Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Vrtoglavica oz. izguba ravnotežja

Default avatar

Meti

Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa se bojujem s težavo, ki se je ne morem "otresti". Gre za neke vrste vrtoglavico oz. stanje, kot da izgubljam ravnotežje. Prisotna je slabost, kakor radi rečemo imam želodec v grlu, vendar nikoli ne bruham. Imam težave s koncentracijo in ne morem sprejemati več podatkov naenkrat (banalni primer če grem v trgovino in iščem določeno stvar-gledam po policah in se mi začne kar vrteti in se mi zdi, da me bo pokosilo, ali pa stojim v vrsti v blagajni in se mi začne vrteti tako, da odložim vse skupaj in grem ven iz prostora, pa še bi lahko naštevala). Naj še povem, da zelo slabo spim, zelo težko tudi zaspim. Sem pa tudi nenehno utrujena, predvsem zjutraj ko vstanem, je to zelo izrazito.

Pred dvema letoma sem dala skozi krvni test za ščitnico, pa vrednosti niso bile povišane. Krvni tlak imam normalen (120-130/60-80).

Zadnjih nekaj mesecev sem se bojevala še z glavoboli v zadnjem spodnjem delu glave. A sem sedaj začela uporabljati IR savno in se mi zdi, da je boljše.

A ima še kdo takšne težave? Kako jih prebrodite?


Hvala in LP,
Meti
Default avatar

Lenča-66

Pozdravljena!
Tudi sama se že več let srečujem z vrtoglavico. Včasih je slabše, včasih pa boljše. Naučila sem se živeti s tem. Kadar je zelo hudo, grem v stalež. Takrat se ne naprezam, naredim kar lahko in počivam. Ko je malo boljše, hodim na kratke sprehode. Navadila sem se, da delam počasne gibe. Treba je vztrajati. Vrtoglavica je hujša, kadar sem utrujena ali ne spim dobro.
Sama se zdravim zaradi Haschimoto tireoiditisa že 12 let. Pravijo, da so težave možne zaradi ščitnice. Imela sem cel kup preiskav. Ščitnični hormoni so vseskozi normalni. Slabo počutje pa kar traja. Sedaj imam tudi nevrološke izpade in sumijo, da imam Multiplo Sklerozo (MS).
Nočem vas strašiti, vendar bi morala vztrajati na nadaljnih preiskavah. Mogoče bi bil dober tudi obisk pri psihiatru, da se izključi anksioznost (ne me narobe razumeti-tudi sama sem ga obiskala), da lahko izključijo psihični vzrok. Znaki za anksioznost so podobni. Tudi pri diagnozi kronična utrujenost, zdravniki hočejo psihiatrično zdravljenje.
Upam, da sem vam kaj pomagala. Če vas zanima še kaj, bom z veseljem odgovorila.
Lenča
Zmaga je nagrada za tistega, ki vztraja toliko časa, da premaga bolečino...
Default avatar

burja

Pozdrav obema!
Zelo dobro poznam občutke, ki jih opisujeta. Tudi sama "plavam" in mi je to blazno mučno. S težavami z vrtoglavico in omotičnostjo se srečujem že skoraj 20 let; včasih je boljše, drugič slabše.
Kar se tiče ščitnice - tudi jaz sem hashi - to pomeni, da imam diagnozo hashimotov tireoditis v hipotirotični fazi. In se trenutno počutim obupno. So vzponi in padci. Tako pač je. Meti, če želiš poklepetati mimo foruma, mi piši na [email protected]
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Ščitnične hormone bi bilo po dveh letih smiselno ponovno kontrolirati. (?) Morda tudi panični napadi? Depresija?

Nekaj o vrtoglavici (povzeto iz poljudnih virov):

Možni vzroki vrtoglavice so številni.

Največkrat je posledica težav v notranjem ušesu. V nekaterih primerih je posledica vnetja v notranjem ušesu, kaj ga povzroča, ni povsem znano, domnevajo, da gre za virusno okužbo. Na srečo praviloma mine in izzveni samo od sebe. (Zdravljenje vnetja lahko vključuje tudi zdravila.)

Menierova bolezen je druga vrsta bolezni notranjega ušesa. Značilni zanjo so napadi vrtoglavice, ki jih spremljajo slušne motnje in šumenje v ušesih ter trajajo 20 minut ali še več. Vzrok težave je čezmerno kopičenje tekočine v notranjem ušesu, zdravi se z zdravili, ki zmanjšujejo pritisk v notranjem ušesu.

Veliko pogostejša in manj huda oblika je položajna oblika vrtoglavice. Zanjo so značilni nenadni, kratki izbruhi vrtoglavice, ki se praviloma pojavijo ob spremembi položaja glave. Povzročijo jo lahko določeni hitri gibi - npr. obračanje v postelji, sedanje, pogled navzgor ali upogibanje naprej, pravzaprav vsako gibanje, predvsem premikanje glave. Oseba lahko občuti tudi slabost, ki jo včasih spremlja celo bruhanje ali pa ne.
Podobno je pri t.i. potovalni bolezni.

