Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Revmatolog

Default avatar

MartaP

(Opomba: stara tema izpred dvetih let ...)

Prosim, ima kdo telefonsko od revmatologinje prim.dr.Kos-Golja? Ali še bolje, katerega od revmatologov mi priporočate za pregled zaradi FM?
Hvala in lep pozdrav vsem.Marta.
Default avatar

maya

Lep pozdrav, ga. Marta!

Jaz sem bila na pregledu na revmatološki v bolnici Petra Držaja, pregled je bil zelo natančen, napotila me je tudi na ultrazvoke bolečih sklepov. No, pri pregledu in diagnozi pa se je v bistvu zdravljenje tudi zaključilo. V literaturi pa sem zasledila, naj bi bilo tudi nadaljnje zdravljenje s strani revmatologa.Zanima me, kakšne izkušnje imate s strani revmatologov ostali? Ja, pa tramal mi je zamenjala za movalis in lekadol.
To je vse, kar vem in sem sama preizkusila. Tel. št. žal ne vem!

Lep dan vsem!
Maya
Default avatar

Martina1

Pozdravljeni

Naj povem, da sem bila tudi jaz obravnavana pri revmatologu zaradi nejasnih bolečin v skepih in mišicah. Opravila morje preiskav, vendar vse v mejah normale. Bila sem tudi pri dr. Popoviču. On pravi da gre za fibromialgio, revmatologinja pa je mnenja, da ne. Zanima pa me naslednje. Ali UZ sklepov pride v poštev samo kadar so sklepi otečeni in pordeli. Jaz v tem času odkar imam te bolečine (leto in pol) nisem imela nikoli otečenih sklepov. Me pa neznosno trga po vseh kosteh in mišicha. . To sem omenila revmatologiji. Ona pravi, da UZ sklepov ne bo nič pokazal. Šla bi tudi samoplačniško na UZ sklepov. Ne vem kaj storiti. Kaj mi svetujete.


Martina
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Tudi jaz nisem nikoli imela otečenih sklepov. Bolečine pa od vratu, hrbtenice, ramenskih sklepov, komolcev, kolkov, kolen, stopalnih kosti, v nekem obdobju pa celo v majhnih sklepih prstov na rokah in nogah.

V knjižici Fibromialgija - priročnik za bolnike (Popovič 2004) piše na str.19 takole :
" Bolečine v sklepih rok, komolcev, vratu, v prsnem košu, v sklepih kolka, kolena, v skočnih sklepih ali v stopalih so pri fibromialgičnih bolnikih zelo pogoste. Čeprav so bolečine na dotik izražene v področju sklepov, pri tem sklepi po pravilu ne kažejo nobenega bolezenskega znaka (!) . Bolečina gre pogosto prek predela narastišč mišic na kosti. Po navadi je najbolj občutljivo narastišče tetiv na mišice, čeprav je lahko boleč tudi sklep, vendar običajno ne toliko kot narastišče mišic. Pogosto se to zamenjuje z vnetjem v predelu kit , kitnih ovojnic ali v predelu sluznih mešičkov. Te težave včasih po hoji popustijo, vendar se po daljši hoji velikokrat povečajo. Zanimivo je tudi, da zdravila, ki se navadno dajejo pri vnetju kit ali njihovih ovojnic, večinoma ne pomagajo, pri pravem vnetju pa ta zdravila pomagajo. "

... No, pa imava ! Torej UZ sklepov res ne bo ničesar pokazal. (Jaz ga nisem opravila.)

Kaj pa vaši drugi znaki ? Pozornost mi pritegne dejstvo, da se ortoped in revmatolog v diagnozi nista ujemala . Kako si to razlagate ?

Veronika
Default avatar

maya

HOJ!
Ja, jaz sem imela in še imam oteklo celo desno roko od rame do prstov, najbolj boleče točke pa so v komolcu. UZ rame in kolena ni čisto nič pokazal, je pa tudi res, da se mi bolečina seli in sprehaja, tako da me je v času pisanja napotnice bolela rama, ko sem šla na UZ, pa komolec. Seveda se je držal protokola in mi pregledal samo ramo, tam kjer me je bolelo pa ne.
Tudi meni je revmatologinja sicer na osnovi diagnoze dr. Popoviča napisala diagnozo FM, ampak z atipičnimi bolečinami, saj me boli čist vsak košček telesa, kjer me dotakne, ne da bi pritisnila.
Veliko uspeha pri nadaljnih preiskavah ti želim, svoje izkušnje pa kar napis,saj so nam take informacije vsem v pomoč.
LP Maya
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Ste me prisrčno spravili v smeh ! Ja, tole potovanje in preseljevanje bolečine je res naša tragikomedija. Mi je prav nerodno komurkoli razlagati. Da me je tri mesece bolela desna rama, ko roke ni bilo mogoče dvigniti. Ko se je to umirilo, pa naenkrat bolečine v stopalih, da en teden nisem mogla hoditi. Potem pa v trtico , da ja ne bi preveč sedela ... in tako naprej in tako nazaj . Ha, ha ... se vidi, da danes zunaj sije sonce. (...Mi pa smo totalni vremenarji ...)

Imejte se !

Veronika
Default avatar

Martina1

Pozdravljena gospa Veronika

Tudi jaz imam bolečine podobne vašim. Zadnje čase me zelo boli zapestje, prsti na rokah in nogah. Imam vedno mrzle roke in noge. Bila sem v bolnišnici, kjer so mi naredili nekaj preiskav. UZ trebuha. Imam blago povečano vranico, na zgornji meji normale. Čez tri mesece imam ponovno UZ. IZVID HORMONI TUMORSKI MARKERJI S-PTH 39, 38. Ne vem niti kaj to pomeni. Upam, da ni nič kaj resnega. Moja revmatologinja pravi, da imam neboloče fibromialgične točke (dr. Popovič drugačno mnenje). Bila sem tudi pri zobozdravniku. Imam dva zoba pozitivna (gre za neko žarišče). Ne vem ali mi bodo zdravili ali jih bom morala dati ven (mogoče so tudi zobje vzrok mojih bolečin v mišicah in sklepih). Kaj menite?
Bila sem tudi v Soči. Opravili so mi senzorimetrijo. Nikjer niso ugotovili izrazitih odstopanj od normativnih vrednosti, visoki so le pragi zaznave bolečine, predvsem zaradi vročine, pragi zaznave majhnih temperaturnih sprememb so povsod še v mejah normativov ali pa so mejni.
Zdravnica mi je priporočila da si nabavim protibolečinski stimulator - TENS. Uporabljem ga 10 dni in moram reči, da čutim izboljšanje.
Predpisala mi je tudi antidepresiv Coaxil - ima vpliv na razpoloženje in protibolečinski učinek. Ali poznate??

Najbolj žalostno je to, da hodim od zdravnika do zdravnika, opravila sem že vrsto preiskav vendar so vsi izvidi v mejah normale. Zato imam občutek, da mi nobeden ne verjame. To traja že leto in pol. V tem času nisem bila niti dneva na bolniški, čeprav včasih komaj zdržim na delovnem mestu. Stara sem 35 let. Imam dva šoloobvezna otroka. Imam občutek, da so zdravniki mnenja, da gre za depresivno stanje ali kaj podobnega. Če omenim zdravniku, da sem zaskrbljena še ne pomeni, da sem depresivna.

Lepo vas pozdravljam

Martina
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Pozdravljena, Martina !

Prav lahko si predstavljam vaše stanje. Če sem površinska, bi rekla, da eno leto in pol čakanja na "diagnozo" ni še nikakršna doba (res mi oprostite za to "predrznost"). Večina bolnikov, ki jih poznam, ima namreč precej daljšo kilometrino.

Včasih se bolezen lahko začne s povsem nespecifičnimi, na začetku na primer samo z občasnimi znaki, in potrebuje določen čas, da se "razvije", kot je bilo strokovno pojasnjeno meni. (Tega vam seveda ne napovedujem ali želim, temveč zgolj za informacijo.)

V nekem ameriškem članku, ki sem ga brala ravno včeraj ( tukaj : ), piše, da je FM težka za diagnosticiranje in še težja za zdravljenje. Toda sodobni napredek vodi trpeče v novo obdobje. Predsednica in soustanoviteljica "National Fibromyalgia Association" je dejala, da večina bolnic (v ZDA) čaka na ustrezno diagnozo FM od 3 do 4 leta, kar je napredek v primerjavi s stanjem pred 5 leti, ko je povprečno obdobje do postavitve diagnoze trajalo 8 let (!), kot je pokazala raziskava.
Kakšna je situacija med slovenskimi bolniki, si boste lahko ogledali v rezultatih ankete, izvedene med bolniki s FM/SKU, ki bo objavljena na spletni strani Društva. Menim, da boste med podatki našli zase še več koristnih informacij .

Ne obremenjujte se z občutkom, da vam "nihče ne verjame". To je neredko bolnikov subjektivni občutek in je posledica nemoči, ki ga preveva, kadar osebno počutje govori o neki motnji, izvidi pa tega ne potrdijo (ali pa vsaj ne takoj). Med signale seveda sodi tudi duševno počutje.
Predstavljam si, da se verjetno enako neuspešno počuti tudi zdravnik, če se v "partnerskem" odnosu z bolnikom neučinkovito vrtita v začaranem krogu pošiljanja od specialista do specialista. Revmatologinja nam je na zadnjem predavanju omenila, da jo kar stisne, ko pride k njej spet kak bolnik s sumom na fibromialgijo - kajti ti bolniki veljajo za diagnostično in terapevtsko "naporne". Zaradi svojih težav (resničnih, ne namišljenih!) pogosto obiskujejo zdravnika, pogoste pa so tudi (upravičene) bolniške odsotnosti z dela (čestitam vam, če ste doslej shajali brez njih).

Če bi bile vaše težave primarno depresivna motnja, bi jih moralo zdravljenje z antidepresivom omiliti oz. pozdraviti - kar pa ne velja za fibromialgijo. (Bolečine v zapestjih, prstih na rokah in nogah, gnojna žarišča in povečana vranica prav gotovo niso znaki depresivne motnje). Prav nič se ne bi spraševala, katere težave so primarne in katere sekundarne, če vam omenjeno zdravilo pomaga, ga mirno jemljite naprej, po navodilih lečečega zdravnika. Če ne bo pomagalo, poskusite z drugim.

Kakšno pa je vaše hormonsko stanje ?

O tumorskih markerjih lahko povprašate tukaj :
ali tukaj :

Toliko v današnjem klepetu. Veseli me, če vam TENS zmanjšuje bolečino - ali ste si nabavili svojega? Kako dolgo ga pa nosite na enem mestu ?

Oglasite se spet in sporočite, kako se bo stanje razvijalo!

Vas pozdravljam,
Veronika
Default avatar

KAJ

Pozdravljeni !

Tudi jaz boleham za fibromijalgijo , poleg tega imam pa še živčno depresivno stanje , imam pa tudi povišan krvni tlak . Bila sem na raznih pregledih ,ugotovili so tudi da imam hrbtenico - vratno poslabšano int. .Zanima me koliko bolniške ste dobile . Jaz sem bila do sedaj v bolniški ali pa sem delala po 4 ure .Sedaj pa mi je invalidska zavrnila in moram delati po 8 ur . Grozno vse me boli , v službi te zajebavajo , tako da bi največkrat kar pustila in ostala doma . Stara sem šele 47 let , tako da res ne veš kaj bi naredil. Komaj zdržim 8 ur . Kaj naredite da bi vzdržala in normalno hodila v službo. Komaj čakam da bo lepo vreme , ker se mi zdi da je takrat bolje .
Lep pozdrav !
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Razumem vas.
S tem vprašanjem se, žal, ukvarja večina bolnikov.

Lepo vas pozdravljam in vam želim čim manj boleče spopadanje z boleznijo!

Veronika
Default avatar

TINA

Pozdravljeni

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Kar se tiče aparata TENS naj povem, da sem ga kupila v lekarni (SOČA). Stane 33.000 sit. Imam možnost, da ga po enem mesecu vrnem, če ne bi bilo izboljšanja. Na enem mestu ga uporabljam kar slabo uro (v navodilih piše minimalno 20 min). Sprva sem mislila, da mi malo olajša bolečine !!!
Nisem več prepričana. Že en teden se počutim tako zanič. Dejansko me boli celo telo. Bolečin ne čutim le ko spim. Ali imate tudi vi in ostale bolečine, ki trajajo non stop. V tem letu in pol ni minilo niti dneva, da me ne bi bolelo. Niti ne vem več kako je, če te nič ne boli.
Dvakrat so mi vzeli kri za delovanje ščitnice. Izvid TSH 3,69, parathormon 39 zdravnica pravi, da je to v redu. Ali je možno narediti še kakšen dodatno preiskavo za delovanje ščitnice. Nekje sem zasledila oznako t3 in t4. Mogoče mi lahko vi kaj več poveste o tem. (šla bi samoplačniško) Naj povem, da imam zadnje čase tudi menstruacijo zelo slabo (1 dan krvavitev).
Ne vem več kaj se to dogaja z menoj.
Kaj pa alternativno zdravljenje?? Ali mi priporočate kakšnega dobrega bionergetika.

Lep sončen pozdrav.

Martina
Default avatar

newagegoga

Draga Martina!

Tudi jaz imam bolečine, ki trajajo non-stop, le da se po fizičnem delu stopnjujejo, postajajo zelo močne. Ko rečem "fizično delo" mislim na brisanje prahu, pomivanje posode, pripravo kosila - ne pa na delo na vrtu.
:)
Že dolga leta se niti za en dan nisem počutila dobro, brez bolečin - le da do pred kratkim nisem vedela da te bolečine imajo tudi "svoje ime".
Jaz ne vem kakšna so to boljša ali slabša obdobja, pri meni je vedno enako. Boli.
Kar zadeva bioenergijo in podobno, jaz sem že probala - brez kakega večjega uspeha. Tudi sama sem naredila reiki, da bi si pomagala, toda, za en kratek čas je malo boljše - potem spet po starem! Mogoče bo tebi pomagalo, kar ti srčno želim"
Gordana

*******
Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti.

(Emily Dickinson)
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Martina, menim, da je potrebno najprej razjasniti vašo hormonsko situacijo (kamor ne sodi samo delovanje ščitnice). To mi nakazujejo vaše menstrualne spremembe, ki jih pri starosti 35let, kolikor jih imate, najbrž še ni mogoče pojasnjevati kar s predklimakterično hormonsko disfunkcijo.
Svetujem vam, da vstopite v forum "Hormonske motnje" ( ), kjer se lahko pogovorite s specialistom tirologom.

Lep pozdrav,

Veronika
Default avatar

Martina1

Pozdravljeni,

Ali mi lahko kdo med vami da kakšen naslov za samoplačniški UZ pregled sklepov in mišic.

Lep dan

Martina
Default avatar

mara

Kaj se je zgodilo meni,pred šestimi leti so me nenormalno bolele noge,predvsem v petah,tako da sem zjutraj vstajala na kolena preden sem se dvignila.Bila sem pri splošnem zdravniku,ki ni rekel nič posebnega.Ker me je začel boleti tudi komolec in drugo koleno,sem le izborila pregled pri ortopedu,seveda samoplačniško,da sem skrajšala čakalno dobo.Ortoped na Jesenicah je seveda rekel najprej shujšati,delati vaje in nič drugega,ker gre pač za degenerativno artrozo,pa ne preveč po stopnicah,pa ne počepov...Shujšala sem za 30 kg,tako da sem imela pri naslednjem ortopedskem pregledu malo čez 80 kg,bolečine pa niso nehale.Začelo se je tudi po noči in v mirovanju in prešlo tudi na kolke in zapestje.Ortoped me je naročil čez pol leta,me poslal po neko opornico za komolec.Čez pol leta naj bi dobila tudi opornico za koleno.Seveda nisem šla več k njemu,saj so se bolečine nadaljevale.Začeli so me boleti tudi členki prstov v rokah,zjutraj rabim en čas,da prste sploh prepognem.Šla sem nazaj k splošni zdravnici in ji povedala,da me bolijo vsi sklepi,pa se je skoraj norčevala,da vse me pa res ne boli.Sforsirala sem napotnico za ortopeda na ortopedski kliniki v Ljubljani.Čakala sem pol leta.On mi je takoj,ko sem povedala to kar pravim vam,dejal da gre za sklepno revmo in naj grem k revmatologu.No,splošna zdravnica mi je sedaj vzela kri za preiskave na revmo in bolerijo,napotnice za revmatologa pa še ne.Kaj naj storim,jem naprosin,ki pa skoraj ne pomaga,boli me non stop.Ali lahko zahtevam od osebnega zdravnika,da mi pošlje v bolnišnico,saj drugače ne vem,kdaj bom spet kje na vrsti,denarja za samoplačniško nimam,boli me non stop.Kaj naj naredim.Verjamem da imama sklepno revmo,saj jo je imela tudi moja mama.Ali bom imela kje posledice,ker se toliko časa zanjo ne zdravim.Hvala
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Lepo pozdravljeni !

Menim, da je revmatološki pregled prava smer reševanja vaših težav.

Kot zanimivost :
Prebrala sem, da je v zaključni fazi nastajanja predlog zakona o pravicah bolnikov, ki naj bi šel v vladno obravnavo že v mesecu juniju. Zakonski predlog opredeljuje pravice uporabnikov zdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži ali pri zasebnih izvajalcih; določa način uveljavljanja teh pravic , ureja pravico do pritožbe, kadar so bolnikove pravice kratene. Ministrstvo želi z uveljavitvijo zakona dolgoročno zagotoviti "uresničevanje osnovnih človekovih pravic in vljudne obravnave bolnika ob vstopu v sistem zdravstva, zagotoviti kakovostno zdravstveno obravnavo, pravico do vsesplošnega informiranja v zvezi z bolnikovim zdravstvenim stanjem ter natančno določiti način uveljavljanja bolnikovih pravic."
Ministrstvo za zdravje (bivše) je ob nekajletnem spremljanju pritožb bolnikov prišlo do zaključka , da določene vrste bolnikov potrebujejo p o m o č pri uveljavljanju svojih pravic mimo že znanih ustaljenih postopkov (varuh človekovih pravic in sodno varstvo). Tudi aktualno ministrstvo za zdravje stavi na institut ZASTOPNIKA BOLNIKOVIH PRAVIC. "Ta bo bolnikom lahko neposredno pomagal pri oblikovanju njihovih zahtev, kar je vsekakor novost pri zagotavljanju pravic bolnikov."

Tudi (sedanja) vlada v senci je predstavila svojo različico. Ta določa, da bodo podaljšana roka pacientov zastopniki pacientovih pravic, ki bodo delovali na sedežih območnih zavodov za zdravstveno varstvo.
Po tem predlogu ima pacient kot uporabnik zdravstvenih storitev naslednje pravice :
- pravico do proste izbire zdravnika
- do obveščenosti
- do tega, da samostojno sprejme odločitev o zdravljenju
- pravico do drugega mnenja
- do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo
- do pritožbe
- do brezplačne pomoči v pritožbenih postopkih
- do povračila škode zaradi neustreznega zdravljenja

( "Delo", 24/5 2005 )

Op. Naštete pravice so primerljive z evropsko listino pravic bolnikov.

Vso srečo !
Default avatar

Ivanka

Ali je smiseln pregled pri revmatologu?Imam povišan lateks,bolečine v rokah,ramenih,teniški komolec,sindrom karpalnega kanala,ne pa tudi otekle sklepe.Bolečine se pojavljajo tudi drugje,vendar manj intenzivno,spremlja jih jutranja okorelost in splošna utrujenost.
Default avatar

Smilja

Draga Ivanka,
Menim da je pregled pri revtomalogu vsekakor smislen.
Veliko nas je tukaj ki tavamo od enega zdravnika do drugega,
v iskanju "pomoči" do katere je očitno zelo teško pridet.
Jaz sem klub temu da nimam nikoli otećenih sklepov obiskala tevmatologa,
imam pa stalne bolečine v hrbtenici, ramah, kolkih...mišicah...Bolečine se preprosto selijo, spremljajo ih kokar si sama omenila jutarnje okorelosti, da o splošni utrujenosti ne govorim.
Moja osebna zdravnica mi je predlagala pregled pri revmatologu.Sindroma fibromialgije mi ni potrdil, čeprav mi je prof. Popovič pred leti ugotovil fibromialgijo.

lep pozdrav
Default avatar

LeKr

Pozdravljeni!

Zanima me, ali revmatološki testi (ki so jih opravili na revmatološki kliniki), pokažejo na fibromialgijo? Pri meni so bili negativni, tudi navadne krvne teste sem imela normalne, vendar imam vseeno težave z mišicami in sklepi: vrat me zelo boli, enkrat so me bolela kolena, prsti na rokah, kolki... občutek pa imam, da je to mišično-živčna bolečina, ker me sklepi v notranjosti ne bolijo, ampak me boli na površini sklepa. Ko so bolečine najhujše, težko opravim čisto vsakdanje stvari.

Pa še nekaj: te težave se mi pojavljajo 3 mesece vedno ob istem času menstrualnega ciklusa (začnejo se nekaj dni pred menstruacijo in končajo 5 dni po njej). Vem, da se sliši kot PMS, ampak bolečine so precej hujše in drugačne od tistih pri PMS. Ali ima katera podobno izkušnjo?
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Revmatološki testi, ki ste jih opravili, so izključili kakšno drugo (vnetno) revmatsko obolenje. Za potrditev fibromialgije zaenkrat ne obstaja laboratorijski test, zato se diagnoza postavi na osnovi kliničnega pregleda in sprejetih diagnostičnih meril (ki so: bolečine v mišicah in mišično skeletnih narastiščih, predvsem v ramenskem in medeničnem obroču, ki trajajo dlje kot tri mesece (!) in odkritih 11 ali več od skupaj 18 na pritisk bolečih točk).
Obstajajo pa tudi že poskusi laboratorijskega diagnosticiranja bolezni (primer: in ), ki so še v fazi preizkušanja.
Poslabšanje težav z mesečnim hormonskim ciklusom je poznano tudi drugim bolnicam, kar dokazuje, da na bolezen vplivajo tudi hormonska nihanja.

Lepo pozdravljeni in lep dan vam želim!

Veronika