Skrinjica idej!

Domači okraski za na jelko

Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me kakšne novoletne okraske izdelujete sami doma. Kakšne tehnike, s kakšnimi materiali. Kakšen predlog bi mi zelo prav prišel.

Hvala in lepo popoldne!
Default avatar
Palma!
Moji predlogi (preizkušeni):
kupiš kalupe za delanje odlitkov (imajo različne novoletne motive), maso za vlivanje kupiš v barvi terakote (npr) , ko se odlitek malo posuši, a je še dovolj mehak vanj vtakneš sponko za "obšealniček", ko so suhi jih zvrneš iz modela in pozlatiš - pride takšna precej "natur" zadeva - nič kičasto. Pozlate mora biti res samo za vzorec, ne celega pobarvati ;-)).

drugi način je iz slanega testa - zamesiš slano testo, vanj stisneš poljubno barvo (dala sem modro akrilno barvo namenjeno za slikanje, tempere bi po moje bile prešvoh) - razvaljaš, izrezeš z modelčki za piškote, na vrhu s slamico narediš luknjico, počakaš da se posušijo in to je to. Barve se lepo prelivajo (sem gnetla samo toliko časa, da je bilo testo videti kot da je "marmorirano").

nepreizkušen predlog:
medenjaki (me kar mika za letos),
okraski iz papirja (lahko npr izrežeš iz tršega barvnega papirja (po šabloni) - v eni reviji sem videla varianto drsalke, smrečice, venčka, ...., potem pa je bilo nanešeno lepilo in posuto z neko snovjo da je izgledalo kot bi te okraske delno prekril sneg)
huh, idej je še pa še pa še pa še (bom doma še malo prelistala stare revije pa še kaj dopišem)

LP
Default avatar
Za letos je prepozno, je pa ideja za naslednje leto.
Poleti na morju naberete prazne "lupine" morskih ježkov. Če je potrebno jih malo očistite. Pustite jih na soncu, da izgubijo vonj. Nato jih pobarvate z zlatinom.
Take obesite na smrečico. Je zelo lepo, naravno in nekaj posebnega!
Default avatar
Super ideja, imam precej mini ježkov doma že nekaj let pa nisem vedela kam z njimi :-)). Hvala.
Default avatar
Hvala Sonček in Ani. Bom poskušala kaj od tega tudi narediti, upam da mi bo tudi uspelo. Moj štiriletnik je letos na morju zbral nekaj teh lupinic morskih ježkov, škoda da jih je vse potrl še prej kot smo jih prinesli domov. Bomo pa naslednje leto bolj previdni in mislili že na december.

LP
Default avatar
Mi smo lani okrasili drevešček na naraven način - oblance (lesene) smo z rafijo privezali na veje, iz koruznega ličkanja smo naredili pentlje, jabolka in pomaranče sem narezala na kolute in jih posušila, na drevesu so se našla taka čisto majhna, okrogla jabolka. Kdor je videl drevešček in mu je všeč naravno, je bil zelo navdušen. Lahko bi pa nanj navezala še domače piškote - medenjake ali kar tiste, ki se naredijo s testomatom in bonbone...
Default avatar
Zelo enostavni so tudi okraski iz das mase. Kupiš tisto v barvi zemlje, pregneteš, razvaljaš in z modelčki za piškote izrežeš okraske. Po želji malo pozlatiš. Lahko tudi kombiniraš z belo das maso. Ne pozabi narediti luknjice, skozi katero napelješ rafijo in obesiš na drevešček.

Prijetno ustvarjaj

n.
Default avatar
Pozabila sem napisat, na drevešček smo obesili tudi storže:)
Default avatar
Haj!

Hvala vsem za ideje. Me pa še nekaj zanima. Ali se dobijo in kje seveda kroglice iz stiropora. Te nato lahko poljubno oblepiš ali posipaš s kakšnim barvnim peskom. Zelo dosti idej je zares (nasvet sem dobila tudi nekje na tem forumu), v zadnji številki revije Unikat. Prelistajte, ne bo vam žal.

Lp
Default avatar
Stroporne kroglice bi morali imeti v vsaki trgovini s hobby materialom. V tem času še sploh.

lp n.
Default avatar
Morda tole:

za dekoracijo, uporabite posušene pomarančne krhlje(rumene in rdeče pomaranče) Glinene okraske iz rjave gline(kupimo v trgovini Prometej-ali kateri drugi, ki prodaja materiale za domačo izdelavo)ki sem jih obrobila ali pobarvala z zlato prekrivno barvo za glino, lahko pa uporabite tudi mini rdeča jabolka,ki jih nataknete na kos žice in zapičite v gobo.Dodana je tudi bela omela. Ikebano lahko nežno pošpricate z zlatim sprejem ali okrasite z zlato-rdečimi laski!

