Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

SUHA USTA

Default avatar
Pozdravljeni
Ali imate tudi vi suha usta in simptome hiper glikemije ?
Jaz sem namreč ugotovila, da se to meni dogaja po obilnem obroku, sploh pa če obrok vsebuje ogljikove hidrate, recimo 2do3 kose kruha,veliko makaronov, riža , tudi po nekaj skodelicah kave... po takem obroku imam močno suha usta, zamegljen vid, zmedenost, telesni nemir -vznemirjenost...
Ali ima kdo podobne težave?
Default avatar
Pozdravljena, Graciela !

Kar čakala sem na kakšen odziv, a ga ne dočakava. Zato se boste morali zadovoljiti z mojim odgovorom.

Problem s suhimi usti poznam iz osebne izkušnje, nisem pa bila doslej pozorna na povezavo z vrsto hrane, ki jo zaužijem. V literaturi so suha usta, nos in oči navedeni kot možni simptom fibromialgije (po neki raziskavi je 68% bolnikov navajalo med drugim tudi te težave).
Sama si pomagam tako, da v primeru, ko moram daljši čas govoriti (npr. pred publiko...), nosim s seboj stekleničko vode in sproti prisrčno tankam (publika pa tolerira). Pomaga tudi žvečilka, ki aktivira pospešeno izločanje sline. Kadar ste v stiski, si lahko pomagate tudi tako, da podrgnete s konico jezika po sprednjih zobeh, kar hitro ovlaži sušo v ustih. Tako se rešujejo nastopajoči, če jim trema povsem izsuši usta in se jezik začne sumljivo lepiti ob nebo. (Neverjetno, kakšnega življenjskega pomena je slina, česar se zaveš šele, ko pride na tem področju do morebitnih motenj ... )

Glede hiperglikemije (povišane koncentracije sladkorja v krvi), ki jo občutite po določeni vrsti hrane, pa naslednje:
V različnih poljudnih virih je precej napisanega o t.i.glikemičnem indeksu (GI), ki nam pove, kakšen je učinek zaužite hrane na raven sladkorja v krvi.
Po zaužitju različnih ogljikohidratnih živil koncentracija glukoze v krvi različno močno naraste. Živila, ki po zaužitju povzročajo velik in hiter porast koncentracije glukoze v krvi, imajo v i s o k GI. Mednje bi lahko šteli: sladkor, bel kruh, glaziran riž, krompir ... nasploh hrana, ki vsebuje veliko škroba. Živila, ki povzročajo manjši dvig koncentracije glukoze v krvi, imajo n i z e k GI (npr. fižol, soja, mleko, jogurt, jabolka, leča in druge stročnice ...)
Redno uživanje hrane z visokim GI lahko povzroča (poleg debelosti) tudi nevarnost nastanka sladkorne bolezni (tipa2).
V zgibanki, ki sem si jo ogledala v diabetološki ambulanti in je namenjena osveščanju bolnikov in laične javnosti, so navedeni naslednji znaki h i p e r g l i k e m i j e: utrujenost, zaspanost, suha usta (!), žeja, potreba po uriniranju.
Med simptomi h i p o g l i k e m i j e (znižane koncentracije sladkorja v krvi) pa naslednji: lakota, glavobol, vrtoglavica, zaspanost, motnje vida, bledica, znojenje, drhtenje rok, motnje vedenja.

GI torej lahko koristno uporabimo kot merilo pri izboru hrane. Posegali naj bi po hrani, ki ima nizek ali srednji glikemični indeks.

(PS : Prosim svetovalce s področja zdravega prehranjevanja, da me dopolnite ali po potrebi korigirate. /Ajtim, pridi na pomoč!/)

Lep dan vam želim,
Veronika
Default avatar
Lep pozdrav, Gracijela!

Se opravičujem, ker sem komaj zdaj prebrala post. Čeprav nimam hiperglikemijo, imam tudi suha usta, ne glede na to kaj zaužijem, če sploh jem ali pijem, skratka, nobene povezave z hranom. Najhuje je ko dolgo hodim, ali grem po stopnicah, takrat so mi usta in žrelo popolnoma suhi, tako, da me začne grebati in imam občutek tujka v žrelu. Če hitro kaj ne spijem, ali vzamem bonbon ali žvečilno, se mi zgodi, da začnem kašljati. Do zdaj sem mislila, da je to zaradi ščitnice ( ker moja mama ima podobne težave zaradi ravno zaradi ščitnice ). Pomagam si podobno kot je že povedala Veronika, vedno imam zraven malo flaško z vodo, ali kakšno žvečilno, ki mi v hipu pomaga. Isto je z očmi. Imam suhe oči, ki me pogosto pečejo in srbijo ( to pa sem pripisala alergiji )???? Tudi sluznica nosa mi je precej izsušena, tako da problem ni osamljen! :) Podobno je tudi z kožo, je suha, včasih nič lepo "okrašena" z rdečimi lisami ( to se je zdaj popravilo, od kdaj jemljem guai ).

lp
Gordana

*******
Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti.

(Emily Dickinson)
Default avatar
Suha usta so lahko stranski učinek nekaterih zdravil- antidepresivi, vsa pomirjevala, zdarvila za zmanjšanje krvnega tlaka...
LP Mija
Default avatar
pozdravljeni
Saj tudi pri meni uradno ni ugotovljena hiperglikemija, neuradno pa so mi že omenjali to varianto, da imam zjutraj previsok sladkor, popoldne pa nizkega, kar bi lahko verjela. Zakaj se ga pa potem ne da izmeriti, to ne razumem, samo simptomi so zelo podobni. Tudi jaz že leta nosim s seboj flaško vode in čigumije. Od zdravil nimam suhih ust, ker nič takega ne jemljem, hotela sem vam samo sporočiti, da sem ugotovila, da zelo zelo suha usta dobim po obilnem obroku.
Bay
Graciela

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo