Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Sjogrenov sindrom

Default avatar

Emina

Ali ima kdo med vami ta sindrom? Lahko je pridružen kakšni drugi bolezni, npr. fibromialgiji, revmatoidnemu artritisu itd., ali pa je samostojen.
Emina
Default avatar

Emina

Naj povem, da so simptomi lahko zelo podobni simptomom FM. Najpomembnejši znaki pa so: suhe oči, usta, nos, verjetno tudi nožnica (pri ženskah ;), utrujenost, povišana temperatura. Pri nekaterih pa tudi bolečine v mišicah in sklepih itd.
Emina
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Ja, ena izmed bolnic v naši skupini za samopomoč ima tudi to diagnozo. Pred leti ji je bila najprej diagnosticirana fibromialgija, lani pa še Sjogrenov sindrom, ki so ga strokovno opredelili kot primarno obolenje, kot sekundarno pa FM.

Pri bolezni Sjogrenov sindrom so prizadete predvsem žleze z zunanjim izločanjem. Glavna znaka bolezni sta suhost ust in oči, poleg tega pa lahko tudi bolečine in otekanje sklepov, oteklina obušesnih slinavk, utrujenost . Bolezen se lahko omeji samo na žleze z zunanjim izločanjem, tretjina bolnikov pa ima tudi druge znake. Bolezen lahko (redkeje) prizadene tudi kožo, nos, prebavni trakt, živčni sistem ...
Gre za avtoimunsko obolenje. Vzrok za nastanek je (verjetno) genetska predispozicija v kombinaciji z vplivi okolja. Do bolezni vodi sprožilni dejavnik bodisi virusno ali bakterijsko vnetje. Imunski sistem začne delovati proti lastnim celicam organizma, v tem primeru solznih žlez in žlez slinavk.
Pri terapiji je zaenkrat možno predvsem lajšanje težav z nadomestki solz in/ali umetno slino. Pri branju ali napetem očesnem delu je priporočljivo, da večkrat zavestno pomežiknemo. V prostoru je priporočljiv vlažilnik zraka, zunaj pa naj bi se izogibali vetru in mrazu. (Več o bolezni tukaj: )

(PS: Tudi pri meni se težave s suhostjo ust in oči stopnjujejo. Zaradi pekočih oči vse teže vzdržim pred računalnikom ali TV ekranom. No, se tolažim, da se od tega ne umre ... , kaj čem? )

Lepo pozdravljeni!

Veronika