Tudi znižan krvni tlak pogosto povzroča vrtoglavico. Prav tako slabokrvnost, sladkorna bolezen, motnje v delovanju ščitnice, nevrološka obolenja, (degenerativne) spremembe vratne hrbtenice ... in še drugi bolezenski vzroki.

Vrtoglavica je lahko tudi znak duševnih težav. Skozi vrtoglavico se lahko izraža duševna stiska (konfliktne situacije, obremenjujoči problemi, ki človeka vržejo iz duševnega ravnovesja). Menijo, da gre pri približno eni četrtini za t.i. psihogeno vrtoglavico, ki nastopi le v neprijetnih situacijah. Vrtoglavice lahko povzroči strah ali anksioznost. Takšno vrtoglavico spremljajo zvonjenje, hitro bitje srca, težko dihanje, občutek praznine v glavi. Prizadeti jo najpogosteje občutijo kot nihanje. Takšnim osebam priporočajo, da bi morale spremeniti svoj odnos do življenjskih problemov.

Na splošno velja obiskati zdravnika v primeru nepojasnjene, ponavljajoče se ali hude vrtoglavice. Čeprav je vrtoglavica zelo neprijetna nadloga, na srečo redkeje naznanja resno bolezen. Lahko pa seveda tudi to. Nevarnejše opozorilo bi lahko bilo, če hkrati z vrtoglavico ali omotico oseba občuti katerega od naslednjih simptomov: zamegljen vid, poslabšan sluh, prizadetost govora, šibkost roke ali noge, izgubo zavesti, težave s hojo, padec, omrtvelost ali mravljinčenje, bolečine v prsih ali pospešen srčni utrip ... Vsi ti simptomi bi lahko pomenili resnejše zdravstvene težave.

Vrtoglavico lahko povzroči tudi preutrujenost.
Ne smemo pozabiti, da so vrtoglavice lahko tudi posledica uživanja nekaterih zdravil.

Zaključek: Občasne vrtoglavice še niso znak za zaskrbljenost in ne zahtevajo posebnih preiskav. Stalne vrtoglavice pa zahtevajo sistematski pregled.

Prisrčen pozdrav in uspešen spopad s težavami vam želim!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

ajddaa

Stara sem 17 let in se že kar ene 3 mesece srečujem z motnjami ravnotežja. Ko hodim se mi zdi, da me noge ne držijo in se počutim kot da sem neprisotna oz v svojem svetu. Pogosto imam tudi glavobole. Zaradi tega sem bila že pri večih zdravnikih, prav tako pa na slikanju glave. Ima kdo kakšno rešitev?
Default avatar

Balon

Zdravo...se kaj beres ta forum...zanima me kako je s tvojimi vrtoglavicami..sama sem na istem z diagnozo ms
Default avatar

S33

Pozdrav!
Že kar nekaj časa se spopadam z nekimi čudnimi občutki, kot da se mi vrti v glavi .. in imam obcutek, da bom padla...ko hodim je obcutek kot da bi bila " pijana"...
Pred kratkim sem imela nevrologa z nagibno mizo...pa pravijo, da je vse B.P
Strah me je, če imam tomor v glavi in če me mozganska kap ...
Nikamor ne upam it sama, ker se bojim, da bom padla...tudi ko stojim, se mi tako cudno zavrti in mislim, da je konec z mano...da me bo kap...in da bom padla....
Strah me je zelo....zato prosim za resen odgovor..
Lp
Default avatar

Breda

Ne vem, ali bi bolj želeli diagnozo ali nasvet, da težava izgine. Včasih mislim, da lahko pomagam, pa me očitno ljudje ne jemljejo resno, saj se po mojem nasvetu nič več ne oglasijo. Ne povedo, ali so poskusili in ali je prišlo do izboljšanja. Ni se še zgodilo, da bi kdo napisal: "Berem tukaj na tem forumu o raznih metodah, gledam video posnetke, niti sanjalo se mi ni, da se lahko s temi metodami pride do takega izboljšanja ... res zanimivo. Pa sem poskusil, če bi tudi meni pomagalom, malo mi je, pa ne dovolj ... Kaj mislite, a še lahko kaj storim, da mi bo boje...?"

Ko smo v stresu, izgubimo 80 % krvi iz možganov, Ko držimo nevrovaskularne točke na glavi, ki se jim reče "O, moj bog" , pride kri nazaj v možgane. To je hitra prva pomoč, toda, narediti je verjetno treba še kaj več, da se te vrtoglavice pomirijo. Gotovo je treba spremeniti način življenja, zmanjšati stres, spremeniti prehrano, manj delati, se več zabavati.... Pa tudi delati na svojih energijah ... To je moje nestrokovno mnenje.


Breda