Skrinjica idej!

Medvedek Pu - adventni koledar

Default avatar
Pozdravljena,
si me s svojimi opisi prepričala, da bom tudi sama naredila adventni koledar za svojo hčer. Imam pa en problem. Hčera bo sigurno vprašala kaj je to, zakaj vsak dan nekaj dobim, zakaj, zakaj.... jaz pa nimam pojma. Nas je vedno obiskoval Dedek Mraz in o ostalih v tistih časih prepovedanih temah vem žal bore malo.
Ker si tako lepo opisala božič upam, da imaš kaj na zalogi tudi za adventni koledar.

Hvala in lp
Default avatar
NIsem Medvedek Pu, ampak identično zadrego smo mi rešili takole - ker smo bili takrat ravno v fazi konstantnega gledanja Pikijev čarobni božič, ki se vrti okoli jelenčkov, sem prišla na idejo, da to prinašajo Božičkovi jelenčki, ki kao malo kontrolo delajo, če so otroci res pridni in poročajo Božičku. Aja, pomembno je to, da smo mi ta darilca vsako noč sproti vstavljali, ker smo se s tem izognili težavam, ko bi hotel mali vse naenkrat pogledat. Skratka, vsako jutro je bil en žepek poln, napolnili pa so ga jelenčki. Smo enkrat naredili tudi tako, da ni bilo zjutraj nič, ker je bil prejšnji dan mali popolnoma nemogoč.
Tako sem na adventni koledar prišila (ali prilepila) dva jelenčka iz filca, ki prihajata proti žepkom. Mali je bil z razlago povsem zadovoljen, res pa so nas malo debelo gledali, ko je hitel povsod razlagati, kako mu jelenčki nosijo darilca; pa kaj, vžgalo pa je. Danes je star 6 let, komaj čaka, da bodo spet jelenčki nosili in že kuri mlajšo sestrico, ki letos dobi svoj koledar, kako bo to super. Komaj čakamo!

LP, Ula
Default avatar
Advent in adventni koledar nima nobene zveze z jelenčki ne z božičkom (ki je le ameriški miklavž, oz ruski dedek mraz). Oboje je sodobna pravljica. V osnovi gre za krščansko pripravo na Božič, pripravo na spomin rojstva Kristusa. Advent je torej popolnoma verska zadeva, ko naj bi se ljudje z molitvijo in spokornim življenjem pripravili na pomemben verski praznik. Da se praznike in pripravo malce približa otrokom, se koledar opremi z darilci, (ta običaj je prišel iz Amerike, marketinška poteza trgovcev) da so bolj slikovito doživljali pripravo (so šteli dneve aha še 20 krat dobim bombonček pa bo božič, ali še 18 krat grem spat pa bomo imeli jaslice, itd.)
Toliko na hitro.
Default avatar
Najlepša hvala za razlago.
Se pa priporočam tudi še za "ne tako hitro" razlago, če bo seveda čas.

Lep pozdrav.
Default avatar
evo tule je nekaj linkov:

Default avatar
Pozdravček Pomočnica, tvoj post sem videla že včeraj, sem pa preden ti odgovorim želela govoriti še z nekom, ki je učen kot sova ...

O-O ti je dala kup krasnih linkov ... hvala zanje tudi z moje strani ...

Veš meni je bilo razloženo takole (saj večino tega že vemo): adventni čas je predvsem čas PRIČAKOVANJA. S tem je seveda povezan tudi adventni koledar. Vse kar se koledarja tiče pa ima zelo globoke korenine še v poganskih časih in je bil v krščanstvo prevzet ... december je mesec ko se zle in mračne sile umaknejo - potuhnjejo in na plano pride vse dobro, pošteno lepo ... v tem času se v tem duhu pripravljamo na Jezusovo rojstvo, kajti samo takšni ga lahko podoživimo ... tvojemu otročku doumljivo, pa lahko razložiš, da je ta koledar v bistvu en velik kolaček sreče, dobrote, lepega, ki ga vsak dan po koščkih prejme do "Božička" ko bo seveda ta glavno čakalo na Božično jutro pod smrečico ... torej je tudi ta koledar neke vrste tako pričakovanje, drobni koščki sreče, radosti, veselja ...

Joj ko bi lahko z menoj poslušala ... saj ne znam tako prenesti vsega na papir kar sem slišala ... še veliko več mi je bilo razloženo vse do starih Rimljanov in črke K, ki je pravzaprav sploh niso takrat imeli v abecedi in je njen začetek z besedo Koledar, ko so častili vsak prvi dan v mesecu in samo v tej besedi se je uporabljala črka K in je pomenila: ravna črta v črki K smo mi, črtica, ki poteka od njene sredine navzdol predstavlja naše korenine in črpanje energije ... črtica, ki poteka navzgor pa pomeni našo "rast" in dajanje tega dalje drugim ...

Vse sem napisala tako laično - razlaga pa je bila zelo zanimiva. Odgovarjam ti z enodnevno zamudo, vendar ti res nisem želela včeraj napisati kar nekaj v tri dni.

Vse dobro in lepo od

Medvedka Pu-ja