Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

ekstrasistole NUJNO

Default avatar

MEDO

Prvič lansko leto so se mi pojavile ekstrasistole. Bila sem pri kardiologu, nosila sem holter in opravila obremenitveni test, na holterju so bile vidne pogoste VES, ostalo je bilo v mejah normale. Zdaj pa so se mi pred mesecem zopet pojavile in so tako pogoste, da prav težko prenašam vse skupaj. Včasih se pojavijo takoj ko se zbudim, največkrat pa po jedi. Preskakuje mi približno vsak peti utrip, včasih pa kar nekaj utripov zaporedoma. To traja kar po par ur. Ko mi preskoči srce, ga čutim prav v grlu in tak občutek imam, da se mi krči prepona. Postanem nemirna, kar hodim iz sobe v sobo in strah me je. Lansko leto mi je kardiolog hotel dati beta blokator, a ker sem astmatik, to ne pride v poštev. Splošna zdravnica mi je predpisala Helex, vzamem pol tbl na dan, predpisala mi je pa dva na dan in mi je dala napotnico za kardiologa. Na vrsto pridem šele septembra, če bo pa še tako hudo naj mi napiše splošna napotnico za bolnico. Kaj mi svetujete? Zadnjič sem brala, da lahko pride do nenadne smrti zaradi VES, in zdaj me je še bolj strah. Drugače vsak dan hodim po eno uro in dokaj zdravo živim. Stara sem 49 let.
Upam, da me boste potolažili in hvala za odgovor. LP
Default avatar

Boris Cibic

Spoštovani,

Zdravniku res ni težko potolažiti bolnika, ko je prepričan, da bolnikove težave niso "usodne". Tako je v vašem primeru. Upam, da veste, da so VES v večini primerov prisotne tudi pri povsem zdravih srcih. In do sedaj so tako prepričani tudi vaši zdravniki.
Če vam pomaga Helex, ga lahko brez skrbi jemljete dokler se ne bo stanje ponovno pomirilo. Namesto Helexa ali betablokatorja lahko poizkusite učinek zdravil proti aritmijam. V zadnjem času so mnogi raziskovalci ugotovili, da tudi astmatiki lahko jemljejo nizke odmerke tistih betablokatorjev, ki delujejo skoraj izključno na srce.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MEDO

Najlepša hvala za vaš prijazen in ohrabrujoč odgovor. Prosim vas samo še to, kateri antiaritmik in kateri betablokator mi priporočate.
Hvala in lp
Default avatar

Boris Cibic

Spoštovani,

Morda ste že brali ali slišali, da so vsi sedanji antiaritmiki in betablokatorji približno enako učinkoviti. Razlike so le v individualnih reakcijah na posamezno zdravilo. Če nekomu zelo pomaga Cordarone, s tem še ni rečeno, da bo zdravilo enako pomagalo njegovemu sosedu, itd. Pomembne so tudi izkušnje zdravnika s posameznim zdravilom. Žal smo še daleč od idealnega zdravila!

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Ana

Če lahko pomagam z mojo izkušnjo. Meni so se ekstrasistole pojavile bolj pogosto v menopavzi. Ob jemanju hormonske nadomestne terapije so manj pogoste. Stara sem 47 let. Mogoče tudi Vi prihajate v meno.
LP Ana
Default avatar

MEDO

Ana, kakšno nadomestno terapijo ste pa uporabljali, meni je moj ginegolog rekel, da, ker sem kadilka to ne pride v poštev. Sem pa brez menstruacije že eno leto. Torej, mena je verjetno že tu. Kako pogoste ekstrasistole ste pa imeli? Ali ste imeli še kakšne druge psihične težave? Jaz sem kar nekako tesnobna, strah me je. Mislim, da so tega krive ekstrasistole, ker, če jih ni, se povsem dobro počutim. Kako je bilo pri vas, včasih že izmenjava mnenj pomaga. Prav lep pozdrav.
Default avatar

Ana

Jemljem Activelle tabletke- hoprmoni in sem občutila takojšnje izboljšanje predvsem počutja. Tesnobe ni bilo več ektrasistole pa kredkoma. Preberite si kaj o menopavzi in boste presenečeni kako velik spekter simptomov je lahko sploh v začetku. Toplo vam vsaj na začetku priporočam ghormone. Te , ki jih jaz jemljem so najnižja možna vsebnost hormonov.
LP aNA
Default avatar

MEDO

Ana, hvala za odgovor. Veliko sem prebrala o menopavzi, toda prav nikjer niso omenjene ekstrasistole. Pač, hitro bitje in palpitacije, drugega ne. Kako pogosto ste imeli ekstrasistole? Ali vas je bilo tudi strah? Že vnaprej hvala za odgovor in lep dan vam želim.
Default avatar

neely

spoštovani zanima me ali lahko pomanjkanje magnezija povzroči ves in sves,če kako lahko to ugotoviš pri sebi in ali lahko 300mg na dan spiješ tudi kot zdrav ali ti to prej škodi???

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic