? Malo si preberi kam naj bi šle delat delavnice (Oblikovna, Akademija)...

Ti povem kaj je razlika? Neee, ne bom...boste še to skopirale:)))lol

Moi o preventivi trobezljamo že ves čas...pa valjda nisi mislila, da imamo v mislih avtomobilske preglede?


Kaj vse je ena plemenita ideja sposobna povlečt na plano se že pisala ...

in vse kar lahko rečem je:Unikatna in cela štajerska ekipa klap, klap....in še enkrat klap, klap...


...pavje perje najlepše pristoji samo pavu!

Default avatar

Nova Tanja

Super akcija! Super organizirana...

- razen tega, da bi na naše pozive, da predlagate kako in kaj, lahko takrat kaj predlagala, pa bi združili predloge in ustvarili skupno akcijo. Zdaj pa pač delamo vsak po svoje. In na Štajerskem to ne bo več projekt zgolj Skrinjice in MON ampak ŠSUM, ki bo dal denar - brez MON...

No, bistven je rezultat... vsakemu bolniku stekleničko.


Tanja
Default avatar

Unikatna

Drage moje Skrinjičarke,

od včeraj je prišlo toliko elektronske pošte od vas v moj elektronski predal, da enostavno ne zmorem vsem odgovoriti. Zdaj odhajam v službo in ko se proti večeru vrnem, upam, da vam bom lahko odgovorila.

In še enkrat hvala vsem, ki se trudite, kot sem napisala že v prvem postu, dati malim in velikim bolnikom, da si s svojo željo iz stekleničko upanja polepšajo dan.

Naj bo današnji dan lep in napolnjen s pozitivno energijo,

Unikatna

________________________________________

http://sanjarija.moj-album.com/

http://unikatna.moj-album.com/
Default avatar

Kristina DBL

Ne se spet pregovarjat. Bistvo je znano in gremo za ciljem. Eni čutimo tako, drugi drugače, bistvo pa je eno in to je važno.

Komaj čakam, da bom lahko spet delila stekleničke upanja med bolnike z rakom in poklepetala z njimi.
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.over.net/


Default avatar

moi

Me veseli, Kristina, da boš delila stekleničke upanja med bolnike.
Poglej, na tebe bolniki z rakom drugače gledajo, njim predstavljaš UPANJE, da je možno premagati to bolezen. Če bi se v enaki vlogi tam pojavila jaz, bi rekli (ali si mislili): kaj pa ona ve.
Na koncu bo vsak naredil najboljše, kar lahko, da bomo to plemenito idejo izpeljali do konca.

pozdravček

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
<http://moimoi.moj-album.com/>
Default avatar

dreja

Unikatna in vse ostale Štajerke!

Čestitke. Super zastavljena akcija. Obljubljam (čeprav se šele učim), da vam bom poslala nekaj stekleničke tudi iz velenjske Štajerske :o))) (Beri od mene). Mogoče pa se vam kdaj pridružim pri ustvarjanju, če me sprejmete? Bom malo povprašala Pujeka.

LP, Dreja
..................................................
http://dreja.moj-album.com/
Default avatar

Medvedek Pu

Pozdravček in poljubček Unikatna v to zimsko idilo obsijano s sončkom :o))))))))) Tako kot sije sonček iz tvojega pisanja. Res me veseli in radosti tvoje pisanje in zelo sem ponosna nate. Najpomembnejši pa nam vsem mora biti cilj te akcije, ne glede kje in za koga bo narejena posamezna steklenička upanja. En globok poklonček vsem od mene :o)))))))))

Pu