Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

nevrokardiogena sinkopa

Default avatar

petrca

pozdravljeni!

moja diagnoza je sledeča: nevrokardiogena, refleksna sinkopa vazovagalnega tipa. stara sem 19 let. ko sem prišla s tem izvidom k osebni zdravnici, mi je samo dejala, naj se izogibam stresnim situacijam in naj se skušam kontrolirati. ampak meni se grozno vrti vsako jutro in potrebujem še kakšno uro, preden vstanem s postelje. zato me zanima, ali obstajajo kakšne tablete ali zdravila ali karkoli, kar bi pripomoglo k temu, da bi bile omotice manj intenzivne??? na kakšen način se ponavadi zdravi ta bolezen? pa zakaj pravzaprav pride do te bolezni?

hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Spoštovani,

Kljub velikemu napredku medicine v zadnjih desetletjih je še mnogo bolezni ali bolezenskih stanj, proti katerim še nimamo dovolj učinkovitih zdravil. V takih primerih se moramo "zateči" k več ukrepom, da bolnikom pomagamo.

V vašem primeru so izvidi preiskav pokazali, da prevladuje delovanje živca "vagusa", ki upočasnjuje delovanje srca in niža krvni tlak. Verjetno vam je vaš zdravnik dal ustrezna navodila. Pomembnih je več ukrepov: redna aerobna vadba, nakajenje, izogib stresnim situacijam, primerno soljena hranma, uživanje ustreznih količin tekočine. Včasih bolnik uspe ublažiti težave z uživanjem blagih poživil (kava, kola in podobno) ali polivitaminkih preparatov.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si