Pa še tole:




:

Stiropor bunke (dobiš jih praktično povsod,

Pšenični zdrob (oz koruzni zdrob - sam pol predlagam zlate bleščice)

Srebrne bleščice

Lepilo (Mekol )

Rinke za bunke (po domač povedan)

Nek nožek ali paličico za mazanje lepila (čopiča je škoda)

Izdelava:

Zdrob in bleščice zmešaš v posodi (zdravo mešanico, ne pretiravat z bleščicami k je to drag špas) icon_smesko.gif

V bunke zatakneš rinkce, z lepilom (tanek sloj) premažeš bunke, ni treba cele, odvisno kak vzorec želiš, potem vzameš mešanico in jo posuješ po bunkah oz po delih kjer je lepilo...pustiš da se posuši in obesiš kamor ti srce poželi.


Zelo enostavno in lepo in naj sodelujejo otroci

l
Default avatar
Ful lepe ideje so v reviji Unikat
Default avatar
Moj petmesečnik je ravno danes izdeloval okraske za na jelko. Seveda ob moji pomoči:).

V roke sem mu dala kos alu-folije, ki jo je potem mečkal in mačkal. Ko je bilo vsaj malo podobni majhni kroglici sem nanjo z vročim lepilom nalepila srebrn trakec in tanko srebrno mašnico. Izdelki bodo bolj krhki, ampak naredili smo jih pa sami! Kombinirala jih bom z kupljenimi modrimi bunkicami.

Radi se imejte,

Keni.
Default avatar
Pri nas pa je tako:

1. Pred leti sem naredila balončke - bunke kar sama. Zbrala sem kroglice, v katerih se dobi sladoled, jih oprala in posušila. iz vrvice sem naredila zanko z vozlom, ki sem ga vstavila v sladoledno kroglico in pokrovček zalepila z lepilom. Bunki sem tako naredila vrvico za obešanje.

Balonček sem nato oblepila s časopisnim papirjem in mekol lepilom, suho pa potem prebarvala z granitno belo barvo - se dobi v trgovini z likovnimi potrebščinami.

Ko se je ta barva posušila, sem balončke še marmorirala v dveh kombinacijah: rdeča + zlata, modra + zlata. Tudi barve za marmoriranje sem kupila v eni takih trgovin. Balončke sem nato obesila, da so se posušili in sedaj nam vsako leto krasijo božično drevesce.

2. Okraski iz slanega testa - kot so punce napisale že zgoraj - mogoče še ena ideja za motiv: Zaspančki. Iz razvaljanega testa izrežeš krogec, narediš manjšo kroglico za nos, za oči pa poper, usta pa lahko narišeš s palčko. Narediš še kapico s cofom (iz barvnega slanega testa), narediš še luknjico in posušiš (spečeš). Ko se posuši, vstaviš v luknjico vrvico in obesiš.

3. Kroglice iz stiroporja sem ravno včeraj videla tudi v Intersparu na Viču - jih je pa najti mnogokje.

Hvala za ideje, ki bodo tudi pri nas uporabljene.

Vidka
Default avatar
ste tud men full pomagal. že celo večnost iščem nekaj idej. a se pomaranče in ostalo počas suši???
Default avatar
heiii!
mi smo pa lani naredili okraske za na jelko iz nenapolnjenih z vodo vodnih balončkov.

1. napihnili smo balončke. različne velikosti

2. okoli njih smo navili "špago", tisto, ki tudi z njo zavijaš pakete

http://www.kik-textilien.com/typo3temp/ ... 131489.jpg

3. čez smo namazali mešanico mekol lepilo in malo vode.

4. počakali smo, da se vse posuši.

5. počili smo notranji balon

6. "špago" smo okrasili z zlatim oz. srebrnim sprejem


upam, da vam bodo te okraski kaj pomagali

aja kityka mislm, da smo pri mojih starših pomaranče, limone sušili približno 7-14 dni. odvisno kakšni veliki kosi so in kje jih sušiš. mi smo jih na vročih radijatorjih.

lp,


Anja
Default avatar
1.-krogle iz papirja namočene v mavec in porisane
2.-porisane žogice za namizni tenis
3.- izpihana jajca, zavita v rdeči filc - narejeno v obliki velikega bombona
Default avatar
Jz jih delam iz bele gline - lahko pripnem kakšno sliko, ko bodo končani ;)
Default avatar
Nanja je napisal/a:
Prosim daj kakšno slikco.