Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Visok srčni utrip v nosečnosti

Default avatar

Mamica

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok moji težavi. Stara sem 26 let, drugič noseča, skoraj 36 tednov. V nosečnosti nimam razen visokega utripa nobenih posebnih težav (pritisk okrog 110/70, ne zatekam, normalno funkcioniram, hemoglobin v redu). Moj utrip pa je v povprečju nekje od 110 do 140. 140 včasih tudi po enournem ležanju. Ne zdi se mi, da bi se hitro zadihala (razen včasih mi čisto zmanjka energije za kake pol ure).

Pred nosečnostjo sem imela težave s "preskakovanjem" utripa. Bila sem na dveh ultrazvokih, ki nista pokazala nikakršne organske nepravilnosti. Kardiolog mi je rekel, da ni nič nenormalnega, če srce občasno rahlo preskoči ritem. Zaenkrat 24-urnega holterja še nisem imela. Pri prvi nosečnosti sem se zaradi tega zelo bala poroda, pa sem imela med porodom pulz okrog 80-90.

Ali gre lahko za kaj resnega? Moram povedati, da sem najbrž bolj obremenjena s srcem, ker je bil mož pred petimi leti na srčni operaciji, da so mu vstavili umetno aortno zaklopko. Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

tanci

Živjo Mamica,

Tudi jaz imam podoben problem, sem sicer v 22 tednu in imam tudi zelo hiter utrip (povprečje okoli 94). Zanimivo je, da imam pri zdravniku vedno višji pritisk (145/80) - doma normalnega, ter zelo hiter utrip (zadnjič 118). Težave s hitrim bitjem srca so se mi pričele na začetku leta, bila sem že pri kardiologu vendar niso ugotovili ničesar. Zadnjič me je pa sestra prav prestrašila, češ da me je treba do poroda zrihtati zaradi visokega pritiska in tako hitrega utripa, ko pa sem to omenila mojemu G, pa ta pravi, da je vse OK če tudi kardiolog ni nič najdel. Naj bi bil pa ta hiter utrip posledica stresa, premalo gibanja,....Ko se gibljem še gre, ker se ne osredotočim na utrip, ko pa se zvečer uležem pa prav čutim bitje srca v glavi...je prav moteče a kaj naj naredim....
Default avatar

Boris Cibic

Spoštovani,

V nosečnosti se poveča količina krvi in zato srce deluje hitreje in močneje, pri nekaterih nosečnicah celo za 40%, kar jo lahko vznemiri. Pri nosečnici, ki je imela zdravo srce pred začetkom nosečnosti in ni med nosečnostjo zbolela na srcu, porodničarji ne predpisujejo zdravljenja z zdravili. Priporočajo le skrb za redno gibanje in telovadbo, včasih zeliščna pomirjevala.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

petra.h

Že pred nosečnostjo sem se zdravila za zvišan krvni tlak. Jemala sem polovico tablete bloxana zjutraj in eno četrtinko zvečer. Sicer se s temi tabletami nisem počutila glih najbolje. Odkrili so mi tudi Eustachijevo valvulo, ki naj bi bila posledica pri razvoju. Sedaj sem v 33 tednu nosečnosti. Že cel čas jemljem eno tabletko Methyldopha stada. Pritisk je trenutno dokaj stabilen. Zjutraj preden vzamem tableto 121/92,114/ 83 , 118/80.Zvečer pa 125/93, 124/87. Vendar pa me trenutno skrbi sledeče zakaj imam pulz pri teh vrednostih od 60 do 80? Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Srčna frekvenca med 60 – 80/min. je v normalnih mejah. Odvisna je od telesnih obremenitev, duševnega stanja in tudi od lege telesa. Sporočene vrednosti krvnega tlaka so v mejah normale.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar