Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

vrtoglavica in pritisk v glavi

Default avatar

vesna

Pozdravljeni!

Prvič sem se znašla v taki situaciji, zato bo tale post malo osežnejši.
Res ne vem več, kaj naj si mislim...

Stara sem 28 let, visoka 170 cm in težka 59 kg, do sedaj odličnega zdravja, telesno dokaj aktivna (vem, da bi se dalo na tem področju še marsikaj narediti...), ne kadim in kdaj pa kdaj popijem kakšno pivo.

Pred nekaj leti sem imela prvič težave zaradi nizkega pritiska. Težave so bile dokaj redke, morda trikrat do štirikrat na sezono, ponavadi se mi je to dogajalo spomladi ali jeseni. Zavesti nisem izgubila. Pomagala mi je slana voda, po nekaj minutah so težave izginile.
Vrednosti tlaka se navadno, če se počutim dobro, gibljejo med 100/70 - 120/80.

Letošnjega septembra pa so se pojavile težave. Vsa zadeva se od takrat redno ponavlja, v zadnjih nekaj tednih približno enkrat na teden. Po prvem napadu sem mislila, da gre ponovno za padec pritiska, vendar je vse skupaj izpadlo popolnoma drugače, kot sem bila vajena.

Začelo se je z vrtoglavico in občutkom "prazne glave", nadaljevalo pa s pospešenim bitjem srca (cca 90 - 100/min) in povišanim tlakom (nekaj sekund po napadu 138/84, pulz 80). Legla sem in stanje se je po nekaj minutah umirilo, nato pa se je v pol ure vsa zadeva ponovila še trikrat - v ležečem položaju. Nisem izgubila zavesti niti občutila slabosti ali tiščanja na malo ali veliko potrebo. Dva dni je bilo potem vse v redu, potem pa spet - močna vrtoglavica, razbijajoče srce...tokrat sem šla na urgenco, kjer so mi opravili osnovne preiskave, vse bp.

Splošni zdravnik mi je pregledal kri in ščitnico (TSH), vse je bilo brez posebnosti. Predpisal mi je Lexaurin 1,5 in me napotil v nevrološko ambulanto, kjer je zdravnica ugotovila, da gre "...najverjetneje za presinkopna stanja, lahko bi šlo tudi za POTS." Napotila me je na test z nagibno mizo, izvid je bil sledeč: sum na nevrokardiogeno, refleksno sinkopo vazovagalnega tipa.

Na pregled pri kardiologu še čakam, je pa splošni zdravnik izrazil dvom, da bi bil vzrok za to dogajanje srce.

Zadnje 14 dni se mi stvar ponovi približno na tri do štiri dni, navadno zvečer, ko ležem v posteljo, s to razliko, da mi srce ne razbija tako močno, kot ob prvih napadih, se mi pa še vedno močno vrti, tišči me na potrebo, včeraj in danes pa mi hoče biti tudi slabo. V zadnjem in vrhnjem delu glave čutim stalen pritisk (ne gre za glavobol), občutek imam, kot da bi imela vse žile do konca razširjene, čeprav je tlak normalen (114/71, pulz 64), skozi ves dan je v valovih prisotna rahla do srednje močna vrtoglavica (ob vrtoglavici se mi tlak nekoliko poviša - 126/80, pulz 70). Če si objamem in stisnem glavo ali se samo naslonim nanjo, se mi zavrti, ko pritisk popustim.

Vsi mi pravijo, da moje stanje ni nevarno, da gre najverjetneje za psihološki ali hormonski izvor težav, vendar se s tem nekako ne morem sprijazniti. Kontracepcijskih tabletk ne jem, do letošnjega septembra mi "ni nič manjkalo", pišem diplomo, v službi še nisem (torej nisem pod omembe vrednim stresom), plešem, sem redno v družbi, sem psihično popolnoma stabilna, zagrizena optimistka, nimam nerazrešenih problemov, edina "resnejša bolezen" je bil lanski zimski močan prehlad.

Zanima me, kaj pomeni izvid nagibne mize in kateri so še možni vzroki za te težave. Bolezni ožilja? Srca? Je kaj narobe s prekrvavitvijo glave? Slaba drža? Zategnjene mišice od sedenja? Je morda le kriva psiha? Skratka, milijon vprašanj...

Nekaj preiskav me še čaka, vendar bi vseeno rada prebrala še vaše cenjeno mnenje. Vse skupaj morda res ni nič hujšega in je popolnoma nenevarno, je pa hudičevo neprijetno in, priznam, vsaj zame zaskrbljujoče.

Hvala, da ste si vzeli čas za branje!
Lepo vas pozdravljam!
Vesna
Default avatar

Boris Cibic

Ko smo v Društvu za srce sklenili, da stopimo v čimbližji stik z našimi člani in prijatelji, smo se zavedali, da bomo težko izpolnili njihova pričakovanja, ker mnogokrat razpolagamo s premajhnim številom podatkov. Zato sem si rad vzel čas, da sem skrbno prebral vaš post in čas, da vam skušam pomagati.

Pravilno vas je izbrani zdravnik napotil najprej na pregled k nevrologu, ker je menil, da vaše težave niso posledica bolezni srca.

Pri pregledu na nagibni mizi so ugotovili POTS (posturalni ortostatski tahikardni sindrom), kar kaže na funkcionalne motnje z velikim nihanjem krvnega tlaka in srčne frekvence.

Težko bi znal odgovoriti zakaj so nastale navedene težave v zadnjem času, ko nimate posebnih razlogov za slabše počutje. Težko bi vam tudi znal svetovati vrsto zdravljenja. Poizkusite gojiti redno aerobno vadbo (hoja v naravi, plavanje, kolesarjenje) in zdravljenje z blagimi pomirjevali.

Ali je Lexaurin koristen? Adavin je zdravilo, ki ga lahko dobite v prosti prodaji. Morda boste dobili dodatne koristne nasvete pri kardiologu in otologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

maiiia

Pozdravljeni!

Vrtoglavice, omotice, slabost itd. so se mi začele leto dni nazaj,pri 16.letu. Kar naenkrat mi je postalo slabo, začelo se mi je močno vrteti, včasih se mi je pred očmi celo temnilo in bila sem popolnoma brez moči. Nisem vedela, kaj naj bi to pomenilo in tudi nisem imela potrebe, da bi obiskala zdravnika. Vendar se mi je to dogajalo vedno pogosteje.
Dobra prijateljica mi je svetovala, da naj obiščem zdravnika.

Končno sem odšla k zdravniku. Poslal me je na EKG, slikanje glave, na test z nagibno mizo... Prvih 6 mesecev niso opazili čisto nič. Ko pa sem opravila test z nagibno mizo, so nekaj opazili in potdrili da imam sum na nervokardiogeno, refleksno sinkopo vazovagalnega tipa. Res nisem vedela kaj to pomeni.

Ko dobim napad se mi močno vrti, ostanem brez moči, pred očmi se mi je temnilo, krvni tlak mi je padel od 133/70 na 72/30 mmHg, frekvenca srca pa od 108/min. na 57/min.

Zdravnica mi je rekla, da imam gotovo posledice padca in udarca v glavo, ki sem ga imela pri 5 letih, vendar to ni nič resnejšega. Čeprav je možna zdravnikova teorija za moje napade, bi Vas vseeno vljudno vpršala za vaše ceneno mnenje.

Nekaj preiskav me še čaka, vendar upam, da ni to kaj hujšega. Tako kot je navedla zgornje dekle, tudi mene to skrbi in je res zelo neprijetno. Nekajkrat zaradi tega nisem odšla v šolo, kar je bilo zelo slabo zame, saj sem kmalu imela težave v šoli.

Že za vnajprej se Vam zahvaljujem za vaše mnenje
in lep pozdrav!
Maja
Default avatar

Boris Cibic

Bolnike, pri katerih nastopajo vrtoglavice, omotice in nezavesti, v zadnjem času napotimo tudi na pregled na nagibni mizi. Na pregledu so pri vas posumili na "nevrokardiogeno refleksno sinkopo vazovagalnega tipa", ki bi jo z enostavni besedami opredelil kot "funkcionalna motnja" pri kateri prevladuje delovanja živca "vagusa", ki znižuje krvni tlak in upočasnjuje delovanje srca. Napisali ste, da morate še na nekatere preiskave. Dokončna ugotovitev bo pomembna. Upam, da so težave funkcionalne narave, ki jih boste počasi odpravila z redno aerobno vadbo in z zdravim slogom življenja
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Barčica

Pozdravljeni!

Tukaj sem prebrala poste in ker imam sama težave z vrtoglavico, me zanima kakšna je to nagibna miza? Na ORL-ju so me poslali na nek ravnotežnostni test, kjer bi mi naj vlivali vodo v uho. Ali je to isto?
Hvala za odgovor in mnenje.
LP, Barbara
Default avatar

Boris Cibic

Pri bolnikih, ki tožijo za vrtoglavico ali napadi nezavesti opravimo še pregled na nagibni mizi. Pri tej preiskavi najprej opravijo pregled pri ležečem bolniku in za tem še pregled, ko mizo postavijo v pokončno lego. S to preiskavo skušamo ugotoviti vzroke za bolnikove težave z ravnotežjem zaradi sprememb krvnega tlaka. Preiskava z vlivanjem vode v uho je preiskava, s katero ugotavljamo delovanje organov ravnotežja v ušesih.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nejcooo

Pozdravljeni.Tudi jaz imam podobne probleme.Ampak zraven tega se imam nekaksne otekline ali bule zadaj na glavi na vratu za uhljem in pod uhljem.Kaj bi lahko bilo to?

Lp Nejc
Default avatar

Boris Cibic

Priporočam vam pregled pri izbranem zdravniku, da vas napoti k ustreznemu specialistu (internistu? kirurgu?)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mojca 79

lp imam problem da se mi roke začnejo močno tresti in vrtoglavica. bila sem pri zdravniku izvid ščitnice je v redu ekg tudi.vsi mi pravijo da je to lahko psiha . kaj pa vi mislite lp
Default avatar

Boris Cibic

Sporočili ste mi premalo podatkov, da bi posumil na organsko bolezen. Vaši simptomi so zelo verjetno posledica duševnih obremenitev. Vsekakor, če bodo trajali, bo zelo verjetno potreben posvet z izbranim zdravnikom
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Jana Hoc

Hi,
stara sem 50 let in že 10 let se spopadam s težavami. Vsakodnevne slabosti,rahle vrtoglavice, skratka slabo počutje. Redko kakšen dan se počutim normalno.Vsake toliko časa pa imam prav napad in to vedno v večernih urah v postelji. Hitro razbijanje srca in hudo močna slabost. Vsak premik mi še pospeši srčni utrip. Ledeno mrzle noge in obvezno po parih minutah napada močno tiščanje na vodo in blato. Obvezno imam napad tudi tisti večer, ko čez dan dalj časa kaj fizičnega počnem (delo na vrtu ali pa hribolazenje)
Sem nekadilka, ne pijem kave, imam urejeno življenje. Pregled ščitnice bp.V teh 10 letih sem poizkusila od akupunkture, bioresonance, posta, zdrave prehrane, jogo, vsak dan hodim 5 km seveda po ravnini. Nekoliko sem stvari omilila, vendar je moja kvaliteta življenja še vedno v, da ne rečem kje. Moja mama je imela angino pektoris, vendar jaz nimam pekoče bolečine v prsih.
Kaj bi to lahko bilo?
Ali smo pa res že vsi "razštelani" od zastruplenega ozračja, škropiv in Ejev?
LP
Jana
Default avatar

Boris Cibic

Vsebina vašega dopisa kaže na možnost pogostih, kratkotrajnih napadov "supraventrikularne paroksizmalne tahikardije" ob različnih stresnih plivih.V dopisu ni podatkov o zdravilih, ki jih ste jemali ali jih jemljete, da blažite težave.Izgleda, da ste dali prednost postopkom alternativne medicine, ki pa niso bili dovolj uspešni.
Morda bodo zadostovala že blaga pomirjevala (Persen ali podobno) in nadaljevanje dosedanjega zdravega načina življenja. Če se bodo težave še nadaljevale bo verjetno potrebno dajanje antiaritmikov ali betablokatorjev. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zbut

Pozdravljeni,

pred nekaj dnevi se je punci (20 let) med sedenjem nenadoma začelo močno vrteti. Postala je povsem bleda, njene ustnice pa suhe. Hitro sva odšla ven iz zgradbe, na zrak, ko je nenadoma izgubila zavest. Položil sem jo v bočni položaj, po približno 10 sekundah pa je že bila prisebna.
Nato je kakšno minuto še sedela, potem pa je bilo vse vredu.
Čez nekaj minut jo je začela boleti glava (ne vem ali kot pritisk ali prav bolečina), vrtoglavica pa se ji ni več pojavljala.
Zadnje mesece se ji dogaja to, da jo včasih (sicer redko, ampak se dogaja) začne boleti v prsih (oz. bolj pri srcu, med dihanjem), tako, da mora začeti plitko dihati. Nato, po nekaj sekundah, ta bolečina mine.

Možnost, da je noseča, sva izključila, ker redno jemlje kontracepcijske tabletke, prav tako pa uporabljava kondom, le 3 dni prej pa se ji je tudi končala menstruacija, ki je bila redna in normalna.

Zanima me, kaj bi bil možen vzrok za nastalo situacijo?Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi večdnevne odsotnosti odgovarjam z veliko zamudo. Mislim, da ima "bolnica" zdravo srce in, da je bil, v dopisu naveden zaplet, posledica funkcionalnih motenj, kar pogostoma opažamo pri mladih dekletih. V takih primerih priporočamo zdrav način življenja, zlasti redno aerobno vadbo, nekajenje, omejitev uživanja kave in alkohola in po potrebi blaga pomirjevala.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

darinica

Spoštovani!

Pred šestimi leti sem zaradi slabega počutja obiskala zdravnika in ugotovil je, da imam visok krvni tlak. Po raznih raziskavah, tudi pri kardiologu, mi je ta predpisal tablete Ampril 2,5 mg dnevno in Darob Mite 2 x 1 tbl (80 mg) in več ali manj se je stanje popravilo. Na preglede sem redno hodila in kljub visokemu tlaku (včasih tudi 160/95) mi drugih tablet ni predpisal.
Sem pa bila zmeraj utrujena, imela sem občasne vrtoglavice, pulz pa je bil od 46 – 50/min. Zelo redko je bil višji.
V začetku novembra 2011 se mi je v službi naenkrt zavrtelo, stemnilo pred očmi, v glavi mi je šumelo in ker se stanje ni izboljšalo, so me odpeljali k osebnemu zdravniku, ki mi je izmeril tlak 220/118. Takoj sem prejela 2 vpiha Nitrolingvala, 25 mg Kaptoprila ter 10 mg Apaurina, vendar mi tlak ni bistveno padel, zato so me odpeljali na urgenco, kjer so mi dali infuzijo FR in še nekaj tablet za znižanje tlaka, a mi ni bistveno padel, zato so me obdržali v bolnišnici.
Naredili so mi več preiskav: EKG, CT možganov, RTG sliko prsnih organov, Konziljarni pregled v očesni ambulanti, barvni dopler vratnih žil, magnetno resonanco glave, laboratorijske preiskave (tudi tumorske markerje, ščitnico in mnogo drugih)...... a vsi izvidi so v mejah normale.
Pregledala me je tudi nevrologinja, ki ni našla znakov za okvaro centralnega živčevja.
Glede na vse negativne izvide bi morala biti zelo vesela, a nisem, ker problemi niso izginili.

Po odpustu iz bolnišnice so mi povečali dozo tablet in sedaj jemljem Ampril 5 mg zjutraj in 5 mg zvečer, Adalat oros 1 tbl. zjutraj in Darob Mite 2 x 1/2 tablete.

In sedaj moj problem: vrtoglavica oz. omotica od jutra do večera (na bruhanje mi ne gre). Ves čas se počutim tako, kot da bi stala na čolnu in se zibala. Na cesto si ne upam sama brez spremstva, ker moram nekoga držati za roko, da lahko normalno in brez strahu hodim, za volan pa itak ne upam. Skratka, ne morem več normalno funkcionirati in s tem posledično sem izgubila tudi voljo do vsega. Ko pridem iz službe komaj čakaj, da se vležem na kavč, da se mi neha vrteti.
Drugih bolečin ne čutim.
Krvni tlak si redno merim in je večino normalen (zame), to je do 140/90, včasih je tudi 170/100 (takrat je počutje katastrofalno, mi kar šumi v glavi), včasih pa znaša 117/76. Pulz je od 50 do 55 na minuto. Vrtoglavico čutim pri visokem in nizkem tlaku.
Danes sem zaradi tega stanja obiskala kardiologa, a mi je povedal, da je z njegove strani z mano vse v redu in da vrtoglavica ne bi smela biti posledica „koktajla“ tablet, ki jih jemljem.

Stara sem 45 let, visoka 165 cm, teža 69 kg. V službi opravljam sedeče delo 8 ur za računalnikom.

Prosila bi vas, da mi svetujete, kaj naj naredim oz. katere preglede naj še opravim, da bi odkrili vzrok mojim vrtoglavicam oz. omotici. Je to mogoče obraba vratnih vretenc, kakšna bakterija v želodcu (o tem sem nekje brala), mogoče bližajoča se mena?
Kaj bo z mano čez 5 ali 10 let, ko že sedaj jemljem toliko tablet?
Je tako nizek pulz normalen? Dnevno sicer prehodim 3 do 5 km, drugače pa nisem športno aktivna.

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Default avatar

dajinka

Spoštovani!

Pred šestimi leti sem zaradi slabega počutja obiskala zdravnika in ugotovil je, da imam visok krvni tlak. Po raznih raziskavah, tudi pri kardiologu, mi je ta predpisal tablete Ampril 2,5 mg dnevno in Darob Mite 2 x 1 tbl (80 mg) in več ali manj se je stanje popravilo. Na preglede sem redno hodila in kljub visokemu tlaku (včasih tudi 160/95) mi drugih tablet ni predpisal.
Sem pa bila zmeraj utrujena, imela sem občasne vrtoglavice, pulz pa je bil od 46 – 50/min. Zelo redko je bil višji.
V začetku novembra 2011 se mi je v službi naenkrt zavrtelo, stemnilo pred očmi, v glavi mi je šumelo in ker se stanje ni izboljšalo, so me odpeljali k osebnemu zdravniku, ki mi je izmeril tlak 220/118. Takoj sem prejela 2 vpiha Nitrolingvala, 25 mg Kaptoprila ter 10 mg Apaurina, vendar mi tlak ni bistveno padel, zato so me odpeljali na urgenco, kjer so mi dali infuzijo FR in še nekaj tablet za znižanje tlaka, a mi ni bistveno padel, zato so me obdržali v bolnišnici.
Naredili so mi več preiskav: EKG, CT možganov, RTG sliko prsnih organov, Konziljarni pregled v očesni ambulanti, barvni dopler vratnih žil, magnetno resonanco glave, laboratorijske preiskave (tudi tumorske markerje, ščitnico in mnogo drugih)...... a vsi izvidi so v mejah normale.
Pregledala me je tudi nevrologinja, ki ni našla znakov za okvaro centralnega živčevja.
Glede na vse negativne izvide bi morala biti zelo vesela, a nisem, ker problemi niso izginili.

Po odpustu iz bolnišnice so mi povečali dozo tablet in sedaj jemljem Ampril 5 mg zjutraj in 5 mg zvečer, Adalat oros 1 tbl. zjutraj in Darob Mite 2 x 1/2 tablete.

In sedaj moj problem: vrtoglavica oz. omotica od jutra do večera (na bruhanje mi ne gre). Ves čas se počutim tako, kot da bi stala na čolnu in se zibala. Na cesto si ne upam sama brez spremstva, ker moram nekoga držati za roko, da lahko normalno in brez strahu hodim, za volan pa itak ne upam. Skratka, ne morem več normalno funkcionirati in s tem posledično sem izgubila tudi voljo do vsega. Ko pridem iz službe komaj čakaj, da se vležem na kavč, da se mi neha vrteti.
Drugih bolečin ne čutim.
Krvni tlak si redno merim in je večino normalen (zame), to je do 140/90, včasih je tudi 170/100 (takrat je počutje katastrofalno, mi kar šumi v glavi), včasih pa znaša 117/76. Pulz je od 50 do 55 na minuto. Vrtoglavico čutim pri visokem in nizkem tlaku.
Danes sem zaradi tega stanja obiskala kardiologa, a mi je povedal, da je z njegove strani z mano vse v redu in da vrtoglavica ne bi smela biti posledica „koktajla“ tablet, ki jih jemljem.

Stara sem 45 let, visoka 165 cm, teža 69 kg. V službi opravljam sedeče delo 8 ur za računalnikom.

Prosila bi vas, da mi svetujete, kaj naj naredim oz. katere preglede naj še opravim, da bi odkrili vzrok mojim vrtoglavicam oz. omotici. Je to mogoče obraba vratnih vretenc, kakšna bakterija v želodcu (o tem sem nekje brala), mogoče bližajoča se mena?
Kaj bo z mano čez 5 ali 10 let, ko že sedaj jemljem toliko tablet?
Je tako nizek pulz normalen? Dnevno sicer prehodim 3 do 5 km, drugače pa nisem športno aktivna.

