Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

nevrokardiogena sinkopa

Default avatar

zarja

pozdravljeni!
mene pa zanima, če je nevrogardiogena refleksna sinkopa, vazovagalnega tipa lahko podedovana? ali jo je moč pozdraviti? ali mi lahko, prosim, podrobneje opišete, zakaj pravzaprav gre pri tej bolezni? kaj se dogaja s srcem, prekrvitvijo, ko pride do tega napada?

ponoči sem se zbudila od bolečin, bolečine v spodnjem delu trebuha so bile podobne menstrualnim, čutila sem tudi velik pritisk in bolečine pri zadnjični odprtini. nakar sem odšla na wc. čutila sem, da bom vsak hip omedlela, vrtoglavica je bila zelo močna, zato sem dala od sebe vse moči, da sem pravi čas prišla do postelje in se vlegla. morda sem bila za par sekund v nezavesti. potem nekaj časa nisem mogla premikati niti rok niti nog. bila sem vsa prepotena.
sicer pa imam omotice vsak dan - konstamtno. včasih izrazitejše, včasih manj izrazite. ali bi na zgornje povedano lahko bil sum še na katero drugo bolezen, ali se vsi ti znaki prištevajo h kardiogeni sinkopi???

najlepša hvala za odgovore!
LP
Default avatar

Boris Cibic

Nevrokardiogena refleksna sinkopa ni podedovana. Pri tej težavi gre za neustrezno reagiranje avtonomnega živčevja (vagusa in simpatikusa) na razne položaje telesa.

Bolniki so lahko omotični in lahko padejo v nezavest. Precej jim nihata srčna frekvenca in krvni tlak. Bolnikom svetujemo redno aerobno vadbo (!?), nekajenje, uravnoteženo, primerno soljeno hrano.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

boris cibić

vazodepresorna refleksna nevrokardiogena sinkopa kaj je to?
Default avatar

Boris Cibic

Sinkopa = kratkotrajna nezavest
Nevrokardiogena sinkopa = kratkotrajna nezavest zaradi prevlade delovanja živca vagusa.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si