Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Počasen utrip srca

Default avatar

Synetta

Pozdravljeni !

Mene zanima, ker že dalj casa opazam, da imam zelo pocasen srcni utrip in sicer, ce lezim ga imam 42 utripov/min, v sedecem polozaju pa 45 utripov/min, kar je za mojo starost verjetno zelo malo oz. pod mejo (stara sem 28 let). V primeru da sem aktivna (tek) je bil 110 utripov/min, vendar potem zelo hitro pada, istocasno pa imama tudi nizki visoki pritisk 100, tako sem ga imela na zdravniskem pregledu ali je mozna kaksna povezava, zelo pogosto se pocutim zelo utrujeno, vendar verjetno bolj zaradi nizkega pritiska.

Zanima me kaj mi svetujete ali naj grem na pregled.


Hvala za odgovor.

L.P. Synetta
Default avatar

Boris Cibic

Pri večini odraslih ljudi srce utripa s hitrostjo 60-80 utripov na minuto. Pri športno aktivnih s hitrostjo 40-50 utripov ali celo manj.

Po vsebini vašega posta domnevam, da ste vsaj rekreativna športnica.

Če ste v dvomih, pojdite na pregled EKG, iz katerega bo točno razvidno ali vam bije srce počasi zaradi dobre treniranosti ali zaradi drugih vzrokov.

Mnogi mladi ljudje, zlasti dekleta, imajo razmeroma nizek krvni tlak, ki je pogosto kriv, da se čutijo utrujene.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

miroko

Tudi jaz imam podobne "probleme".Star sem 40 let in imam zjuraj (v postelji)utrip 38.S športom se ukvarjam ampak ne pretirano , nekje pol ure na dan(tek ,kolo),5 do6x na teden.Drugače se počutim zelo dobro in nimam nikakršnih težav.Ali obstaja kakšna nevarnost zaradi prenizkega SU?Koliko SU utripov je minimalno za normalnega človeka?Ali bi bilo dobro napraviti EKG in ali je to zahteven postopek? hvala
Default avatar

Boris Cibic

Mnogi mladi športno aktivni ljudje imajo pri zdravem srcu bitje srca precej bolj počasno kot sovrstniki, ki niso športno aktivni.

Iz vaše pripovedi povzemam, da ste dobro treniran športnik z zdravim srcem. Pregled EKG je zelo enostaven in ne boleč. Kar opravite ga, da boste bolj gotovi, da imate zdravo srce.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

septum

Lep dan!
Spoštovani Doktor!
Moja težava je sledeča:takoj po naporu mi srčni utrip pade na 60-70 in takrat dobim tak panični občutek po telesu med samim naporom mi zelo redko pade srčni utrip.,do sedaj sem opravil use preizkave glede srca zaradi različnih psihično pogojenih težav na srcu,use bp.Ampak to je bilo 2 leti nazaj takrat zaradi hitrega bitj in ekstrasistol,ki mi se pojavlja še sedaj poleg tega na novo. Takoj po padcu srčne frekvence se nato spet dvigne in spet pade . To se zgodi takoj po naporu ali je to lahko tudi živčnega vpliva ? star sm 22 let

hvala!
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ni podatkov zaradi katerih bi lahko posumil na organsko bolezen srca. Srčna frekvenca 60 - 70 utripov v minuti po končani obremenitvi je normalna. Zato ne vem zakaj vas "napade" panični občutek Mislim,da bi zadosvalo že blago pomirjervalo (Prersen tablete so v prosti prodaji) za zboljšanje stanja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Marjeta Potočnik

Stara sem 69 let. Imam povišan krvni tlak, ki sem ga zdravila s Cozaar tabletami. Večinoma imam ves čas nizek utrip srca - okoli 50. V zadnjem tednu sem opustila tablete zaradi zelo motečih stranskih učinkov Cozaar tablet (zamašen nos in sinusi) in poskušam z alternativo (česen, glog,oljčni listi, omega 3); pritisk skače od 160 do 125 ; spodnji pa je dovolj stabilen, med 80 in 90. Utrip srca pa je še vedno okoli 50. Zanima me, če je tak utrip zame normalen in kaj pomeni v povezavi z mojim pritiskom.
Lep pozdrav
Marjeta
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate nizko srčno frekvenco, močno nihajočo višino zgornjega (sistoličnega) tlaka in zamašen nos (kot stranski učinek Cozaarja).
Pri navedbi nizke srčne frekvence ni podatka ali gre za redno ali neredno počasno bitje srca. Neodvisno od tega smem reči, da taka srčna frekvenca ni tako nizka, da bi pri bolniku povzročila omotice ali vrtoglavice. Navedene vrednosti zgornjega tlaka (125, 160) kažejo na nihanja tlaka v teku dneva, vendar niso tako velika, da bi bila zaskrbljujoča, posebno če prevladujejo nižje vrednosti. Spodnji tlak izgleda v normalnem območju. Če boste dosegli zadovoljive vrednosti tlaka z zdravim načinom življenja in z "alternativnimi postopki" ni zadržka, da ostanete pri njih. Kot zanesljivo veste, pri zdravljenju visokega krvnega tlaka smo zadovoljni če bolnik, pri pravilnem merjenju tlaka doma, ima v dopoldanskem času večje število vrednosti tlaka okrog 140/90 mm Hg ali manj. Posamezni porasti tlaka nad 140 mmHg, če jih ni preveč in niso hudo visoki niso zaskrbljujoči. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Mandarinca3

Pozdravljeni,

nisem prepričana, ali tema še deluje, pa vendar. Pred slabima 2 mesecema sem prenehala s kajenjem. Počutim se dobro, opažam pa, da mi je utrip srca v povprečju padel na 54 udarcev na minuto. Ko sem še kadila, sem imela utrip v povprečju nekje med 65 -75, včasih manj, včasih več. Kot posledica anksioznosti se mi je dogajalo, da sem imela pulz občasno kar precej povišan, imela sem nekaj paničnih napadov, zakar sem pred 3 letoma prenehala piti kavo.

Sicer mi je povsem jasno, da nikotin poviša srčni utrip in se ta ob prenehanju zniža, vendar me zanima, al je normalno, da je ta tako nizek? Zvečer in zjutraj v mirovanju izmerim celo okoli 48. Naj omenim, da sem pred dobrim mesecem začela z visoko intenzivno telovadbo 2-3x na teden (kickbox), kar bi tudi lahko bil vzrok za znižanje utripa (boljša telesna pripravljenost), čeprav nisem prepričana ali se slednje tako hitro pozna? Pred tem sem se rekreirala zmerno (v službo s kolesom 30-40min/dan, občasno plavanje,...). Med telesno aktivnostjo se mi utrip normalno poviša in po aktivnosti pade, treninge kondicijsko zmorem brez posebnih težav.

EKG sem opravila večkrat, nazadnje letos avgusta (ko sem še kadila) in naj bi bil ok. Decembra letos sem sicer preventivno naročena na UZ srca, ker že zelo dolgo opažam nereden srčni utrip - preskakovanje utripa. Slednjega velikokrat opažam predvsem po aktivnosti, ko se mi utrip začne umirjati. Morda velja omeniti, da je nedavno zaradi srčne kapi umrl moj oče.

Stara sem 31 let, pritisk imam od vedno nizek (zgornji 100-110), kadila sem 8 let, posebnih zdravil ne jemljem. Vsako jutri pijem blagi zeleni čaj, zadnje čase v službi tudi malo kave, saj mi ta ne povzroča več tolikšnih težav. Zanima me predvsem, ali je dogajanje normalno, ali bi bilo bolje, da se ponovno obrnem na osebnega zdravnika? Skrbi me, da je kaj narobe in da si lahko s trenutnimi treningi še dodatno škodujem. Do UZ je namreč še daleč...

Hvala za pomoč!