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Default avatar

Boris Cibic

Vaš dopis sem pozorno prebral dva krat, di bi ugotovil kaj je vzrok za vaše težave. Navedene vrednosti krvnega tlaka (največje 170/100 in najnižje 140/90) ter srčna frekvenca okrog 55 niso tako visoke ali tako nizke, da bi bile povod za hude motnje (predvsem vrtoglavica), ki jih doživljate. Mislim, da bi vam koristil posvet pri specialistu za ušesa, nos in grlo. Niste napisali kakšne izkušnje imate z zdravili, ki jih predpisujemo pri motnjah počutja (Apaurin, Helex, itd.). Morda bi vam koristil dovolj dolg bolniški dopust. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

darinica, dajinka

Hvala za odgovor.
Povem naj, da s tabletami za pomiritev (Apaurin, Helex, itd) nimam nobenih izkušenj, ker jih še nisem jemala, čeprav sta mi kardiolog in osebni zdravnik povedala, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi jih jemala kakšen mesec. Nekako imam odpor do njih, čeprav sem vsakodnevno pod stresom. Nasploh sem proti jemanju tablet, zato me tudi skrbi, kaj bo z mano čez nekaj let, ko pa že sedaj pojem dnevno 4 tablete za pritisk.
Kar se pa tiče bolniškega dopusta, naj povem, da imam že sedaj slabo vest, ker sem bila 13 dni odsotna, zato o tem več ne razmišljam (razen če me bodo spet odpeljali iz službe - kar upam da se ne bo več zgodilo).
Bom pa razmislila o kakšni terapiji, če mi bo seveda uspelo pregovoriti osebno zdravnico. Ampak dvomim.
Če pravilno sklepam iz vašega odgovora, tudi vi mislite, da so za moje težave krivi živci, oz. stres?
Jaz sem res obupala in več ne vem, na koga se naj obrnem. Najhuje pa je, da imam občutek, da mi nihče ne verjame kako se počutim in da z mano res nekaj ni v redu.

Hvala za vas čas, LP!
Default avatar

Boris Cibic

Vaš dopis sem z zanimanjem prebral več krat. Najbolj pozoren sem bil na stavek "več ne vem, na koga se naj obrnem". Ta stavek posredno pove,da ste se že več krat obrnili na izbranega zdravnika in na druge zdravnike v upanju, da vas bodo rešili težav, ki vas tarejo. Domnevam, da so vam povedali, da so izključene organske bolezni in, da je vse posledica motenega delovanja vegetativnega živčevja zaradi stresnih vplivov in možne rahločutne narave.
Začel sem študij medicine pred 70 leti, ko se je bila sodobna medicina komaj začela. Doživel sem njen nepredvidljiv razvoj in z velikim zadoščenjem ugotavljam, da danes bolnikom neprimerno več lahko pomagamo z učinkovitimi navodili in zdravili. Ali veste kako pri funkcionalnih motnjah koristi redno sistematsko gibanje (aerobne vadbe, športna rekreativna dejavmost)?. Upam, da ne kadite. Skrbite za zdrav način prehrane! Zakaj se pa bojite tablet? Nimam zadržkov proti katerikoli obliki zdravljenja (zdravila ljudske medicine, zdravljenje pri zdravilcih) Verjetno vam bi najbolj koristila zdravila uradne medicine.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

vesnaaaa

pozdravljeni!
stara sem 22 let in se že 5 let zdravim zaradi visokega krvnega tlaka. ( enak 5mg, zjutraj in zvečer). do danes težav nisem imela. sedaj pa so se mi začele dogajati čudne stvari. imam namreč zelo visok rčni pulz, tudi do 120. zelo se slabo počutim, imam glavobole, velikokrat me boli v predelu srca, levi roki in imam občutek da me jemlje za sapo. bila sem tudi na pregledu za ščitnico in so ugotovili da imam kronično unetje ščitnice vendar se je zdravnica odločila, da še ni za zdravljenje. zdravnik mi je predpisal tablete za zniževanje srčnega utripa. sedaj čakam na pregled. kaj vi menite o tem? je vse skupaj vzrok ščitnica?

hvala za odgovor

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic