Med.Over.Net

Kardiologija

Nizek srčni utrip

Default avatar

Rr

Pozdravljeni!

Pred dvema letoma so se mi prvič pojavile težave v obliki nekakšnih vrtoglavic. V času 'napada' se mi ni vrtelo, ampak se mi je vidno polje premikalo vertikalno - slika, ki sem jo gledal, je skakala gor in dol. Takrat me je osebni zdravnik poslal na preglede k nevrologu, na RTG glave, na ORL, k virologu, vendar nihče ni odkril nobenih nepravilnosti. Težave so čez čas izginile same od sebe.

Pred dobrim mesecem so se mi težave začele spet pojavljati. Tokrat je še malce slabše, saj mi nagaja ravnotežje in občutek imam, kakor bi bil v kalejdoskopu, kjer se dogajanje nadaljuje tudi po tistem, ko zaprem oči in se uležem. V času 'napada' me hoče vreči po tleh tudi ko sedim. Močno se mi je poslabšal sluh. Stalno sem močno utrujen in zadnje dni me občasno zbada v prsnem košu na levi strani, nekje v višini srca. Boli me tudi glava; ko zatresem z njo, se mi zdi kakor bi me boleli možgani v zadnjem delu glave. V ušesih čutim pritisk.
Star sem 28 let, ne pijem, ne kadim, ne uživam kave in mastnih jedi. Rekreativno se ukvarjam s športom, pogosto presežem aerobni prag pri teku in kolesarjenju, vendar ne silim v ekstreme.

Osebni zdravnik mi je izmeril pritisk (80/125) in me poslal na EKG, kateri je pokazal 40 udarcev na minuto. Ker je menil, da imam prenizek srčni utrip, mi je razložil, da bom najbrž potreboval pacemaker in me je poslal v Ljubljano na IPP, kjer so mi še enkrat izmerili pritisk in srčni utrip. Tokrat so bili rezultati malce drugačni, saj sem bil najbrž malce živčen, pa tudi vožnja in iskanje ambulante sta najbrž vplivali na to, da sem imel ob drugem merjenju, približno eno uro pozneje srčni utrip 60 udarcev na minuto in krvni tlak 80/145. Na IPP so mi ugotovili rahel šum na srcu s pojasnilom, da ne gre za nič resnejšega, predlagali pa so mi tudi pregled z ultrazvokom. Vzeli so mi tudi kri, krvni izvid ni pokazal nobenih nepravilnosti.

Ko sem se drugi dan spet oglasil pri osebnem zdravniku, mi je pojasnil, da izvidi, ki sem jih prinesel iz IPP, kažejo, da je z menoj vse v redu in da ultrazvočni pregled, ki mi ga priporočajo, ni preveč nujen. Zaradi tega me niti ni napotil tja. Dal pa mi je napotnico za ORL, ker meni, da imam morda težave z notranjim ušesom. Na ORL pregled še čakam.

Že dolgo vem, da je moj srčni utrip v mirovanju nekje okrog 40 udarcev na minuto, saj imam merilnik srčnega utripa, ki ga redno uporabljam. Pri večurnem teku in kolesarjenju nimam težav, srčni utrip se mi giblje v razponu od 140 do 180 udarcev na minuto, občasno tudi presežem mejo 180 udarcev. Med treningi skrbim za hidracijo, prav tako tudi po treningu. Opažam pa v zadnjem času močno povečano utrujenost po končanem treningu.

Kaj mi povzroča glavobole, vrtoglavico, utrujenost, poslabšanje sluha, pritisk v ušesih in zbadanje v prsnem košu?

Je moj nizek srčni utrip lako razlog za to?

Je obremenilni test smiseln?

Obstaja razlog za zaskrbljenost?

Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav!

R
Default avatar

Boris Cibic

Pri neredni športni dejavnosti začne srce delovati bolj gospodarno in pri tem srčna frekvenca pade, navadno pod 50 ali celo pod 40 utripov na minuto. Pri EKG pregledih niso pri vas, razen počasnega bitja srca, ugotovili nobene take spremembe, ki bi dopuščala sum, da je počasno bitje srca posledica bolnega srca. Na to kaže tudi visoka srčna frekvenca ob obremenitvi (tek, kolesarjenje).

Imam vtis, da bo tudi UZ-pregled srca pokazal zdravo srce. Zbadanje pri srcu je zelo verjetno živčnega izvora. Opisane motnje ravnotežja kažejo bolj na to, da je njihov izvor v notranjem ušesu. Morda bo koristil tudi pregled pri nevrologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si